HAYDİ HEP BERABER NAMAZ GÜNLÜĞÜ OLUŞTURALIM

5 Maddede Duaların Kabulü İçin Ne Yapılmalı?

1. Duaya Nasıl Başlamalıyız


Öncelikle abdest alıp yönümüzü kıbleye dönelim. Elhamdülillahi Rabbi’l-alemin diyerek Allah’a hamd-ü senâda bulunup, efendimizesallallahu aleyhi ve sellem salâtu selam getirdikten sonra edeceğimiz duanın kabulüne inanarak duaya başlamalıyız. Yine salât selamla getirip amin diyerek duayı bitirmeliyiz.

received_10153873003572137.jpeg


2. Duada Israrcı Olmalıyız


Bir şeyi sadece bir kez Allah’tan isteyerek biran önce gerçekleşmesini bekleyemeyiz. Hiç durmadan ısrarla olacağına inanarak yürekten istemeliyiz. Sabırla beklemeliyiz. Bir kez istedim Allah’ tan ve istediğim olmadı diye asla dua etmekten vazgeçmemeliyiz. Allah dua edip yalvaran kullarının isteklerini karşılıksız bırakmaz. Yeter ki sabırla ve ısrarla tüm kalbimizle Allah’ tan isteyelim. ” Rabbiniz şöyle buyurdu: Bana dua edin, kabul edeyim. Çünkü bana ibadeti bırakıp büyüklük taslayanlar aşağılanarak cehenneme gireceklerdir.” (Mu’min 60. Ayet)

received_10153873002057137.jpeg


3. Hayırlısını Yalnızca Allah Bilir


Bizler dua ederiz Allahu Teâlâdan isteriz. Fakat Allah bize hakkımızda hayırlı olanı verir. İstediğimiz eğer hayrımıza değilse Allah bu isteğimizi gerçekleştirmez ama hayırlı olan asıl istememiz gerekeni bizlere verir. Bazende dualarımız ahirette karşılık bulur. ” Dua edenin ya günahı affolur veya hemen hayırlı karşılığını görür, yahut ahirette mükafatını bulur.” (Deylemî)

received_10153873002797137.jpeg


4. Duanın Kabul Gördüğü Vakitlerde Dua Etmeli


Hadislerde geçtiği gibi bazı vakitler vardır, duanın kabulü için elverişli zamanlar; gecenin son üçte birlik kısmı, farz namazlarından sonra, secde esnasında, ezan okunduğunda ve kamet arasında, yağmur yağdığı zaman, hac ve umre ziyaretinde, yalnız Allah’ ın bizi gördüğü tenha yerlerde, gözlerimiz iman ile yaşlanırken dua etmekte fayda vardır. Duanın kabul edileceği 9 vakit yazımızı da okumayı unutmayınız =)

received_10153873001742137.jpeg


5. Dua Edeyim Derken Günaha Düşmeyin


Son madde de en çok düştüğümüz yanlışa değinelim. “O kadar dua ettim istediğim bir türlü olmadı.” cümlesi sıkça duyduğumuz cümleler arasında artık. İnsanların belkide farkında olmadan düştüğü günahlardan biride budur. Kişinin ettiği duaya yürekten inanmaması ve buna bağlı olarak Allah’ ın takdirine karşı gelmesidir. Her işte olduğu gibi niyetimizi edip Allah’ a tevekkül etmeliyiz. Sonuç ne olursa olsun bizim hayrımızadır. ” Ben duanın kabul edilmemesi kaygısını taşımam. İçimde dua etme isteğinin olmaması kaygısını taşırım.”( Hz. Ömer r.a)

received_10153873001342137-e1429801092520.jpeg




 
Çocukları Namaza Alıştırırken Dikkat Edilecek 11 Husus



1- Namaz kılarken çocuğunuzun yanınıza gelmesine müsaade edin. Sabırlı davranın, onu sizden uzaklaştırmayın. Yanınıza gelip aynı hareketleri yapmasını teşvik edin. Ancak bunu yapması için onu zorlamayın.
çocuk-anne-namaz.jpg


2- Ezan okunduğunda televizyonun, radyonun ya da müzik aletinin sesini kısın. Bunu yaparken ezan okunuyor diye söyleyin. Eğer biliyorsanız seslice ezan duasını okuyun. Bu eylemleri yaparken çocuğunuzun neden böyle yaptığınızı anlamasını sağlayın. Buna yönelik cümleler kurun.
televizyon_cocuklarin_dengesini_bozuyor13624899480_h997995.jpg


3- Allah'ın namaz kılan çocukları seveceğini anlatın ama bunu asla korkutarak yapmayın. Kılmazsa Allah'ın yakacağını, cehenneme atacağını söylemeyin.
namaz-kılan-çocuk-anne.jpg


4- Onu övün! 'Benim kızıma bak ne güzel namaz kılıyor. Aslan oğlum Allah namazını kabul etsin.' Gibi onların şevkini arttırıcı cümleler kurun.
Unutmayın! Bazen yerinde övme, birçok maddi ödülden daha etkilidir. Siz onun doğru yaptığı şeyleri övdükçe davranışı hakkında ona geri bildirim sağlamış olursunuz. Çocuk yaptıklarının doğru olduğunu ancak sizin övmenizle anlayacaktır. Yaptığı iyi şeyleri övmekten korkmayın. Bunda ölçülü davranırsanız hiçbir zararı olmaz. Hatta sizinle daha kolay iletişim kurar.

çocuk-namaz-tebrik.jpg


5- Önce namaz kılmaya farzlardan başlatılmalıdır. Mesela 10 rekâtlık öğle namazı, 13 rekâtlık yatsı namazı uzun gelebilir. İlk etapta sadece farzları kıldırılabilir.
cuma-namaz-çocuk.jpg


6- Çocuğunuza namazla ilgili hadis, ayet, hikayeler okutun. Mesela bir yazı bulduğunuzda o yazıyı çocuğunuzdan dinlemek istediğinizi söyleyerek okutun yoksa namazlarını düzenli kılmadığı için ''oku da ibret al, namazını geçirme'' tarzında bir tavırla çocuğunuzu okumaya zorlamayın.
namaz-çocuk-kuran.jpg


7- Çocuğunuzun kendisine ait seccadesi, tesbihi, takkesi ya da başörtüsü olmasını sağlayın.
Gerekirse birlikte namaz için alışveriş yapın! Çocuğunuza küçük seccadelerden alabilirsiniz. Evinizde seccade, takke, örtü olabilir. Ama onlar evde müşterek kullanıldıkları için çocuklar benimsemeyebilirler. Şahsına ait namaz malzemelerinin olması çocuğunuzun daha iştiyaklı namaz kılmasını sağlayacaktır.

takke-namaz-çocuk-gülücük-cami.jpg


8- Belli aralıklarla çocuğunuzu camiye götürün ki oralardaki manevi atmosferi hissetsin.
cami-çocuk-1024x672.jpg


9- Çocuğunuza İslami davranışları öğretirken, ''Namaz kılarsan sana şunu alırım, bunu alırım'' gibi vaatlerde bulunmayın. İleride namaz kılmayı pazarlık haline getirmesine izin vermeyin. Ama namaz kıldıktan sonra bazı jestler yapabilirsiniz. Onu namaz kılmaya da zorlamayın. Sadece teşvik edin.
namaz-çocuk-takke.jpg


10- Onun yanında sesli dualar edin.
“Allah’ım bize böyle güzel namaz kılan çocuklar verdiğin için teşekkür ederiz. Allah’ım çok güzel ibadet ediyorlar, ibadetlerini kabul et, onları cennetine koy. Ahirette Peygamber efendimize komşu yap.”

Hiçbir dua karşılıksız kalmaz. Dahası dua sesli bir eğitim aracı olabilir. Çocuk anne ve babasının kendini önemsediğini hissedecektir. Onların izinde olacaktır.

11- Son olarak namazı çocuklarınıza sevdirin!
Baskı uygulayarak namazdan soğutmayın! Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem’in ”Kolaylaştırın, zorlaştırmayın! Müjdeleyin, nefret ettirmeyin!” mealindeki hadis-i şerifini göz önünde bulundurarak namazdan çocuklarınızı uzaklaştırmayın.

Zaten fıtratları ibadet etmeye müsait olan çocuklarımıza karşı biraz sabırlı olup doğru davranırsak, evlatlarımız kendi arzularıyla ibadeti kabulleneceklerdir.

”Ya Rab! Bizi ve neslimizi namazda mukim kıl!”

Âmin.
 
Canim ben reglim su an. Bi kac gun beni pas gec olur mu, baslayinca ben sana yazcam insallah. Allah kabul etsin hepinizin namazlarini.
 
Namaza Başlamak İçin 8 Sebep




Sevgili kardeşlerim bu dünyaya bir kere geliyoruz ve bir amacımız var elbet. Yüce Rabbimiz mealen:

“Ben cinleri ve insanları ancak bana (ibadet ve itaatle) kulluk etsinler diye yarattım.” buyuruyor.

(Zariyat Suresi 56)

Bu dünyaya geliş amacımız kulluktur ve kulluğun en önemli bir vazifesi namazdır. Nitekim Rasulullah aleyhissalatu vesselam Efendimiz :

“Namaz dinin direğidir, kim onu terkederse dinini yıkmıştır.” Buyurmuşlardır.

(Acluni, Keşful Hafa, II/31″)

Günde 5 kere haydi namaza! Haydi kurtuluşa! diyen davetçinin sesini işitiyoruz. Rabbimiz bize en çok değer veren en çok sevendir ve öyle bir lütuftur ki bu bizi beş kez günde huzuruna çağırmaktadır. Siz bir arkadaşınızı iki kere üç kere bir yere davet ettiğinizde gelmezse darılırsınız peki Rabbimizin bu çağrısına bu önemli vazifeye gitmemek Allah’a karşı hal diliyle haşa ben senin davetinle ilgilenmiyorum huzuruna gelmiyorum demek değil midir? Bize koskoca bir ömür bahşeden Rabbimize günde aralıklı olarak sadece 1 saatimizi ayıramıyor muyuz?
Bu yazımızda size namaz hakkında bilgiler vereceğiz inşaAllah.

1. Allah’ın Emri Namaz
Namaza-Başlamak-İçin-8-Sebep-Secde-Namaz.jpg


Namaz kılmak imandan sonraki en büyük hakikattır. Kur’an-ı Kerim’de yüze yakın yerde namazdan bahsedilmektedir. Başka bir ibadete bu kadar özen gösterilmemiştir. Bazı Ayet-i Kerime mealleri şöyledir:

“Benim mü’min kullarıma söyle, namazlarını kılsınlar.”

(İbrahim Suresi 31)

“O mü’minler ki, gayba iman ederler, namazlarını kılarlar.”

(Bakara Suresi 3)

“(Ey müslümanlar!) Sabır ve namazla (Allah’tan) yardım isteyin. Şüphesiz bu (şekilde yardım istemek Allah’a) gönülden saygı duyanlardan başkasına zor ve ağır gelir.”

(Bakara Suresi 45)

“Onlar ki, namazlarını muhafaza ederler.”

(Mü’minun Suresi 9)

2. Rasulullah’ın Aleyhissalatu Vesselam Gözünün Nuru Namaz
Namaza-Başlamak-İçin-8-Sebep-Rasulullahın-Sallallahu-Aleyhi-ve-Sellem-Gözünün-Nuru.jpg


Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem miraçtan bize namaz hediyesi ile dönmüştür.

Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
“(…) Gözümün nuru ise namazda kılındı.”

[Nesâî, İşretu’n-Nisâ 1, (7, 61).]

Rasulullah’ın aleyhissalatu vesselam gözümün nuru dediği bizlere miraç gibi hiçbir kula nasip olmamış olmayacak bir güzellikten getirdiği namaza gerekli ehemmiyeti veriyor muyuz? Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem vefatı vaktinde çektiği sıkıntılar içerisinde bile, sahabelerine rıdvanallahu teala aleyhim ecmain “Namaza dikkat ve devam ediniz” (Müsned, 1:78) vasiyet ve tavsiyesinin ne demek olduğu ve nasıl bir hakikati ortaya koyduğunu düşünüyor muyuz?

3. Namaz Müminin Miracıdır
Namaza-Başlamak-İçin-8-Sebep-Namaz-Müminin-Miracıdır.jpg


Namaz müminin Allah’ın huzuruna çıkması, onunla konuşmasıdır. Namaz kılmak insanı manevi oalrak yükseltir, derecelerini artırır. Günahların affına vesile olur. Kulun namazdan sonra ettiği duası makbul olur. Rabbine yakın olmak isteyen bir kul namaz kılmalıdır. Çünkü Ebû Hüreyre radıyallâhu anh anlatıyor:

“Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki:

‘Kul Rabbine en ziyade secdede iken yakın olur, öyle ise (secdede) duayı çok yapın.’ “

[Müslim, Salât 215, (482); Ebû Dâvud, Salât 152, (875).]

Konu ile alakalı başka Hadis-i Şerif Rivayetleri şöyledir:

“Mümin kul namaza durduğunda günahları başının üzerine konulur. (Namazın harekâtı esnasında) bu günahlar, hurma ağacının dalları / yapraklarının sağa-sola dağılıp döküldüğü gibi, dağılıp dökülür.”

(Taberanî, el-Kebîr-şamile- 6/44)

Bir gün Resûl-i Ekrem Efendimiz’e aleyhissalatu vesselam soruldu ki:

“Ya Resûlallah! Hangi duâ makbuldür?” Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem

“Gecenin son kısmında ve beş vakit namazların arkalarında yapılan duâlar makbuldür” buyurdu.

(El-Ezkâr, Nevevî, 66, 67.)

Rebîa bin Kâ’b radıyallahu anh’ın naklettiği şu hâdise secdenin kıymetini ne güzel ortaya koymaktadır: Peygamber Efendimiz’in sallallahu aleyhi ve sellem yakınında geceler, ona abdest suyunu getirir ve diğer ihtiyaçlarını görürdüm. Bir gün Allah Rasulü sallallahu aleyhi ve sellem bana:

“İste! buyurdu. Ben de:

Cennette seninle beraber olmayı isterim dedim. Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem

Başka bir şey istesen olmaz mı? buyurdu. Bu sefer ben:

Dileğim ancak budur! dedim. Bunun üzerine Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem

Öyleyse çokça secde ederek kendin için bana yardımcı ol! buyurdu.”

(Müslim, Salât, 226; Ahmed, III, 500)

4. Namaz Kılmamak Büyük Bir Günahtır
Namaza-Başlamak-İçin-8-Sebep-Cehennem-pişmanlık-1024x334.jpg


Farz namazı terk etmek büyük bir günahtır. Rasulullah aleyhissalatu vesselam Efendimiz’in bazı Hadis-i Şerifleri şöyledir:
“Onlarla (kafirlerle-münafıklarla) bizim aramızdaki ahit (fark), namazdır. Her kim onu terk ederse, küfretmiş olur.”

(Tirmizî, Sünen, İman 9; İbn Mâce, Sünen, İkâme’s-Salah 77)

Câbir radıyallahu anh şöyle dedi:
“Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’i:
‘Gerçekten kişi ile şirk ve küfür arasında namazı terketmek vardır.’
buyururken işittim.”
(Müslim, Îmân 134. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Sünnet 15; Tirmizî, Îmân 9; İbni Mâce, İkâmet 17)

İmam Ahmed Bin Hanbel Hazretleri rahimehullah ve bazı alimler Allah hepsinden razı olsun bu Hadis-i Şeriflerin zahirini esas alarak namaz kılmayanın küfrüne hükmetmiştir. İmam-ı Azam Ebû Hanîfe, İmam Mâlik, İmam Şâfîî ve bir kısım âlimler rahimehumullah ; “Gevşeklik ve tembellik göstererek namaz kılmayan kimse, farz olduğunu inkâr etmediği sürece, Müslümanlık vasfını kaybetmez” demişler ancak büyük günaha girer namaz kılmayan fasık olur. Allah muhafaza etsin. Amin.

Hazreti Abdullah ibn-i Amr ibn As radıyallahu anh’dan rivayet edilmiştir: “Bir gün Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem namaz dan konuştu. Buyurdu ki:

‘Her kim şu beş vakit namazı eksiksiz kılarsa namazı, kıyamet gününde ona bir aydınlık, hakkında delil ve kurtuluş olur. Her kim de bu beş vakit namazı gereği gibi kılmazsa kıyamet gününde Karun’la, Haman’la, Firavun’la ve Ubeyy ibn-i Halefle birliktedir.’

(Müsned: 2/169, Darimi: 2/301, İbn-i Hibban: 1448)
Şu Ayet-i Kerimelerin mealini de dikkatle düşünmek gerek:

“Sizi cehenneme sokan nedir”

(Müddesir Suresi 42.)
“Suçlular der ki: «Biz namaz kılanlardan değildik.”

(Müddesir Suresi 43.)

“Rabbiniz buyurdu ki: ‘Bana dua edin, (isteyin) size karşılık ver(ip duanızı kabul ed)eyim. Çünkü bana ibadet/kulluk etmeye karşı kibirlenip (buna) tenezzül etmeyenler, aşağılıklar olarak cehenneme gireceklerdir.’ “

(Mümin Suresi 60)
Cehennemin yakıcı azabını hafife almamak gerek.Cehennem azabı küçümsenecek bir şey değildir korkunç bir azaptır. Oysa ki insan namaz kılarak Allah’ın rızasına kavuşup ebedi hayatını en güzel şekilde cennette geçirebilir. Rabbimiz bize cennete şöyle müjdeliyor inşallah kazananlardan oluruz:
“Allah, mü’min erkeklere ve mü’min kadınlara, altlarından ırmaklar akan cennetler vaat buyurdu… Orada ebedî olarak kalacaklar. Hem de adn cennetlerinde hoş meskenler var… Allah’ın rızası ise hepsinden büyüktür… İşte asıl büyük saadet de budur.”

(Tövbe, 9/72)

5. Namaz Kötülüklerden Alıkoyar
Namaza-Başlamak-İçin-8-Sebep-Namaz-Kötülüklerden-Alıkoyar.jpg


Ebedi ahiret hayatını düşünen bir mümin çılgın bir ateşte yanmaktan kendini korumalı günahlardan ve özellikle namazı terk etmekten kaçınmalıdır. Zaten namaza devam eden bir mümin Allah’ın izniyle diğer günahlardan da sakınmaya başlayacaktır.Böylece Allah’ın lütfuyla rahmetiyle ebedi saadeti inşaAllah kazanacaktır.

“(Resûlüm!) Kitab’dan sana vahyedileni oku ve namazı da dosdoğru/gereğine uygun olarak kıl. Çünkü namaz hayasızlıktan/utanmazlıktan ve kötü sayılan şey(ler)den alıkoyar. Allah’ın zikri (namaz) elbette ibadetlerin en büyüğüdür. Allah yaptıklarınızı bilir.”

(Ankebut Suresi 45)

6. Benim Kalbim Temiz
Namaza-Başlamak-İçin-8-Sebep-Kalbim-Temiz.jpeg


Bazı insanlar benim kalbim temiz, çalışmakta ibadettir gibi bahaneler üretmektedirler. Evet helal rızık için çalışmak ibadettir ama eğer namaz kılar ibadetlerinizi yaparsanız! Namaza belki en az muhtaç olan insan Efendimiz aleyhissalatu vesselam aynı zaman da en çok namaz kılan ayakları şişene kadar namaz kılan bir insandı. Haşa İnsanların en mükemmeli, alemler O’nun aleyhissalatu vesselam hürmetine yaratılmış olan Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem’den daha mı temiz kalpliyiz? Bu şeytanın vesvesesi veyahut nefsin aldatmasından başka bir şey değildir. Demek ki kalbi temiz olan insan daha çok namaz kılar.

7. İlk Sorgu Namazdan!
Namaza-Başlamak-İçin-8-Sebep-namaz-kulluk-itaat.jpg


Rasulullah aleyhissalatu vesselam şöyle buyuruyor:

“Kıyamet gününde kulun hesaba çekileceği ilk ameli onun namazıdır. Eğer namazı düzgün olursa, işi iyi gider ve kazançlı çıkar. Namazı düzgün olmazsa, kaybeder ve zararlı çıkar. Şayet farzlarından bir şey noksan çıkarsa, Azîz ve Celîl olan Rabb’i:

Kulumun nâfile namazları var mı, bakınız? der. Farzların eksiği nafilelerle tamamlanır. Sonra diğer amellerinden de bu şekilde hesaba çekilir.”
(Tirmizî, Mevâkît 188; bk. Ebû Dâvûd, Salât 149; Nesâî, Salât 9; İbni Mâce, İkâmet 202)

Namaz sorgumuz Allah muhafaza eksik çıkarsa halimiz nice olur! Allah bizi ayrıntılı olarak hesaba çekecek olsa hesap veremeyiz sevgili kardeşlerim. Ölümü ve ahireti çok hatırlayalım inşaAllah.

8. Namaz Kılmayanın Amelleri Makbul Olmaz
Namaza-Başlamak-İçin-8-Sebep-Ameli-Boşa-Çıkar.jpeg


Namaz kılmayan insan örneğin farz oruç tutsa üzerinden farz olan orucun borcu düşer ama sevabından mahrum kalır. Allah korusun. Rasulullah aleyhissalatu vesselam buyuruyorlar:

“İkindi namazını terkeden kimsenin işlediği amelleri boşa gider.”

(Buhârî, Mevâkît 15; Müslim, Mesacid: 35)

Değerli kardeşlerim bunları yazmak sizleri ümitsizliğe sevketmek için değildir. Aziz ve Kerim Rabbimiz mealen şöyle buyurmaktadır:

“De ki: ‘Ey kendi aleyhlerine haddi aşmış kullarım, Allah’ın rahmetinden ümit kesmeyin! Çünkü Allah, bütün günahları bağışlar. Şüphesiz ki O, çok bağışlayıcıdır, çok merhamet edicidir.’ “

(Zümer Suresi 53)

Rabbimiz isterse bütün günahları bağışlar bütün iş samimi bir tövbeye bakmaktadır. Bu hayata rızık kazanmak eğlenmek veya başka işler için Allah’a kulluk etmek için geldik. Hayat amacımız budur peki bu amaca ne akdar uygun yaşıyoruz. Bugün kendimize yeni bir sayfa açalım kılmadığımız namazlara tövbe edip inşallah bundan sonra namaz kılalım gayret edelim ve kaza borçlarımızı da ödemeye niyet ederek kazalarımıza da başlayalım. İnşaAllah Rabbim böylelikle affedecektir ve bizden razı olacaktır. Rabbim namaz kılanların namazını daim kılsın ve kabul etsin. Kılmayan kardeşlerimize de başlamayı nasip etsin. Dua eder dualarınızı bekleriz. Hazreti İbrahim’in aleyhisselam İbrahim Suresi 40. Ayette geçen şu duasına devam edelim inşaallah: “Ey Rabbim! Beni ve neslimden (gelenleri) de namazı gereği gibi kılanlardan eyle. Ey Rabbimiz! Duamı kabul buyur.” Allah’a emanet olunuz.
 
cnm ismi belki değişebilir çok değişti çnkü ama şuan eymen düşünüyoruz :) cnm ben ilk namazımı öğle namaznımı kıldım
Allah kabul etsin bu bir başlangıç olsun inşallah ikindide seni bekler artık :) aa bende eymen koyacaktım sonra vazgeçtim çevremde cook fazlalaşınca
 
X