Hiç bir cemaat, tarikat, vs mensup olmayan biri olarak;
meryemd isimli arkadaşa yazan bütün arkadaşlara diyorum ki, dini bir terim kullandığı için, bu terimlere aşina olmadığınızdan belki, yanlış anlamışsınız. "İyiliği emir, kötükülükten nehy (uzaklaştırma)" kalıplaşmış dini bir terimdir. Oradaki "emir" de dini bir terimdir, sizin anladığınız gibi "yapmak zorundasın" anlamında emir değil. Nasihat, tavsiye, anlatma vs. hepsine emir denir. Allah'ın kulundan istediği bir şeyi, diğer insanlara sadece "duyurmak" da "iyiliği emir" kapsamına girer. "İyilik" ise bu kullanımda "Allah'ın kulundan istediği kendi yararına olan şey"dir. Hem "iyilik" hem "emir" kavramları birçok kadının "özgürüm ben" çağırtısına ters geldiği için sizi de irrite etmiş olabilir. Biraz bu terimlere aşina olsanız arkadaşı daha rahat anlardınız.
İkincisi, yanlış yerde yanlış tebliğ yöntemi, tamam, ama sebepleri konuşulur, o ayrı. Konu içinde sadece bu konuşulursa ben de kendimi yormamış olurum.
Üçüncüsü, ben de bir türlü anlam veremediğim, bu hem dinine, imanına, ahlakına, kalbinin ne kadar ışıl ışıl olduğuna toz kondurmayan bazı arkadaşların (içinde mod bile var) bu tezlerini savunurken etrafa savurduğu dalga geçmeleri, alay etmeleri vb. de kenara bırakarak, "bunların derdi, bunların işi, bunlara göre........." diye diye konuştuğunuz kesimin koca bir dindar kesimi hedef aldığını size hatırlatırım. Eve kapanmak, alışverişe gitmek, müzik vs. zaten ülkemizde sürekli din adına tartışılan şeyler, tek tek konu açılsa üzerinde sayfalarca tartışılır, anlaşılan anlaşılır, anlaşılmayan herkesin zaten keyfine kalmış bir vaziyette. Fakat en azından dünyanın geri kalanındaki müslümanların yaşantısı ile dalga geçmeyin. Sizinle nasıl dalga geçilmesini istemiyorsanız öyle dalga geçmeyin. Size nasıl çirkefleşilmesini istemiyorsanız öyle çirkefleşmeyin. Belki evde oturmak, müzik dinlememek, alışverişi eşinden beklemek size göre komik, acınası vs. olabilir ve böyle yaşayan kadınları salak zannediyor olabilirsiniz, çünkü size de yıllarca bu kadınların ezildiği, hor görüldüğü, adam yerine koyulmadığı anlatıldı. Kafasına vura vura kapattılar da evden çıkmıyorlar zannettirildi. Öylesi varsa ona bir şey demem fakat gayet de aklı başında olarak bu hayatı tercih eden binlerce insan var. Konuştuğunuz her bir kelime ile, açık saçık kadınlarla hiçbir davası olmayan hemcinslerinizi kendiniz aşağılıyorsunuz. Sorulsa belki kadın haklarını bile savunanlarınız vardır aranızda. Hatta belki de şu konu içinde bile kadın haklarını savunuyorsunuzdur kimbilir?
Çok konu var ama, bir de şuna azıcık değineyim, dindar erkekleri "abaza da ondan böyle yapıyor" olarak görmek hangi aklın mantığın ürünüyse o aklı-mantığı tebrik ediyorum.
Merak edenler için: tesettürlüyüm, çalışıyorum, müzik dinliyorum, çalışma ortamımı bile dini sınırları koruyacak şekilde ayarlamaya çalışıyorum; çalışmayan (çalışmak zorunda kalmayan), müzik dinlemeyen, evinden dışarı çıkmayan ve alışverişini eşi yapan kadınlara hayranlıkla bakıyorum; evliyim ve eşimden belki de binlerce açık kadının görmediği kadar saygı, sevgi ve alaka görüyorum. Hiç kimsenin ne kadar daha fazla çırılçıplak dolaştığı umurumda değil (ihtiyaç olduğu zaman tebliğ, iyiliği emir, kötülükten nehy, dua etme ve benzeri konular kendi dünyamda olmak üzere) ve benden farklı yaşayan insanlarla dalga geçmiyorum. Benim değerlerimle alay edilip, bir de bunları aydınlık (!) kafalarla yapılmasını da aklı başında bir kadın olarak reddediyorum, kınıyorum.
Tepkim sadece dindarlıkla dalga geçenlere, üslubunca fikir alışverişi yapanlar zaten üstüne alınmayacaktır diye ümid ediyorum.