Dogum konusu o kadar anne, bebek ve doktor üçgeninde karar alınması gereken ama herkesin herkesin birseyler söylediği bir konu ki...
Bir kac sey söylemek istiyorum ki sezeryan olan olma kararı alan anneler kendilerini kotu hissetmesin. Dunyada tip literaturunde artik normal dogum denilmiyor, vajinal dogum / sezeryan ayrimi yapiyorlar. Bu terimi kullanmanin bir nedeni var, sezeryan anormal bir dogum değildir.
Normal dogum yapabilmek icin suni sanci aldiginizda, epizyotomi (cerrahi kesi) gecirdiginizde de aslinda mudahale edilmis oluyor.
Insanlarin ne dedigine bakmayin. Doktorunuz ve siz karar verin. Bazen de bebek karar veriyor ,) Vajinal dogum icin yola cikip sezeryan olabilirsiniz, sezeryan derken vajinal dogum yaşayabilirsiniz. Cok kisa zaman once Ankara'da evde dogum kararı alan ve saglik profesyoneli istemeyen bir aile bebegini kaybetti.
Altin cilek, enderha meyvesi, bilmem ne kahvesinin meshur oldugu gibi bazı terimler ve kavramlar moda olur. Onlarin populer olmasi dogru oldugu anlamina gelmez
Psikolojik nedenlerle dahi sezeryan karari aldığınızda bu hala sezeryan icin gecerli bir nedendir. Lohusalik kolay bir surec degil. Nasil ki gebeliginizde kendinize eziyet etmemenizi rica ettim, dogum ve lohusalik icin de ayni seyi soyleyebilirim.
Bir de, hangi sekilde dogum yapmaya karar verirseniz verin akil ve ruh sagliginiz icin bunu esiniz, en yakın refakatciniz ve doktorunuzdan baska kimseye soylemeyin. Insanlarin dogum tecrubelerini anlatmalarina izin vermeyin. Dogum videolari izlemeyin.
Insan zihni sizi mutlu etmek icin dizayn edilmedi sizi hayatta tutmak için dizayn edildi. Anksiyete, bu tasarimin yan etkisi, sizi en kotu senaryoya hazirlamaya calisirken ruhsal durumunuzu felc edebilir. Okumak ve ogrenmek isterseniz dr elif pinar Çakır'in bebekler ne ister, Sinem Ozen Canbolatin kitaplari ve ozellikle cok onerecegim Gorkem Astarcioglu'nun Bebek rehberi ilk bir yil var. Bu kitaplari basucunuza alin, ozellikle bebek rehberi ve Uyku, Guvenli Baglanma kitaplarina hemen baslayin.
Hic birimizin hamileligi birbirine benzemedi, dogumu benzemeyecek, bebeklerimiz de oyle. Bu farklilik nedeniyle once kendinizi sonra da bebeklerinizi asla baskalariyla kiyaslamamayi ogrenmemiz lazim.
Ozelde sorulariniz olursa mesajla cevaplarim. Dogum konusunun annedeki hassasiyeti nedeniyle kimsenin görüşünü etkilemek istemedim. Cok sevgilerle.