• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Hazıra Dağ Dayanır mı 😼

4 yıldır yazılım uzmanı olarak çalışıyorum ve diyebileceğim şu ki yazılım 6-7 ayda öğrenilmez. Üniversiteden bölümü nedir eşinizin? Bu sürede bir proje çıkarabilecek mi? Belki yazılım üzerine bir kursa gidip ardından bir proje yazarsa asgari ücret ile başlangıç yapabilir ama bölümü vs de çok önemli, mesela bir işletme mezununun yazılım sektöründe istihdam edilmesi çok zor.
İlk işini düşük maaşla da olsa bulursa gerisi gelir.
Eşim zaten elektrik muh. Yazılıma sıfır değil ve kendi alanında kullanacağı birkaç programı öğrenecek yalnızca, haklısınız yoksa sıfırdan elbette öğrenilmez birkaç ayda. Yoksa herkes yazılım sektörüne yonelirdi :)

Memur olarak hemen fikrimi söylüyorum; atamanız hemen yapılır bir ay içinde göreve başlarsanız 37. Haftaya kadar ortalama 3.5 ay eder, sonrasında 3 ay ücretli doğum izni var etti mi 6.5 ay cepte birde 20 gün yıllık izin olacak, yılı devirince bir yıllık izin olacak, ücretli doğum izni bitince birinci çocukta iki ay yarım gün mesai hakkınız var ondan sonra bebek 9. aya gelinceye kadar günde 3 saat, 15. aya kadarda günde 1.5 saat süt izni var benim gibi işyeri dibinde ev tutarsanız öğle tatili 1 saat evdesiniz daha ne olsun, bu süre zarfında eşiniz seminerleri tamamlayıp iş bulursa bı dilekçe ile ücretsiz doğum izni hakkınızı kullanırsınız ki bitince bebek 27 aylık oluyor.....
Çok sagolun deneyimleyen birilerinin yazmasi çok iyi oldu çünkü gerçekten mevzuata hiç hakim değildim. Haklarımı elbette ki kullanmak isterim, çok sagolun 😊

öncelikle garantici olmanız, düşünmeniz, normal e güzel ben de öyleyimdir

ama şimdi burası Türkiye
daha atama belli değil
1-yarın kurumun bağlı olduğu bakan değişip tüm atamaları durdurmayacakları ne belli?

diyelim atandınız ve hemen de gel başla dediler, o kadar ki doğum bile yapmamıştınız diyelim.

2- eşiniz çalışıyor bu adamın ihbarı en az 6 haftadır...ne yapacaksınız ihbarı? ödeyecek misiniz yoksa 6 hafta çalışacak ayrı ayrı yerlede mi kalacaksınız?

3- bu şehir neresi? eşinizin orada iş bulma durumu ne? piyasası ne? adam evde eğitiminie bakmak istiyor da onu istemese de öyle hemen iş bulamayacak belki? bu güven nereden geliyor? belli bir kurum mu var bildiğiniz hemen oraya mı başlayacak?

4-işin hangi statüde? bazı "hemen 2 yıl ücretsiz izin al" filan diyenler olmuş mesela ama herkesin öyle bir hakkı yok ki. siz öncelikle, bu kurumda statünüze göre izin ve tatil haklarınız bi bakın, kreşi var mı bu kurumun bakın. gideceğiniz yerde 2 yaş çocuk için kreş var mı mesela ona bakın. mesela süt izni konusunda kurumlar gendel hassas oluyor çocuğu emririp çıkarsınız diyelim 8de, (evi işyerine çok yakın tutmanız lazım ki buna da mesela şimdiden bakmanız lazım,) eşiniz saat 10.30 gibi sağıp bıraktığınız sütü verir sonra da siz zaten öğlene eve gelirsiniz, eşiniz de evde eğitimine siz geldikten sonra geceye kadar bakar..böyle olabilir. ama bu sadece bir olasılık. (süt iznini bu şekilde kullanan biliyorum)

5-ay daha çok yazarım da şöyle bir baktım "eşine çok kızdım" fişlan gördüm yorumlarda..yahu daha ortada 7922648563 tane soru varken hemen niye eşe kızalım. du bakalım...

Siz gebeyken çalışsanız bile eşiniz sizin işinize güvenip işinden ayrılmasın. Umarım çok rahat güzel bir gebeliğiniz olur ama gene de çok değişken bir süreç. Yani öyle olur ki işten ayrılmanız gerekir. Karnınız büyür, sıcak basar, yani böyle şeyler ve çalışamayabilirsiniz

Bunu düşünmedim değil yalan yok ama eşim 2, 3 aylık bebeğe bakabilir mi inanın bilemiyorum.. Güvensizlik değil aslında evet bakar ama yönelmek istediği sektör yoğun bir çalışma istiyor. Zaten bunun için online bir eğitim alacak ve günde aralıksız saatlerce orayla eş zamanlı çalışacak. Bebeğim arada kaynar gider valla 🙄😁
Iste bakici burada devreye girer. arkadasimin esi evden calisiyor. Bakici onun yakında neredeyse 2 3 ayliktan beri bebekle.ilgileniyor.

Kamuya atanırsanız doğum izni 24. Haftada başlıyor covid nedeniyle. 24-32 hafta idari izinlisiniz 32. Haftadan sonra doğum izni başlıyor, 8 hafta doğum öncesi 8 hafta doğum sonrası izniniz var. Sonrasında isterseniz ücretsiz izin alabilirsiniz, atandığınız ilk günden geçerli aday memur olmanız, kaç yıl çalıştığınız vs fark etmeden analık izni bitiminden itibaren 2 yıl ücretsiz izin hakkınız var. İdareci vs insiyatifinde değil kanuni hakkınız. Çalışmak isterseniz ilk doğum sonrası 2 ay yarım gün hakkınız var, 6 ay 3 saat sonraki 6 ay 1,5 saat süt izniniz var. Bir çok alternatif üretebilirsiniz hayırlı olsun işiniz, bebeğiniz de sağlıkla doğsun🙏

Eşim zaten elektrik muh. Yazılıma sıfır değil ve kendi alanında kullanacağı birkaç programı öğrenecek yalnızca, haklısınız yoksa sıfırdan elbette öğrenilmez birkaç ayda. Yoksa herkes yazılım sektörüne yonelirdi :)
Elektrik mühendisi birisinin alanı yazılımda ne olabilir diye düşünüyorum ama pek fikrim yok açıkçası.
Bence eğer alanından ve eğitim temelinden uzaklaşmadan afaki olmayan bir hedef ise destek vermelisiniz. Çocuğunuz doğduğunda seçeneklerinizi değerlendirirsiniz daha önünüzde uzun bir süre var.
Belki eşiniz işi bırakmak yerine akşam ve haftasonu çalışarak çözmeye çalışabilir.

sayfalar geçmiş sadece konuyu okuyup ona yazıyorum

önce bir sonuç gelsin atamanız olsun

covid bu hızla devam ederse belki doğum izniniz erken başlayacağı için daha göreve başlamadan izne ayrılırsınız ya da kısa süreli geçici bir şekilde o şehirde kalırsınız otel, misafirhane vs

gelir evinizde doğumu beklersiniz, doğum olur duruma bakar, ücretsiz izin alırsınız vs vs

eşiniz de o süreçte hem çalışır hem de geliştirecekse kendini geliştirir

bu arada çocuk 2 yaşını geçer kreş çağı gelir atandığınız şehre taşınırsınız

siz işe çocuk kreşe döner eşiniz de ne iş yapacaksa o aşamada kendi bilir

daha atanmanın tarihi belli değil hemen tası tarağı toplamamalısınız bence

Hazira dağ dayanmaz tabi ki ama bu hazırın birikiminizin miktarı da çok önemli bi noktada. 3 aylık bebek bakiciya birakilmaz ama eşinizin istegi de bana çok uçlarda gelmedi makul buldum açıkçası.

Karnınız büyür, sıcak basar, yani böyle şeyler ve çalışamayabilirsiniz

ama bunlar zar zor atanılan memuriyetten istifaya sebep olmaz ki

sağlığı için sorun olursa doktora gider rapor verir zaten

sıcak bastı diye memuriyetten, hele de bu kadar uğraşıp yeni atandığı memuriyetten istifa edilir mi

Hayat şartları bence öyle düşünün bir şekilde para kazanmak zorundasınız eğer eşiniz evde duracaksa o da bakar. Başlarda dönüşümlü bakarsınız ikinizde işte olmayacaginkz için. Daha sonra eşiniz evde olursa ağırlıklı olarak o bakar

ama bunlar zar zor atanılan memuriyetten istifaya sebep olmaz ki

sağlığı için sorun olursa doktora gider rapor verir zaten

sıcak bastı diye memuriyetten, hele de bu kadar uğraşıp yeni atandığı memuriyetten istifa edilir mi
Ben hanımı korkutmamak için basit şeyler yazdım ) hamilelik dönemini çok rahat atlatıp çalışan arkadaşlarım var. Ama doktorun son aylarda yatak rejimi yazdıkları da var. Bir kaç ay için rapor veriliyorsa o da sorun olmaz tabi ki ama verilmiyorsa zor olur

Masraflarınızdan biraz kısarak, bakıcı tutabilirsiniz. Eşiniz de evde olur bu sırada. O yanındayken ilgilenir bakıcı.

Eşinizin kendini geliştirme isteği bana çok da mantıksız gelmedi. Bu rahatlığa alışıp çalışmayı bırakacak biri değilse ve şu anda çok yüksek maaşlı, ulaşması zor olan bir pozisyonu bırakmıyorsa.

Bu konuda yazılacak çok şey var açıkçası. Herkesin hamileliği ve bebeği kendine özeldir. Hesapta olmayan şeylerle karşılaşabilirsiniz.bebek masraflı bir olay ayrıca. Bebek bakımında başat rolü anne oynar zaten rastlamışsınızdır karıştırdığınız kaynaklarda ,siz bakmayın eşinizle dönüşümlü bakarsınız falan diyenlere onlar bekarlar😂 dönüşümlü bakma bir seneden sonra anca... ben ilk çocuğum dokuz aylıkken işe dönmüştüm, altı ayda dönen arkadaşlarım da var. Sorun olmadı, zaten süt izni hakkınızdan yararlanıp erken çıkma şansınız var o aylarda. Gönül ister ki iki yaşa kadar getirelim ama olamıyor bazen... benim fikrim eşiniz siz işe dönünce uygulasın aklındakini. Bakıcı bebekle ilgilenirken eşiniz de çalışabilir evde. Güle güle büyütün bebeğinizi...

Ben hanımı korkutmamak için basit şeyler yazdım ) hamilelik dönemini çok rahat atlatıp çalışan arkadaşlarım var. Ama doktorun son aylarda yatak rejimi yazdıkları da var. Bir kaç ay için rapor veriliyorsa o da sorun olmaz tabi ki ama verilmiyorsa zor olur

işte yatması gerekirse 9 ay da yatar ve doktor rapor verir ben de bunu söylemek istemiştim

ama ben yoruldum, ama akşama kadar sandalyede oturmak beni yoruyor diye işten istifa edilmez, evet söylenilir, şikayetlenilir fakat eşin senin maaşına güvenmesin istifa edersin gibi bir durum olmaz

o iş sahibi olmak çok uzun süreçler istiyor, eşin çalışıp çalışmaması ile bir ilgisi yok istifa edilmemesinin zira

Eşim kendisi mühendis zaten ve şu an yazılım kullanıyor. Amacı biraz geliştirmek yoksa sıfırdan başlamak olsa kesinlikle haklısınız
Anladığım kadarı ile eşiniz yazılım değilde Sap modül uzmanlığı gibi bir eğitim alacak. Bu durumda mantıklı bence.

Evet ben de bırakabilecegimi düşünmüyorum açıkçası. Başta ne kadar mantık çerçevesinde bakıyordum şu an ise anneliği çok daha yoğun hissediyorum ve bu imkansız geliyor..
bebeğe eşiniz mi bakacak peki bu süre zarfında
yoksa bakıcı da olacak mı aynı zamanda evde

eğer 2. seçenek ise kolay kolay hiçbir kadın gelmiyor haberiniz olsun
eşiniz bebeğe bakacaksa bilemedim ki şimdi.. çok da rahat olur babasının bakımıyla aslında
bu arada sakın erkek beceremez demeyin... öğrenir

Tek maaş ve çocukta olacak imiş geçim neredeyse imkansız zaten ha deyince iş bulunmuyor ki bir şehre taşınırken ev tutma taşınma masrafları akabinde doğum masrafı bezi maması vs.. bir ton masrafınız olacak, iş bulamaz da evde kalır o zamanı da kendini geliştirmeye harcar bunu anlarım ama keyfi çalışmamak olmaz.
Size gelince ayarlayıp rapor falan alabilirsen iz belki en azından 6 aylık olana kadar çalışmayabilirsiniz ama ben bakacağım derseniz ortalama 2 sene çalışmamanız lazım bu süreçte de birkaç ay doğum izni belki rapor alsanız da gerisi ücretsiz izin almak zorundasınız yani sizlnde geliriniz olmayacak ve eşiniz iş bulacak mı heleki bu dönemde muallakta, hazıra dağ zaten dayanmaz.
Umarım siz atanırsınız ama güvenlik soruşturması vs işe başlamanız birkaç ayı bulur, sonrası zaten birkaç aydan sonra doğum zamanı gelir. Eşiniz sizin iş olacak imiş gibi iş arasın şimdiden evde oturayım fikrini de silip atsın kafadan çalışırken de kendini geliştirebilir.

Back