Kahvaltı yap, porsiyonu küçült, lokmanı en az 15 kez çiğne (Selahattin Dönmez/Uzman Diyetisyen)
1. Zayıflamadaki en pratik yol katı yağlardan tereyağı, krema, yağlı soslar ve kuyruk yağı gibi hayvansal yağların diyetten çıkarılması. Günde toplam kalorinin yüzde 20-25 kadarı yağlardan gelecek şekilde planlanan zayıflama diyetlerinde, obez kişilerin sürekli ve hedefe uygun zamanda zayıfladıkları gözlenmiş. Bu da diyette toplam maksimum 4-5 yemek kaşığı yağ anlamına geliyor. Yemeklerin suyunu tüketmemek; çorba, sebze, baklagil ve et soteleri az yağla pişirmek zayıflamayı kolaylaştıran altın kurallardan.
2. Düzenli kahvaltı yapmak şart. Kahvaltı öğününü atlayan ve günde iki öğün yemek yiyenlerin daha kolay kilo aldığı görülüyor. Bu nedenle günün en iyi öğünü kahvaltı ve öğle öğünü olmalı, akşam öğünü kahvaltı öğününün yarısı kadar kalori içermeli. Kahvaltıda peynir, yumurta, tahıllı ekmek ve taze meyveler bulundurulmalı.
3. Kana direkt geçen şekerlerden hayatınızı arındırın. Tatlılar, sofra şekeri giren tüm hamur işleri zayıflamanıza engel olan tehlikeli yiyecekler!
4. Porsiyonu küçültmek toplam günlük kaloriyi de azaltmak anlamına gelecektir. Porsiyonlarını küçülten obezlerin her ay en az 4-6 kg arasında zayıflamaları garanti.
5. Daha fazla sebze ve meyve yemek. Bol diyet lifi ve az kalori içeren taze meyveleri tüketenler, daha hızlı kilo veriyor. Muzdan elmaya, kirazdan karpuza taze meyveleri günde en az üç porsiyon ve taze sebzelerden ise doyana kadar yiyen obezlerin, verdikleri kiloları uzun zaman korudukları görülmüştür.
6. Yüksek tempoda çok uzun yürümek lazım. Haftada normalde her gün ama iş yoğunluğu varsa en az dört kere en az 60-75 dakika yüksek tempoda yürüyüş yapılması veya orta tempoda koşulması, kalıcı zayıflamanın sihirli diğer anahtarlarından.
7. Çok uzun süre aç kalmamak önemli. Zayıflamak için açlığı tercih etmek ya da öğünler arasındaki mesafeyi dört saatin üzerine çıkarmak ilk aylar değil ama onu takip eden zamanlarda metabolizmayı korumaya alarak kesinlikle zayıflamayı engelliyor. Bu nedenle öğünler arasında dört saati geçirmeden üç ana, bir ara öğün düzeniyle kilo vermeyi öğrenmek gerekiyor.
8. Öğünü her zaman benzer saatlerde yemeli. İyi kilo vermek ve vücutta yağ depolarının daha düzenli erimesi için kahvaltıyı, öğle ve akşam yemeği saatlerini zayıflama boyunca benzer saatlerde yapmak gerekir. Çünkü vücut, öğünde aldığınız kaloriyi bir sonraki gün aynı saatte yakmaya adapte bir mekanizma geliştirdiği için öğün saatlerinin benzer olması çok önemli.
9. Hızlı yemeği kesinlikle bırakmalı. Araştırmalar şişman kişilerde hızlı yeme ile mide ve bağırsaklarda tokluk hormonlarının çalışmasının bozulduğunu ve doyma hissinin de ortadan kalktığını belirtiyor. Bu nedenle zayıflamak isteyenlerin ağzına aldığı her lokmayı en az 15 kere çiğnemesi gerektiği vurgulanıyor.
10. Zayıflamada temel konu vücuda alınan kalorinin kesinlikle kısıtlanması. Bu nedenle vücudun metabolizma hızını iyi bilmek gerekir ve haftada da en az 800 gram ve 1 kg arasında verdirecek kaloriyi çok iyi planlamak lazım. Eğer bu sihirli kaloriyi tam zayıflamaya yönelik olacak şekilde tüketmeye başlanır ve öğünlere bu kaloriler bölünürse zayıflamamak imkansız değil. Araştırmalar kahvaltı öğününün ortalama 400, öğle öğününün 500 ve akşam öğününün 300 kaloriyi geçmemesi gerektiğini gösteriyor. Planlanacak ara öğünün kalorisi de 100 kaloriyi aşmamalı.