Yarışma Gnocchi(Niyokki) -İtalya mutfağı- Tamek sponsorluğunda

choccywhoccydoodah

Nirvana
Pro Üye
19 Kasım 2013
18.614
33.534
Merhaba,
Yepyeni bir kategoride , dünya mutfağı denince ikinci aklıma gelen tarif ile , uzun bir aradan sonra tekrar buradayım. Evde mantıya ve makarnaya alternatif olarak çokça hazırladığım bir tariftir bu. İtalya başta olmak uzere Güney Amerika ve Brezilya'da hazırlandığını biliyorum bu lezzetli makarnanın. Evde makarna yapmayı seviyorsanız muhakkak denemelisiniz.
Hepinize başarılar dileyerek tarifime geçiyorum.
Öncelikle püf noktaları vererek malzeme listesiyle devam etmek istiyorum.
1- Patatesleri kabuklarıyla haşlamalısınız. Bu ayrıntı önemli zira kabuksuz haşlarsanız çok daha fazla un eklemeniz gerekecek ve patates tadını almanız pek mümkün olmayacak.
2- Patatesleri haşlayıp, süzüp ezdikten sonra, genişçe bir kaba alıp,1 saat kadar kurutmak gerekiyor, buda önemli, bu adımıda atlarsak maalesef yine fazlaca un ekleyip , patates kıvam ve tadını alamayacağız.
Malzeme listemiz.

20150506_161057.jpg

HAMURU İÇİN;
2 orta boy patates.
2 su bardağı un.
1 yumurta sarısı
Tuz (1tk) karabiber (1tk)

DOMATES SOSU İÇİN;

1 paket Tamek domates sosu
5 diş sarmısak
2 Yemek kaşığı sızma zeytinyağı (alternatif olarak tereyaği kullanabilirsiniz)
Karabiber, Tuz, Kekik (miktarları damak tadınıza kalmış)

HAŞLAMAK İÇİN;
5 lt su, bolca tuz

YAPILIŞI;

Patatesleri yıkayıp, tuzlu suda kabuklarıyla haşlıyoruz.

20150506_161219.jpg

Haşlandığında soyup, geniş bir kapta ezip, hem soğutmak , hemde fazla suyunu kurutmak için 1 saat kadar bekletiyoruz.
Onlar beklerken domates sosumuzu hazırlıyoruz. Zeytinyağını tencereye alıp, içine sarmısaklarımızı dograyıp ekliyoruz. (Rende yapabilirsiniz ama ben daha çabuk yanacağını düşündüğüm için doğruyorum) sarmısak kokusu hafifçe çıkınca, domates püremizi , karabiber, tuz ve kekiğimizi ekleyip, kapağını kapatıp , kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz.

20150506_161850.jpg

20150506_162100.jpg

Sos pişerken, hamurumuzu yoğurmaya başlayalım.
Patatesin içine yumurta sarısı ve tuzu ekliyoruz, şöyle bir karıştırıp unu azar azar ekleyerek, makarna hamurundan daha yumuşak bir hamur elde ediyoruz. Vakit var ise buzdolabında dinlendirebiliriz ama yoksa bolca unlanmış tezgahta , hamurumuzu yaklaşık yarım cm kalınlığında açıp, mantı keser gibi kesip, küçük kareler elde ediyoruz.

20150513_112648.jpg

20150513_113227.jpg

Şekil vermek için çatalımızı una bulayıp, küçük karelerimize , karenin bir köşesinden başlayarak, çatalın arkasını bastırarak kendimize doğru çekerek çatalı, hamuru şekillendiriyoruz. Bu işlemi, hazırladığımız domates sosunu makarnalarımızın üzerinde tutabilmek icin yapıyoruz.

20150513_114318.jpg

20150513_114707.jpg

20150513_114725.jpg

20150513_114747.jpg

Resimleri ekledim, yapılışının , dilerim anlatabilmişimdir.
Hamurlara şekil verirken, büyükçe bir tencereye suyumuzu koyup, bolca tuz ekleyip , kaynanamaya bırakıyoruz.
Hamurlar hazır olup, suyumuz kaynayinca, teker teker suya atiyoruz niyokkilerimizi,dibe çökecek niyokkiler ,hiç müdahale etmiyoruz, piştiginde suyun yüzeyine çıkıyorlar çünkü.

20150507_190010.jpg

20150513_120200.jpg

Suyun yuzeyine çıktığında pişmiş demektir ki buda aşağı yukarı 7dakikanızı aliyor, servis tabağımiza alıp, sosumuzla buluşturup servis yapıyoruz. Seviyorsanız, parmesan rendeleyebilir ve sosa kekik yerine fesleğen ekleyebilirsiniz, ocaktan aldıktan sonra. Ben tercih etmiyorum, bazen sarmisaklı yogurtla servis ediyorum, buda sizin damak zevkinize kalmış tabiki.

20150513_120933.jpg

20150513_121031.jpg

Afiyet olsun, keyifle :-)

TAMEK

En gelişmiş teknolojiyi kullanarak yerli ve yabancı pazarlara konserve, hazır yemek ve meyve suyu sunan TAMEK Gıda, 1955 yılında kurulmuştur. Bursa-Demirtaş, Bursa-Karacabey, Balıkesir-Kızıksa, Manisa-Salihli’de bulunan fabrikalarında üretilen domates ürünleri, biber salça, mayonez, hazır yemek, sebze konserveleri, haşlanmış baklagil, reçel, marmelat, hazır çorba, meyve suyu, meyve suyu özleri, dondurulmuş meyve ve sebzeler başta ABD, Kanada ve Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere 50’nin üzerinde dış pazara ihraç edilmektedir.

TAMEK’İN İLKLERİ

* 1958 yılında Türkiye’nin ilk Ketçap ve Domates Suyu üretimi TAMEK tarafından yapıldı.
* 1959 yılında TAMEK Türkiye’de ilk hazır yemek ve dolma üretimini gerçekleştirdi.
* 1963 yılında TAMEK meyve suyu üretimi başladı ve ünlü kahverengi şişeler pazara sunuldu.
* 1974 yılında ülkemizde haşlanmış bakliyatlar ilk olarak TAMEK tarafından üretildi.
* 1990 yılında domates püresi ilk defa TAMEK tarafından pazara sunuldu.
* 1992 yılında Türkiye’de ilk diyabetik reçel üretimi TAMEK tarafından yapıldı.
* 1993 yılında TAMEK Türkiyenin ilk teneke kutulu meyve suyunu üretti.
* 2000 yılında karton kutuda ilk salça TAMEK tarafından üretildi.
* Türkiye’de bir ilk olan, A-C-E vitaminli TAMEK PLUS Portakal Havuç Limon Meyveli İçecek lansmanıyla beraber altı yeni meyve suyu çeşidi piyasaya sürüldü. Uzun bir dönem vişne, kayısı, şeftali gibi meyvelere odaklı olan tüketimi böylelikle değişmiş oldu.
* 2004 yılında TAMEK Form Vişne ve karışık meyve nektarları tüketicilerin beğenisine sunuldu.
* 2006 yılında TAMEK Türkiye’nin ilk A-C-E vitaminli Kan Portakalı-Nar karışık meyve suyunu üretti.

Son düzenleyen: Moderatör:
X