• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Tuvalet Eğitimi Hacetini gidermeye korkan bir çocuk ve anası.

Bezi bıraktığımız andan başlayıp bugüne dek yaşadığımız sorunlar, altına kaçırma, tuvalet eğitimine dair herşeyin paylaşıldığı alandır.
Ay benim yigenim de ilk baslarda tuvalete bacaklarini acip tam oturamadigi icin tuvaletin girisine fayansa yapiyordu. Sonra da kaka ust uste geldigi icin tekrar poposuna degiyordu. O zaman cok korkuyordu. Agliyordu. Ne hissettiriyosa artik 😂Sonra farkli yerlere yapmaya basladi. Mayin tarlasina donuyordu fayanslar 😂 her yer kucuk parca parca kakalar 😂😂
Tuvalet egitimi cok zor ama bence cok zevkli ya 😂 Cok ani birikiyor o donemde 😊 Allah yardimcin olsun idrak 💞

Valla hiç zevkli değil ya. Aşırı bunaldım. Bir de değişimden haz etmediği için daha da yapıştı bana. Nefes alamıyorum. Sürekli anne diyor ilgi istiyor kendi başına alfabe öğrenmiş bir de gördüğü her harfe "anne bu k mi" "anne bu a mı" diyor takıntıları iyice arttı, bildiği şeyleri bile soruyor. Her daim iletişim halinde ve ben çığlık atarak kaçmak istiyorum.

Baskıcı olmayan tuvalet eğitimi diye bir şey var BOTE
Aslında 18 ay üstü için diyor ama bi onu da araştır istersen.
Ben 8 aydır her uyandığında ve genelde yemekten biraz sonra tuvalete götürüp duruyorum kakasını çişini yaparken eğilip bakıyor bi de onlara :)
Sonra aferin vs demiyorum. uyanınca hadi tuvalete gidiyoruz diyip elinden tutup götürüyorum, çişler kakalar tuvalete diyip bekliyoruz. Anne de çişini buraya yapıyor baba da tuvalete yapıyor diyorum dilime pelesenk oldu artık bu cümleler. Yaparsa evet çişini yaptın güle güle çişler diyip sifona bastırıyorum benim yardımımla. Ama tabi kendisi henüz konuşamadığından ben tuvalate gitmiycem diyemiyor. Tek yaptığı eğer yoksa ya da yapmak istemiyorsa tuvalete oturunca bacaklarıyla kendisini itmesi. O zaman hemen kaldırıp yarım saat 1 saat sonra falan götürüyorum.
Yani benim yöntemler sana pek yaramaz sanırım çünkü senin oğlanın kendi vücudu kendi kararı bacım

Yav senin bebe daha dün doğdu biraz erken olmamış mı :) tamam ben de ergenliğe bir kala başladım ama seninki de pek küçük. Benim oğlan benim vücudum benim kararım dese itiraz edemem yani. Haklı çünkü.

Biz de kaka sorunu yaşadık biraz
Kabız olmasın, kakasını tutmasın diye inatlaşmayıp kaka yaparken bez bağlıyordum.
Bir gün kakası geldi, bezlerin olduğu yerde bez kalmadığını görünce mecburen tuvalete yaptı.
O arada güle güle kakalar kitabına bakmıştık beraber, ilk başta ilgisini çekse de sonra bakmak istemedi ama biz kitaptaki ki anne kaka gelsin Bebek kakalar onu bekliyor vs vs hikayeyle ilişkilendirmeye çalıştık.
Kendi de yaparken anne kaka geliyor Bebek kaka geliyor , x kaka geliyor filan diye söylüyor.

Malum kitabı görünce benim oğlan "bu kaka ağlasın bunun gözü var" dedi shsjjs. Terapist bir kitap daha önerdi ağzı gözü olmayan bir kakanın olduğu kitap. Yarın onu alacağım bakalım.

Öncelikle kolaylıklar dileyeyim her ne kadar zor olacağını bilsem de...

Kakanın görüntüsünden mi korktu? Canı mı acıdı acaba? Onu rahatsız eden ne ise onu iyi bulmak gerek.

Sadece görüntüsünden korktu ise atlatmasi çok uzun sürmez. Sizi dinlediğine emin olduğunuz anlarda normal olduğundan onların vucudumuzdan çıkmasi gerektiğinden tekrar tekrar bahsedin. Ama normal bir şey gibi.

Bir de kakaları çok sevdirmek de bazen ters tepiyor. Çocuk "benim canım kakam" moduna gelince ondan ayrıldığı an travmalardan travma seçebiliyor. Onlar çıkıp gitmeli bir yerde toplanmalı. Özellikle bahsettiğiniz aylarda kaka tutma alışkanlığı çok görülüyor ki evlerden ırak.

Bir de lazımlık yerine klozette ısrarcı olmak hem sizin hem onun faydasına olabilir. Yani ben şuan lazımlıkta kaka fikri bana bile itici gelirken çocuğu korkutması doğal geldi. Bir de lazimlığa alışınca klozete geçmekle uğraşmak var...

En çok da şu kısım dikkatimi çekti
Aa ne değişik örümcek :) ya yerim onu.
Benim kızım üç yaşında bezini çıkardım hadi yapalım dedim o günden beri yapıyor kendisi gidiyor banyoya lazımlığa yapıp klozete döküyo yani arada oda yetişemeyip yada tayt inmedigi için olduğu yere yapıyor küçük abdestini ama arada olduğu için tepki vermiyorum. Başka çocuklardan görse belki korkmaz oğlunuz kötü bir şey olmadığını herkesin yaptığını bilmeli
Ha bide korktum çok korktum diyen ağzını yerim ya çok bilmiş

Aaa anne ne kadar güzel bir ayağın var dedi bugün sırf konuyu kapatayım diye ahsjsjs. Ayağımı seviyor yeter ki kaka yapmasın. Yarın dışarıya uzun bir süreliğine çıkmamız lazım ve ben çok korkuyorum. Bez mi başlasam diye de düşünüyorum.

Evet büyümüş ve büyüdüğü için daha kolay değil aslında. Alışkanlıklardan vazgeçmek oldukça zor.
Anlamak lazım.

Bezinde hiç mi kakasını görmedi şu ana kadar .

Mikroplar ve senin askerlerin savaşıyor. Eğer sen kazanmak istiyorsan yardım et at mikropları dışarı " bu cümle işe yarar mi acaba izin oglunuzda.

Bezinde gördü ama tepki vermemişti. Korkan bir çocuğa mikrop, pis vs kelimeleri kullanmak istemiyorum. Hepten travma olacak :)

Valla hiç zevkli değil ya. Aşırı bunaldım. Bir de değişimden haz etmediği için daha da yapıştı bana. Nefes alamıyorum. Sürekli anne diyor ilgi istiyor kendi başına alfabe öğrenmiş bir de gördüğü her harfe "anne bu k mi" "anne bu a mı" diyor takıntıları iyice arttı, bildiği şeyleri bile soruyor. Her daim iletişim halinde ve ben çığlık atarak kaçmak istiyorum.
Yasi geregi su an en cok soru sorma donemleri. Aslinda su an normal davranislar sergileniyor. Kendi kardesimi hatirliyorum. O 4 yasindayken ben 15 yasindaydim. Camasir katlarken surekli bu kimin diye sorardi. Ayni gomlegi 10 kez sorardi. Bu kimin diye. Erken soktu o da okumayi. Araba plakalari okuya okuya ogrenmisti. Biktirmisti bizi artik. Babam su cocukla yolculuk yapmak istemiyorum artik falan diyordu. 😂 Anasinifinda ogretmeni babama surekli "hocam eve ozel bir kagit gonderemiyorum. Ne yazsam arkadaslarina okuyor" falan diyordu. Hatta duz yazi ogrendigi icin el yazisiyla ogrenmede cok zorlandi. Babam cok ugrasmisti onunla. Hala meraklidir. Su an 15 yasinda. Evde sokmedik alet girmedik priz birakmadi. Surekli babamin basinda sorular soruyor. Tatmin olana kadar sormaya devam ediyor. Araba surmeyi ogrendi mesela. Kaputu acmis bugun. Babam yildim artik diyor. Cok hareketli asla yerinde duramiyor ve hep ozel ilgi alaka bekliyor. Cok zor buyuttuler hala da onla ugrasiyorlar 😊
Zor oldugunu az cok biliyorum bende. Insallah en az hasarla atlatirsiniz anne ogul 😊

Aaa anne ne kadar güzel bir ayağın var dedi bugün sırf konuyu kapatayım diye ahsjsjs. Ayağımı seviyor yeter ki kaka yapmasın. Yarın dışarıya uzun bir süreliğine çıkmamız lazım ve ben çok korkuyorum. Bez mi başlasam diye de düşünüyorum.
Akrabaniza gitseniz böyle tuvalet eğitimi olan çocuğu olan bir akrabaya mesela

bi çocuk psikoloğuna gidin vakit kaybetmeden. Çok tatlı anlatmışsınız ancak bu durum çocukta her an travma olabilir. Zira açık açık vücudundan çıkan şeyden korkmuş

Haftada bir gün rutin olarak gidiyor zaten. Onun gözetiminde devam ediyoruz. Yarın tekrar gideceğiz. O daha çok genel geçer bilgilerden ziyade çocuğa göre hareket etmemizi söylüyor.

Biz üç kadın uğraşarak 4 günde öğrettik ki hiç anlayışlı değildik mecburen yumuşak yüzümüzde ya bi köşeye kapı arkasına salıveriyordu büyük çişini
Biz bide çişim var demesini beklemedik 15 dakikada 30 dakikada bir oturttuk lazımlığa
Allhım kolaylık versin inşallah ❤

Ben iki üç saatte bir gidelim mi diye soruyorum. İtiraz etmiyor ama hızlıca küçüğü yapıp kalkıyor ki büyük gelmesin :)

34 aylık, 7 gün altına yaptı ısrarla, 8 de olabilir.
Ama korku durumunu bilemeyeceğim, bizimki pisliğine yaptı.

Benimki de bir kere babası işe gitti diye kızıp "yatağa işiycem" dedi ve akabinde işedi. Bile isteye. Sol gözüm sağa döndü sinirden ama bir şey demedim tabi.

Benim kızım 27 aylık. 10 gündür tuvalet eğitimindeyiz.Bezi gecede takmıyorum. İlk gün 15 defa çişini 1 kakasını yaptı. Lazımlığa başladı tuvalette devam ediyor. Lazımlığı kendi bıraktı çişi kakayı görünce iğrendi galiba. İlk hafta yarım saatte götürdüm kendi hiç söylemedi. Kendi bazen ama genelde yapınca ıslandı pıt yaptım diyor.
Eğer su içince 15-20 dakikada sonra götürüyorum.
Bezi tamamen çıkarmadan 2-3 ay önce kilot bez kullanmaya başladım. Tuvalet videolarını izlediği diğer videoların arasına koydum. Lazımlık oyuncakları arasında idi. Arada oturup çiş diyordu kendisi.
İlk önce klozete elbise ile oturdu. Sonra kilot bezi indir oturdum zamanla alıştı.

Benim sıpada kakasını yapıp sifonu çekince çok ağlamıştı şimdi kakam korkucak seni kapatsalar hoşuna gidermiiiii diye 2 gün ortalığa salı verdi sonra benim kakamla birlikte kaka parkına gidip oynadıklarına ikna olunca tuvalete yapmaya başladı tek problemimiz bu defa onlarla gitmek için ağlıyordu safım 3 ü birlikte oynuycakmıs kaka parkında

Ben de annenin kakası ile babanın kakası senin kalanı bekliyorlar dedim. "o zaman karnında dursun kakan gitmesin beklemesin" dedi yavrucum. Dört gündür yaptığım muhabbetten ötürü gerçekten içimde tutacağım. Hayattan soğudum.

Ya koca eşşek oldum bazen benim bile şu yataktan çıkıp çişe gidesim gelmiyor. Yaşımdan utanmasam altıma işerim. Çocuk ne yapsın annesi.
Ayriyeten bazen bende kakamı yaptığımda özellikle kabızsam kendi yaptığımdan korkuyorum ne var yani o daha bebek :p elbette alışacak.

Ben kendimi hatırlıyorum klozete düşmekten korkuyordum çok
O yüzden alaturka tuvalete gidiyorduk annemle
Alaturka tuvalet denediniz mi hiç

Olsa denerim ama yok :) apartman komple klozet. Benimki zaten çömmez. Az biraz bağcılar zalımı potansiyeli olsa denerdim banyoda falan ama asla dik duruşundan taviz vermiyor.

En iyisi pedagojik destek almak.
Burda kilit nokta kararlı olmak. Gelişimi geriletecek adımlar atılmayacak. Olumsuz olanlar görmezden gelinip başarılı olduğunda bir şekilde (ödül veya oyun gibi) pekiştirmek. Tuvaleti ilgi çekici hale getirip oraya alıştırmak.
Siz tatlı dilli birisiniz ikna edersiniz. Er-geç hepsi öğreniyor.
Bu konuda tek kritik hata : çoçuğun başarısız denemelerinde kötü tepki vermek olur. Onun dışında sorun yok ben size güveniyorum. İlgili bir annesiniz ve başaracaksınız.

Kaçırma olayına tepki vermiyorum ama sonrasında verebiliyorum bazen. Çişi eklemek istemesi, yaptığı yere basmak istemesi vs. Az biraz da hijyen takıntım olduğu için aslında kendimden beklenmeyecek ölçüde iyi gidiyorum ama boka basmak hassas noktam. Yumuşak karnım. Basmamalı. Basmasın lütfen.

Öncelikle kolaylıklar dileyeyim her ne kadar zor olacağını bilsem de...

Kakanın görüntüsünden mi korktu? Canı mı acıdı acaba? Onu rahatsız eden ne ise onu iyi bulmak gerek.

Sadece görüntüsünden korktu ise atlatmasi çok uzun sürmez. Sizi dinlediğine emin olduğunuz anlarda normal olduğundan onların vucudumuzdan çıkmasi gerektiğinden tekrar tekrar bahsedin. Ama normal bir şey gibi.

Bir de kakaları çok sevdirmek de bazen ters tepiyor. Çocuk "benim canım kakam" moduna gelince ondan ayrıldığı an travmalardan travma seçebiliyor. Onlar çıkıp gitmeli bir yerde toplanmalı. Özellikle bahsettiğiniz aylarda kaka tutma alışkanlığı çok görülüyor ki evlerden ırak.

Bir de lazımlık yerine klozette ısrarcı olmak hem sizin hem onun faydasına olabilir. Yani ben şuan lazımlıkta kaka fikri bana bile itici gelirken çocuğu korkutması doğal geldi. Bir de lazimlığa alışınca klozete geçmekle uğraşmak var...

Görüntüden korktu. Canı acımadı yaparken sıkıntı yoktu. Eğilip baktı ve şoka girdi çocuğum ahsjsjs.

Yarın bu klozet fikrinin üzerinde durayım biraz. Şiddetle karşı çıkıyor nasıl yaparım bilmiyorum ama deneyeceğim.

Benimki de bir kere babası işe gitti diye kızıp "yatağa işiycem" dedi ve akabinde işedi. Bile isteye. Sol gözüm sağa döndü sinirden ama bir şey demedim tabi.
Ya işte burda da bu kadar hassasiyete gerek var mı bilmiyorum.
Ben sonlara doğru biraz payladım artık, cidden hak etti.
Sonra ters teper diye korktum.
Çok yumuşak olmak da sinirime dokundu, normal gelmedi.
Ama sizinki korkuyor, kızmakla olmaz tabii.

Merhaba hatunlar
Başlık ne kadar da naif değil mi? Oysa ki yaşananlar hiç öyle değil. Kaba tabirle sevgili oğlum şu an hayatımın orta yerinde hacet gideriyor. Kendisi 46 aylık ve askere gitmeden önce bezden kurtulalım istedim. Tuvalet eğitimi ile ilgili her şey okundu, çeşitli forumlarda öneriler ezberlendi, e yaşı da kemale erdiğine göre niye tuvalete yapmasındı? Yapmadı.

Kabul ediyorum henüz çok erken. Dört gün oldu bezi çıkaralı. Ancak ömrümden dört yıl gitti diyebilirim. İlk gün tahmin edileceği gibi evin çeşitli yerlerine salıverdi. Olur dedim daha yeni çıkardık bezi. İkinci gün mucizevi bir şekilde tuvalete her götürdüğümde küçük tuvaletini yaptı. Bir de ne duyayım, benim sıpa "anne kaka geldi, yolda geliyor" diyerek yanıma geldi. Bağırsak yolu uzun ve çetrefilli olduğundan gelişini haber verdi. Allahım dedim bu bir mucize olmalı. Henüz ikinci gündeyiz üstelik. Hacet için bu kadar sevineceğim aklıma gelmezdi. Velhasılı benim kendinden coşkulu yavrucuğum lazımlıkta tuvaletini yaptı, kalktı ve olanlar oldu. Dehşetle manzaraya bakıp "korktum, çok korktum" dedi. Hacetine yaptığım güzellemeler ki hacetten bahsediyoruz, bir işe yaramadı. Üçüncü günün tamamında kendini tuttu ve günün sonunda gelişine saldı. Dördüncü gün yine kendini tutup yine saldı. Konuşmalar, hikayeler, şarkılar, güzellemeler işe yaramıyor. Ki zaten hepsini reddediyor. İçinde tuvalet geçen tüm şarkı, masal ve konuşmaları duymazdan gelip "aaa ne kadar da değişik bir örümcek doğrusu" diyerek konuyu dağıtıyor.

Pek sevgili analar, ömrünün bir kısmını lazımlık ve çamaşır makinesi arasında bırakmış cefakar kadınlar, bir miktar hacet görme umudu ile yıpranan hemcinslerim, bana tecrübelerinizi anlatın. Ne kadar sürdü bu süreç ve dahi sorunlarla nasıl başa çıktınız. Her türlü fikre, umuda ve dahi analık tecrübesine açım şu anda.

Bir de oğlumun tuvalet dışında çeşitli isyankar halleri de var. Kesinlikle altına yaptığında kızmıyorum. Olur öyle, yanlışlıkla kaçtı bir dahaki sefere tuvalete yaparız diyorum. Ancak sonrasında olanlarla çileden çıkıyorum. Mesela bugün oturma odasının tam ortasına bırakıverdi. Oğlum yerinde kal burayı temizleyeyim dedim. İnat ve ısrarla üstüne basmak istedi ve benim muhteşem sesim bir anda tiz bir hal alıverdi. Hani altına kaçırmasına kızmıyor olsam da devamında olanlara kızıyorum. Çünkü durmuyor efenim.

Bir müddet sonra haceti sahiplenen ruh hastası analar gibi "kakamız mı geldi yoksa, hanimiş kakişimiz" demekten çok korkuyorum. Kaka bizim değil, onun çünkü. Kakiş ise evlerden ırak.

Şimdiden tüm fikirler için teşekkürler efem.
Oğlum2 buçuk yaşında 2 haftada öğrendi gece gündüz bez istemedi
Kızım gecen yaz tuvalet egitimine başladık 6 ayda çişini öğrendi kakasini ne yaptıysam oturmak istemedi kendim otutturmaya çalıştım kakasını yapınca sevinçler alkışlar koşa koşa dolaptan dondurma aldım verdim. kendiside anne yaptim diye seviniyor bir dahaki sefere soylemiyor 1 sene oldu şuan kakası geldimi gözüme bakıyor eskisi gibi değil ilerleme var ama çok yavaş ilerliyoruz kabız oldugu zaman oturmak istemiyor kabizlik icin bide toz ilac kullaniyoruz kabizlikla basimiz dertte cisini ogrenen onuda öğrenir diyorum artık tesellim bu üstüne gitmiyorum üstüne gidince ters tepiyor sabır sabır sabir

Back