selamlar :)
bir gazetede okumuştum, tasarruf yapabilmek için önce tasarruflu insanların harcamaları ile kendi harcamalarınızı kıyaslayın, sonra aradaki farka göre harcamalarınızı ister istemez kısacaksınız diyen bir yazıydı... o sıralar çok üstüne düşmemiştim ama zamanla bu cümle bana çok mantıklı gelmeye başladı.
şimdi diyeceksiniz ki herkesin asli ihtiyacı ile ekstra ihtiyacı birbirini tutmaz diye, haklısınız da... lakin bu bahsettiğim şey ortalama bir harcama listesi... yani genel giderler bellidir mutfakta, örneğin salçasız, çaysız veya deterjansız bir liste düşünülemez.. bunlar zaruridir... ama dediğim gibi birçok kişinin listesine bakıp da kıyaslayınca neyi fazla alıp, neyi yanlış yerden kısmaya çalışıyoruz onu anlayabiliriz... örneğin ben asla liste yapmadan markete gitmeyen biriyim.. üç parça bile olsa illaki yazarım.. mümkün olduğunca listenin dışına çıkmamaya çalışırım, ama bazen nefis işte engel olamıyoruz :) veriyorlar elimize kocaman bir alışveriş arabası, doldur babam doldur derler ya, aynen öyle yaptığımız zamanlar olmuyormu vallahi deoluyor bazen :) ... ben kendimden başlayayım öncelikle, yalnız unutmayalım ekstraları değil, sadece zaruri ve almak zorunda olduğumuz asli mutfak listelerimizi yazalım.. çünkü böylelikle nerelerde hata yapıp, ekstralara nekadar fazlaca kaçtığımızı görmüş olacağız.. umarım yararlı bir topik olur... hadi yorumlara :)
benim zaruri listem ;
salça
sıvı yağ
zeytin
peynir
toz şeker
çay
pirinç, bulgur , mercimek türü bakliyatlar.
makarna
tuz
yumurta
süt
tuvalet kağıdı
bulaşık makine deterjanı ve parlatıcı
çamaşır makine deterjanı
çamaşır suyu ve krem temizleyici
el sabunu ve şampuan
şimdilik aklıma gelen muhtemel listem bu ve buna benzerdir.. zaruri listem bu.. ekstralara girmedim çünü herkesin ekstra anlayışı ihtyaca göre değişir, fakat bence orta halli bir evin klasik ihtiyaçları buna benzerdir sanırım..bakalım sizlerin listeleri nasıl, kıyaslayalım, çatlağı bulalım sızıntıyı önleyelim :)