Yöresel Tarif Hatay Mutfağı

Yöresel Yemekler

Nevreste

Yeniden ☀
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
293.024
602.886
43
$2_432010142538_17820 (1).jpg $4_13785_0_hatay künefe.jpg $84e035af-8b84-407d-9a7a-af94a556e9a0hataymutfagi.jpg $7691515.jpg $asevi_sarimsakliKfte1.jpg $B41FC0F2E98D48F9BE6C978362B2F8D4.jpg $baklali-bulgur-asi-hatay-yemekleri.jpg $Biberli susamli acili ekmek.jpg Eki Görüntüle 841338 $DSC00038.jpg $DSC09561.JPG $fft5_mf694050.Jpeg $findik-lahmacun.jpg $hatay-katikli-ekmek-nese-tuana-kaplan.jpg $hatay-mutfagi_108983.jpg $hatay-mutfagi_108986.jpg $hatay-mutfagi_108988.jpg $hataysofrası.jpg $humus_yemek-612x300.jpg $Humus-Tarifi-hatay.jpg $images (1).jpg $images (2).jpg $images (3).jpg $images (4).jpg $images.jpg $kebap 2.jpg $3_432010142538_17820.jpg $4_2042012124247_33667.JPG



Yemek kültürünün çeşitlenip özelleşmesinde ana etken; ekolojik çevre, dinsel inanç, kültürel birikim, sosyal ve etnik gruplar, eğitim düzeyi ve kültürel mirasın toplamının damak zevkleri ile bütünleşmesidir. Bu bütünleşme Hatay yemek kültüründe çok güzel bir şekilde izlenmektedir. Hatay’nın bulunduğu ekolojik çevre, farklı dinsel grupların bulunması, renkli bir tarihsel geçmiş ve buna bağlı oluşan zengin bir mutfak kültürü oluşturmuştur.

Antakya Belediyesi Kasım 2011 yılı içerisinde Güney Kore’nin başkenti Seul’de düzenlenen ve 16 ülkeden 29 üye şehrin yer aldığı Unesco Yaratıcı Şehirler Ağı Konferansına katılmış ve Hatay’ın 600 çeşit yemeğiyle “Dünya Gastronomi Şehri’’ olması için Unesco’ya yaptıklarını adaylık başvurusu kabul edilmiştir. Dünyada bu unvanı almış sadece 3 şehir bulunmaktadır. Kolombiya’nın Popayan şehri 2005 yılında, Çin’in Chengdu şehri ve İsveç’in Östersund şehri 2010 yılında bu unvana layık görülmüştür.

Hatay mutfağı acılı yemekleri,lezzetli mezeleri ve baharatlarıyla ünlüdür. IV. Yüzyılda Roma döneminde yaşamış olan ünlü tarihçi Ammianus Marcelleinus Hatay için “Dünyada hiçbir kent, ne topraklarının bereketi, ne de ticaretteki zenginliği bakımından bu kenti geçebilir’’ demiştir . Hatay mutfağında kebapların, aş ve pilavların, sulu yemeklerin önemli bir yer tuttuğu yöre mutfağında yemeklerin lezzetini özel baharatlar, acılar ve ekşiler vermektedir. Sofralarda, toprağın ve iklimin etkisiyle, çiğ sebzeler ve otlar lezzeti doruğa çıkarır. Zeytinyağı yöre mutfağının vazgeçilmezidir. Yöre mutfağının zenginliğinde kasapların ve fırıncıların çok önemli bir yeri vardır. Birçok yiyeceğin ham maddesi kasaplar tarafından hazırlanır; yakınında bulunan fırına verilir. Oradan evlere gider. Mutfak kelimesi hem yemek hazırlanan, pişirilen yeri, hem de bir şehir veya ülkenin yemek çeşitleri yönünden sahip olduğu zenginliği ifade etmek için kullanılır.

Hatay mutfağında tipik bir Akdeniz mutfağında kullanılan malzemelerin tümünü kullanılır. Örneğin baklagiller ve tahıllar sıkça kullanılır. Zeytinyağı ve tereyağı yemeklerde kullanılan yağların başında gelir. Bunun yanında kuyruk yağı ve iç yağı da yemeklerde kullanıldığı gibi bunların karışımları da kullanılmaktadır. Örnek olarak iç yağı ve tereyağı ikilisini kurabiyelerde kullanarak gevreklik sağlamış, zeytinyağı ve tereyağını karıştırarak (kaytaz böreği) tasarruf etmeye çalışmıştır. Hatay mutfağı çok kültürlere ev sahipliği yapmış bir mutfak olarak beğendiği tarifleri kendi tat ve damak zevkine uygun hale getirip mutfağına katabilmiştir. Böylece hem farklı kültürlere kapalı kalmamış, hem de geleneksel ve yenilenen bir mutfak olmayı başarmıştır. Hatay mutfağı tatlıları, ekşileri, etleri, hamurları, sarmaları, dolmaları, reçelleri, çorbaları, soğuk ve sıcak yemekleri ile çok zengin bir çeşitliliğe sahiptir. Bir mutfak olabilmenin en önemli etkenlerinden biri özgün ve çok reçetelere sahip olmasıdır.

Hatay mutfağı 2000 yıllık, 1500 yıllık, 1000 yıllık, 800 yıllık, 500 yıllık, 200 yıllık, 100 yıllık yemeklere sahiptir ve bu yemeklerin bazılarının tarifleri değiştirilmeden günümüze dek taşınmıştır. Örneğin; Böbrek dolması 3. yüzyıl, ıspanak 11. yüzyıl, tüffahiye 13. yüzyıl, pazı yoğurtlama 15. yüzyıl, asma kabak bastısı 16. yüzyıl gib.

Hatay Mutfağından Örnekler

Günümüzde Hatay mutfağında hala yer alan ve yöresel restoranlarda turistlerin beğenisine sunulan bazı yemek ve mezelerin tarifleri şu şekildedir:

Oruk (İçli Köfte):
Hatay yemek kültüründe çok önemli bir yer tutar. Çevre illerle içli köfte olarak benzerlik gösterse de lezzet, çeşit ve pişirim şekli açısından farklılık gösterir. Şam oruğu, Tappuş oruk, sac oruğu, tepsi oruğu, kümbülfisfi gibi farklı şekil ve tatları vardır. Genelde üzerine bol zeytinyağı sürülerek fırında pişirilir ya da yağda kızartılır. Yapımı yorucu ve zahmetlidir. Bulgur, soğan, biber, ıslanıp çekilir içine köftelik et eklenerek çiğ köfte yapılır. İçi için kıyma, soğan, ceviz, maydanoz, tuz, karabiberle pişirilir. Yuvarlak top köfteler içleri parmakla ya da makinede oyularak içleri daha önce hazırlanmış içle doldurulup ağızları kapanır. Mekik şeklinde olan oruklar tepsiye dizilip üzerlerine bol zeytinyağı sürülüp, fırında pişirilir. Buna “Şam Oruğu” adı verilir. Tappuş Oruk iki parça köfte avuçta yassılaştırılıp, içine kuyruk yağı, tuz, karabiber ve cevizden hazırlanmış iç koyulur, iki parça kapatılır. Üzeri elle sıvazlanarak düzgünleştirilir. Tepsi Oruğu için tepsi yağlanır ince köfte hamurlar tepsiyi kaplayacak şekilde basılır, arasına kıyma ile hazırlanan iç döşenir. Üzeri yine köfte hamurlarla ince bir şekilde kapatılır. Üzeri zeytinyağı ile yağlanır baklava seklinde kesilip fırında pişirilir. Kümbülfisfi ise köfte hamurlarının içine içyağı, biber, nane ve cevizden hazırlanan iç konulup üçgen seklinde kapatılır, yağda pişirilir. Saç oruğu, Tappuş Oruk gibi yapılır ama yağlı kâğıt ya da naylon poşetle martabanı adı verilen yöresel bir kabın arkasında incecik halde açılır ve yağlanmış sacda pişirilir. Şam oruğunun bir benzeri Adana’da çok farklı şekilde ve tat da karşımıza çıkar. Yuvarlak yapılır, haşlanır ve üzerine limon sıkılarak yenir.

Tuzlu Yoğurt:
Tuzlu yoğurt Hatay ve çevresine özgü bir yiyecek türüdür. Koyu kıvamlı, koyun, keçi, inek ve manda sütünden mayalanarak elde edilir. Hafif ekşimsi tadı vardır. Tuzlu yoğurt kullanılarak yapılan geleneksel yemekler: yoğurt ası, tuzlu yoğurt çorbası, kabak ve ıspanak boranisi, Kumbursiye, analı kızlı, şiş börek vb. yiyeceklerdir. Hatay’da tuzlanıp pişirilerek kahvaltıda yenmek ve bazı geleneksel yemeklerde kullanılmak üzere hazırlanır. Buzdolabında saklamadan uzun süre dayanabilen bir yiyecektir. Ayrıca kahvaltıda, içine ince doğranmış ve pişirilmiş soğan katılarak ya da domatesle karıştırılarak, biraz domates salçası ile pişirilerek ya da sadece zeytinyağı ve pul biberle süslenerek kullanılabilir.

Tuzlu Yoğurt Çorbası:
Biraz pirinç yıkanır suda haşlanır pirinç pişince içine tuzlu yoğurt eklenir. Çorba kıvamına gelince ateşten alınıp üzerine tereyağı, pul biber ve nane dökülür.

Analı Kızlı Çorbası: Bulgur su ile ıslatılarak 2 saat bekletilir. Bu süre sonunda bulgur kıyma makinesi ile 2 defa çekilir. Çekilmiş bulgura kimyon, soğan rendesi, tuz, salça biber ve dövülmüş et katılarak elle yoğrulur. Hazırlanan karışım ceviz büyüklüğünde parçalara ayrılarak içleri başparmak yardımıyla oyulur. Daha önceden hazırlanmış dövülmüş iç yağı, toz biber ve nane karışımı, oyulan köftelerin içine doldurularak ağızları kapatılır. Şiş börek ise un, tuz ve suyla katı bir hale getirilir. Oklava ile ortak kalınlıkta açılır. Küçük karelere bölünür. Hafif ateşte kavurduğumuz kıymaya rendelenmiş doğan eklenip kavurmaya devam edilir. Pişmeye yakın karabiber ve tuz eklenerek soğumaya bırakılır. Soğuyan etten az miktarda alınarak kesilen küçük karelerin içlerine konulur. İki ucu birleştirilip üçgen şeklinde kapatılarak tepsiye dizilir. Daha sonra pirinç suda haşlanır. Tuzlu yoğurt ilave edilir. Çorba kaynarken önce hazırlanmış köfteler, sonra şiş börek hamurları konulur. 20 dk. kaynadıktan sonra üzerine nane serpilerek servis yapılır.

Kumbursiye: Et haşlanır. Tencereye bir kaşık sadeyağ konularak kızdırılır. Üzerine soyulmuş sarımsak ve soğanlar eklenerek yağda hafifçe öldürülür. Üzerine haşlanmış et ve kaynar su eklenerek iki taşım kaynatılır. Daha sonra tuzlu yoğurt eklenerek iki taşım daha kaynatılıp ateşten alınır. Bir tavaya kalan sadeyağ konulup kızdırılır. İçine toz biber eklenip biberlerle beraber pişirildikten sonra çorbanın üzerine gezdirilerek servis edilir.

Mahluta: Mercimekler ayıklanıp yıkanır. İçinde beş bardak su bulunan tencereye konulur. Tuz ve kimyon ilave edilerek çorba iyice koyulaşıncaya kadar kısık ateşte pişirilir. Pişmeye yakın limon suyu eklenir. Bir tavaya yağ konularak ince doğranmış soğanlar yanmadan sarıncaya kadar kızartılıp çorbanın üzerine dökülür. Toz biberle servis edilir.

Kabak Borani: Kabak, kabukları soyularak küp şeklinde doğranır. Bir gece öncesinden ıslatılan nohut haşlanır. Kuşbaşı etler haşlanır. Doğranmış soğan ve sarımsaklarla beraber bir miktar yağ ve su ilavesiyle kabaklar yumuşayıncaya kadar pişirilir. Et, nohut, tuzlu yoğurt ve gereği kadar su ilavesiyle tencerenin kapağı açık şekilde pişirmeye devam edilir. Ateşten indirmeden önce üzerine nanesi serpilir.

Aşur: Tavuk, dana veya koyun etine, buğday, nohut, soğan, biber, parça ete tuz kimyon ve karabiber eklenerek birlikte iyice ezilene kadar pişirilir. Sonra büyük bir kasık (çömçe) ya da tokmakla etler lif lif olana kadar dövülür, üzerine tereyağında kavrulmuş ceviz ve kimyonla süslenerek servis yapılır. Aşur bibersiz de yapılabilir. O zaman adına Hıreysi denir ve Alevilerin adak yemeğidir. Dini bayramlarda ve adak yemeklerinin vazgeçilmezidir. Anadolu’da da benzeri “keşkek” adıyla karşımıza çıkar, bibersiz olarak yapılır. Keşkek genelde düğün yemeğidir.

Abugannüş (Patlıcan Salatası): Patlıcan, biber, domates, közlenerek kabukları soyulur. Daha sonra ince ince kıyılır. İçine sarımsak ve tuz eklenir. Üzerine zeytinyağı ve nar ekşisi koyularak servis yapılır.

Humus: Nohut önceden ıslatılıp pişirilir. Kabukları soyulup püre yapılır. Limon suyu, sarımsak, kimyon, tuz, tahin eklenir ve karıştırılır. Üzeri pul biber, kimyon, turşu ile süslenir. Son olarak üzerine tereyağı veya zeytinyağında kavrulmuş çam fıstıkları dökülür ve servis edilir.

Humusun nasıl oluştuğu konusunda çok fazla bir bilgi olmasa da en yaygın kanı, humus yemeğinin Suriye’den gelme bir yemek olduğudur. Suriye’de bir yerleşim yerinin adı olan Humus kültür alışverişiyle Türkiye’ye gelmiş, uzun yıllardan beri yapıldığından adeta bir Türk yemeği olmuştur .

Cevizli Biber:
Kurutulmuş kırmızıbiberler suda ıslatıldıktan sonra çekilir. İçine galeta unu, ceviz, biraz soğan, tuz ve kimyon eklendikten sonra ezilir. Üzerine zeytinyağı ve nar ekşisi dökülerek servis edilir.

Bakla Ezmesi: Kuru bakla içi ıslatılır, haşlanır, dış kabukları çıkartılır, ezilir. İçine tahin, limon suyu, dövülmüş sarımsak, tuz eklenerek karıştırılır. Servis tabağına alınıp üzerine maydanoz, kimyon ve zeytinyağı eklenir.

Zahter Salatası
: Zahter yıkanıp ince ince doğrandıktan sonra taze veya kuru soğan, maydanoz, domates, tuz ve zeytinyağı eklenir. Üzerine nar ekşisi dökülerek servis edilir.

Arap Kebabı: Kıyma bir tencere içerisinde hafif ateşte kavrulur. Daha sonra üzerine yağ ve tuz, soğan ve biberler eklenir. Domateslerin kabukları soyulur ve doğranır. Domateslerle birlikte tencereye salçada ilave edilip karıştırılır ve pişmeye bırakılır. Piştikten sonra üzerine karabiber ve maydanoz serpilir.

Kâğıt Kebabı: Sarımsaklar dövülür ve Maydanoz ve biber ince kıyılır. Bu malzemelerin içine kıyma, tuz, karabiber eklenir ve tüm malzeme bir tepside yoğrulur. Yoğrulan malzemen yanmaz kâğıdın üzerine daire şeklinde basılır ve fırında pişirilir.

Yoğurtlu Kebap: Bir tavada kuyruk yağı eritilirken, ince kıyılmış kıymalar, şişlere geçirilip hafif ateşte, yarı pişirilir. Daha sonra kıymalar şişten alınıp yağın içine atılıp kızartılır. Üçgen şeklinde kesilen ekmekler tabağa yerleştirilir ve üzeri yoğurtla kaplanır. Yoğurdun üstüne de et ve yağ dökülür. En üstüne de maydanoz serpilerek servis edilir.

Kabak Tatlısı: Balkabağının kabukları soyulur ve dilimlenir. Sönmemiş kireç, su içerisine konularak karıştırılır. Kireç dibe çökünce üstte kalan su ayrı bir kaba alınır. Dilimlenen kabaklar bu suya atılır ve bir gün bekletilir. Sudan çıkarılıp iyice yıkanan kabaklar, şekerli su ile kaynatılır. Pişimine yakın içine yarım limon suyu eklenir ve birkaç dakika daha kaynatılmaya bırakılır. Soğuduktan sora üzerine tahin ve ceviz içi serpilir.

Künefe:
1 kg tel kadayıf elle ayrıştırılır ve 300 gr eritilmiş tereyağı ile karıştırılır. Bakır bir tepsi yağlandıktan sonra, tereyağı ile karıştırılan kadayıfların yarısı tepsinin tabanına basılır ve üzerine tuzsuz peynir yayılır. Kadayıfların geri kalan kısmı da peynirlerin üstüne bastırılır ve kısık ateşte pişirilir. Piştikten sonra üzerine şerbet dökülür. Künefe üzerine Antep fıstığı, kaymak veya dondurma konularak servis edilebilir.
ALINTIDIR..
 
BEZİRGANİ
$bezirgan_nasil_yapilir13418224360_h900421.jpg

Malzemeler

8 adet baş biber
3 çorba kaşığı nar ekşisi
8 adet kurutulmuş domates
1 Tatlı kaşığı kurutulmuş tesleğen çiçeği
1 büyük kuru soğan
1 çay bardağı zeytinyağı


Hazırlanışı : Kurutulmuş baş biber ve domatesler 2 saat suda bekletildikten sonra sudan alınarak iyice kurutulur ve bir kenarda bekletilir. Soğanlar biraz irice kıyılıp domates ve biberler üzerine eklenir ve bir zırh yardımı ile tüm malzeme incecik oluncaya kadar kıyılmaya başlanır. Bu malzeme bir kaba alınarak üzerine kuru fesleğen çiçeği, nar ekşisi ve tuz eklenerek güzelce yedirilir. Daha sonra zeytinyağı eklenerek harmanlama işlemine devam edilerek yağın yedirilmesi sağlandıktan sonra servis edilir.
ALINTIDIR..
 
KABAK YOĞURTLAMASI
$kabak_1255765701.jpg

Malzemeler

½ kg. Kabak
2 su bardağı su
250 gr. süzme yoğurt
1 tatlı kaşığı tuz
2 diş sarımsak
1 çorba kaşığı kuru nane

Hazırlanışı

Kabaklar temizlenir, doğranır, kaynamakta olan suya konularak haşlanır. Tencereden alınıp suyu süzülür. Bir kenara alınarak hafifçe ezilip soğutulur. Sarımsaklar ezilip süzme yoğurtla beraber kabağa katılıp karıştırılır. Üzerine nane serpilerek servis edilir.
ALINTIDIR..
 
ALİ NAZİK KEBABI
$ali-nazik.jpg

Malzemeler

5-6 adet bostan patlıcanı
Yarım kilo süzme yoğurt
Yarım kg. kıyma
2 -3 adet çarliston biber
2 büyük domates
3-4 diş sarımsak
3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
kırmızı toz biber
karabiber
tuz

Hazırlanışı
Patlıcanların yanlarına 1-2 delik açılır, fırında közlenir. Süzme yoğurdun içine dövülmüş sarımsak ve tuz koyulur. Bir yandan kıyma kavrulup içine biber, tuz,domates, yağ, toz biber konulup, kıyma sosu hazırlanır. Közlenmiş patlıcanların kabuğu soyulup ince ince doğranıp, sarımsak ve yoğurtla karıştırılır. Daha sonra kıymalı sos üzerine sıcak dökülür, karabiber serpilir, bulgur pilavıyla birlikte servise sunulur.
ALINTIDIR..
 
BABAGANNUŞ
$babaganus_nasil_yapilir13398301650_h891921.jpg

4-5 adet patlıcan
3 adet kırmızı biber
2 adet orta boy soğan
3-4 diş sarımsak
1 demet maydanoz
sıvı yağ
2 adet domates
kimyon,karabiber,tuz
nar ekşisi

YAPILIŞI
Fırında patlıcan ve biberleri közledikten sonra kabuklarını soyup patlıcanları küp küp ve biberleri ince bir şekilde doğrarız. içine küçük küçük doğranmış soğanlarımızı, maydanozu muzu ve doğranmış veya dövülmüş sarımsağı mızı ekleriz. Daha sonra domateslerimizi soyup küp küp onları da doğradıktan sonra onu da bu karışıma ilave ederiz. Son olarak baharatlarımızı yağımızı ve nar ekşimizi ilave edip karıştırırız.
ALINTIDIR..
 
KÜNEFE
$Künefe.jpg

Malzemeler
500 gr Kadayıf
200-300 gr, isteğe bağlı, dil peyniri yada taze tuzsuz beyaz peynir
125 gr tereyağ

Şerbeti için
2 bardak su
2 bardak şeker
1-2 damla limon suyu

Hazırlanışı
Kadayıf mutfak robotunda yada el yordamı ile ufalayarak, küçültülür.
Çekilmiş kadayıfın içine eritilmiş tereyağı ve sıvı yağ karışımı konularak ve elle karıştırılarak kadayıflar yağlanır (yağ fazla olmamalı, sadece bütün kadayıflar yağa bulanmalı)
Yağlanmış kadayıf ikiye ayrılır ve yarısı teflon tava veya künefe tavasına çok kalın olmayacak bir şekilde elle sıkıştırılarak serilir,
Araya peynir de serilerek, üzeri kalan kadayıfla bastırılarak kapatılır.
Ocağın üzerinde kısık ateşte yavaş yavaş, çevire çevire pişirilir,
Tercihe göre kenarından azar azar tereyağı konulabilir,
Bir yüzü kızarınca, diğer yüzü çevrilir ve aynı işlemler diğer yüz içinde yapılır.
Kızaran künefenin üzerine, künefe ılıkken, sıcak şerbet dökülür. Sıcak servis ediniz.
ALINTIDIR..
 
KAYTAZ BÖREĞİ
$kaytaz_boregi.jpg
Malzemeler:

• 350 g yağsız kıyma

• 2 baş soğan

• 1 tatlı kaşığı salça

• 2 yemek kaşığı nar ekşisi

• 1 su bardağı zeytinyağı

• Tuz

• Karabiber

• Evde hazırlanmış ya da fırından

alınmış ekmek hamuru



Yapılışı:

Kıymayı, ince kıyılmış soğan, salça, nar ekşisi, tuz, karabiber ve çok az zeytinyağı ile beraber karıştırarak yoğurun. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın ve yağlı bir yüzey üzerinde, yağlı parmaklarınız yardımıyla çok ince hale gelecek şekilde açın. Uçlarından birbirinin üzerine gelecek şekilde katlayın, yağlayın ve yeniden açın. Yeniden katlayarak üzerine bir tutam kıyma serin. Böylece dört parmak genişliğinde kıymalı hamur parçaları oluşturun. Bunları yağlanmış tepsiye dizin ve üzerilerine biraz yağ sürüp orta ısılı fırına sürün.
ALINTIDIR..
 
SARMISAKLI KÖFTE
$asevi_sarimsakliKfte1.jpg

Malzemeler:
1 su bardağı köftelik bulgur
1 su bardağı kaynar su
1 yumurta
1,5 su bardağı un
½ su bardağı su
Haşlamak için :1 litre kaynar su
1 tatlı kaşığı tuz
Sosu için:2 orta boy domates
½ çay bardağı riviera zeytin yağı
1 yemek kaşığı biber salçası
1 baş sarımsak
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
Üzeri için:8-10 dal maydanoz ve ½ limon suyu

Yapılışı:
Vakumlu bir kapta bulgur ve kaynar suyu karıştırıp şişmesi için 20 dakika bekletin.
Bulgurları yogurma kabına alın,yumurta ve unu ilave edin.Elinizi ıslata ıslata sert bir hamur yoğurun.
Fındık büyüklüğünde parçalar koparıp, ortasını parmak ucuyla çukur yapın.
1 litre suyu kaynatın.1 tatlı kaşığı tuz ilave edin.
Tüm köfteleri yumuşayıncaya dek haşlayın, süzün.
Ayrı bir tavada (karnıyarık-pilav tenceresi ideal) rendelenmiş domates,ezilmiş sarımsak ve sıvıyağı kavurun.Baharatları ekleyip karışrırın.
Köfteleri sosun içine koyup 5 dakika kısık ateşte pişirin.
Servis tabağına alın.
Kıyılmış maydanoz ve limon suyu gezdirip ılık servis yapın.
ALINTIDIR...
 
İÇLİ KÖFTE(ORUK)
$D0DF2BD6E0A34571ACCC59EEC82A12F2.jpg $F5D1F6A30FB248BFACC021120B4458CB.jpg
Malzemeler:


Köftesi için :1 kilo ince bulgur,1/2 kilo tavuğun göğüs eti(aslında yağsız ince çekilmiş kıyma kullanılır ama tavuktan daha özlü olduğu için daha iyi sonuç veriyor),baş soğan,biraz kimyon 1 bardaktan az un, renk ayarına göre 3-4 kaşık biber salçası,biraz tuz,su.

Kıyması için :400 gr. orta yağlı kıyma,5 tane soğan ,150 gr.ceviz içi(doğranmış veya az robottan geçmiş),karabiber,1 demet maydanoz,sıvı yağ ve zeytinyağı. Kızartmak için :Sıvı yağla zeytinyağı karışık

Hazırlanışı: Önce iç malzeme yani kıyması kavrulur.Suyunu çekip kavrulan kıymaya sıvı yağ eklenir.veya yarı yarıya zeytinyağı karışık olabilir.İyice kavrulan kıymaya soğanı eklenir(ince doğranmış)Onunla da öldürdükten sonra karabiber tuz ceviz içi konularak devam edilir.En son içine mayanoz koyup altı kapatılır karıştırılır.(Kayınvalidemin köyünde içine haşlanmış nohutu biraz ezip(dişe gelecek kadar) onu da katarlar.Ama bence sade cevizli daha güzel olur.Şİmdi köftesinin hazırlanmasını anlatayım. Önceden bulgur biraz ıslatılır. Sonra köftesi kıyma makinesinden 2 kez çekilir.Yoksa robottan az su koyarak çekilir.Tavuğun göğüs eti de robotta çekilerek özleştirilir.Sonra bulgur 2.kez kıyma makinesinde çekilirken tavuk eti ve biber salçası,yarım baş baş soğan da eklenir.Biber salçası göz ayarı resimdeki gibi çok kırmızı olmayacak şekilde konur.Gerekirse yoğurup karıştırdıktan sonra az gelirse tekrar eklenebilir.Sonra çekilmiş karışıma kimyon, un,az tuz(biber salçasında da tuz olduğu için ona göre)Karıştırılarak yoğrulur.Tabi iyi çekildiği için fazla yoğrulmaya geek yok.Bazıları 1 de yumurta kırıyor köftesine yapışsın özleşsin diye.Köftemiz hazırlandıktan sonra bazıları eliyle oyarak içini doldurur ama kolayı çıkmış.Kıyma makinemizin ucuna boru gibi çıkartan aleti takıp yaptık biz.İsteyen hiç bişey yapamıyorsa köftenin dış malzemesini ince bir şekilde bir tepsiye basarak ta yapabilir.Sonra kıymasını ortasına döküp yayar.Sonra da üstüne gene köfteyi eliyle ince parçalar halinde kıymanın üstüne koyarak kıymanın üstünü örtene dek yapar.Sonra baklava gibi kesip üzerine sıvı yağ sürüp fırına verilerek te olur.Yani börek gibi. İçini doldurup tepsiye dizdikten sonra sıvıyağ ve zeytinyağı karışımı kızgın yağda içli köfteler kızartıllır. Bizde içli köfteye oruk denir.
ALINTIDIR...
 
Tepsi Kebabı
$tepsi-kebabi-poc-kasabi-01-400x268.jpg
Malzemeler
500 gram kıyma
1 tutam maydanoz
1 adet soğan
2 su bardağı su
1 çorba kaşığı salça
4 diş sarımsak
2 adet domates
5 adet sivri biber
Kimyon
Karabiber
Pul biber
Tuz
Yarım çay bardağı sıvı yağ

Tepsi Kebabı yemek tarifi
Kıymanızı karıştırma kabına alın üzerine, soğanı rendeleyin, ince kıyılmış maydonozu ekleyin, sarımsağı ince kıyın ve ekleyin üzerine sıvyağ ve tuz, baharatları da ekleyip hepsini karıştırın. Fırın tepsisini yağlayın ve kıymalı harcınızı tepsiye eşit olacak şekilde yayın.

Üzerine yuvarlak dilimlenmiş domatesi, uzunlamasına kesilmiş yeşil biberleri de kıymalı harcın üzerine dizin üzerine salça ve suyu karıştırıp sos elde edip sosu da yemeğinizin üzerine dökün. Önceden ısıtılmış 190 derecelik fırında yemeğinizi pişirin.
ALINTIDIR..
 
EKŞİ AŞI
$606487450938.jpg

Malzemeler
150 gram dövülmüş et
100 gram kıyma
250 gram bulgur
1 yaprak fesleğen
1 çay kaşığı kimyon
1 çorba kaşığı irmik
2 çorba kaşığı un
2 çorba kaşığı biber salçası
1 çorba kaşığı domates salçası
2 adet soğan
1 çay kaşığı sıvıyağ
6-7 dal maydanoz
1 çay kaşığı karabiber
1 adet patlıcan
2 çorba kaşığı nar ekşisi
1 tatlı kaşığı şeker
Bir buçuk kase nohut
7 su bardağı su
2 tatlı kaşığı tuz


Ekşi Aşı Yapılışı
Önce köftenin içini hazırlayın. Kıyma suyunu çekinceye kadar kavurun. Sıvıyağ, tuz, fesleğen, karabiber ve ince kıyılmış maydanozu ekleyerek, ateşten alın. Köfte hamuru için, bulgurun içine bıçakla sinirleri alınmış dövülmüş et, kimyon, tuz, fesleğen, irmik, un, biber ve domates salçasını koyup, su ilavesi ile yoğurun. Elinizle ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, içli köfte şekli verin. İçine kıymalı içten koyup, ağzını iyice kapatın. Patlıcanları alacalı soyup, boyuna dilimleyin ve 5 cm'lik parçalara ayırıp, tuzlu suda bekletin. Soğanı yağda pembeleşinceye kadar kavurup, patlıcanları ekleyin ve biraz salçayla sote edin. Su, tuz, şeker, nar ekşisi ve nohut koyup, patlıcan pişinceye kadar kaynatın. Köfteleri ve haşlanmış nohutu ilave edin. 10 dakika daha kaynatıp, ateşten alın. Üzerine nane ve kırmızıbiberli sos hazırlayıp, servis yapın.
ALINTIDIR..
 
YOĞURT AŞI
$593088725197.jpg

Malzemeler
250 gram köftelik bulgur
200 gram köftelik et
50 gram biber salçası
Tuz, karabiber, kimyon
3 çorba kaşığı un, 1 adet soğan

Köfte içine: 100 gram kıyma
5 dal maydanoz, 1 adet soğan
2 çorba kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı tuzlu yoğurt
50 gram çekilmiş ceviz içi, tuz, karabiber

Yoğurt aşı için:
Yarım çay bardağı pirinç
6 çorba kaşığı tuzlu yoğurt
2 paket toz bulyon

1 çorba kaşığı taze nane
2 çorba kaşığı sıvıyağ
15 su bardağı su

Yoğurt Aşı Yapılışı
Öncelİkle köfteleri hazırlayın. Bunun için, soğanı incecik kıyın. Yağda hafifçe kavurun. Köfte içi kıymasını ilave edin. Suyunu çekene kadar kavurun. Baharatlar ve tuzlu yoğurdu ekleyin. Ocaktan alıp, ince kıyılmış maydanoz ve ceviz içini ekleyin. Soğumaya bırakın. Köfte hamuru için, bulguru suyla ıslatın. Rendelenmiş soğan, salça, tuz, karabiber ve kimyon ilave edin. İyice yoğurun. Un ekleyip, özleşene kadar yoğurun. 1/4 garnitürü, sac oruğu için ayırın. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, şekil verin. İçerisine, hazırladığınız içi doldurup kapatın. 14 küçük gülle hazırlayın. 15 su bardağı suyu kaynatın ve pirinci salın. Ardından tuzlu yoğurt ekleyin. Toz bulyon ilave edin. Köfte ve gülleleri ilave edip pişirin. Naneyi yağda yakıp, üzerine gezdirin. Garnitür için: Sac oruğu (bulgurlu hamur) iki beze haline getirin. Şekil verip, arasına köfte içi koyun ve sac üzerinde pişirin. Yoğurt aşı ile birlikte servis yapın.
ALINTIDIR..
 
KEREBİÇ
$1491530_655093914513366_1425177084_o.jpg
MALZEMELER
1 kg un
2 su bardağı zeytinyağı
1 tatlı karbonat
1 su bardağı su
2 çorba kaşığı şeker
Yarım çay kaşığı tuz

İç harcı için:
Yarım kilo ceviz içi
2 tatlı kaşığı tarçın
2 tatlı kaşığı şeker

YAPILIŞI

Hamur için un, zeytinyağı, su, şeker, karbonat ve tuz derin bir kaba alınıp yoğurulur. Diğer tarafta iç harcı için ceviz iri olacak şekilde doğranıp tarçın ve şeker ile karıştırılır. Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar kopartılıp yuvarlanır ve içleri oyulur. İçleri cevizli harç ile doldurulup kapatılır. Kerebiçler yağlanmış fırın tepsisine dizilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirilir. Soğuyan kerebiçler köpükle servis yapılır.

ALINTIDIR..
 
MAKLUBE
$1522615_675481179141306_2128913107_o.jpg
MALZEMELER
2 kg kemer patlıcan
750 gram dana kuşbaşı et
100 gram dolmalık fıstık
150 gram soyulmuş badem
3 su bardağı pirinç
6 su bardağı su
2 çay kaşığı karabiber
150 gram tereyağı

HAZIRLANIŞI
Patlıcanlar alacalı soyulup uzunlamasına kesilerek kızartılır ve yağını bırakması için bekletilir. Diğer tarafta kuşbaşı et 2-3 çorba kaşığı sıvıyağ ile kavrulur. Badem ve dolmalık fıstık ayrı kaplarda tereyağı ile kavrulur. Pirinç iyice yıkanıp içine dolmalık fıstık, badem ve karabiber konularak karıştırılır.Patlıcanlar tencerenin içerisine uzunlamasına ve yan yana ortası boş kalacak şekilde dizilir. Tam ortasına et konulur ve hazırlanan pirinç üzerine yayılır. Üzerine 6 su bardağı su ilave edilerek pişirilir. Pirinç pişip demlendikten
sonra servis tabağına ters çevrilerek alınır.

ALINTIDIR...
 
SAC ORUĞU
$1491454_675478712474886_41139840_o.jpg
MALZEMELER:
1.5 kg köftelik bulgur
750 gram köftelik dana eti
1 çorba kaşığı fesleğen
Yarım çorba kaşığı tane kimyon
1 çorba kaşığı biber salçası
1 soğan
Tuz

İç harcı için:
1 kg dana kıyma
250 gram kuyruk yağı
250 gram iç yağı
1 kahve fincanı sıvı yağ
100 gram dolmalık fıstık
1 tatlı kaşığı karabiber
2 tatlı kaşığı karışık baharat
3 tatlı kaşığı kuru nane
1 demet maydanoz
3 demet nane
Tuz

HAZIRLANIŞI
Kıyma suyunu çekene kadar orta ateşte pişirilir. Suyu çekilen kıymanın üzerine kuyruk yağı eklenerek pişirilir. Bir başka tencerede iç yağı eritilip tenceredeki kıymanın üzerine dökülür.
Dolmalık fıstığın dışındaki malzemeler harca ilave edilir. Dolmalık fıstık ayrıca kavrularak üzerine dökülür. Diğer tarafta ıslatılan bulgur salça, soğan ve baharatla iyice yoğurulduktan sonra içerisine köftelik et ilave edilerek tekrar yoğurulur.
Cevizden biraz daha büyük parçalar halinde koparılan dış harç kahve fincanı büyüklüğünde açılır. Üzerine 1.5 çorba kaşığı harç yayılarak üzeri yine dış harç ile kapatılır. Kenarları birleştirilen oruklar kızdırılan sacın üzerinde pişirilir.

ALINTIDIR..
 
İRMİK HELVASI
$1531654_675482682474489_714405265_o.jpg
MALZEMELER
500 gram irmik
3 kâse şeker
7 kâse su
200 gram tereyağı
1 kg tuzsuz peynir
Servis için: Antep fıstığı ve tarçın

HAZIRLANIŞI
İrmik tereyağı ile iyice kavrularak soğumaya bırakılır.
Başka bir tencereye su ve şeker alınıp iyice kaynatılır. Kaynayan şekerli suya kavrulmuş irmik karıştırılarak ilave edilir. Suyunu çektikten sonra ocaktan alınıp 5 dakika kapağı kapalı şekilde beklenilir. 1 saat önce buzdolabından çıkarılan ve ince ince dilimlenmiş tuzsuz peynir ilave edilerek bir iki kez karıştırılır. Bu
şekilde 2-3 dakika beklenilir. Servis tabağına alınan helvanın üzerine tarçın ve fıstık serpilir.

alıntıdır..
 
X