hadi mutfak alışveriş listemizi yazalım, kaçak nerde birlikte bulalım :)

gazeldustubaglara

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
11 Ocak 2012
10.411
2.199
selamlar :)
bir gazetede okumuştum, tasarruf yapabilmek için önce tasarruflu insanların harcamaları ile kendi harcamalarınızı kıyaslayın, sonra aradaki farka göre harcamalarınızı ister istemez kısacaksınız diyen bir yazıydı... o sıralar çok üstüne düşmemiştim ama zamanla bu cümle bana çok mantıklı gelmeye başladı.
şimdi diyeceksiniz ki herkesin asli ihtiyacı ile ekstra ihtiyacı birbirini tutmaz diye, haklısınız da... lakin bu bahsettiğim şey ortalama bir harcama listesi... yani genel giderler bellidir mutfakta, örneğin salçasız, çaysız veya deterjansız bir liste düşünülemez.. bunlar zaruridir... ama dediğim gibi birçok kişinin listesine bakıp da kıyaslayınca neyi fazla alıp, neyi yanlış yerden kısmaya çalışıyoruz onu anlayabiliriz... örneğin ben asla liste yapmadan markete gitmeyen biriyim.. üç parça bile olsa illaki yazarım.. mümkün olduğunca listenin dışına çıkmamaya çalışırım, ama bazen nefis işte engel olamıyoruz :) veriyorlar elimize kocaman bir alışveriş arabası, doldur babam doldur derler ya, aynen öyle yaptığımız zamanlar olmuyormu vallahi deoluyor bazen :) ... ben kendimden başlayayım öncelikle, yalnız unutmayalım ekstraları değil, sadece zaruri ve almak zorunda olduğumuz asli mutfak listelerimizi yazalım.. çünkü böylelikle nerelerde hata yapıp, ekstralara nekadar fazlaca kaçtığımızı görmüş olacağız.. umarım yararlı bir topik olur... hadi yorumlara :)

benim zaruri listem ;
salça
sıvı yağ
zeytin
peynir
toz şeker
çay
pirinç, bulgur , mercimek türü bakliyatlar.
makarna
tuz
yumurta
süt
tuvalet kağıdı
bulaşık makine deterjanı ve parlatıcı
çamaşır makine deterjanı
çamaşır suyu ve krem temizleyici
el sabunu ve şampuan

şimdilik aklıma gelen muhtemel listem bu ve buna benzerdir.. zaruri listem bu.. ekstralara girmedim çünü herkesin ekstra anlayışı ihtyaca göre değişir, fakat bence orta halli bir evin klasik ihtiyaçları buna benzerdir sanırım..bakalım sizlerin listeleri nasıl, kıyaslayalım, çatlağı bulalım sızıntıyı önleyelim :)

Guzel bir konu bende yaziyim ama catlagi kapatmaktan cok acmam umarim :) Bende listesiz asla hareket etmeyenlerdenim ama bunu unutkanligim sebebiyle yapiyorum farkinda olmadan tasarruf oluyomu bilmem.

Beyaz peynir
Salca
Sivi yag
Kesme seker
Cay
Yumurta
Yogurt
Ekmek
Makarna
Bulasik sungeri
Camasir suyu
Camasir sulu sprey
Wc kagidi
Havlu kagit
Sampuan
Dus jeli
Sabun

Bunlar marketten gelsem bile listemden silinmeyenler para bunlara gidiyo bizde :)

öncelikle hoşgeldiniz, :) listeniz benzer benimkine, fakat birşey gözüme çarptı hem çamaşır suyu hem sprey fazla değilmi, sprey yerine normal çamaşır suyu yeterli olabilir belki :) nacizane tavsiyem tabi
ben mesela kağıt havluyu almayı bıraktım, nekadar alırsam okadar çok kullanır oldum.. mutfağa normal mutfak havlusu astım ona alıştım... kıssak kısabilecez aslında da rahatımıza düşkünüz dimi kadınlar olarak :) ıslak mendil de almıyorum pek fazla..

Merhabalarrr :) cok sevdim bu topigi canim tam benlikkkkkkk
Bn normalde deftere yaziyodum buraya yazarim artik
Annemden gelenler:
Salca
Zeytin yagi
Zeytin
Nar eksisi
Sirke
Recel
Aylik aldiklarim:
Cay
Yag
Seker
Deterjan
Sivi sabun
Bulask deterjni
Sampuan
Tuvalet kagidi
Camasr suyu
Et veya kiyma
Meyve

Ben haftalik ymk listesi yapiyorum o hafta hangi yemkleri yapacaksam ona gore aliyorum haftalik 50 tl limitim var
Bu arada esim sirkette kahvlti yapiyor aylik 1 kutu peynir aliyom zeytinim recelim zatn var kahvaltida patates kizarttigim icin yetiyo ..

Hosbulduk :)
Tavsiyelere acigim o yuzden yazdim evet bu listedeki bircok sey fazla olmasada olur spreyi sadece mutfakta kullaniyorum normal domestosu banyoda ebin diger genelinde kullaniyorum sprey cok rahat geliyo bana mesela bulasik sungeri cok kullandigimi dusunuyorum 10 gunde bir atiyorum cokta elde bulasik yikamam ama :)
Kagit havluyu bende azalttim ayni zamanda mutfak havlumda var ama onun yeri bi baska.
Islak mendilde cok kullaniyorum ama toplu aldigim icin unutmusum yazmayi ayakkabi falan siliyoruz cildimize kullanmayiz.
Evet fazla rahatlik aslinda kismak lazim havlu kagidi azaltmistim birakmaya dogru ilerliyorum :)

ben açıkçası ıslak mendili çok aşırı tketirdim, acımazdım parasına alırdım hatta üçlü veya beşli paketlerede, okadar yani :) sonra zararlı olduğunu öğrendikçe, küçük çocuğumda olunca bıraktım.. çok zor bıraktım ama almıyorum artık... taa iki üç ay önce bir paket almıştım, kendim için değil de misafir için , istiyorlar gelince yok denilmiyor..hala yarısı durur bitmedi.. :) baya level atlamışım ıslak mandil konusunda, iyi de oldu hem masraf hem zararlı...süngeri çok kullanıyormuşsunuz gerçekten :) hemen yıpranıyor mu ondan mı atıyorsunuz, yoksa bakteri korkusu falanmı?

Islak mendil markam sabittir kalitelidir aldimmi bende uclu paketten iki paket falan alirim evet zararli ama elimi yuzumu silmedigim icin o kadarda olsun diyorum :)
Bulasik sungerini kaliteli alirdim simdi en ucuzunu aliyorum sagliksiz bakterilere acik diye okumustum cokta takmiyorum ama islak kaliyoya sakincali sanki ondan atiyorum niye attigimi bende bulamadim suan

hoşgeldin canım :)
senin valide iyiymiş vallahi, biz market ihtiyacının tümünü kendimiz alıyoruz.. destek çok iyi oluyor değilmi, bir kavanoz reçel bile çok işe yarıyor, kahvaltıya çeşit oluyor.. yada bazen bişey eksik ise o reçel eksiğin yerini tamamlıyor :)
hele ki zeytin yağı veya zeytin falan size büyük katkı biliyormusun..zeytin yağı lükse giriyor artık çok pahalandı :)

her kadının illa ki takıntısı vardır, bende mesela sıvı sabun alıyorum, ama illa katı sabunda alıyorum.. lavabo da iki çeşit sabun oluyor ve bu alışkanlığımı bırakamadım... neden taktım buna anlamış değilim bende :) biri yeterli aslında ama yok illa ikisi de olacak... o da ekstra masraf işte , üç lira beş lira ama genelde üçten beşten israf yapılıyor zaten..:)

Bendede var o sabun cesitliligi kalip sabun daha iyi temizliyo sanki sivi bitsede idare ederim ama kalip sabun bitemez :)
Banyodada dus jeli ve beyaz sabun ayni anda kullanirim mesela.Mutfaktada koku giderici sivi sabunum vardir.
Bende bu tarz urunlerde marka takintisida var malesef.

çok şükür marka takıntım yok ama garip takıntılarım var birkaç tane... bende katı sabun seviyorum ama sıvı da çocuklara kolaylık oluyor, misafire sıvı sabun daha hoş oluyo gibi geliyo sanki.. çok saçma bi düşüncem varmış gerçekten yazdıkça kızdım kendime.. sıvı sabunu ufaktan bıraksam olacak

Misafirler icin evet sivi sabun daha iyi bende misafirlikte sivi sabunu tercih ederim eksik olmaz evde ama pek kendi evimde kullanmiyorum ben.

Aynen canim sagolsun annem cogu ihtiyacimi karsiliyor
Domates recel konservelerim annemden sagolsun yoksa gercekten daha fazla harcardim

Kalktim alisveris listeme baktim cop poseti evet hep alirim savas cikarsa ben temin edebilirim cok onemli cunku
Marka takintim var mesela gida ve temizlik urunlerinde ama temizlik urunlerini indirimden stokladigim icin rahatim o konuda mesela camasir sulu sprey normalde 10 tl falan ben onu bi kampanyadan 3 3.5 tl ye bulup 4 5 sise almistim.Hep boyle buldummu savas cikabilir havasinda davraniyorum :)

Cop posetine para vermem bn hep market posetlerini kullaniyorum

Aynen canim sagolsun annem cogu ihtiyacimi karsiliyor
Domates recel konservelerim annemden sagolsun yoksa gercekten daha fazla harcardim

anneciğinin ellerine sağlık cnm, gerçekten nimet yani anne desteği yada kv..

çöp poşeti kullanmamanı öneririm cnm yanlış anlamazsan... hem kesene zarar, hem çevreye... poşetlerin atıkları yüzlerce yıl kaybolmuyormuş doğada.. zaten marketlerden pazarlardan fazlasıyla poşet doluyo evler... ekstra çöp torbasına gerek yok bence.. tabi senin kararrındır yine de saygı duyarım
temizlik ürünlerini stoklaman çok akılıca, ben hep bittikçe alıyorum aslında zarara geliyor... ama şöyle de bi huyum var, evde bol olan şeyi nasılsa bol diye çabuk tüketiyorum.. :) sıvı yağı bile sırf sağlığa çok zararlı diye, elime koca beş litrelik tenekeyi alıp da lıkır lıkır tencereye döküp kızartmalar yapmayım diye birer litrelik alıyorum... evet çabuk bitiyor ama farkettim ki az az aldıkça daha az kullanıyorum ben... resmen azalttım yağ kullanımını

Cop posetine para vermem bn hep market posetlerini kullaniyorum
Para vermem diyeceginizi tahmin etmistim :)
Dogaya zararli ama market posetleri cabuk yirtiliyo ve kucuk geliyo bana surekli cop atsamda.Birde ben toplu alisveris yaptigim icin market poseti yok o markette yani market poseti gelmiyo bize yoksa baska yerden buldummu affetmem tomarla aliyorum
Stok olayina gelince abur cubur stoklamiyorum cunku hizlica bitiyo bizdede ama deterjani falan ucuz buldukca aliyorum ne kadar harcayabilirimki.

ben boş bir sprey şişesine çamaşır suyunu sulandırıp koyuyorum..hem mutfak hem banyoda bu şekilde kullanıyorum.tavsiye ederim

eğer mikrodalganız varsa sünger yada mutfak bezinizi 1-2 dk tutabilirsiniz.dr.öz den duymuştum bir tv programında..bakteriler için..çamaşır suyu kullanımına karşı konuşuyodu sanırım:)

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…