Hayat Pahaliligi

Okudukca baya icin karardi.
Bana kizacaklar biliyorum. Ama bu derece sikintidayken, borc icindeyken, meyve cerez bile luks geliyorken herkesin en az 2 cocugu var. 🙄
Bu pandemide ortalik hastalikta
kavrulurken herkes hamile, bu nasil oluyor anlamiyorum.

Cocuk yapmak dogal bir hak ama bu şartlarda nebileyim.

Niye kizalim ki :) cok haklisin.
Insan sartlarindan memnunsa cocuk yapmali bence. Hem mevcut sartlari yeni bireyle paylasip kendinden eksiltecegi icin, hem iyi olmayan sartlara yeni bir birey getirmek cok da adil olmayacagi icin.

Ilk cocuksa yine anliyorum ama ikiyi anlamam imkansiz.

Ama sunu karistirmamak lazim, sistemin kotulugunu mu elestiriyor, yoksa gercekten gecinemedigini mi anlatiyor. Burda kafalar karisik bence. Sistemi ben de elestiriyorum ama 2. hatta 3. cocugu dusunuyorum, 25 30 liraya fasulye olmamali, bir depo benzin 500 lira olmamali. Süte bir haftada 7 lira zam gelmemeli. Sessiz sakin bir otelde 1 gece dinlemek 1400 lira olmamali. Ama tüm bunlara ragmen gecinebildigim icin cocuk dusunuyorum. Yuh ya diyorum sövmeye yaklasiyorum ama yine de aliyorum.

Gercekten gecinemiyoruz bir hobi malzemesi bir kitap lüks oldu asla kiyafet alamiyoruz tatil zaten hayal diyen bence de 2. Cocugu dusunmemeli.

71 litre 😏 benzinli 🙄 ve o an dibini sıyırıyordu.

Sonuc; böbregimi biraktim geldim 🤣
Kapanma öncesi az sehir disina dogru cikip bi temiz hava alip izole izole gezelim dedik ormanlik taraflarda. O ormanlara sactım böbregi depo yine indi yariya🤣🤣
[/QUOTE
Amann inerse insin,en güzel üni yapmışsınız.Sefanız olsun inşallah 😍😂

Niye kizalim ki :) cok haklisin.
Insan sartlarindan memnunsa cocuk yapmali bence. Hem mevcut sartlari yeni bireyle paylasip kendinden eksiltecegi icin, hem iyi olmayan sartlara yeni bir birey getirmek cok da adil olmayacagi icin.

Ilk cocuksa yine anliyorum ama ikiyi anlamam imkansiz.

Ama sunu karistirmamak lazim, sistemin kotulugunu mu elestiriyor, yoksa gercekten gecinemedigini mi anlatiyor. Burda kafalar karisik bence. Sistemi ben de elestiriyorum ama 2. hatta 3. cocugu dusunuyorum, 25 30 liraya fasulye olmamali, bir depo benzin 500 lira olmamali. Süte bir haftada 7 lira zam gelmemeli. Sessiz sakin bir otelde 1 gece dinlemek 1400 lira olmamali. Ama tüm bunlara ragmen gecinebildigim icin cocuk dusunuyorum. Yuh ya diyorum sövmeye yaklasiyorum ama yine de aliyorum.

Gercekten gecinemiyoruz bir hobi malzemesi bir kitap lüks oldu asla kiyafet alamiyoruz tatil zaten hayal diyen bence de 2. Cocugu dusunmemeli.

Sistemi eleştirmek başka, bir şekilde alabiliyor olanlar da dahil kimse bu fiyatlardan memnun degildir saniyorum. Ben de değilim.
Cocuk yapmama sebebimiz şuan tamamen maddiyatla alaka degil ama kredim yok, borcum yok, evim kira degil yine de cocuk yapacak olsam dahi 2. Cocuk yapamazdim herhalde.

Canı kofte cekıyor cocugun
Ben 43 yasımdayım artık cekmıyor eskısı gıbı
Ama cocukken herseyı ısterdı canımız degılmı
Kofte yıyemezssınmı dıycez cocuk hep tv demı gorsun kofteyı
Bu çok acı, Allah bu duruma kimseyi düşürmesin. Her şeyden feragat edebilirim, çanta almam ayakkabı almam ama çocuğumun yiyeceğinden kesmem asla. Asla diyorum çünkü şu an buna imkanım var çok şükür, Allah bundan geri koymasın. Çocuklarına istediklerini alamayan ailelere çok üzülüyorum, çok büyük bir azaptır o eminim.

benim annemde zamanında patronundan zam istediğinde adam niye yetmiyor demiş :)
o da demişki benim çocuğum var; ona kitap almalıyım ki okusun ufku gelişsin, onu sinemaya tiyatroya götürmeliyim ki kültürü artsın, ona dışarıda bir yerde yemek yemeyi göstermeliyim ki yarın bir gün insanların içinde nasıl hareket edeceğini bilsin..
bir çocuğu yetiştirmek sadece bir şekilde karnını doyurmak değil işte..
ama bizim memlekette herşey karın tokluğu.. :KK43:
patronlar da böyle patron oluyor zaten, emek sömüre sömüre.Tabiki çok hakkaniyet ki olanlar mutlaka var,Allah onlara daha çok versin.

Bana kizacaklar biliyorum. Ama bu derece sikintidayken, borc icindeyken, meyve cerez bile luks geliyorken herkesin en az 2 cocugu var. 🙄

Bana kızma ,ben onlardan değilim.
11 yaşında 1 tane çocuğum var.
Gelecek kaygısı,İyi eğitim iyi şartlar,
Yetebilme durumları vs vs. O yüzden 1 tane ile kaldım, Çevrenin çok bencilsiniz, kendinizi düşünüyor sunuz,o cocuğun kardeş hakkını elinden alıyor sunuz vs vs ç😂

bugun hastane dönüşü meyve almaya uğradım.
Malum pazarlar kapalı.
2 market vardı yan yana
Muz 19.90
Çilek 24.90
erik 29.99
çeri domates 14.90

yan marketten aldım onlar da tazeydi
Muz markasına varana kadar aynı 16.90 burda.3 tanesi 8.50
çilek 16.90
erik 19.90
bakla 10 tl
ananas 18 tl
patates soğan 1.99
biber 6.90

muz,çilek,erik.domates,biber, patates, soğan 74 küsür tuttu
içme suyu 30
1 tane tam buğday ekmeği 4 tl...

Yaklaşık harcamam 110 tl 😂😂
Uçuyor uz...Herşeyimiz 4 4lük.
Hakikaten Allah darda olana yardım etsin...

Bana kızma ,ben onlardan değilim.
11 yaşında 1 tane çocuğum var.
Gelecek kaygısı,İyi eğitim iyi şartlar,
Yetebilme durumları vs vs. O yüzden 1 tane ile kaldım, Çevrenin çok bencilsiniz, kendinizi düşünüyor sunuz,o cocuğun kardeş hakkını elinden alıyor sunuz vs vs ç😂

Onlara da kizmiyorum aslinda sonuçta çilesini çeken ben değilim. Biraz da kendi secimlerini yaşar herkes ama yazik yani.

Kardeş konusunda degisik goruşler okudum ben de. "Biz 5 kardestik fakirdik ama mutluyduk" şeklinde. 🙄
Dedigim gibi herkes biraz da kendi secimlerini yasiyor. Ben ailemin tek cocuguyum, 28 yasimdayim kardes yapmayarak bana haksizlik ettiklerini dusunmedim hiç. 😬

Çünkü hiçbir şey sabit değil, gelirimiz enflasyon karşısında eridi gitti.
Benim iki çocuğum var, ama ikinci çocuğum doğduğunda bu şekilde zorlanmıyordum. İkisine de ikişer yıl ücretsiz izin kullanarak evde kendim baktım, şimdi doğursam üçüncü ay işe başlamam gerekirdi.Lüks kabul edilen ve aslında kesinlikle lüks olmayan şeylerden biri olan tatile gitmek mesela. Pandemi sebebiyle geçen yıl gitmedim, ama öncesinde gerçekten çok güzel yerlerde tatil yaptım. Evet kendime harcamadım ama insani olarak ihtiyaç duyduğum şeyleri yapabildim.
İşim aynı, her yıl belli oranda zam da alıyorum. Ama maddi durumum her geçen gün kötüye gidiyor. İşi gücü belli olup çocuk sahibi olanları kendi adıma eleştirmiyorum o yüzden, böyle olacağını bilemezdik

Onlara da kizmiyorum aslinda sonuçta çilesini çeken ben değilim. Biraz da kendi secimlerini yaşar herkes ama yazik yani.

Kardeş konusunda degisik goruşler okudum ben de. "Biz 5 kardestik fakirdik ama mutluyduk" şeklinde. 🙄
Dedigim gibi herkes biraz da kendi secimlerini yasiyor. Ben ailemin tek cocuguyum, 28 yasimdayim kardes yapmayarak bana haksizlik ettiklerini dusunmedim hiç. 😬
keşke bşr kardeşim olsaydı,diye anne babanı suçladın mı hiç,bunu gerçekten merak ediyorum.

bugun hastane dönüşü meyve almaya uğradım.
Malum pazarlar kapalı.
2 market vardı yan yana
Muz 19.90
Çilek 24.90
erik 29.99
çeri domates 14.90

yan marketten aldım onlar da tazeydi
Muz markasına varana kadar aynı 16.90 burda.3 tanesi 8.50
çilek 16.90
erik 19.90
bakla 10 tl
ananas 18 tl
patates soğan 1.99
biber 6.90

muz,çilek,erik.domates,biber, patates, soğan 74 küsür tuttu
içme suyu 30
1 tane tam buğday ekmeği 4 tl...

Yaklaşık harcamam 110 tl 😂😂
Uçuyor uz...Herşeyimiz 4 4lük.
Hakikaten Allah darda olana yardım etsin...

Markete gidiyoruz simdi, gazamiz mubarek olsun 🤦‍♀️

keşke bşr kardeşim olsaydı,diye anne babanı suçladın mı hiç,bunu gerçekten merak ediyorum.

Hayir suçlamadim ve hiç oyle bir istegim olmadi. Bazilari çok buyutuyor kardeş meselesini. Sanirim etraf hep cok cocuklu, kardeşli olunca eksiklikmiş gibi hisseden cocuklar olabiliyor. 🙄 Ama kardes oyle olmazda olmaz degil.
Benim sulalemde tek cocuk olmak az gorulen bisey değil o yuzden herhalde oyle degisik duygulara girmedim.

benim geçinme anlayışım insanın canı çektiği şeyi alıp yemesi ve giymesidir. ve artık bu mümkün değil, en azından bizim gibi kendini orta direk görenler için.
ki orta direk kavramı da bana göre kalmadı artık, o ayrı bir sosyoekonomik konu oldu.

ha çoğu insan burada da yazıyor, et yeme-yumurta alma, vs vs çok mu gerekli diye. bu da demektir ki geçinmek için temel besin maddelerinden feragat etmek gerekiyor.

içler acısı bir haldeyiz..

Valla mecburen herseyi almak durumundayız. heleki evde çocuk varsa. Bende cok fazla et sevmem . Daha doğrusu eti et gibi ,sebze yemeklerinide zeytinyagli etsiz tercih ederim. Mesela kuzenimin eşi hergün et istiyor ıspanak pirasa vs asla yemez. Birazda yemek kultürüyle alakalı. Ama yinede haftada 1 kere eti et gibi tüketmeyincede halsiz kaliyorum. 3 kisilik bir aileninde haftada 1 kere eti et gibi tüketmesi 90tl. Süt yumurta yoğurt vs zaten zaruri ihtiyaç.

Aaa olur mu, bizimki tek cocuk diye ne vicdansizligimiz kaliyor ne gaddarligimiz.
Cocuga vereceğimiz en buyuk hediye kardesmis!
Kardes yapmamak cocuga kotulukmus!
Koleje gitmesinmis ama kardesi olsunmus!
Bencilmisim, ilerde ben ölünce cocugum yapayalniz kalacakmis!
Daha bu liste uzar gider.
Ve cok net, şu hayatta yapacagim en son sey, bir cocuk daha.
Hatta 10 yil once bir sihirli kureden bugünü gorsem bir cocuk da yapmazdim.
Ben 10 yil once cocuk yaptigimda maasim 2000 dolarin uzerindeydi, su an 1000 dolar yeni oldu. Yani benim gelirim yari yariya azaldı aslinda.
Alim gucum daha da azaldi.
Dunya ekonomisi her gun kotuye gidiyor, Türkiye ninki cok daha kötüye.
Zaten korona icin de bunlarin iyi gunlerimiz oldugunu dusunuyorum, bildigimiz tum dengeler daha da bozulacak, ekonomik belirsizlik icinde hem fiziksel hem psikolojik olarak sagliksiz cocuklar yetisiyor, hepsine acıyorum.

Evet bayanlar gördüğünüz gibi biraz önce yaptığım mini market alışverişi sonucu...domates,biber,yoğurt,un,ekmek,yumurta ,zeytinve 1 adet kedi maması 67 TL tutttu.ustelik uygun fiyatli diye geçen bir market.ben artık kafayi yemek uzereyim.bu aldıklarım sadece anlık lazım olanlar.markete her gittiğimde 100 TL den aşağı çıkamıyorum .aylık sadece mutfak alışverisimiz 3000tl den aşağı tutmuyor.4 kişilik bir aileyiz.esim de ben de memuruz.maaslarimiz fena değil diyelim.ama olmuyor yani yok donduremiyoruz.her ay ek hesaptan içeri giriyoruzmarketi,kirası,faturaları,çocukların üst baş,oyuncak vs..diger istek ve ihtiyaçlarını,okul masrafları,kedinin masraflari(ödüm kopuyor hastalanarak veterinere gideceğiz diye,ne kadar acı bir durum),kredi kartı masrafları,evde aniden çıkan masraflar(makine bozulur,lavobo tıkanır vs hesapta olmayan masraflar)derken donduremiyoruz.allahaskina siz nasıl yapıyorsunuz,nasıl heciniyorsunuz çıldırmak uzereyim.Eki Görüntüle 2838727
O kadar haklısınızki, biz eşimle iki kişiyiz suanlık bebişimiz Allahın izniyle yolda. Ama biz her markete girdiğimizde ne aldıkda bu kadar tuttu? Sorusunu birbirimize soruyoruz. Öyle lüksde yasamıyoruz normal peynirin kilosu 60 altında yok süt ya süt et değil süt.. Bilmiyorum arkadaslar durumumuz cok vahim. Avm orda burda araplar götürüyor herşeyi poşet poşet yükleniyorlar. Uzun lafın kısası kendi ülkemizde biz onlardan daha turistiz.!

benim annemde zamanında patronundan zam istediğinde adam niye yetmiyor demiş :)
o da demişki benim çocuğum var; ona kitap almalıyım ki okusun ufku gelişsin, onu sinemaya tiyatroya götürmeliyim ki kültürü artsın, ona dışarıda bir yerde yemek yemeyi göstermeliyim ki yarın bir gün insanların içinde nasıl hareket edeceğini bilsin..
bir çocuğu yetiştirmek sadece bir şekilde karnını doyurmak değil işte..
ama bizim memlekette herşey karın tokluğu.. :KK43:

Benim annem tek işçi maaşıyla zamaninda beni büyüttü.evet hafta içi çok çalisırdı. ama İstanbul sahaflardan 2.el kitaplar alırdı , pazar günü olunca ya tiyatroya ,ya sinemaya ,ya adalara denize, ya luna parka götürür gönlünce eğlendirir ,yedirir içirirdi. Sene 2021 kari koca gece gündüz calisıyoruz ama ancak bunlar yapılabiliyor.

Aaa olur mu, bizimki tek cocuk diye ne vicdansizligimiz kaliyor ne gaddarligimiz.
Cocuga vereceğimiz en buyuk hediye kardesmis!
Kardes yapmamak cocuga kotulukmus!
Koleje gitmesinmis ama kardesi olsunmus!
Bencilmisim, ilerde ben ölünce cocugum yapayalniz kalacakmis!
Daha bu liste uzar gider.
Ve cok net, şu hayatta yapacagim en son sey, bir cocuk daha.
Hatta 10 yil once bir sihirli kureden bugünü gorsem bir cocuk da yapmazdim.
Ben 10 yil once cocuk yaptigimda maasim 2000 dolarin uzerindeydi, su an 1000 dolar yeni oldu. Yani benim gelirim yari yariya azaldı aslinda.
Alim gucum daha da azaldi.
Dunya ekonomisi her gun kotuye gidiyor, Türkiye ninki cok daha kötüye.
Zaten korona icin de bunlarin iyi gunlerimiz oldugunu dusunuyorum, bildigimiz tum dengeler daha da bozulacak, ekonomik belirsizlik icinde hem fiziksel hem psikolojik olarak sagliksiz cocuklar yetisiyor, hepsine acıyorum.

Benim hiç cocugum yok, kardes yok yaşlaninca eger tabi 80-90 yaşina kadar yaşarsam ve elim ayagim tutmazsa ne olur diye endiselendim bir ara ama anladim ki cocukta olsa bakacaginin garantisi yok. 80 yasinda kardesim mi bana bakacak ya da ben mi ona? Bu hayatta herkes bi sekilde yalniz kalabiliyor.

Benim gordugum bazi C level yoneticilerin bile en fazla 2 şer cocuklari var. 10 cocuga bakacak maddiyati olan aileler bile 10 cocuk yapmiyor.

Şuan bizim maddi durumumuz iyi sukur, standartlarimiz düşse de henuz o kadar sıkışmadik. 2 cocugum olsaydi oyle boyle bakarim ama zor. Şuanki maddiyatima guvenip 2 cocuk yapamam. Bundan 6 sene once baya maddi zorluk yaşadik mesela ne olacagi belli olmuyor.
Ben o kadar cesaretli olamiyorum.

Genellememek lazım. Adam evlenmiş, maddi durumu zaten iyi 35 yaşına gelmiş 2.çocuğu yapmayı planlıyordu arkadaş geçen günlerde sohbet esnasında. Sorun zaten zenginlerin 1 en fazla 2, fakirkerin çok çocuk yapması.

Valla mecburen herseyi almak durumundayız. heleki evde çocuk varsa. Bende cok fazla et sevmem . Daha doğrusu eti et gibi ,sebze yemeklerinide zeytinyagli etsiz tercih ederim. Mesela kuzenimin eşi hergün et istiyor ıspanak pirasa vs asla yemez. Birazda yemek kultürüyle alakalı. Ama yinede haftada 1 kere eti et gibi tüketmeyincede halsiz kaliyorum. 3 kisilik bir aileninde haftada 1 kere eti et gibi tüketmesi 90tl. Süt yumurta yoğurt vs zaten zaruri ihtiyaç.

evet evet demek istediğim bu. zaten kaç kişi oturup her gün löp et yiyor :)
bizde haftada bir et, haftada bir köfte yapıyoruz mutlaka. ama herşey ateş pahası.

X