Hamilelikte Sarımsak Yemek Zararlı mı?

Sarımsak, soğan ailesine dahil olan bir sebzedir ve genelde yemeklere tat katması içim kullanılır. Sarımsak, yalnızca yemeklere tat ve lezzet katmak için değil, sağlık açısından da önemli bir sebzedir.

Sarımsağın faydalarını daha önce duymuşsanız, bu yiyeceğin hamilelikte tüketilmesinin güvenli olup olmadığını merak ediyor olabilirsiniz. Bu yazıda sarımsağın faydalarını ve olası yan etkilerini okuyabilirsiniz.



Hamilelikte Sarımsağın Zararları


Hamilelikte sarımsak tüketmek çeşitli açılardan fayda sağlasa da yaşayabileceğiniz bazı yan etkileri aklınızda bulundurmanız gerekir. Hamilelikte sarımsak yemenin şu gibi yan etkileri olabilir:

1. Kanama riskini arttırabilir


Sarımsak, yemeklerin içerisinde aroma için kullanıldığında genelde bir soruna neden olmamaktadır. Ancak sarımsağı takviye halinde tükettiğinizde büyük miktarlarda almış olacağınız için kanama riskiniz artabilir.

Sarımsak takviyelerinin neden olabileceği bu yan etki hem hamile olan hem de olmayan kişilerde görülebilir. Bu nedenle kan sulandırıcı ilaç kullananların ya da ameliyata gireceklerin sarımsak takviyelerinden uzak durması gerekir.

Sarımsağın kanama riskini arttırabilmesinin nedeni, sarımsakta bulunan ajoen isimli sülfür bileşiğidir. Ajoenin, trombosit oluşumunu engellediği bilinmektedir. Trombositler, vücudunuzun kanamayı durdurmak için kan pıhtılaştırmasını sağlayan küçük kan hücrelerdir.

Sarımsak takviyesi aldığınızda doğum sırasında kanama riskiniz artabilir. Özellikle sezaryen doğumda böyle bir risk söz konusudur.

Hamilelikte tüm takviyelerde olduğu gibi sarımsak takviyelerini de doktorunuza danışmadan kullanmamanız çok önemlidir.

2. Mide yanmasına neden olabilir


Sarımsak yemek baz insanlarda mide yanmasına ve hazımsızlığa neden olabilir. Özellikle reflü ve huzursuz bağırsak sendromu olan kişilerde bu sorun görülebilir.

Hamilelikte genel olarak mide yanmasında artış görülebilen bir dönemdir. Hamilelikte hormonlarda meydana gelen değişimler ve anne karnında büyüyen bebeğin yaptığı baskı, mide yanması riskini arttırabilmektedir.

Bazı hamilelerde sarımsak tüketimiyle birlikte mide yanması görülebilir. Sarımsak yedikten sonra midenizin yandığını fark ediyorsanız, sarımsak tüketiminizi kısıtlamayı düşünebilirsiniz.

Hamilelikte Sarımsak Yenir mi?


Hamilelikte sarımsak tüketmenin genelde güvenli olduğu düşünülmekle birlikte bu konuda yeterince araştırma yapılmamıştır.

Yemeklere tat katması için eklediğiniz sarımsak miktarı muhtemelen bir sıkıntıya neden olmayacaktır. Ancak reflünüz ya da huzursuz bağırsak sendromunuz varsa fazla sarımsak tüketmemeye dikkat etmelisiniz.

Hamilelikte ne kadar sarımsak tüketilebileceğine dair belirlenmiş bir miktar olmadığı için beslenme düzeninizde yapacağınız tüm değişikliklerde doktorunuza danışmanız en iyisi olacaktır.

Sarımsağın Faydaları

Sarımsak ister çiğ ister pişmiş olarak tüketilebilen sağlıklı bir sebzedir. Sarımsağın genel olarak sağladığı faydalar şu şekildedir:

1. Bağışıklığı destekler


Sarımsağın en önemli faydalarından biri, bağışıklığı desteklemesidir. Oxford Journals isimli akademik dergide yayınlanan bir araştırmada düzenli olarak sarımsak, meyve ve sebze tüketmenin, kolon kanseri riskini düşürdüğü görülmüştür. Sarımsağın sağladığı bu fayda, takviyelerden değil, çiğ ve pişmemiş sarımsaktan elde edilmiştir.

2. Anti-inflamatuar ektileri vardır

Araştırmalar, sarımsak yağının anti-inflamatuar etkileri olduğunu göstermiştir. Kaslarınızda ya da eklemlerinizde iltihaplanma ya da ağrı varsa sarımsak yağı ile masaj yapmayı deneyebilirsiniz.

3. Kalp-damar sağlığını destekler

Sarımsağın, atar damar ve kan basıncı üzerinde olumlu etkileri olduğunu gösteren araştırmalar bulunmaktadır. Bu araştırmalara göre kırmızı kan hücreleri, sarımsakta bulunan sülfürü kullanarak kan basıncını düzenlenmesine yardımcı olmaktadır.

4. Kolesterolü düşürmeye yardımcı olur


Sarımsak, kolesterolü düşürerek de kalp*damar sağlığını destekleyebilir. Sarımsağın bu konudaki faydalarından yararlanmak için düzenli olarak tüketilmesi önemlidir.

5. Kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur

Kadınlarda özellikle menopoz sonrası kemik kayıpları görülebilmektedir. Düzenli olarak sarımsak tüketmek, kemik erimesi ve osteoartrit riskinin azaltılmasında faydalı olabilir. Kemik sağlığınızı desteklemek için sarımsağın yanında yeşil yapraklı sebzeler, balık ve süt ürünleri tüketmeyi de unutmamalısınız.

6. Nezle ve griple savaşmaya yardımcıdır


Sarımsak, bağışıklık sistemin güçlendirdiği için nezle ve gribin süresini ve şiddetini azaltmaya yardımcı olabilmektedir. Hasta olacağınızı hissediyorsanız, yemeklerinize sarımsak ekleyerek hastalık sürecini kısaltmayı deneyebilirsiniz.

Hamilelikte Sarımsağın Faydaları

Sarımsağın genel faydalarının yanı sıra hamilelikte sağladığı bazı faydalar da bulunmaktadır. Bunlardan bazıları şu şekildedir:

1. Preeklampsiyi önleyebilir


Preeklampsi, hamileliğin 20. haftasından sonra görülebilen bir hamilelik komplikasyonudur. Bu komplikasyon, yüksek tansiyon ile ilişkilidir.

Hamilelikte yüksek tansiyon şu gibi sorunlara yol açabilir:
  • Kan akışının azalması
  • Fetüsün gelişiminde azalma
  • Erken doğum
Sarımsağın, yüksek tansiyonu olan kişilerde kan basıncını azaltabileceğine dair bazı araştırmalar bulunmaktadır. Ancak bu araştırmalar hamile olmayan kişiler üzerinde yapıldığı için sarımsağın hamileler üzerinde böyle bir etkisi olup olmadığı kesin olarak bilinmemektedir.

2. Erken doğum riskini azaltabilir


Erken doğuma neden olan çeşitli faktörler bulunmakla birlikte erken doğumların çoğu beklenmedik şekilde gerçekleşmektedir.

Eski tarihli bir araştırmada sarımsak tüketiminin, beklenmedik erken doğum riskini azaltabileceği gösterilmiştir. Bunun, sarımsağın antimikrobiyel ve prebiyotik özelliklerinden kaynaklanıyor olabileceği düşünülmekle birlikte konu hakkında daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir.

3. Enfeksiyon riskini azaltabilir

Hamilelik sırasında bağışıklık sistemi zayıflayabilir ve enfeksiyon geçirme riski artabilir.

Sarımsağın bağışıklık sistemini güçlendirebileceğine dair araştırmalar bulunmaktadır. Ancak bu araştırmalar sarımsak takviyeleri üzerine yapılmış olup hamile olmayan kişiler üzerindeki sonuçlar değerlendirilmiştir.

Bu nedenle konuyla ilgili daha fazla araştırma yapılmasına ihtiyaç duyulmaktadır.



  • Hamilelikte Maydanoz yenir mi?
  • Hamilelikte Hindistan Cevizi yenir mi?
  • Hamilelikte Dut yenir mi?
  • Hamilelikte Ayva yenir mi?
  • Hamilelikte Midye yenir mi?
  • Hamilelikte Nar yenir mi?
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…