HAYDİ HEP BERABER NAMAZ GÜNLÜĞÜ OLUŞTURALIM

sadehayatt06

🌵🌿🌾🌱🌷🍀🌻
Kayıtlı Üye
16 Mart 2014
6.547
6.079
Peygamber Efendimizden (s.a.v.) namaz hakkındaki bazı Hadis-i Şerifler

- “Namazın dindeki yeri, başın vücuttaki yeri gibidir.”

- “Kıyamet günü kul, ilk önce namazdan hesaba çekilecektir. Namaz düzgün ise diğer ameller de düzgün olacaktır. Eğer namaz bozuk ise diğer ameller de bozuk olacaktır.”

- “Allahu Teâlâ’nın bir kula iki rek’at namaz kılması için tevfik vermesinden daha üstün bir şey yoktur. Kul namazla meşgul olduğu sürece başı üzerine iyilikler ve hayırlar saçılır.”

- “Kişiyle küfür arasında namazın terki vardır.”

-“Müslüman kul ile kâfirlik ve iman arasında sadece namaz vardır, Müslüman bir kişi namazı terk ettiği zaman kesinlikle Allaha şirk koşmuş olur.”

-“Cennetin anahtarı namazdır, namazın anahtarı da abdesttir.”

-“Namaz dinin direğidir.”

- “Kim namazı terkederse, Allah kendisine gazab etmiş olduğu halde O’na kavuşur.”

- “Müslüman bir kul, Allah’ı razı etmek için namaz kılarsa, onun günahları şu yaprakların, bu ağaçtan döküldüğü gibi dökülür.”

-“Ey Ebû Fâtıma! Sen eğer (ahirette) benimle buluşmak istiyorsan secdeleri çoğalt (yani bol bol namaz kıl.)”


Ey namazını kılmayan kişi peygamberin kızına yaptığı bu nasihate kulak ver. Peygamberin kızı bile ahirette onunla beraber olmak için secdeleri çoğaltmak yani çok namaz kılmak zorunda iken, namazı terk etmekle nasıl bir akıbetin bizleri beklediğini bilelim ve ayılalım İnşallah.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Sehiv Secdesi: Bir namazın farzının tehiri yani geciktirilmesinden, vaciblerinden birinin yanılarak terk edilmesinden dolayı, o namazın sonunda yapılması gereken secdedir.

Namazın son oturuşunda yalnız Ettehiyyatü okunarak sağ tarafa selam verildikten sonra, "Allahü Ekber" diyerek secdeye varılır. Burada üç kere "Sübhâne Rabbiye'l-â'lâ" denilir. Sonra "Allahü Ekber" denilerek kalkılıp oturulur, tekrar "Allahü Ekber" diyerek ikinci defa secdeye varılır ve üç kere "Sübhâne Rabbiye'l-â'lâ" söylenir ve "Allahü ekber" diyerek kalkılıp oturulur. Bu oturuşta, "Ettehiyyatü, Allahümme salli, Allahümme bârik ve Rabbenâ âtinâ, Rebbenâ firli" duaları okunarak önce sağa, sonra sola selâm verilir. Buna sehiv secdesi denir.

Sehiv Secdesi iki şekilde yapılması gerekir.

1- Namazda farzlardan birinin unutularak geciktirilmesi.

2- Vaciblerden birinin unutularak geciktirilmesi veya unutularak yapılmaması hallerinde sehiv secdesi yapılır.

Namazdaki bu eksikliği gidermek için namazın sonunda sehiv secdesi yapmak vacibtir. Farzlardan birinin unutularak veya bile bile yapılmaması hâlinde namaz bozulacağı için sehiv secdesi ile tamamlanamaz. O namazın yeniden kılınması gerekir. Vaciblerden herhangi birinin bilerek terkedilmesi durumunda sehiv secdesi yapılmaz. O namazın yeniden kılınması gerekir. (diyanet)


Sehiv Secdesi Yapmayı Gerektiren Haller:
- Oturması lazım gelen yerde kalkmak. Kalkması gereken yerde oturmak.
- Sesli okuması icab eden yerde, yavaş okumak. Yavaş okuması gereken yerde, sesli okumak.
- Dua okunacak yerde, Kur’ân-ı kerîmden okumak. Kur’ân-ı kerîmden okunacak yerde dua okumak. Mesela, Fâtiha sûresi yerine Ettehıyyâtü düâsını okumak, Ettehıyyâtü okunacak yerde Fâtiha okumak gibi.
- Namazı tamamlamadan selam vermek.
- Farz namazların birinci ve ikinci rekatlerinde zamm-ı sûreyi okumayıp, üçüncü ve dördüncü rekatlerinde okumak.
- İlk iki rekatde, Fâtihadan sonra zamm-ı sûre okumamak.
- Bayram namazı tekbîrlerini terk etmek.
- Vitr namazında kunut duasını terk etmek.
 
Tilavet Secdesi: Kur’ân-ı Kerim'de ondört yerde, secde ayeti vardır. Kur'ân'da ondört yerde geçen secde ayetlerinin okunması veya işitilmesi halinde yapılan secdeye tilavet secdesi denir. Bunlardan birini okuyanın veya işitenin, manasını anlamasa da, bir secde yapması vacibdir. Secde ayetlerini yazan, heceleyen secde yapmaz.

Hanefîlere göre vacip, Şafiî ve Hanbelîlere göre sünnet-i müekkededir. Bir mecliste, aynı secde ayeti birden fazla okunursa bir secde yapmak yeterlidir. Namaz dışında secde âyetini okuyan veya secde ayetini işiten kişi, tilavet secdesine niyet ederek tekbir alır ve secdeye gider.

Tilavet secdesinin yapılışı:
Namaz dışında secde ayetini okuyan veya secde ayetini işiten kişi, tilavet secdesine niyet ederek abdestli olarak, kıbleye karşı ayakta durup, elleri kulaklara kaldırmadan "Allahü ekber" diyerek secdeye gider. Üç defa "sübhâne rabbiye'l-a'lâ" dedikten sonra tekbir alarak secdeden kalkar ve "semi'nâ ve ata'nâ gufrâneke rabbenâ ve ileyke'l-masîr" der. (Bakara, 2/286)

Niyet şarttır. Niyetsiz sahih olmaz. Secde âyetini işiten cünüp veya abdestsiz kimse, temizlendikten sonra tilavet secdesi yapar. Bir oturumda, bir secde âyetini birkaç defa okuyan ve işiten, hepsi için bir secde eder. Bir oturumda ne kadar secde âyeti okunmuşsa, o kadar tilavet secdesi gerekir. Mesela üç secde âyeti okunursa, üç secde gerekir.

Namazda tilavet secdesi: Namazda okunan secde ayetini namazda olmayan bir kimse işitirse tilavet secdesi yapar. Namazda olan kimse, namaz dışından bir kimsenin okuduğu secde ayetini işitirse, namazını tamamladıktan sonra secde yapar. Namaz kılan kişi okuyunca, hemen ayrıca rüku veya bir secde yapıp ayağa kalkar. Okumasına devam eder. Secde âyetini okuduktan iki üç âyet sonra namazın rükuuna eğilirse ve tilavet secdesine niyet ederse, namazın rüku veya secdeleri, tilavet secdesi yerine geçer.


Kur'ân'daki secde ayetleri:
1- A'râf sûresinin 206,
2- Ra'd sûresinin 15,
3- Nahl sûresinin 49,
4- İsrâ sûresinin 107,
5- Meryem sûresinin 58,
6- Hac sûresinin 18,
7- Furkân sûresinin 60,
8- Neml sûresinin 25,
9- Secde sûresinin 15,
10- Sâd sûresinin 24,
11- Fussilet sûresinin 37,
12- Necm sûresinin 62,
13- İnşikak sûresinin 21,
14- Alâk sûresinin 19. âyetleri secde ayetleridir.

Bu âyetlerden sadece Sâd sûresinin 24. âyetinde "rükû", diğerlerinde "secde" kelimesi geçmektedir. Hac sûresinin 77. âyetinde de "rükû edin ve secde edin" denilmektedir. Hanefîler, bu âyeti secde âyeti saymamışlardır. İmam Şâfiî ve İmam Ahmed bu âyeti secde âyeti saymış buna mukabil Sâd sûresinin 24. âyetini secde âyeti saymamışlardır. Hac sûresinin 77. âyeti haric diğerlerinde secde âyetleri işaretlenmiştir.

A'râf, Ra'd, Nahl, İsrâ, Meryem, Hac ve Sâd sûrelerindeki âyetler okununca secde etmenin "farz"; Furkân, Secde ve Fussilet sûrelerindeki secde âyeti okununca secde etmenin "vacib"; Neml, Necm, İnşikâk ve Alâk sûrelerindeki secde âyeti okununca secde etmenin "sünnet" olduğu da söylenmiştir. (diyanet)
 
Namaz kılarken söylediğimiz tesbihatlar ve türkçe anlamları:


Allâh-ü Ekber:
Allah en büyüktür.

Sübhane Rabbiyel Azim: Ey büyük Rabb'im! Seni bütün noksan sıfatlardan uzak tutarım.

Semi Allahü Limen Hamideh: Allah kendisine hamd edenleri işitti (kabul etti).

Allahümme Rabbena Leke'l-hamd: Ey Allahımız. Sen bizim Rabb'imizsin! Sana hamd olsun.

Sübhane Rabbiye'l-alâ
: Ey Yüce Rabb'im! Seni bütün noksan sıfatlardan uzak tutarım.

Esselamü Aleyküm ve Rahmetullah: Allah'ın selamı üzerinize olsun.

Allâhümme entesselâmü ve minkesselâm tebêrakte yâ zel celâli vel ikrâm: Allah'ım! Sen kurtuluş merciisin. Esenlik ve güvenlik sendedir. Ey Azamet ve Kerem sahibi Allah'ım! Senin şanın çok yücedir.
 
Seferi, Kişinin herhangi bir nedenle ikamet ettiği yerden kalkıp başka bir yere gitmesi veya gitmek için yola çıkmış kişiye de seferi veya müsafir denilir.

Yolculuk durumu, genel olarak meşakkat ve sıkıntı içerdiğinden bu durumdaki kişi için bazı kolaylıklar getirilmiştir. Bunlar yolcuya tanınan ruhsatlardır. Bunların başında ramazan ayında yolculuk yapan kişi için tanınan, orucu yolculuk anında tutmayıp sonraya bırakma ruhsatıdır. Ayrıca yolcu olan kişinin, dört rekatlı farz namazlarını ikişer rekat olarak kılmasına da izin verilmiştir.

"Yeryüzünde sefere çıktığınız zaman, eğer kafirlerin size kötülük etmesinden (fitne) korkarsanız, namazları kısaltmanızda bir sakınca yoktur" (en-Nisâ 4/101)

Seferi namaz nasıl kılınır: Seferi olduğunuz durumlarda 4 rekatlık farz namazlar, 2 rekat kılınır. Sünnetlerin tamamı kılınır, müsait olunmazsa sünnetler terk edilebilir.
 
Namaz kılmayı öğrenirken anlamını bilmediğimiz kelimeler karşımıza çıkabilir. Namaz ile ilgili kullanılan terimlerin bir kısmı ve anlamları aşağıda kısaca açıklanmıştır.

- Salat:
Namaz demektir. Çoğulu "Salâvat"dır. Bir de "Salât", Peygamber efendimize şu şekilde yapılan dua manasına da gelmektedir.
"Allahümme salli ve selim alâ seyyidina Muhammedin ve alâ ali seyyidina Muhammed"
Anlamı: "Allah'ım! Efendimiz Muhammed'e ve onun ailesine selamet ve rahmet ihsan buyur."
Bu salat ve selamdan maksad, Peygamber efendimizin hem dünyada, hem de ahirette her türlü ikrama kavuşmasını istemekten ve bu vesile ile kendisine olan bağlılığımızı ve saygımızı göstermekten ibarettir.

- Tekbir:"Allahü Ekber" demektir.

- İftitah tekbiri: Namazın içindeki farzlardan olan İftitah tekbiri namaza başlarken "Allahu Ekber" diyerek tekbir almaktır.

- Kıyam:Namazda ayakta durmaktır.

- Kıraat: Kur'an-ı Kerîm'den bir miktar okumak demektir.

- Rükû:Namazda kıraatten sonra elleri dizlere koyarak baş ce sırtımız düz bir şekilde eğilmek demektir.

- Kavme: namazda rükudan kalkıp her aza yerleşecek şekilde dimdik durmak demektir. Rüku halinden doğrulup da bir defa "Sübhane Rabbiyel'azim" diyecek kadar ayakta durmaktır.

- Secde: Rükudan sonra ayak, diz ve ellerimizle beraber alnımızı ve burnumuzu yere koyarak kapanmaktır. "Sücûd" sözü de secde etmek ve secdeler manasına gelir.

- Celse: namazda iki secde arasında tam manasıyla her aza yerleşecek şekilde oturmak demektir. İki secde arasında bir defa "Sübhane Rabbiyel'azim" diyecek kadar oturmaktır.

- Ka`de-i ahîre: Namazın içindeki farzlardan olan ka'de-i ahire son oturuş demektir. Namazın sonunda "Ettehiyyâtü" duasını okuyacak kadar oturmaktır. Bir namazda iki defa oturulursa, birinci oturuşta "Kade-i Ûlâ; İlk otururş", ikincisine de: "Kade-i Ahire; son oturuş" denir.

- Rek'at: Namazın bölüklerinden her biri demektir. Şöyle ki: Bir namazda kıyam, rükû ve iki secdenin toplamı bir rekattır. Bir namazda iki kıyam, iki rükû ve dört secde bulunursa, o namaz iki rekatlı olur. Üç veya dört kıyam bulunursa, o namaz üç veya dört rekatlı olur.

- Şef: Çift manasında olup namazların her iki rekâtına denir. Dört rekâtlı bir namazın önceki iki rekatına "birinci şef" son iki rekatına da "ikinci şef" denir. Üç rekatlı bir namazın üçüncü rekatı da, "ikinci şef" demektir.
 
NAMAZ REKATLARI
5 Vakit Namazın Rekatları: Bir günde 5 vakit namaz toplam 40 rekattır. Bunun 17 rekatı farz, 20 rekatı sünnet ve 3 rekatı da vacip olan vitr namazıdır.

Sabah Namazı: 4 Rekat
- 2 Rekat sünnet,
- 2 Rekat farz.

Öğle Namazı: 10 Rekat
- 4 Rekat ilk sünnet,
- 4 Rekat farz,
- 2 Rekat son sünet.

İkindi Namazı: 8 Rekat
- 4 Rekat sünnet,
- 4 Rekat farz.

Akşam Namazı: 5 Rekat
- 3 Rekat farz,
- 2 Rekat sünnet.

Yatsı Namazı: 13 Rekat
- 4 Rekat ilk sünnet,
- 4 Rekat farz,
- 2 Rekat son sünnet,
- 3 Rekat vitr.
 
Namaz ve Sağlığımız: Müslümann, namazı Allahü tealanın emri olduğu için kılar. Rabbimizin emirlerinde birçok hikmet, fayda vardır. Yasaklarında da birçok zararların olduğu muhakkakdır. Bu fayda ve zararların bir kısmı bugün tıp mütehassıslarınca tesbit edilmiş durumdadır.

İslamiyyetin sağlığa verdiği önemi, hiçbir din ve düşünce vermemişdir. Dinimiz, ibadetlerin en üstünü olan namazı, ömrümüzün sonuna kadar kılmayı emir etmiştir. Namaz kılan, sağlık için olan faydalarına da elbette kavuşur. Namazın sağlık yönünden sağladığı faydalarında bazıları şunlardır:

1- Namazda yapılan hareketler yavaş oldugundan kalbi yormaz ve günün muhtelif saatlerinde olduğu için insanı devamlı dinç tutar.

2- Günde basını seksen defa yere koyan bir kimsenin beynine ritmik olarak fazla kan ulaşır. Bu yüzden beyin hücreleri iyice beslendiğinden hafıza ve şahsiyet bozukluklarına, namaz kılanlarda çok daha az rastlanır. Bu insanlar daha sağlıklı bir ömür geçirirler.

3- Namaz kılanların gözleri, muntazam olarak eğilip doğrulmakdan ötürü daha kuvvetli kan deveranına malik olur. Bu sebeble göz içi tansiyonunda artma olmaz ve gözün ön kısmındaki sıvının devamlı değismesi temin edilmiş olur. Gözü "katarakt" veya "karasu" hastalığından korur.

4- Namaz kılmadaki izometrik hareketler, midedeki gıdaların iyi karışmasına, safranın kolay akmasına ve dolayısıyla safra kesesinde birikinti yapmamasına, pankreasdaki enzimlerin kolay boşalmasına yardımcı olacağı gibi, kabızlığın giderilmesinde de rolü büyüktür. Böbreğin ve idrar yollarının iyice çalkalanmasından, böbrekte taş tesekkülünün önlenmesine ve mesanenin boşalmasına da yardımcı olmaktadır.

5- Bes vakit kılınan namazdaki ritmik hareketler, günlük hayatta çalıştırılamıyan adale ve eklemleri çalıstırarak, artroz ve kireçlenme gibi eklem hastalıklarını ve adale tutulmalarını önler.

6- Vücud sağlığı için temizlik muhakkak lazımdır. Abdest ve gusül, hem maddi, hem de manevî bir temizliktir. İste namaz, temizliğin ta kendisidir. Zira hem bedeni, hem de ruhî temizlik olmadan namâaz olmaz. Abdest ve gusül bedenî temizliği sağlar. İbadet görevini yerine getiren bir kimse, ruhen dinlenmiş, temizlenmiş olur.

7- Koruyucu hekimlikte, muayyen zemanlarda yapılan beden hareketleri çok mühimdir. Namaz vaktleri, kan dolasımını tazelemek ve teneffüsü canlandırmak için en uygun vaktlerdir.

8- Uykuyu tanzim eden önemli unsur namazdır. Hatta vücudda biriken statik (durgun) elektriklenme, secde yapmakla topraklama yapılmıs olur. Böylece vücud tekrar zindeliğe kavuşur. Namazın bu faydalarına kavuşmak için, namazı vaktinde kılmakla birlikte, temizliğe, çok yemek yememeye ve yenilen gıdaların temiz, helal olmasına da dikkat edilmesi de lazımdır.
 
Namaz dinin direği, ibadetlerin en üstünüdür. Yüce Allah'a karşı en önemli ibadet görevimiz günde beş defa kıldığımız namazlarımızdır. Erginlik çağına gelen, akıllı her müslümana günde beş vakit namaz kılmak farzdır.
Namaz, bizi yaratan, yaşatan, sayısız nimetleri veren yüce Allah'a karşı bir kulluk görevimizdir.
Namaz kılanlar, Allah'ın emrini yerine getirmiş, kulluk borçlarını ödemiş ve Allah'ın hoşnutluğunu kazanmış, dünya ve ahiret mutluluğuna kavuşmuş olurlar
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Washington post gazetesinin yayınladığı bir makalede, araştırmacı bilim adamları yaptıkları bir tespite göre, diyanetlerine bakılmaksızın, namaz kılanların daha iyi bir sağlığa sahip olduklarını, daha istikrarlı bir hayat sürdürdüklerini ve herhangi bir bunalım yaşamadıklarını ortaya koymuştur. Düzenli olarak ibadet yapmak ve tefekkürde bulunmak, vücudu etkileyen zararlı hormonları azaltmakta, kalp atışlarını düzenleyerek normal hale getirmektedir. Bize bu eşsiz nimeti hediye eden Allah ne yücedir. Yüce Allah şöyle buyurmuştur: “Namazı kılın, zekâtı verin.” (Müzemmil: 20).
 
İki cihan serveri, insan güzeli Efendimiz (s), "en hayırlı ameliniz namazdır" buyuruyorlar. "Bana dünyanızdan üç şey sevdirildi; ama gözümün nuru namazdır" buyuruyorlar.
Müslüman: namaz kılandır. Müslümanın ayırıcı vasfı namaz kılmasıdır. O namaz ki: dinin direğidir. O namaz ki: aşırılıktan ve çirkinlikten alıkoyar. O namaz ki: aklın cilası, kalbin
ziyasıdır.
 
topigin hayırlı olsun canım çok güzel düşünmüşsün. katılmayı isterim, bende bir kılıp bir bırakanlardanım son zamanlarda çok ara verdim malesef tekrardan toparlanmama vesile olursun inşallah
hoş geldin tatlım yarından itibaren not alalım o zman ben bu durumdan cok sıkıldım ben düzenli kılayım ki cocugumuz da öyle görsün alışsın demi inşallah olur
 
Konu sahibi arkadaşım Allah razı olsun çok güzel bir şeye vesile oluyorsun. Allah kıldığımız namazları kabul etsin. Hepimizi ve hepimizin kıyamete kadar sürecek neslini namaz kilanlardan eylesin :)

Ben çok şükür ergenliğe girdiğimden beri namazlarımı devamlı kiliyorum. Küçük yasta bu alışkanlık edinilirse ilerde daha kolay oluyor o yüzden küçüklükte alismayanlarin zorlanacağını düşünüyorum. Bir ibadeti yapmak ne kadar zorsa sevabı da o denli çok olacaktır Allahın izniyle...

Bana ilkokulda öğretmenim bir hikaye anlatmıştı o hikayeyi paylaşmak istiyorum. Bir inşaat işçisinin 365 çarpı 5 yani 1825 tuğla taşıması geremiyormuş. İşçinin amiri 1 yıl boyunca her gün günde sadece 5 tuğla taşı ya da dilersen hepsini bir günde taşıyabilirsin demiş. Adam 364 gün yan gelip yatmış son gün bütün tuğlaları sırtına yükleyip taşıyacakken tuğlaların altında kalmış. Öğretmenim bu hikayeyi anlatıp işte günde 5 vakit namaz da böyledir ne kadar ertelerseniz yükünüz o kadar ağırlaşır demişti ben de o günden sonra namazı hiç bırakmadım çok şükür...
 
X