güveçte yemek yapmak

mikrosoft

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
24 Şubat 2011
635
4
46
İstanbul
kızlar uzun zamandır istiyordum sonunda bir güveç aldım
ve sizden güveç,
çeşitleri
kullanımı ,
temizliği,
içinde yapılabilecek yemek tarifleri
nasıl saklanmalı
konusunda öneri ,bilgi ,tecrübe ve paylaşımlarınızı bekliyorum:31:

yeni evliler ve benim gibi daha önce kullanmamış olanlar için bir yardım sayfası olsun::34:

Son düzenleme:
konuyu açtığın iyi olmuş canım bende geçen yıl güveç aldım daha siftah yapmadım...heralde kullanmadan önce kızdırıp yağlamak gerekiyordu öyle yazıyordu içinde onu bile yapmadım kızdırıp mı yağlıcaktık acba bilgisi olna arkasaşlr cevaplarlarsa sevinirim bende:26:

konuyu açtığın iyi olmuş canım bende geçen yıl güveç aldım daha siftah yapmadım...heralde kullanmadan önce kızdırıp yağlamak gerekiyordu öyle yazıyordu içinde onu bile yapmadım kızdırıp mı yağlıcaktık acba bilgisi olna arkasaşlr cevaplarlarsa sevinirim bende:26:

canım ben yaptığım işlemi anlatayım,
aldığım güveç 4 kişilik içi isli yani yakılmış güveçti
porselen yüzeyi gibi parlak falan değil(bu arada yüzeyi porselen gibi parlak ve kaygan olan güveçlere sırlı deniyormuş)
ilk olarak nette biraz araştırdım,yağlamaktansa sütle kaynatmayı tercih ettim ,yarım su bardağı süt bir su bardağı da suyu koydum güvece 7..8 dk kaynattım sonrada deterjanla yıkadım iyide etmişim evi kokutmadım:)
sonra yarım soğanı yemeklik doğradım ,güvecin içinde az yağla kavurdum 2 patates soydum
yuvarlak doğrayıp tuzladım kavrulan soğanların üzerine ekleyip az da suyla bıraktım pişmeye(yemek toprak ,is, kokar da yenmez diye az malzeme kullandım)
en küçük ocakta ,orta ateşte 10 ila 15 dk da pişti,çocuklara tattırayım dedim(çok hassaslar koku olursa hayatta yemezler diye test etmelerini istedim)
sonuç olarak ,hepsini yediler:0 hatta daha yokmu dediler, kahvaltı yapalı da bir saat olmuştu
eh dedim ben bu işi kıvırdım ,akşam içinde tavuklu patates yapiim dedim,pek bir özendim, bir güzel hazırladım,fakat suyunu az koymuşum dibi tuttu bazı yerleri yanmıştı resmen:(
eşim: olsun daha güzel olmuş dedi ve yedi bende beğendim,ama yanmasaydı daha güzel olurdu, bu arada güvecede bişi olmadı sapasağlam birdahakine yaprak sarma yapacağım:)
buda benim için bir tecrübe olmuş oldu birdahada ,nasıl olsa altı az yanıyor deyipte, kontrolü elden bırakmam:9:

500 gr kuşbaşı et- azıcık kuyruk yağı
1 soğan
1 baş sarımsak
5-6 tane patlıcan( büyüklüğüne göre)
3 tane biber
3 büyük domates
1 kaşık salça-1 kaşık tereyağ
isteğe göre karabiber-pulbiber-tuz

en alta etleri ve kuyruk yağını koyuyoruz.kuyruk yağı istemezseniz yarım çay bardağı sıvıyağ
diğer malzemelerin hepsini küçük küçük doğrayıp çiğ olarak etlerin üstüne koyuyoruz.
2 bardak sıcak suda erittiğimiz salçayı ve baharatları malzemenin üstüne döküyoruz,1 kaşık tereyağıda en üste bırakıyoruz.
tencere hava almasın diye aliminyum folyo yada hamurla kapağının kenarlarını kapatıp ekmek fırınına gönderiyoz.
2-3 saat sonra harika bir güveç sizin oluyor, afiyet olsun:))

hanımlar bende yeni güveç aldım temizliğini nasıl yapıyorsunuz:44: birde güveci fırında kullanmak istersem ne kadar sürede yemek pişer

1 soğan
1 baş sarımsak
3 tane biber
3 büyük domates

en alta etleri ve kuyruk yağını koyuyoruz.kuyruk yağı istemezseniz yarım çay bardağı sıvıyağ
diğer malzemelerin hepsini küçük küçük doğrayıp çiğ olarak etlerin üstüne koyuyoruz.
2 bardak sıcak suda erittiğimiz salçayı ve baharatları malzemenin üstüne döküyoruz,1 kaşık tereyağıda en üste bırakıyoruz.
tencere hava almasın diye aliminyum folyo yada hamurla kapağının kenarlarını kapatıp ekmek fırınına gönderiyoz.

ıımmmm çok güzel bir tarif, en kısa zamanda deneyeceğim :56:,ama etler pişene kadar o patlıcanlar erimiyor mu?
yoksa onun lezzeti de ordan mı geliyor,
ayrıca fırına göndermek benim için zor dolayısı ile ocakta kısık ateşte olurmu acep

hanımlar bende yeni güveç aldım temizliğini nasıl yapıyorsunuz:44: birde güveci fırında kullanmak istersem ne kadar sürede yemek pişer

temizlik derken, yeni aldığın güvecin temizliğini kastediyorsan ,yukarıda yazmıştım canım
kullandığın güvecin temizliğini de ben ,normal bulaşık muamelesi yapıyorum ,deterjanla gerekirse de cifle yıkıyorum:34:

kızlar uzun zamandır istiyordum sonunda bir güveç aldım
ve sizden güveç,
çeşitleri
kullanımı ,
temizliği,
içinde yapılabilecek yemek tarifleri
nasıl saklanmalı
konusunda öneri ,bilgi ,tecrübe ve paylaşımlarınızı bekliyorum:31:

yeni evliler ve benim gibi daha önce kullanmamış olanlar için bir yardım sayfası olsun::34:

içi sırlıgüvece bir işlem gerekmez normal yıkanıp kullanılabilir ama sırsız toprak olan güveç,i kullanmadan önce iç kısmını pamuğa batırılmış zeytin yağı ile iyice sidikten sonra boş olarak kızgın fırında bir süre bekletip sonra iyice yıkayıp kullanabiliriz,,şunuda söyliyeyim sırsız güveçte pişen yemekler çok daha lezzetli olur,ben genelde et ve tavuk yapariken kullanırım herşeyini çiğden koyup..bide güveci fırına atmadan önce ocak üzerinde kaynatıp ondan sonra koyun fırına koyun pişme süresini kısaltırsınız...

içi sırlıgüvece bir işlem gerekmez normal yıkanıp kullanılabilir ama sırsız toprak olan güveç,i kullanmadan önce iç kısmını pamuğa batırılmış zeytin yağı ile iyice sidikten sonra boş olarak kızgın fırında bir süre bekletip sonra iyice yıkayıp kullanabiliriz,,şunuda söyliyeyim sırsız güveçte pişen yemekler çok daha lezzetli olur,ben genelde et ve tavuk yapariken kullanırım herşeyini çiğden koyup..bide güveci fırına atmadan önce ocak üzerinde kaynatıp ondan sonra koyun fırına koyun pişme süresini kısaltırsınız...

evet gerçekten güveç yemekleri çok lezzetli oluyor canım
hani diyorsun ya :bide güveci fırına atmadan önce ocak üzerinde kaynatıp ondan sonra koyun fırına koyun pişme süresini kısaltırsınız:
diye çok güzel bir fikir ,mutlaka deneyeceğim,ayrıcada söylemeden geçemeyeceğim bu ve bu şekilde bildiğimiz püf noktaları birbirimizle paylaşırsak güvec kullanmaya meraklı olan ve burayı okuyan herkes, güveçte yemek yapma uzmanı olur valla :)

dün fırın sütlaç yazmıştım ama sitede bir problem olduğu için herhalde, dün yazılan tüm mesajlar silinmiş
en kısa zamanda yeniden yazacağım :31:

Benim bildiğim güveç yemekleri kısık ateşte ve uzun süreli pişirilirse daha lezzetli oluyor. ( Seramikçiyim )

Son düzenleyen: Moderatör:
1 soğan
1 baş sarımsak
3 tane biber
3 büyük domates

bende aynen bu şekilde yapıyorum hatta bu akşam iftara yaptım ama patlıcan yerine sadece patates kullandım bazen ikisini de koyuyorum bazen tek sebze ama güveç patlıcanla ayrı bir güzeldir.

ıımmmm çok güzel bir tarif, en kısa zamanda deneyeceğim :56:,ama etler pişene kadar o patlıcanlar erimiyor mu?
yoksa onun lezzeti de ordan mı geliyor,
ayrıca fırına göndermek benim için zor dolayısı ile ocakta kısık ateşte olurmu acep

temizlik derken, yeni aldığın güvecin temizliğini kastediyorsan ,yukarıda yazmıştım canım
kullandığın güvecin temizliğini de ben ,normal bulaşık muamelesi yapıyorum ,deterjanla gerekirse de cifle yıkıyorum:34:

kısık ateştede olur canım,etler pişene kadar patlıcanlar eriyor ama özelliği orda zaten çok lezzetli oluyor.

güveç tenceresini çok fazla ciflemeyin, çamaşır suyu falanda kullanmayın bayanlar.
çünkü toprak olduğu için içine çekiyor ve zararlı olabilir.
sıcak suyla yağını akıtın, az bişe bulaşık deterjanınla yıkayıp durulayın.

Son düzenleme:
önce kasaptan iç yağı al canım güveci bir güzel yagla ve toprak fırına koyabılırsen koy yok koyamazsan bız ocakta yapıyoruz cevıre cevıre ama cok koku oluyor ıstersen fırına koy 1 saat oyle dursun ,yemek yaparkende once yemegının etlerını pısır hatta ben once agzına folyo kapatıyorum sonra kapagı ortuyorum ,yok boyle bır lezzet tabı toprak guvecte yemek pısırmeyen bılemez ayrı bır tadı var ,tabı kısık ateste pısırmen lazım zaten yetıyorda artıyor bıle ,pısen yemek gec soguyor ayrıca.

yeni tecrübe ettiğim bir konuyu da not düşmek istedim :6:

güveçte yemek yaparken çoğu zaman dibi tutuyordu:25:
bunun sebebini buldum, :128:hani yemek için soğan kavuruyoruz ya
hıh o işlem sırasında güvecin dibi ister istemez tutuyor:40: ee bu da yemeğin dibini tutmasını kolaylaştırıyor
en son yaptığım kuru fasulyede, soğanı, biberi ve salçayı başka bir kapta kavurup öyle güvece aldım
sonuç mükemmel ,ilk kez dibini tutturmadan güveçte sulu yemek yaptım :56::21:

Güveci çok sık kullanırım.
iki tencerem bir tepsim var.
Tepside genellikle köfte yaparım harika olur.
Kaşarlı köfte.
Benim köfte harcım, kıyma, ekmek içi, saçla, kimyon,kekik,maydanoz, zeytinyağı,sirke,soğan ve tuzdan oluşuyor.
Zevkinize göre köfte harcını yapıp şekillendirin tepsiye dizip üzerine biraz yağ gezdirerek fırına atın.
Piştikten sonra üzerine bolca kaşar peynir rendesi dökerek eritip servis edin harika oluyor.
Aynı köfteyi domates sosuyla da yapabilirsiniz.
Tencerede biraz sivribiber ve sarımsağı soteleyin. üzerine kabuklarını soyulmuş domatesleri küp doğrayarak atın.
Kekik, pulbiber, tuz ve maydanoz koyarak pişirin.
Köftelerin pişmesine yakın sosu üzerine döküp köftelerin sosu çekmesinden sonra servis edilebilir.
Baharatlı, kaşarlı patates.
Patatesleri ince ince halka şeklinde doğrayalım birazcık zeytinyağı kekik, pulbiber ve tuz ile harmanlayıp fırına atalım.
Piştikten sonra kaşar peynir ekleyerek servis edelim. kızarmış et ve tavuğun yanında harika bir garnitür oluyor.
Güveçte etli mantar.
Kuşbaşı eti güvece atıp üzerine bir baş soğan doğrayarak kapağını kapatıp pişmeye bırakalım.
Suyunu salıp çektikten sonra biraz salça ekleyerek kavuralım.
Salça kokusu çıktıktan sonra soyup doğranmış mantarları ve küp doğranmış bir adet patatesi ekleyelim.
Üzerine kabuğu soyulmuş bir domates doğrayalım, tuz, karabiber ve pulbiberle tatlandıralım.
Mantarlar zaten suyunu salacaktır o suyu çektikten sonra göz kararı kaynamış su ekleyerek yemeğin suyunu dengeleyebiliriz.

Daha çok tarifim var ama vaktim çok kısıtlı. Zaten bunları da aceleden biraz karışık yazdım.
İnşallah anlatabilmişimdir. Daha müsait bir zamanda daha düzenli olarak eklerim.
Afiyet olsun.

benim güveç tarifimde hazırlamısı çok kolay fakat pişirmesi zaman alan bir tarif.

etleri güvecin en altına koyuyorum. üzerine etten biraz büyük doğradığım patlıcanları, biberleri, mantarlari, sarımsak ve domatesleri koyup tuzunuda attıktan sonra güveç tenceresinin ağzını folyo ile kapatıyorum.fırında ağzını hiç açmadan 200 derecede 3 saat pişiriyorum.
tüm malzeme etler dahil çok güzel pişiyor.
tavsiye ederim

Kaşarlı köfte.
Benim köfte harcım, kıyma, ekmek içi, saçla, kimyon,kekik,maydanoz, zeytinyağı,sirke,soğan ve tuzdan oluşuyor.
Zevkinize göre köfte harcını yapıp şekillendirin tepsiye dizip üzerine biraz yağ gezdirerek fırına atın.
Piştikten sonra üzerine bolca kaşar peynir rendesi dökerek eritip servis edin harika oluyor.
Tencerede biraz sivribiber ve sarımsağı soteleyin. üzerine kabuklarını soyulmuş domatesleri küp doğrayarak atın.
Köftelerin pişmesine yakın sosu üzerine döküp köftelerin sosu çekmesinden sonra servis edilebilir.
Patatesleri ince ince halka şeklinde doğrayalım birazcık zeytinyağı kekik, pulbiber ve tuz ile harmanlayıp fırına atalım.
Piştikten sonra kaşar peynir ekleyerek servis edelim. kızarmış et ve tavuğun yanında harika bir garnitür oluyor.
Güveçte etli mantar.
Kuşbaşı eti güvece atıp üzerine bir baş soğan doğrayarak kapağını kapatıp pişmeye bırakalım.
Salça kokusu çıktıktan sonra soyup doğranmış mantarları ve küp doğranmış bir adet patatesi ekleyelim.
Üzerine kabuğu soyulmuş bir domates doğrayalım, tuz, karabiber ve pulbiberle tatlandıralım.
Mantarlar zaten suyunu salacaktır o suyu çektikten sonra göz kararı kaynamış su ekleyerek yemeğin suyunu dengeleyebiliriz.

Daha çok tarifim var ama vaktim çok kısıtlı. Zaten bunları da aceleden biraz karışık yazdım.
İnşallah anlatabilmişimdir. Daha müsait bir zamanda daha düzenli olarak eklerim.
Afiyet olsun.

tariflerin için çok teşekkürler :16:ellerine sağlık canım ,devamını bekliyoruz:34:

benim güveç tarifimde hazırlamısı çok kolay fakat pişirmesi zaman alan bir tarif.

etleri güvecin en altına koyuyorum. üzerine etten biraz büyük doğradığım patlıcanları, biberleri, mantarlari, sarımsak ve domatesleri koyup tuzunuda attıktan sonra güveç tenceresinin ağzını folyo ile kapatıyorum.fırında ağzını hiç açmadan 200 derecede 3 saat pişiriyorum.
tüm malzeme etler dahil çok güzel pişiyor.
tavsiye ederim

yağ su koymuyormusun :26:,yoksa unuttunmu yazmayı,
gerçekten çok basitmiş ama bu tarifi mini fırında yapmak faturayı bayaa şişirir:9:
imkanı olan varsa ekmek fırınına gönderebilir diye düşünüyorum
ellerine sağlık canım:56:

Kaşarlı köfte.
Güveçte etli mantar.

Afiyet olsun.

:46:
devamini bekliyorum, insallah yazarsiniz :40:

güveçteki etli yemeklerde en alt sıraya kasaptan biraz kemik alıp dizerseniz hem yemeğin alt kısmıyla üstü eşıt pişer hem de kıvam daha güzel olur tecrübeyle sabit derlerya aynen öyle

bir tarifde ben vereyim tam ölçü veremem herkesin güveç aynı büklükte değil kuzu kaburga kabak patlıcan patats elma dilimi domates söğüş sivri biber iri doğranmış sarmısak doğranmış sıvıyağ kekik pulbiber ben en alta iri kemik diziyorum onun üstüne kaburgaları sonra sebzeleri yerleştirip en üste iki parça iç yağ koyup kapağını kapatıp kenarlarına hamurla kapatıp en küçük ocakta kısık ateşte en az 3 saat pişiriyorum piştikten sonra iç yağları atıp tepsiye ters çevirip oradan servis yapıyorum yapana kolay gelsin.....

Back
X