Hata mı yaptım

Aylak hatun

Popüler Üye
Anneler Kulübü
Kayıtlı Üye
6 Aralık 2018
429
328
103
38
Oğlum 3.5 yaşında ve hala kendi yemeğini kendi yiyemiyor herşeyi ile ben ilgileniyorum tuvalet eğitimini verirken sonra dedi hep soruyordum ne zaman tuvalete gitmeye başlayacaksın diye 3 yaşında diye anlaştık sözünde durdu 3 yaşına girdiğimiz gün artık bez takmadik şimdi de ne zaman kendin yiyeceksin yemeğini soruyorum o da 4 yaşında diyor sonuçta çocuk olsa da o da bir birey hata mı yapıyorum sizce kendi akışına mi birakmaliyim kendi yesin diye üstüne mi dusmeliyim cevaplayan herkese teşekkür ederim şimdiden

Bu bizim yetişme tarzımızla alakalı bir durum. Annemler evi jilet gibi temizlerdi bizim batırmamamiza asla tahammül edemezdi. Her şeyimizi adam akıllı yapana kadar o yaptı. Geçen senelerde bir videoya denk geldim japonyada. 4 yasindaki cocuklar kreste kendi tabaklarina yemeklerini kendileri koyup yiyorlar. Yani bu yaslarda bunlar yapilabilir.

Her çocuk farklıdır benim kızım da 3 yaşında genellikle ben yediriyorum tuvalet işine hiç sıcak bakmıyo. Ben çok da kasmamak taraftarıyım nasılsa bir gün yapacaklar herşeyi zorlamanın anlamı olmadığını düşünüyorum.

Her çocuk farklıdır benim kızım da 3 yaşında genellikle ben yediriyorum tuvalet işine hiç sıcak bakmıyo. Ben çok da kasmamak taraftarıyım nasılsa bir gün yapacaklar herşeyi zorlamanın anlamı olmadığını düşünüyorum.
Ben de çok kasmamistim çevrem geç kaldığını söylüyordu ama ben akışına bırakmıştim ama alt yapisini yapmalısınız misal tuvalete giderken onu da getiriyorum gibi şimdi artık benimle gelemiyor tuvalete 😊 konuma donecek olursak birde 2 yaşında kızım o kendi yemeye başladı ama abisi geç kaldı ister istemez kıyaslama yapıyorum bu da beni ayrıca üzüyor

Bu bizim yetişme tarzımızla alakalı bir durum. Annemler evi jilet gibi temizlerdi bizim batırmamamiza asla tahammül edemezdi. Her şeyimizi adam akıllı yapana kadar o yaptı. Geçen senelerde bir videoya denk geldim japonyada. 4 yasindaki cocuklar kreste kendi tabaklarina yemeklerini kendileri koyup yiyorlar. Yani bu yaslarda bunlar yapilabili

Bu bizim yetişme tarzımızla alakalı bir durum. Annemler evi jilet gibi temizlerdi bizim batırmamamiza asla tahammül edemezdi. Her şeyimizi adam akıllı yapana kadar o yaptı. Geçen senelerde bir videoya denk geldim japonyada. 4 yasindaki cocuklar kreste kendi tabaklarina yemeklerini kendileri koyup yiyorlar. Yani bu yaslarda bunlar yapilabilir.
Kesinlikle haklısınız nasıl yetiştirirken öyle şekil alır işin aslı baskı kurmak istemiyorum ama işte bende altyapı yapıyorum mecbur ama bunu yaparken kardeşini ile kıyaslayarak yapıyorum bu da ayrıca bir soru işareti kafamda doğru mu yapıyorum ? Kardeş de olsalar gelişimleri farklı ilerleyebilir aslında kafamda deli sorular akıl akıldan üstündür deyip sizlerle istisare edeyim dedim fikirleriniz için müteşekkirim

Doğru yapmıyorsunuz. Çocuklar bağımsızlık duygusunu, onunla beraber sorumluluk duygusunu 3 yaşında geliştirmeye başlar. Siz ikisi için de engel teşkil ediyorsunuz şu an. Bir çocuğun yemeğimi kendim yiyebiliyorum diye düşünmesi bile onun bağımsızlığını, özgüvenini inanılmaz destekleyen bir davranıştır. Yemeğini siz yedirdiginize göre hem farkında olarak hem olmadan gücü yetebilecek bir çok isi yapması için ona fırsat vermiyorsunuz muhtemelen. Diğer yandan ona ne zaman yapacaksın sorusunu sormanizin bu yaş grubunda hiçbir anlamı yok ne yazık ki. Çünkü çocuğun aslında 4 yaş ne demek, ne zaman gelecek, geldiğinde neler olmuş olur ki 4 yaşta mutabık olundu hiçbir fikri yok. Sadece sizden yaşı gereği muhtemelen en çok duyduğu rakam olduğu için 4 deyiverdi ya da 4 demesi için 4 yaşında mı yiyeceksin gibi yönlendirici sorularla bu cevabı vermesini sağladınız. Kardeşiyle kiyaslamaniz da ne yazık ki doğru değil. Hem ikisi farklı bireyler hem gelişim dönemleri farklı. Kıyaslama davranışı başlı başina bir hata.

Yavaş yavaş en kolayından başlayarak kendi yapabileceği işleri yaptırmaya başlamanızı tavsiye ederim. Kreş yaşı yaklaşıyor, sosyal ortamlarda bulunacak ve yaşına uygun sorumluluklar alması beklenecek. Ve kimse sizin gibi onu yapmak ister misin, ne zaman yapmak istersin gibi sorularla pervane olmayacak. Bu durumda çocuğunuz evde hep yaptığınız gibi kendini diğerleriyle kıyaslamaya girişip yetersizlik yaşayabilir, okula tepki geliştirebilir, genel manada hırçın davranabilir ya da sorumluluk almanın zorluğu onu bebeksi davranışlarda bulunmaya itebilir. Davranış noktasında hiçbiri olmayabilir, hepsi olabilir. Ama duygusal anlamda siz farketmeseniz bile çok etkilenecektir.

Aksi gibi tesfik ediyorum hep yapabilirsin diye hatta bak kardesin yapabiliyor diye örneklendiriyorum üstüne düşersem elbette yapacaktır bunaltnak istemiyorum maalesef şu illet hastalık varken kreşe vermem namumkun o yuzeden de acele etmiyorum ama gelişimi gecikiyor endisesi yaşamıyor değilim

Kardeş kıyaslamayı çocuğa yansitmadigin surece bence onemli değil. Bir anne çocuğun hastalığını böyle bulmuştu. Öbürü bu yaşlarda oturuyordu bu neden oturamıyor demişti. Çocukta kas hastalığı cıktı. Seninkinde tabi ki böyle bir şey yoktur ama gelisim icin kiyaslayabilirsin bence

Bu arada konuşuyorum ama benim çocuğum falan yok kızlar haddimi asicak bir şey söylersem kusuruma bakmayın. Teorikle pratik her durumda birbiri ile uymuyor malesef

Kardeş kıyaslamayı çocuğa yansitmadigin surece bence onemli değil. Bir anne çocuğun hastalığını böyle bulmuştu. Öbürü bu yaşlarda oturuyordu bu neden oturamıyor demişti. Çocukta kas hastalığı cıktı. Seninkinde tabi ki böyle bir şey yoktur ama gelisim icin kiyaslayabilirsin bence
Ewt endişem o yönde zaten yoksa bazen bunalsamda her şeyleri ile ilgilenmek isterim tamamen gelişim kıyaslaması amacım aralarin19 ay sadece 😂

Bu arada konuşuyorum ama benim çocuğum falan yok kızlar haddimi asicak bir şey söylersem kusuruma bakmayın. Teorikle pratik her durumda birbiri ile uymuyor malesef
Ewt doğrudur ama ama buraya yazmamdaki amaç fikir almak her fikir için teşekkür ederim

Ben de çok kasmamistim çevrem geç kaldığını söylüyordu ama ben akışına bırakmıştim ama alt yapisini yapmalısınız misal tuvalete giderken onu da getiriyorum gibi şimdi artık benimle gelemiyor tuvalete 😊 konuma donecek olursak birde 2 yaşında kızım o kendi yemeye başladı ama abisi geç kaldı ister istemez kıyaslama yapıyorum bu da beni ayrıca üzüyor
Çevreye göre yaşamıyorum çocuğum mutlu ben de mutlu geç kalmışsın hata yapıyosun diyenler daha iyisini yapsın. Kaç çocuk gördünüz ki 5 yaşında hala bezli ya da yemek yiyemeyen elbet yapcaklar. Relax 😊😊

Back