Güçlü bağışıklık sistemi için tüketilmesi gereken besinler

Nevreste

Yeniden ☀
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
292.910
602.599
43
manset-meyve.jpg


Güçlü bağışıklık sistemi demek, bulaşıcı yada salgın hastalıklardan daha az etkilenmek demek olduğu gibi ayrıca kanser gibi bulaşıcı olmayan hastalıklardan da korunmak anlamına geliyor. Yaralarımızın yada hastalığımızın daha hızlı iyileşmesi için de yine bağışıklığımızın güçlü olması gerekiyor.

Özellikle mevsim geçişleri yaşadığımız şu dönemlerde en çok grip, zatüre, bronşit gibi rahatsızlıkların bulaşıcı etmenlerine maruz kalıyoruz. Bu patojenlere bir de yetersiz beslenme ve güçsüz bağışıklık sistemi eklenince sağlığımız uzun süre bozuluyor. Peki bağışıklığımızı güçlendirmek için hangi besinlerden yararlanmalıyız? Bu sorunun cevabını yanıtlamak aslında birkaç besin veya vitamin adı vermekten geçmiyor. Çünkü hiçbir besin veya vitamin tek başına bağışıklığı güçlendiremiyor. Önemli olan protein, karbonhidrat, esansiyel yağ asitleri ve tabi ki vitamin ve mineral bakımından yeterli ve dengeli beslenmek gerekiyor.

images.jpg

Yeterli beslenmek tanımının içine sadece karnımızı doyurmak girmiyor. Sürekli hazır gıdalar, kalorisi yüksek lifi az besinler, çok tuzlu, katkı maddeli, endüstriyel şeker içeriği çok yüksek besinler tüketip karnımızı tıka basa doyurmak, bizim bağışıklık sistemimizi zayıflatıyor. Öncelikle kaliteli protein tüketmek yani aksini gerektirmeyen kronik bir rahatsızlık olmadıkça haftada en az bir kere kırmızı et, haftada iki kere balık , her gün yumurta tüketmek bağışıklığımızın mikroplarla savaşma gücünü artırıyor. Bunun yanında lif içeriği yüksek, B vitamininden zengin tam buğday veya çavdar ekmeği tüketmek de kas kaybını azaltıp daha dirençli olmamızı sağlıyor.

Yeterli ve dengeli beslenmemizi hayatımızın bir parçası yaptıktan sonra tabi ki bazı fonksiyonel besinlerle hem bağışıklığımızı güçlendirip hem de bu besinlerin toksin birikimini ve kanseri önleyici etkilerinden yararlanabiliriz. Burada önemli olan mevsiminde tüketim ve sürekli bu besinleri beslenmemizin bir parçası yapabilmemiz. Sıklıkla hem yazılı hem görsel hem de sosyal medyada karşılaştığımız her derde deva karışımlar ve kullanım süreleri aslında araştırmalara göre yetersiz kalıyor. Çünkü bir besinin potansiyel şifa etkisinden yararlanabilmek için o besinin bizim beslenmemizde daima yer bulması gerekiyor.



1)BROKOLİ:
50-gram-brokoli-gunluk-c-vitamini-ihtiyacinin-tamamini-karsilar-300x250.jpg


İçinde bol miktarda sülforan adını verdiğimiz ve güçlü bir bağışıklık destekleyicisi olan bir etmen madde bulunur. Sülfür içeriği yüksek olan besinler zaten her zaman en güçlü bağışıklık destekleyicileri olarak kabul görülmüşlerdir. Bunlardan en bilineni şüphesiz sarımsaktır. Brokoli de yüksek sülfürün yanında bir de C ve E vitaminleri beraber bulundurma özelliği vardır ki onu bizim listemizin başına taşır. Bunun yanında brokoliyi pişirme yöntemi önemlidir. Brokoli pişirilirken çok uzun süre yüksek ısıya maruz bırakılmamalıdır.



2)YOĞURT:
fft31_mf6840931.Jpeg

Yoğurt, ayran ve kefir… Aynı besin grubunun üyeleri olan bu gıdalar içeriklerinde ki aktif probiyotiklerden dolayı bağırsak sistemimizi güçlendirir. Güçlü bağırsak sistemi kesinlikle güçlü bağışıklık sistemi anlamına gelir ki bu besin grubunun içinde bulunan bu yararlı bakteri grupları bu bağlamda, bizim en önemli yardımcılarımız olur. Yoğurdun bir başka bağışıklık destekleyici özelliği protein miktarının fazla oluşudur. Ayrıca laktoz interölansı bulunan çoğu birey de yoğurt tüketebilir. Bu nedenle yoğurt hem sağlıklı beslenme hem de bağışıklık güçlendirme adına önemli rol oynar.

3)YABAN MERSİNİ:

içerik.jpg

Yaban mersini, karadut, kara üzüm gibi mor renkli meyveler çok iyi antioksidanlardır. Bu özelliklerini de zaten onlara mor renklerini veren fenolik bileşenlerin varlığından alırlar. Ayrıca organik asit ve yine E ve C vitaminin yüksek oranda bulundurması, bunun yanında selenyum , çinkodan zengin olması bu besini güçlü bir antioksidan dolayısıyla bağışıklık destekleyicisi yapar. Yaban mersini gibi doğal meyve şekeri içeren besinlerde özellikle diyabet hastalarının dikkatli tüketimi de önemlidir. Bir avuçtan fazla tüketilmesi diyabet (şeker) hastaları için uygun değildir.

4)ZENCEFİL:

zencefil3.jpg


Zencefil besin içeriği nedeniyle güçlü bir bağışıklık sistemi destekleyicisidir. Özellikle kış aylarında düzenli olarak tüketildiğinde hastalıklara yakalanma riskini azaltabilir. Bunun yanında son zamanlarda zencefille ilgili, özellikle kolon ve yumurtalık kanserine potansiyel yararları olduğuna dair ciddi çalışmalar yapılmıştır. Bu çalışmaların kesinlik kazanması için bu konuda daha da fazla çalışma yapılması gerektiği de bir gerçektir ama yine de beslenmemizin mutlaka günlük tüketim kısmında zencefili bulundurmanın ciddi potansiyel yararları bulunur. Ayrıca zencefil tükettikten sonra vücut ısısında düzenli artış olması, gribin terleyerek iyileşme ve yine terleme yoluyla toksin atma konusunda bize yardımcı olur.

5)YEŞİL ÇAY:
152259256-thinkstock-yesil-cay-mkl.jpg


Yeşil veya siyah çay olması fark etmeden içinde bulunan ‘kateşin’ etmen maddesiyle bağışıklığımıza destek olur. Yeşil çayın siyah çaydan farkı, aynı bitki olmalarına rağmen işlenme şeklidir. İşlem sırasında siyah çayda polifenol kaybı fazlalaştığından yeşil çay sağlık açısından öne geçmiş olur. Yeşil çay popülerliğini korumakta haklı özellikler taşır. Konumuz olan bağışıklık sistemi yanında birçok hastalıkta önleyici etkisiyle ilgili önemli bulgular elde edilmiştir. Hatta son araştırmalarda gribin ilerlemesini önleyebileceği bile bulunmuştur.

Bu şekilde sıraladığımız bağışıklık güçlendirici besinlerden sadece beşini sizlere anlatabildim. Bu besinleri tüketirken unutulmaması gereken en önemli şey yeterince tüketmektir. Bir başka deyişle porsiyon miktarı kontrolü iyi yapılmalıdır. Bir besin en doğal halinde bile elde edilse aşırı miktarlarda tüketmek onu zararlı hale getirebilir.


Kaynak: doktor sitesi
 
X