Hashimoto Hiotiroidi ve Gebe Kalamama

hashimoto hipotiroidi dışında sorunu olmayıp ta gebe kalabilenler ve de kalamayanlar?


  • Ankete Katılan
    35
  • Anket Kapalı .
teşekkür ederim ezine sağolasın o zaman bende pazartesi vereyim sonçları alınca sizlerle paylaşırım ınş sorun çıkmaz....bide size bişey sorucam adet kanının çok fazla olması neyi gösterir benden büyük parçalar geliyorda!!!!
 
ANTı TPO 1.26 ( 0.0 - 5.6 ) IU/mL
* ANTı TG H 40.34 ( 0 - 4.11 ) IU/mL
DHEA-SO4 314.7 ( 35 - 430 ) ug/dL
FT3 2.49 ( 1.71 - 3.71 ) pg/mL
FT4 1.11 ( 0.7 - 1.48 ) ng/dL
LH 4.15 ( - )
FOLLIKULER 2.89 - 21.72
MID-CYCLE 18.06 - 90.23
LUTEAL 0.8 - 16.18
POST MENAPOZ 1.78 - 92.1

ESTRADıOL 36 ( - )
FSH 3.77 ( - )
FOLLIKULER 3.85 - 21.63
MID-CYCLE 4.97 - 20.82
LUTEAL 1.11 - 13.99
POST MENAPOZ 2.58 - 150.53

PROLAKTIN 11.11 ( 1.2 - 29.93 ) ng/mL
TSH 1.5295 ( 0.35 - 4.94 ) uIU/mL
BHCG
bunları bi kaç ay önce yaptrmştım bana bi bilgi vermediler bide sizler bakarsanız sevinirim...
 
Hamilelikte Düşük Nedenleri....

Rahimdeki bozukluklar
Tekrarlayan düşük yapan kadınların % 10 - 15'inde rahim yapısında bozukluklar görülür. Birçok kadında rahim boynu cerrahi işlem uygulanmadan hamileliğin devamını sağlayamaz. Rahim boynunda ki yetersizlik saptanıp cerrahi ile düzeltildikten sonra bu kadınlar gebeliklerini miyada kadar sürdürebilirler.

Rahim yapısında ki bir diğer bozukluk ise septat uterus denen ve bir septumun (perde) rahimin içine doğru uzanması ile oluşan anomalidir. Kadınların %3'ünde görülen bu anomali tüm hastalarda düşüklere neden olmaz. Septat uterusu olan kadınların %50 si normal gebelik geçirebilir. Rahimde görülen bu septum bebeğin gelişimi için gereken kanlanmanın sağlanmasını engelleyebilir.

Histerosalpingogram (HSG) denen özel görüntüleme yöntemi ile uterustaki bozukluklar ve Fallop tüpleri değerlendirilebilir. Rahim ağzından özel boya verildikten sonra seri filmler çekilerek yapılan bu inceleme ile organların iç yapısı değerlendirilir. HSG adet kanamasının bitiminden hemen sonra yapılmalıdır. Hastalarda hafif kramplara neden olabilen basit bir işlemdir

Histeroskopi yönteminde histeroskop denen teleskopik cihaz ile rahim boynundan girilerek rahim içi değerlendirilebilir ve saptanan anomaliler giderilir. Bu işlem lokal veya genel aneztezi altında uygulanabilir.

Hormonal Nedenler
Tiroid bezinin fazla veya az çalışmasının düşüklere yol açtığı öne sürülmüştür. Kanda ki hormon düzeylerinin belirlenmesi tanısı konabilen bu hastalıklar kolayca tedavi edilebilir.

Luteal faz yetmezliğide diğer bir düşük nedenidir. Menstruel ***lusun yumurtlamadan sonraki ikinci döneminde yani luteal fazda endometriumun (rahmin iç tabakasının) yeteri kadar gelişmemesi ile ortaya çıkar. Progesteron hormonu rahmi döllenmiş embryonun tutunabilmesi için uygun hale getirir, progesteron düzeyinin düşük olması kısırlık ve düşüklere yol açar.

Prolaktin hipofiz bezinden salgılanan ve süt üretimini uyaran hormonun yüksek düzeyde olmasıda yumurtlama ve lteal faz bozukluklarına yol açabilir. Bu hormonun yükselmesi emzirmeyen kadınların göğüslerinden süt gelmesine yol açabilir. Kanda prolaktin düzeyine bakılarak hastalığın tanısı konur ve tedavi edilir.

Endometrial biopsi ile rahimden alınan küçük bir parça mikroskopta incelenerek luteal faz ve endometriumun progesterona cevabı belirlenebilir. Endometrial biopsinin adet kanaması başlamadan hemen önce yapılması gerekir. Çok basit olan bu işlem ile yumurtalıklardan progesteron salınımı ve endometriumun progesterona cevabı belirlenir.

Genetik
Gebeliğin ilk üç ayında görülen düşüklerin % 40-60'ının genetik bozukluklara bağlı olduğu gösterilmiştir. En sık rastlanan genetik bozukluk kromozom sayısında görülen anormalliklerdir. ılk düşükde plasentada normal sayıda kromozom varsa, bir sonraki gebelikde kromozom sayısının anormal olma riski % 50'dir. Fakat ilk gebelikde genetik bozukluk olması bundan sonraki gebelikde de genetik bozukluk olması riskini arttırır.

Tekrarlayan düşüklerde ki genetik nedenlerin belirlenebilmesi için, varsa düşük materyalinde ve eşlerden alınan kanda karyotip tayini yapılır. ıki veya daha çok sayıda gebeliğin düşükle sonladığı çiftlerde kromozom analizi yapılmalıdır. Çiftlerin %5'inde kromozomal bozukluk vardır.

Eğer eşlerin kromozal incelemeleri anormal ise bu kalıcıdır ve bundan sonraki gebeliklerinde düşükle sonlanma ihtimali yüksektir. Genetik danışmanlık gerekir.

Enfeksiyon
Klamidya enfeksiyonları tüplerde tıkanıkların oluşmasına ve düşüklere yol açar. Mikoplazma enfeksiyonlarınında düşüğe yol açabileceği düşünülmektedir. Tekrarlayan düşükleri olan hastalar enfeksiyon yönündende kültürler alınarak değerlendirilir ve enfeksiyon varsa antibiyotik tedavisi uygulanır.

Bağışıklık Sistemi
Bağışıklık sistemi, insan vücudunun hastalıklara karşı savunma mekanizmasını oluşturan karmaşık bir sistemdir. Bu sistem proteinleri normal veya yabancı olarak gruplar. Yabancı olarak grupladığı proteinlere karşı savaş açar.

Hücrelerin tanıdık veya yabancı olarak algılanması hücre yüzeyinde bulunan ve antijen olarak adlandırılan proteinler sayesinde olur. Bu antijenlere karşı vücuttaki beyaz küreler (lökositler) antikor adı verilen kompleks bileşikleri üretir. Bu sistemin çalışmasının en güzel ve basit örneği mikropların vücudumuza girdiğinde onlara karşı antikorların oluşması ve bunlarla savaşılmasıdır, aynı mikropla tekrar karşılaşıldığında bu antikorlar bizi hastalanmaktan korur.

Bağışıklık sisteminin antikor cevabındaki bozukluklar tekrarlayan düşüklere neden olur. Bağışıklık sisteminde ki bozukluklara bağlı nedenler ikiye ayrılır;

Otoimmün problemler; annenin kendine ait proteinleri yabancı kabül ederek bunlara karşı antikor ürettiği ve bunlarla savaştığı durumlardır. Temel olarak üç değişik otoimmün problem tekrarlayan düşüklere neden olur. Bunlar;

Antifosfolipid antikorların varlığı; Fosfolipid denen maddeler bölünen hücreleri bir arada tutan yapışkana benzeyen maddelerdir. Bu maddelere karşı üretilen antikorlar kanın pıhtılaşmasına neden olarak tekrarlayan düşüklere yol açmaktadır. Anne ve bebek arasında ki kan akımı ve beslenmeyi sağlayan damarlarda ki pıhtılaşma bebeğin beslenmesini bozar ve gebeliğin sonlanmasına neden olur.
Antinükleer antikorların varlığı; Hücre çekirdeğinin normal parçalarına karşı üretilen antikorlarda düşüklere neden olur.
Antitiroid antikorların varlığı; Tiroid bezi ile ilgili olan bu antikorlarda tekrarlayan düşüklere neden olur.

Otoimmün bozukluklara bağlı düşüklerin tedavisi
Otoimmün bozukluklara bağlı düşüklerin tedavisinde aspirin, düşük doz heparin (kanın pıhtılaşmasını engelleyen ilaç), ve prednizon (kortizon) kullanılmaktadır. Bu hastalar bu ilaçlar ile tedavi görürken çok yakından takip edilmeli, labarotuvar testleri sık sık tekrarlanmalıdır.

Bu grup hastada uygulan diğer bir tedavi ise hastalara immünglobulin verilmesidir. ımmünglobulinler verilerek annede oluşan zararlı antikorların gelişmekte olan bebeğe verdikleri zarar azaltılmaya çalışılır.

Otoimmün bozukluklara bağlı düşük yapan kadınlarda uygulanacak ilk tedavi bebek aspirini ve düşük doz heparin tedavisidir. Bunlara cevap vermeyen hastalarda prednizon kullanılabilir. Prednizon erken doğum, gebeliğe bağlı diabet (şeker hastalığı) gibi komplikasyonlara neden olduğu için çok dikkatli kullanılması gereken bir ilaçtır.

ÖZET
Yeni düşük yapmış kimseler kendilerini çaresiz hissedebilir. Bir hamileliğin düşükle sonlanma riskinin az olmadığı bilinmelidir. Tekrarlayan düşük yapan hastaların % 40'ında herhangi bir neden saptanamaz. Bu hastaların sağlıklı bir gebelik geçirme olasılığı % 50'den fazladır.

Açıklanamayan gebelik kayıplarının %80'inde ve nedeni bulunamayan kısırlık vakalarının %40'ında bağışıklık sisteminde ki bozuklukların önemli rol oynadığı düşünülmektedir. Bağışıklık sisteminde ki bozukluklara bağlı tekrar düşük yapma riski yapılan her düşük ile artar. Dolayısı ile 2 ve daha fazla sayıda tekrarlayan düşüğü olan çiftlerin vakit kaybetmeden incelenerek gerekli testlerinin yapılması ve uygun tedaviye başlanması gerekir.

Yardımcı üreme teknikleri ile tedavi gören ve anne adayına iyi kalitedeki embryoların transfer edilmesine rağmen ısrarla gebeliğin elde edilemediği ve implantasyon başarısızlığının (embryoların tutunamaması) olduğu durumlarda, detaylı immünoljik incelemelerin yapılarak bu hastalarada immünolojik tedavi uygulanması çalışmalarına başlanmıştır. Bu çalışmalardan elde edilen sonuçlar umut vericidir.

Bağışıklık ve üreme sağlığı konusundaki yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda elde edilen bilgiler arttıkça immünolojik tedavinin (bağışıklık bilimi) gebelik kayıplarının önlenmesinin anahtarı olabileceği düşünülmektedir.
 
lalehan canım mrb ben antikor testi vermiştimde sonuç şöyle bişey bi bilgin varmı haşimoto yokmu yani

Test Adı Sonuç Durum Birim Referans Aralığı Açıklama

Thyroglobulin Ab 0.00 0 - 150
Mikrozomal Ab 0.00 0 - 150
 
ezinecim sonuçların çıktımı
nasıl?

çıktı canım sonuçlarım..bugün de yine aynı doktora muayeneye gittim maalesef..ilaç dozunu fazla olarak ayarladığını düşündüğüm,çünkü tsh ım 7 den 0 lara indi 1,5 ayda ve de t4 ler filan da bozuldu..adam hala da ilaçtan 2 tane al diyerek geri göndermişti beni..tamamen endokrin hocası olmasına rağmen güvenimi sarsmıştı yani...o yüzden attan inip eşeğe binmek gibi de olsa kendi çalıştığım hastaneden tetkiklerimi isteyip,yine bizim hastanedeki dahiliyeciye göstereyim bari dedim ben de..dahiliyeciye durumu anlattım ve ilacımın dozunu ayarlamak için artık ona geleceğimi izah ettim..tetkiklerim çıkınca kendim bekleyemedim ve hastaneden bi arkadaşa sonuçları değerlendirtmesini zaten dr un haberdar olduğunu söyledim.arkadaş götürüp göstermiş,adam koskoca dahiliyeci olacak her gün dünya kadar hasta bakıyo,sonuçları yorumlayamamış ya!...şok oldum..ben bile fikir yürüttüm bizim dahiliyeci endokrine gitsin demiş...neyseki bugün nöbet çıkışı üniversiteye giderek hocanın asistanına gösterdim.tsh ım 0,17 çıkmış.alt değer 0,27..hala hipertiroidi durumum devam ediyomuş ama hiç bi hipertiroidi belirtim yok..tam tersine hipo belirtilerim devam ediyo..7 kilo verdim ama diyetisyenle ve ne kadar az yiyerek,diyet yaparak..işte böle canım..bu arada progesteronum süper çıkmış maaşallah..yumurtlama fonksiyonların çok iyi dedi..sanırım bu ay 2 3 tane birden yumurtladım..bunda bu arada hayıt tohumu çayı içiyorum belki onun da etkisi olmuştur bilemiyorum..sen ne durumdasın peki?var mı bi gelişme?
 

bence sonuçların anti tg hariç iyi çıkmış.tek başına anti tg hashimato habercisi olmayabilir..santi tpo daha önemli ve daha çok ona göre değerlendiriyo olabilirler..internetten bi araştır bence,ben yanlış yönlendirmeyeyim gene...
 

çok saçma ya, ne demek yorumlayamamış.lmaz: senin işin o yani hayret bişi
tsh ın çok iyi, baya düşmüş ama hipertroid kısmında bu kez. günde 2 çok gibi geldi ama doktorun öyle vermiş.ben yarım kullandım hep, bi ara tamdı sonra yine yarıma devam ettim.
maşallah, ne güzel iyi haberler var .sanırım en önemlisi yumurtlama fonksiyonlarının iyi olması yerimseniben
benim aynı, hapa devam, gelmeden önce değerim 1.8 gibi bişeydi.2 ay önceki değer.
bebiş için beklemedeyiz. çünkü şimdi hamile kalırsam, tam gideceğimiz tarihe denk geliyor. erteledik. burda olursa doğum masrafları çok oluyomuş.kaldıramayız.
eşimde ocaktan itibaren düşünürüz diyo ama ben sabırsızım.
 

inşallah hayırlı zamanda olur senin için fatma...öpüyorum seni..
 

sonucunu net anlayamadım canım
anti tg 150 mi?
anti tpo haşimato da daha mühim... onun sonucu kaç?
birde en kızdığım şey dr. lar tahlil sonucuna bakıp sadece ilaç yazıyorlar
yani hastalığın adı sanı yada hastalık hakkında bilgi vermiyorlar
ben bu hastalığı araştırmalarım sonucu buldum..dr. gittiğimde ise ben haşimato muyum dediğimde evet dedi....yani bu kadar ucuz olmamalı insan sağlığı...ne var 5 dk. hastayla da açıklamalı bir şekilde tebessümle sohbet edilse...devletten alacağınızı yeteri kadar alıyorsunuz zaten...ama en önemlisi bu işler parayla olmaz sadece...yaptıkları iş çok kutsal ama bu kutsiliğe liyakat edecek dr. ne yazıkki az...bu nimetin değerini bir bilseler ahh...
 

bir sağlıkçı da olsam katılıyorum...
 
hashimatolu arkadaşlarım,ben yarından itibaren bayram tatiline başlıyorum..hepinize mutlu ve huzurlu nice bayramlar diyorum..inşallah bayramda adet görecek olanınız varsa benim gibi,Allahımızdan bu mübarek günlerin hatırına güzel bi hamilelik süprizi geliverirr de çifte bayram olur inşaaaaaaaaaaaaaallah...Amiiiiiiiiiiiiiiiiiiiin..
 
merhaba arkadaşlar haşimato hastasıyım ve hamileyim ..Allah sizlerede versin inşallahh..Anket kapanmış sanırım ..Çocuk çalışmlarından 4-5 ay sonra hamile kaldım..burda yazıyım bari..
 
merhaba arkadaşlar haşimato hastasıyım ve hamileyim ..Allah sizlerede versin inşallahh..Anket kapanmış sanırım ..Çocuk çalışmlarından 4-5 ay sonra hamile kaldım..burda yazıyım bari..

aaaaaaaa ne güsel,tebrikler ve de teşekkürler bize zaman ayırıp ,konumuza umut kattığın için...:dance:
 
kızlar ben artık kendi adıma hashimatonun benim sebepsiz infertilitemin sebebi olmadığını düşünüyorum...
 
Kızlar uzun bir aradan sonra merhaba,uzun zamandrı giremedim ama güzel bir haber veriyim hamileyimm :)))))
Allah sizlere nasip etsin canlarım..
 
Kızlar uzun bir aradan sonra merhaba,uzun zamandrı giremedim ama güzel bir haber veriyim hamileyimm :)))))
Allah sizlere nasip etsin canlarım..

ay inanmıyorum ya ne güsel tebrikler arkadaşım..darısı başımıza inşallah...olumlu düşününce olumlu haberler geliyo ya...senin mesajının üstündeki mesajıma bak ve aldığımız habere bak..the secret olayı yani:))
 
kesinlikle düşünme arkadaşım ben olumlu baktım ve oldu böyle düşünüyorum..Haşimatolu olmak buna engel değilllllllll..Benimle beraber bir arkadaşımda haşimatoluydu aynı anda hamile kaldık istedik ve kaldık..Hiçbir zaman haşimato mu acaba demedim...eşimle gün aşırı ilişkiye girdim,yataktan hemen kalkmadım,belimin altına yastık koydum,bacaklarımı sırtüstü yatar vaziyetteyken göbeğime çektim ,hemen banyo yapmadım ve hepppppppp olumlu düşündüm .....bunun çok fazla faydası var biliyorum..Allah sizlere nasip etsin ezinecimmmmm duyayaımm güzel haberleri tatlımm :))))))))
 

çoooooooooook teşekkürler,faydalı bilgilerin için arkadaşım..Allah sağlıcakla kucağına aldığını göstersin inşallah..
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…