Hedef: Haftalık 400 tl Mutfak Bütçesi

İyi geceler ilk yorum benden olsn bakalim mutfak masrafı genel esim de dir.ama bende haftalık 250 harçlık alıyor um eşimden 100 kumbara 150 hedef olarak belirledim ..150 gerçekten eşim karşılama sa yetmez diye düşünüyorum ama bunu yapabilen de var.biz yılda 3 defa falan küçükbaş kesip dondurucuya atıyoruz peynir i kaynanam kenfk tutar yollar arada kasar cecil vs alırız meyve sebze haftalık 70 lira.kaba taslak aylık 500 falan market alusverus .tavuk olarak ta köyden bize kesip yolluyor lar dondurucu da stok var yazdan bahçe sebze meyve dolduruyoruz dondurucu ya. Zeytin i kaynanam yollar salça kuru patlıcan vs de onlardan.yogurdu kendim mayalar im.bu şekilde birikim d yapıyoruz çok sukur

Canım şimdi kendi adıma konuşayım. Çocuğum yok. Evde kahvaltı pek edilmiyor. Bir peynir kalıbı 10 gün duruyor bazen. Zeytin kendimizdendi. Kahvaltılık masrafım çok az. Zaten az yaptığımız için çeşit çeşit peynir her zaman almam atılır çünkü. Arada çeçil kaşar vs alırım tabi canım isterse. Zeytin yağımda kendimizdendi. Kurbandan dolayı uzun süre et almadım. Daha yeni 100tl lik et kıyma aldım en az iki ay gider sanırım. Onun haricinde ayda 6kg kadar süt alınıyor aralıklı olarak tabi. Yoğurt için. Mevsimine göre sebzemi alırım, buzluğum da hala dolu. Kendim et seven biri değilim. Mesela köfte hiç sevmem yapmam da. Evime tavuk pek sokmam. Malum tavukların hali. Arada anneme gider köy tavuğu alır, anneme yaptırırım hepberaber yeriz. Zaten nöbetlerim oluyor arada. O günlerde bi önceki günden evde yemek kalmışsa eşim yer yoksa dışardan yer. Sıvı yağ olsun tereyağı olsun aşırı yağlı yemek yapmam zaten. Balıkta ayda bir yiyoruz aslında severim ama aklıma her zaman gelmiyor. Kuruyemiş desen eşim arada alır durur durur atılır bazen. Pekte boğazlı değiliz galiba. Çocuğum olsa tabii daha fazla itina etmem gerekir ama şimdilik böyle açıkçası.

Çok güzel açıklamışsın teşekkür ederim. Siz biraz bekar gibi takılıyorsunuz sanırım ilk evlendiğimizde bizde öyleydik:) Çocuk oldumu iş değişiyor ya cidden mesela aylık 6kg süt alıyorum demişsinya bizde aylık 20lt yoğurt mayalamak için 10-12lt de çocukların içmesi için alınıyor 30lt üstü süt şaka gibi demi:) dediğin gibi kahvaltı çok büyük bi masraf kalemi ben çocuklardan öncede severdim kahvaltının çeşitli olmasını özenirim yani kahvaltı için alışveriş yapmaya. Eti severiz aylık kofte yapar buzluga atarım, etli yemek yapmanın haricinde eti salt kavurma olarak da tüketiriz. Buara balığı pek tüketemiyoruz Market tavugunu bende evime sokmuyorum ama köy tavugu mecbur alıyoruz çünkü enfazla protein tavukgögsnde var. Kuruyemiş atışmasını tercih ediyoruz.Yani karşılaştırmalardan bizim çok yiyici bi tayfa olduğunuz ortaya çıkıyor sanırım:) tekrar teşekkürler cevabın için

Çok şükür, ne güzel ailelerden baya destek alıyorsunuz Allah eksikliklerini göstermesin. Dediğiniz gibi eşiniz karşılamasa masraftan veya aileler destek olmasa zor bence. Cevap için teşekkürler

Sizde çok güzel kalem tutmuşsunuz. Çok hoşuma gitti açıkçası. Çünkü giderim az olmasına rağmen ben pek tutarlı olamıyorum bu konuda. Tabi çokuklara günlük yoğurt mayalamak ve süt içirmek.. Hepsi gerekli.
Sizin yazınızı okuduğum gibi aslında şunu sormak geldi içimden. "Aldıklarınızdan atıyor musunuz?" eğer israf yoksa bence sorun yok.

ben de genel olarak acıkmayayım. süt 1 hafta bulabiliyorsam 1 hafta bulamıyorum o nedenle uht süt ve marketten yoğurt alıyorum arada. yumurtayı marketten değil köylüden alıyorum, tanesi 1 lira. her hafta kırmızı et alıyorum. bu hafta ciğer almıştım, önümüzdeki hafta kıyma alırım. buzluğu ben balıkla doldurdum, haftada bir ya da iki kere balık yapıyorum. buzlukta bir de taze fasülye var, organikti, annemin bahçesinden. haftada bir yapmaya çalışıyorum.
arkadaşım tarhana göndermişti. yemeklerde mutlaka kemikli et kullanıyorum. zeytinyağını hataydan getirtiyoruz litresine 20 tl verdik. pirinci termeden getirtiyoruz. fındığı ordudan getirtiyoruz. balı burdan alıyoruz burda arıcılık yapılıyor. cevizi bitlisten getirtmiştik, bitmek üzere. bazen siirtten antep fıstığı getirtiyoruz. osmaniyeden yer fıstığı getirtmiştik bitti. yerinden ve çok miktarda aldığımız için getirttiğimiz ürünler piyasaya göre daha ucuza mal oluyor.

sebze ve meyve bizim evde çok tüketilmiyor. eşimle benim meyve yeme alışkanlığımız hiç yok. oğlum için alıyorum sadece. sebze yemeği yaptığımda yumurtalı yapıyorum. çoğu sebzenin sadece salatasını yapıyorum. sebze biz de salata olarak ve çiğ tüketiliyor. kuru fasülye nohut yeşil mercimek vs. çoook nadiren yapıyorum oğluma bir türlü sevdiremedim.

bu yazın sonunda yeni eve yerleşmiş olursak mutlaka bir derin dondurucu almak istiyorum. çekmeceli olanlardan alıp bir çekmeceyi balık, diğerini kırmızı et, diğerini sebze, diğerine de mantı, sarma, börek vs ile doldurmak istiyorum.

alışverişlerimi haftalık olarak yapıyorum.

Ayni benim.gibisin. bizde memleketlerin neyi meshursa ordan getirtiyoruz. Kimisi hediye getirdi bircogunu da siparis verdik bu yil. Cok iyi oluyor.

bir çoğumuz aynı şeyleri yapıyoruz sanirim ben kayseriden mantılarımı
tokattan yaprak getirttim incecik sardım 3 kilo dondurdum
eti doğu anadolu dan tercih ederim kasaptan almıyorum
2 hafta önce artvin günü oldu burada yöresel ürünleri yine aldım.
bu konuya özellikle oğlum için dikkat ediyorum.
bu yıl erişte yi fazla yapacağım
kuru baklagil memleketten her zaman .
paketli ürün almıyorum
ayrıca tuza kadar dikkat ediyorum
bu yıl un u memleketten fazla getireceğim tam buğday unu gözlemesi böreği harika olur

bana en çok sıkıntı veren konu deterjanlar. içim hiç rahat etmiyor

Bizim düzende aşağı yukarı şu şekilde; 5 lt haftada süt alıyorum yoğurt ve kefir için, haftada 2 kez balık yapmaya çalışıyorum (tabi yaz geldikçe bu azalır ve sıcaklarda burada balık olmaz zaten), kahvaltılık da çok alıyoruz biz çünkü kahvaltıda börek poğaça vs tüketemiyor eşim. Bolca yeşillik zeytin peynir yumurta ve kuruyemiş tüketiyoruz kahvaltıda ve evde yapamasak da işyerine getiriyoruz zaten aynı iş yerindeyiz. Zeytinyağına bir dünya para veriyoruz her ay ve çok gidiyor. Yağdan sağlıklı ne var deyip bol bol salata yapıyorum ve bol zeytinyağı koyuyorum açıkçası. Et de evde çocuk var, mecbur yesin diye yapmak zorundayız tabi benim eşimde sever, ama kurbanda ben de baya koymuştum bitmedi henüz. Bu ara biterse o kalemde baya tutacak. Allah bereket versin. Biz baya çok tüketiyoruz sanırım..
Bize annemlerden yaprak ceviz biber kurusu kuşburnu gibi şeylerden geliyor ama zaten yaprak sarmıyorum (annem gelince sarıyor sağolsun) kuşburnuda yemiyoruz pek kızıma verirsem veriyorum işte, cevizle biber kurusu iyi oluyor. Keşke bize de zeytin zeytinyağı gelseymiş dedim şu an

canım bize zeytinyağı getirten kişi eşimin arkadaşı, hatayda kendi ailesi yapıyormuş. bir özem zeytinyağı gibi değil fakat tadını biz çok sevdik. istersen eşimle konuşur sana iletişim bilgilerini mesaj atarım. ailesi sana kargolar.

ben de yeşil zeytin konusunda muzdaribim. daha önce ayvalıktan geçerken yol üstü bir dükkandan almıştım, ama kartını kaybettim. ayvalıktan araştırıp getirtmek istiyorum. migrostaki indirimden aldığım 2 kilo zeytinin bir kilosunu bitirmişiz bile.

Sağol canım zeytinyağı meselesini eşim çok ciddiye alıyor daha yeni verdim bu hafta siparişlerini ama cidden bir dünya para ödedim yine.. Zeytin güzel bir yer bulsak bende istiyorum aslında çok tüketiyoruz. Aynı marketten aynı zeytini alıyoruz hoşumuza gitti diye diğer aldığımız gibi çıkmıyor. Sürekli bu konuda sıkıntı yaşıyoruz. Sabit bir satıcıdan almayı çok isterim.

Hayır hiç birşey atılmaz bizde, yemek kalırsa ertesi gün tüketilir dahada kaldı ise dondurucuya atarım. Haşladığım makarna ve mantı suyunu bile kavanozlayıp dolaba koyarım birkaç gün içinde çorba yaparken kullanırım.

Sizin harcamalar bize daha yakın gibi peki yetiyormu buşekilde aylık 600? Biz evde yağ olarak zeytinyağlı kullanıyoruz. Yağı edremit kuzey korfez bölgesinden alıyorım bu bölgenin yağı dünya sıralamasında iyi bir yere sahip. O nedenle korfezin guney kısmının yağını bile tercih etmiyorum litresine 26 veriyorum. Tereyağını köyden alıyorum, çocuklar uzunömürlü değil Atatürk orman çiftliği sütü içiyor litresi 4,5tl. Pasta borek dışında organik yumurta alıyorum enucızu 1lira. Yaprak annemden gelir hatta sarar verir dondurucuya stoklarız, fasulye,bezelye,barbunya yine annem verdi dondurucuya koydum. Domates sosumu kayınvalidemlerin donateslerden reçeli yine onların çilekten yaptım. Eriştem olur tarhana anne ve kayınvalideden gelir. Ama dediğim gibi biz meyveyi eti çok tüketiyoruz. Benim çocuklar 20aylık ama meyveöğününde 1er portakal+1er mandalina yiyorlar, normaldede zayıf çocuklar yani. Mesela bugun kayınvalidemler gelecek arnavut ciğeri yapacağım ki bu en maliyetsizi, aileler sık gelir ve onlar gelince mutlaka salt et yemeği yapılır. Ne bilim ya aslında tamda bunun için detaylı yazdım sorun nerde yardımcı olub diye. biz meyve tüketmiyoruz, eti sevmeyiz, kahvaltı yapmayız diyen arkadasları anlıyorum ama herseyi yerli yerinde ve kalitelisinden tüketiyorum diyen arkadasların 600le nasıl geçindiğini çözemedim, bende bir sorun var sanırım depresyona girmek üzereyim:)

Herseyi yerinden getirtmek çok güzel bir davranış. Dediğiniz gibi hem daha şezzetli olur hemde ucuz ama illaki bi maliyeti var bunu aylık hesaba katmıyor musunuz? Birde ben pek pilav yapmam oyuzden yemeği de porsiyon olarak fazla tüketiyoruz sanırım, çocuklar konusunda da takıntılıyım biraz etsulu tavuksulu olsa bile sadece çorba içirdiğim zaman vicdan azabı çekiyorum sonuçta çorba dediğimiz şeyin yarısı su. Valla Allah kolaylık verdin hepimize zor iş bütçe hesabı ama kafa yorması bile zevkli:)

Canım konunun başlarında biz konuşmuştuk şöyle ki evet 600 tl tüm bunlara yetmiyor. Yani haftalık 150 tl o hafta mutfakta pişirilen ve o hafta yenecek meyve sebze süt yumurta yeşillik ve balık için geçerli yani bizim de 600 ü aşıyor. Et şu an almıyorum ama almaya başlarsam illaki geçecek, kuruyemiş ve zeytinyağı da ayrıca alıyorum bu 600 e mümkün değil dediğim gibi.
150 tl ye ben bu hafta neler aldım; kısaca yazarsam 2 kez balık aldım 52 fln tuttu bunlar, 10 tl her çarşamba süt gelir onun parası, toplu kahvaltılık alışverişini 4 e bölüm bu haftanın bütçesinden düşmüştüm o da 53,75 tl geri kalanıda pazar parası oldu ucu ucuna yetti sayılır işte.

Merhaba herkese, bu konu çok ilgimi çekti. Ben de dikkat edeceğim buna.
Bakalım halledebilecek mıyım.
Benim her hafta market alışverişim 100-150 arası oluyor genelde. Sebze kısmını çoğunu dondurucudan hallediyorum. Terayağ köyden alıyorum alıyorum mayıs ayı gibi beş -altı kilo. Yetiyor bana kış boyu.
Zeytinyağı Yunanistandan almıştım en son, ama kokuyor sanki, yiyemedik. Bir türlü alışamadık zeytinyağı ile yemek yapmaya, çok istiyorum ama kokmayan zeytinyağ bulamıyorum bir türlü.
PEkmezi Malatya da yaptırıyoum, her sabah cocuklara veriyorum, yanına da portakal dılımlıyorum. Kış boyu 5 kilo yetiyor bize.
Yumurtayı marketlerdeki özel yumurta dediklerinden alıyorum. Tanesi 1 liraya gelıyor. Sütü sütçüden alıyorum. Yoğurt mayalamayı çok seviyorum ama evde yoğurt yiyen yok. (iki çocuk ve eşim)
Peynir de köyde yaptırıyorum, Zeytin de Urla dan sele zeytini alıyoruz. Bal Erzurum'dan aldım ıkı cıta, yeni bitti. Onun dışında pek kahvaltılık masrafımız olmuyor.
Meyveyi çok tüketiyoruz. Çocuklar çok seviyor, elma portakal, muz, kivi... En çok parayı meyve tezgahında bırakıyorum.
Çeşit çeşit temizlik malzemesi almıyorum. İndirimleri takip ediyorum, domestos ve ace yi banyolarda kullanıyorum. Cif de mutfakta.

Çok yazdım, bizdeki durumlar bunlar. Bugün itibari ile ben de haftalık 150 lira ayırıyorum ve yazacağım, bakalım neler olacak: )

Yeni hafta hedefi ne zaman basliyor? Bugun mu yarin mi?
Evimdeki stoklara guvenerek 100 tl ile bir hafta gecirmeyi deneyecegim :)

aylık hesaba katmadım. çünkü çoğunu eşim pat diye getirtmiş oluyor, maalesef çoğu benim planım dahilinde olmuyor. o nedenle onların ücretlerini de eşim veriyor. planlı bir şeyse, alım işiyle ben ilgileneceksem, bütçeye eklerim ya da aylık bütçe harici hesapta tuttuğum 100 tlyi kullanırım.

Yeni hafta hedefi ne zaman basliyor? Bugun mu yarin mi?
Evimdeki stoklara guvenerek 100 tl ile bir hafta gecirmeyi deneyecegim :)

yarın bildirimde bulunacağız ve yeni bir 150 tl ile denemeye devam edeceğiz. :))
görevimiz: bütçe. Charlie yok ama melekler burda

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…