- 24 Mayıs 2012
- 139
- 4
- 66
- Konu Sahibi SonSavasci
-
- #1
Bende bu hastalığı çekenlerden biri olarak sizin için topladığım bilgileri incelemenizi isterim. Şuanda çeken veya ileride çekecek olanlar için faydalı bilgiler bulunmaktadır
Genital Herpes?
Genital herpes, ayrıca Herpes Simplex olarak yada HSV2 olarak bilinen Genital Uçuk durumudur. Genital herpes deri temasıyla bulaşan çok yaygın bir virüstür.
Genital Herpes Yaygın mıdır?
Eğer genital herpesiniz varsa kesinlikle yalnız değilsiniz. Çok yaygın bir hastalık olan genital uçuk, dünyanın %48′inde bulunmaktadır. Hergün 500.000 yeni vakayla karşılaşılmaktadır. Amerikada her 5 kişiden 1 kişide bulunmaktadır. İngilterede her 4 kişiden 1′i ve Avusturalyada her 6 kişiden 1′inde şeklinde istatistikler bulunmaktadır.
Genital ve Labial Herpes arasında ki bağlantı nedir?
Dudağımızda çıkan uçuk ile genitalimizde çıkan uçuk aynı virüs grubu olan herpes simplex grubuna aittir. Dudağımızda çıkan uçuk HSV tip 1 , genitalimizde çıkan ise HSV tip 2′ dir. İki virüste vücudun farklı bölgelerine bulaşabilir. (göz, parmak, göğüs vb )
Ayrıca HSV tip1 yani dudak herpesi genitale bulaşabilirken, HSV tip2 yani genital herpes de dudağa bulaşabilir.
Genital Herpes nasıl bulaşır?
Genital herpes özelikle deri temasıyla bulaşır. Örnek olarak lezyonların bulundugu bölgeye dokunma, anal, oral ve vajinal seks yoluyla bulaşabilir. Sürtünme yoluyla bulaşma imkanı bulunmaktadır. Vücuda giren herpes virüsü uyku modunda vücutta senelerce kalabilir. Hiç belirtisi olmaz. Fakat bu bile bulaşma riski taşır. Buna asemptomik taşıyıcı denir.
Hayatın belirli bir anında kendini gösterip, tekrar lezyon oluşumuna sebep olabilir.
Genital Herpesi neler tetikleyebilir ?
Hastalanmak, vücut metabolizmasının düşmesi.
Herhangi bir genital enfeksiyon (mantar vb )
Adet Döngüsü ve hormonel değişimler
Fazla alkol tüketimi
Güneş ışığına fazla maruz kalma
Stres
Yorgunluk
Çok sık gerçekleşen seks
Ameliyat geçirme
Diyet veya bazı yiyecekler
Ateşli hastalıklar
Streoid alınan hastalıklar
Bunlar herkesde farklı olmaktadır. Bazen hiç etkilememekle birlikte kişiden kişiye göre tetikleyicilerdir.
Genital Herpesin Semptomları nelerdir ?
Genital herpes oluşmadan önce oluşabilecek durumlar şu şekildedir,
Karıncalanma, şişme
Kızarıklık ve yanma hissi,
Grip tarzı belirtiler, boğaz şişmesi, baş ağrısı, bazen ateş
Bacak ve kalçada ağrı
Genelikle içi dolu küçük su toplamaları şeklinde olur. Oldukca ağrılı ve kasıntılı olabilir yada tam tersi pek hissedilmez küçük sivilceler seklinde olusabilir. Yukarıda ki semptomlar olustugunda bunlar birer uyarı olacaktır. Bunlara prodrome adı verilir. Bu belirtiler basladıktan 1 veya 2 gün sonra lezyonlar olusabilir. Lezyonlar 2-4 gün içerisinde ülserik bir görüntü alabilir. 7-12 gün içerisinde kabuklaşıp düşerek tamamen iyileşirler. Deri eski halini alır. Genital herpes kişiden kişiye göre değişmekle birlikte farklı şekillerde ortayada cıkabilir.
Herpes lezyonları bazen 6 hafta ve 8 haftaya kadar çıkabilir. Ama kendini hiç göstermeyerek senelerce latent olarak vücutta da kalabilir. Eğer kişinin immune sistemi iyiyse bu durumlar daha az sıklıkta gözlemlenmektedir.
Genital herpes bulaşıcı mıdır?
Evet, genital herpes bulaşıcıdır. Deri temasıyla bulaşmaktadır. Enfeksiyonlu bölgeye yönelik oral seks, vajinal seks, sürtünme, dokunma virüsün transferine neden olur. Normal prezervatiflerden bile geçebilen virüs, latex prezervatiflerde geçim yapamaz. Latex prezervatifler bulaşma riskini düşürür fakat tamamen engellemez. Çünkü lezyonlar prezervatif bile kapatamadığı bölgelerde oluşabilir. (Penis ve göbek deliği arasında gibi) Yinede riski azaltmak için kondomlar en güvenilir yoldur.
Genital Herpes nasıl bulaşır nasıl bulaşmaz ihtimaller nelerdir?
Vaginal sıvıdan, kandan, salyadan veya spermden bulaşmaz. Nezle gribi gibi hava ilede bulaşmaz. Sadece deri ile derinin temasında bulaşmaktadır. Genital lezyonlar görünür bir haldeyken özellikle bulaşma riski %99 artmaktadır. Fakat herhangi bir semptom veya lezyon yokkende bulaşma riski vardır. HSV2 genelikle vajinal yada anal seks ile bulasırken, HSV1 oral seksle genital bulaşır. %80 enfekte olmuş insanlar semptomları göstermediği için virüsü taşıdığını bilmez. Bu sebeple partnerine istemeden de olsa virüsü bulaştırabilirler.
Ayrıca herpes oral seks ilede bulaşabileceği için partner bilmeden dudağında ki uçuğu karşısındaki bulaştırabilir. Dudakta uçuk olmaması bile virüsü bulaştırmaya engel değildir. Düşük bir ihtimal bile olsa virüsü bu şekilde genitale bulaştırabilirler.
Ayrıca bir partnerden şüphe duymadan önce şunuda bilmelisiniz ki bu virüs seneler öncesinde vücuda girip, latent olarak kalmış ve yeni yeni kendini gösteriyor olabilir. Enfekte olmuş kişi daha öncesinde geçirmiş olsa bile bu çok hafif olabileceği için başka bir çok hastalıkla karıstırılabilir. (özellikle mantar, vaginit, molluscum contagiousm vb..)
Genital Herpesin en bulaşıcı olduğu zaman ne zamandır?
Lezyonların oluştuğu ve iyileştiği dönem en bulaşıcı dönemdir. Lezyonların içinde ki suda milyonlarca herpes virüsü yerleşmiş olmaktadır. Atak sırasından iyileşme sürecine kadar virüs sayısı git gide azalarak, yok olur. Kabuk bağladığı sırada ise azda olsa hala virüsler bulunmaktadır. Deri tamamen iyileşip eski halini alana kadar bulaşıcılık en üst düzeydedir. Enfekte olmuş alan ile temasta eller bol sabunlu suyla yıkanmalı asla göze ağıza değdirilmemelidir. Bunu yaparak virüsün başka yerlere bulaşmasını engelersiniz.
Lezyonlar nerelerde oluşur?
Genellikle oluşan herpes ataklarının tekrarı daha önce oluşmuş bölgede veya yakınında oluşur. Fakat herpes virüsü sinirlere yerleştiği için ve sinirlerin birçok aksonu bulunduğu için çok farklı bölgelerdede lezyonlar oluşabilir. Bu bölgeye bokser bölgesi denir. Belden aşağısıyla bacakların arkasına kadar uzanan bir bölgedir
Hangi rahatsızlıklar genital herpes ile karıştırılabilir?
Herpes virüsü deri üzerinde çok uzun süreler konaklamaz. En uzun bildirilen vaka 6-8 hafta olmuştur.
Genel bir genital herpes atağı 3-12 gün arasında iyileşmektedir.
Dudağımızda oluşan uçuk ise ortalama 8-12 içerisinde iyileşmektedir.
Eğer enfeksiyonlar bundan daha uzun sürüyorsa başka rahatsızlıklarıda gözden geçirmenizi öneririm.
-Bakteri yada mantar enfeksiyonları
-Impetigo
-Sifiliz
-Molluscum Contagiousm
-Genital Siğil
-Batık Kıl
-Kıl kökü iltihabı
-Jilet Kesiği
-Hemoroid gibi hastalıklar karıştırılabilir.
Aşağıda iki farklı vakanın fotoğrafını görebilirsiniz.
Genital herpesi nasıl tespit edebilirler?
-Viral Kültürü
-Kanda antikor testi
-Serolojik Kan testi (Igm Igg)
Genital herpesi nasıl tespit edebilirler?
-Viral Kültürü
-Kanda antikor testi
-Serolojik Kan testi (Igm Igg)
Tekrar eden genital herpes nasıl olur?
Aktif olmadığı zamanlarda virüs merkezi sinir sisteminde, uyku modundadır. Buradayken herhangi bir zarar vermemektedir. Virüs re aktif olduğunda sinirlerle yolculuk eder ve derinin yüzeyine ulaşarak tekrar lezyonlar oluşturur. Buna atak (outbreak) denir.
Genellikle ilk atak herzaman en kötü atak olur. Bütün semptomları en zor şekilde yaşamanıza sebep olabilir. İlk ataktan sonra bazı insanlar aylarca hatta yıllarca yeni bir atak geçirmeyebilirler.
İmmune sistem düştüğünde genital herpes tekrar edebilir. Ama yinede bu her insan için farklıdır. Bazı insanlarda sadece stres tetiklerken bazı insanlarda yediği çikolota bile tetiklemektedir. Bu sebeple tetikleyicinizi iyi bilmek gerekir.
İlk atakta oluşan antikorlar virüse karşı doğal bir savunma sistemi oluşturmuştur. Bu sebeple ikinci veya daha sonra ki ataklar ilk atağa göre çok daha hafif seyredebilir. Daha çabuk iyileşme gözlenebilir.
Genelikle lezyonlar ilk çıktığı yerde veya ilk çıktığı yere yakın bölgelerde çıkabilir. Fakat farklı bölgelerde de çıkabileceği için dikkatli olmak gereklidir. Eğer kişi virüsü farklı bir bölgesine bulaştırmamışsa bokser bölgesi dışında gözlemlenmez. Bu bölgeler, vajina, vulva, penis, scrotum, anüs, ve baldırlarda gözlemlenebilir.
Genital herpes tekrar oluşma sıklığı nasıldır?
Belirtiler atak geçtikten sonra veya olusmadan öncede devam edebilir. Bu virüsün hala aktif olduğunun bir göstergesidir.
En yaygın senaryo senede minimum 4-5 ataktır. Bunun çok altı veya çok üstüde olabilir.
%20-40 kişiler dudak ucugunde sık tekrar yaşarlar.
%80 insanlar ilk atağını geçirdikten sonra ikinci atağı kesin yaşarlar. Geri kalan kısım sadece taşıyıcı olabilir.
Enfeksiyonun ilk yılı viral aktivitenin en yoğun olduğu yıldır. Ataklar fazla ve sancılı geçebilir. Ama zamanla bunlar azalır.
Vücudunuzu dinlemek belirtilerinizi tanımak çok önemlidir. İlk ataktan sonra immune memory ataklarla savaşa geçerek sıklığı ve iyileşme süresini kısaltır. Bazı insanlar ilk ataktan sonra senelerce atak yaşayamayabilirler.
Genital Herpesin döngüsü nasıl olmaktadır?
1. Aşama infilamasyon, (Başlangıç)
Ataktan önce şişme, hassasiyet, yanma hissi, kızarıklık gibi semptomlar oluşur. Bazen kaşınma ve ağrı buna eklenebilir. Bazı insanlarda bu dönem hiç olmadan direk atak oluşturur.
2. Aşama lezyonların oluşması,
Bir tane veya birden fazla sulu lezyon oluşabilir, küçük kırmızı şişlik olabilir, yada kızarıklık (kağıt kesiği hissi, gerginlik, yanma) özellikle anüsün yakınında oluşabilir.
3. Aşama ülser görünümü,
Lezyonu kapatan derinin patlayıp sıvının acılarak, acık yara haline dönmesi sulu yada süt beyaz görünümü alması
4. Aşama kabuk bağlaması,
Lezyonlar kurumaya ve üstleri kabuklanmaya başlar. Bu iyileşmenin başlangıçı olarak kabul edilir. Virüs hala aktif olduğu için bu durumda deri eski halini alana kadar ilişkiye girilmemelidir.
Kabuklar genellikle kendiliğinde düşer. Yeni deri altta sağlıklı bir şekilde tekrar oluşmaya başlar. Bazen kabuk bağlamadan direk iyileşme süreci başlar.
5. Aşama iyileşme,
Tamamen iyileşmeden önce deri hafif grimsi veya kırmızımsı görünümde olur. Bu dönemde virüs döngüsünü tamamlamıştır. Deri yüzeyini terk eden virüs sacral ganglia dediğimiz merkezi sinir sistemine geri dönmektedir. Artık o bölgeye dokunmak güvenlidir. İyileşme süreci genellikle yara izi bırakmaz. Deri eski halini alır. Eğer yara izi kaldıysa üzerine aloe vera jel (asitsiz) veya doğal yağlar, Vitamin E kremi sürülerek, derinin tamirini hızlandırır.
Genital Herpes için etkili tedavi yöntemleri nelerdir?
Reçeteli İlaçlar
Kremler
Gıda Takviyesi İlaçlar
Bitkiler
Özel Diyetler
Evde hazırlanabilecek tarifler
Reçeteli İlaçlar;
Antiviral tabletler olarak adlandırılan, Asiklovir, Valtrex (Valacyclovir), Famwir (Famcyclovir) tablet formda eczanelerde satılmaktadır. Bütün ilaçların birbirine benzer modları herpes virüsünün oluşumunu engellemek veya iyileşmesini hızlandırmak için verilmektedir. Asiklovir ve Valtrex GlaxoSmithKline firması tarafından üretilirken, Famwir Novartis firması tarafından üretilmiştir.
*Bütün ilaçların etkileşimleri aynı olsada bazı insanlar asiklovir yerine valtrexi tercih etmektedir. Bunun sebebi ise baskılama tedavisinde günlük 2 hap yerine tek hap almalarıdır.
Genellikle insanlarda pek fazla yan etki görülmesede, görülebilecek yan etkiler şunlardır; mide bulantısı, ishal, karın ağrısı, saç dökülmesi veya depresyon olabilir. Eğer böbrek problemi varsa kişinin ilaçlar doktor kontorülünde kullanılmalıdır.
Asiklovir; (Zovirax olarakta bilinir.) Bu ilaç genital herpes için üretilen ilk ilaçtır. Diğer ilaçlara göre fiyatı en ekonomik olandır. Günlük dozaj olarak en sıklıkla alınan ilaçtır. Atak aktifken günlük ortalama 3 yada 5 kez alınabilir. Eğer supresif olarak kullanılmıyorsa, engellemek için ilk belirti (hasassiyet, karıncalanma, yanma hissi vb..) ile birlikte hemen alınmaya başlanmalıdır.
Valtrex; Valacyclovirin marka ismi Valtrextir. Asiklovirin prodrugı (bir üst ilaçı) olarak bildirilmiştir. Vücudun içerisinde asiklovire dönüşerek vücut tarafından daha iyi absorbe edilmektedir. Bu ilaçı kesinlikle asiklovirden daha iyi yapmaz. İkisininde etkileri aynıdır. Fakat günlük olarak daha az ilaç almanızı sağlamaktadır. Supresif tedavilerde en yaygın kullanılan ilaç türüdür. Yıllık ataklarınız 6 veya fazla ise Valtrexi günlük tedavi olarak 6 ay- 1yıl 2 yıl seklinde kullanabilirsiniz.
Supresif tedavi için önerilen miktarı 500 mg. 1 doz veya 1000 mg 1 doz seklinde olmaktadır.
Aktif lezyonları daha hızlı kurutmak için 3-10 gün boyunca 12 saat arayla 500mglık doz olarak iki kez alınabilir. Engellemek için ilk belirti (hasassiyet, karıncalanma, yanma hissi vb..) ile birlikte hemen alınmaya başlanmalıdır.
Famwir; Bütün ilaçların prodrugı olarak algılanan peniklovire içeriği olan bir ilaçtır. Valtrexe çok benzer. İlk ağır atak için etkisi hala çözülmesede baskılama tedavisi için kullanımlarda gayet başarılı bir ilaçtır. Günlük olarak alınan en az ilaçlardan biridir. Fakat diğer ilaçlara nazaran çok daha pahalıdır. Engellemek için ilk belirtiler (hasassiyet, karıncalanma, yanma hissi vb..) ile birlikte hemen alınmaya başlanmalıdır.
Genital Herpes?
Genital herpes, ayrıca Herpes Simplex olarak yada HSV2 olarak bilinen Genital Uçuk durumudur. Genital herpes deri temasıyla bulaşan çok yaygın bir virüstür.
Genital Herpes Yaygın mıdır?
Eğer genital herpesiniz varsa kesinlikle yalnız değilsiniz. Çok yaygın bir hastalık olan genital uçuk, dünyanın %48′inde bulunmaktadır. Hergün 500.000 yeni vakayla karşılaşılmaktadır. Amerikada her 5 kişiden 1 kişide bulunmaktadır. İngilterede her 4 kişiden 1′i ve Avusturalyada her 6 kişiden 1′inde şeklinde istatistikler bulunmaktadır.
Genital ve Labial Herpes arasında ki bağlantı nedir?
Dudağımızda çıkan uçuk ile genitalimizde çıkan uçuk aynı virüs grubu olan herpes simplex grubuna aittir. Dudağımızda çıkan uçuk HSV tip 1 , genitalimizde çıkan ise HSV tip 2′ dir. İki virüste vücudun farklı bölgelerine bulaşabilir. (göz, parmak, göğüs vb )
Ayrıca HSV tip1 yani dudak herpesi genitale bulaşabilirken, HSV tip2 yani genital herpes de dudağa bulaşabilir.
Genital Herpes nasıl bulaşır?
Genital herpes özelikle deri temasıyla bulaşır. Örnek olarak lezyonların bulundugu bölgeye dokunma, anal, oral ve vajinal seks yoluyla bulaşabilir. Sürtünme yoluyla bulaşma imkanı bulunmaktadır. Vücuda giren herpes virüsü uyku modunda vücutta senelerce kalabilir. Hiç belirtisi olmaz. Fakat bu bile bulaşma riski taşır. Buna asemptomik taşıyıcı denir.
Hayatın belirli bir anında kendini gösterip, tekrar lezyon oluşumuna sebep olabilir.
Genital Herpesi neler tetikleyebilir ?
Hastalanmak, vücut metabolizmasının düşmesi.
Herhangi bir genital enfeksiyon (mantar vb )
Adet Döngüsü ve hormonel değişimler
Fazla alkol tüketimi
Güneş ışığına fazla maruz kalma
Stres
Yorgunluk
Çok sık gerçekleşen seks
Ameliyat geçirme
Diyet veya bazı yiyecekler
Ateşli hastalıklar
Streoid alınan hastalıklar
Bunlar herkesde farklı olmaktadır. Bazen hiç etkilememekle birlikte kişiden kişiye göre tetikleyicilerdir.
Genital Herpesin Semptomları nelerdir ?
Genital herpes oluşmadan önce oluşabilecek durumlar şu şekildedir,
Karıncalanma, şişme
Kızarıklık ve yanma hissi,
Grip tarzı belirtiler, boğaz şişmesi, baş ağrısı, bazen ateş
Bacak ve kalçada ağrı
Genelikle içi dolu küçük su toplamaları şeklinde olur. Oldukca ağrılı ve kasıntılı olabilir yada tam tersi pek hissedilmez küçük sivilceler seklinde olusabilir. Yukarıda ki semptomlar olustugunda bunlar birer uyarı olacaktır. Bunlara prodrome adı verilir. Bu belirtiler basladıktan 1 veya 2 gün sonra lezyonlar olusabilir. Lezyonlar 2-4 gün içerisinde ülserik bir görüntü alabilir. 7-12 gün içerisinde kabuklaşıp düşerek tamamen iyileşirler. Deri eski halini alır. Genital herpes kişiden kişiye göre değişmekle birlikte farklı şekillerde ortayada cıkabilir.
Herpes lezyonları bazen 6 hafta ve 8 haftaya kadar çıkabilir. Ama kendini hiç göstermeyerek senelerce latent olarak vücutta da kalabilir. Eğer kişinin immune sistemi iyiyse bu durumlar daha az sıklıkta gözlemlenmektedir.
Genital herpes bulaşıcı mıdır?
Evet, genital herpes bulaşıcıdır. Deri temasıyla bulaşmaktadır. Enfeksiyonlu bölgeye yönelik oral seks, vajinal seks, sürtünme, dokunma virüsün transferine neden olur. Normal prezervatiflerden bile geçebilen virüs, latex prezervatiflerde geçim yapamaz. Latex prezervatifler bulaşma riskini düşürür fakat tamamen engellemez. Çünkü lezyonlar prezervatif bile kapatamadığı bölgelerde oluşabilir. (Penis ve göbek deliği arasında gibi) Yinede riski azaltmak için kondomlar en güvenilir yoldur.
Genital Herpes nasıl bulaşır nasıl bulaşmaz ihtimaller nelerdir?
Vaginal sıvıdan, kandan, salyadan veya spermden bulaşmaz. Nezle gribi gibi hava ilede bulaşmaz. Sadece deri ile derinin temasında bulaşmaktadır. Genital lezyonlar görünür bir haldeyken özellikle bulaşma riski %99 artmaktadır. Fakat herhangi bir semptom veya lezyon yokkende bulaşma riski vardır. HSV2 genelikle vajinal yada anal seks ile bulasırken, HSV1 oral seksle genital bulaşır. %80 enfekte olmuş insanlar semptomları göstermediği için virüsü taşıdığını bilmez. Bu sebeple partnerine istemeden de olsa virüsü bulaştırabilirler.
Ayrıca herpes oral seks ilede bulaşabileceği için partner bilmeden dudağında ki uçuğu karşısındaki bulaştırabilir. Dudakta uçuk olmaması bile virüsü bulaştırmaya engel değildir. Düşük bir ihtimal bile olsa virüsü bu şekilde genitale bulaştırabilirler.
Ayrıca bir partnerden şüphe duymadan önce şunuda bilmelisiniz ki bu virüs seneler öncesinde vücuda girip, latent olarak kalmış ve yeni yeni kendini gösteriyor olabilir. Enfekte olmuş kişi daha öncesinde geçirmiş olsa bile bu çok hafif olabileceği için başka bir çok hastalıkla karıstırılabilir. (özellikle mantar, vaginit, molluscum contagiousm vb..)
Genital Herpesin en bulaşıcı olduğu zaman ne zamandır?
Lezyonların oluştuğu ve iyileştiği dönem en bulaşıcı dönemdir. Lezyonların içinde ki suda milyonlarca herpes virüsü yerleşmiş olmaktadır. Atak sırasından iyileşme sürecine kadar virüs sayısı git gide azalarak, yok olur. Kabuk bağladığı sırada ise azda olsa hala virüsler bulunmaktadır. Deri tamamen iyileşip eski halini alana kadar bulaşıcılık en üst düzeydedir. Enfekte olmuş alan ile temasta eller bol sabunlu suyla yıkanmalı asla göze ağıza değdirilmemelidir. Bunu yaparak virüsün başka yerlere bulaşmasını engelersiniz.
Lezyonlar nerelerde oluşur?
Genellikle oluşan herpes ataklarının tekrarı daha önce oluşmuş bölgede veya yakınında oluşur. Fakat herpes virüsü sinirlere yerleştiği için ve sinirlerin birçok aksonu bulunduğu için çok farklı bölgelerdede lezyonlar oluşabilir. Bu bölgeye bokser bölgesi denir. Belden aşağısıyla bacakların arkasına kadar uzanan bir bölgedir
Hangi rahatsızlıklar genital herpes ile karıştırılabilir?
Herpes virüsü deri üzerinde çok uzun süreler konaklamaz. En uzun bildirilen vaka 6-8 hafta olmuştur.
Genel bir genital herpes atağı 3-12 gün arasında iyileşmektedir.
Dudağımızda oluşan uçuk ise ortalama 8-12 içerisinde iyileşmektedir.
Eğer enfeksiyonlar bundan daha uzun sürüyorsa başka rahatsızlıklarıda gözden geçirmenizi öneririm.
-Bakteri yada mantar enfeksiyonları
-Impetigo
-Sifiliz
-Molluscum Contagiousm
-Genital Siğil
-Batık Kıl
-Kıl kökü iltihabı
-Jilet Kesiği
-Hemoroid gibi hastalıklar karıştırılabilir.
Aşağıda iki farklı vakanın fotoğrafını görebilirsiniz.
Genital herpesi nasıl tespit edebilirler?
-Viral Kültürü
-Kanda antikor testi
-Serolojik Kan testi (Igm Igg)
Genital herpesi nasıl tespit edebilirler?
-Viral Kültürü
-Kanda antikor testi
-Serolojik Kan testi (Igm Igg)
Tekrar eden genital herpes nasıl olur?
Aktif olmadığı zamanlarda virüs merkezi sinir sisteminde, uyku modundadır. Buradayken herhangi bir zarar vermemektedir. Virüs re aktif olduğunda sinirlerle yolculuk eder ve derinin yüzeyine ulaşarak tekrar lezyonlar oluşturur. Buna atak (outbreak) denir.
Genellikle ilk atak herzaman en kötü atak olur. Bütün semptomları en zor şekilde yaşamanıza sebep olabilir. İlk ataktan sonra bazı insanlar aylarca hatta yıllarca yeni bir atak geçirmeyebilirler.
İmmune sistem düştüğünde genital herpes tekrar edebilir. Ama yinede bu her insan için farklıdır. Bazı insanlarda sadece stres tetiklerken bazı insanlarda yediği çikolota bile tetiklemektedir. Bu sebeple tetikleyicinizi iyi bilmek gerekir.
İlk atakta oluşan antikorlar virüse karşı doğal bir savunma sistemi oluşturmuştur. Bu sebeple ikinci veya daha sonra ki ataklar ilk atağa göre çok daha hafif seyredebilir. Daha çabuk iyileşme gözlenebilir.
Genelikle lezyonlar ilk çıktığı yerde veya ilk çıktığı yere yakın bölgelerde çıkabilir. Fakat farklı bölgelerde de çıkabileceği için dikkatli olmak gereklidir. Eğer kişi virüsü farklı bir bölgesine bulaştırmamışsa bokser bölgesi dışında gözlemlenmez. Bu bölgeler, vajina, vulva, penis, scrotum, anüs, ve baldırlarda gözlemlenebilir.
Genital herpes tekrar oluşma sıklığı nasıldır?
Belirtiler atak geçtikten sonra veya olusmadan öncede devam edebilir. Bu virüsün hala aktif olduğunun bir göstergesidir.
En yaygın senaryo senede minimum 4-5 ataktır. Bunun çok altı veya çok üstüde olabilir.
%20-40 kişiler dudak ucugunde sık tekrar yaşarlar.
%80 insanlar ilk atağını geçirdikten sonra ikinci atağı kesin yaşarlar. Geri kalan kısım sadece taşıyıcı olabilir.
Enfeksiyonun ilk yılı viral aktivitenin en yoğun olduğu yıldır. Ataklar fazla ve sancılı geçebilir. Ama zamanla bunlar azalır.
Vücudunuzu dinlemek belirtilerinizi tanımak çok önemlidir. İlk ataktan sonra immune memory ataklarla savaşa geçerek sıklığı ve iyileşme süresini kısaltır. Bazı insanlar ilk ataktan sonra senelerce atak yaşayamayabilirler.
Genital Herpesin döngüsü nasıl olmaktadır?
1. Aşama infilamasyon, (Başlangıç)
Ataktan önce şişme, hassasiyet, yanma hissi, kızarıklık gibi semptomlar oluşur. Bazen kaşınma ve ağrı buna eklenebilir. Bazı insanlarda bu dönem hiç olmadan direk atak oluşturur.
2. Aşama lezyonların oluşması,
Bir tane veya birden fazla sulu lezyon oluşabilir, küçük kırmızı şişlik olabilir, yada kızarıklık (kağıt kesiği hissi, gerginlik, yanma) özellikle anüsün yakınında oluşabilir.
3. Aşama ülser görünümü,
Lezyonu kapatan derinin patlayıp sıvının acılarak, acık yara haline dönmesi sulu yada süt beyaz görünümü alması
4. Aşama kabuk bağlaması,
Lezyonlar kurumaya ve üstleri kabuklanmaya başlar. Bu iyileşmenin başlangıçı olarak kabul edilir. Virüs hala aktif olduğu için bu durumda deri eski halini alana kadar ilişkiye girilmemelidir.
Kabuklar genellikle kendiliğinde düşer. Yeni deri altta sağlıklı bir şekilde tekrar oluşmaya başlar. Bazen kabuk bağlamadan direk iyileşme süreci başlar.
5. Aşama iyileşme,
Tamamen iyileşmeden önce deri hafif grimsi veya kırmızımsı görünümde olur. Bu dönemde virüs döngüsünü tamamlamıştır. Deri yüzeyini terk eden virüs sacral ganglia dediğimiz merkezi sinir sistemine geri dönmektedir. Artık o bölgeye dokunmak güvenlidir. İyileşme süreci genellikle yara izi bırakmaz. Deri eski halini alır. Eğer yara izi kaldıysa üzerine aloe vera jel (asitsiz) veya doğal yağlar, Vitamin E kremi sürülerek, derinin tamirini hızlandırır.
Genital Herpes için etkili tedavi yöntemleri nelerdir?
Reçeteli İlaçlar
Kremler
Gıda Takviyesi İlaçlar
Bitkiler
Özel Diyetler
Evde hazırlanabilecek tarifler
Reçeteli İlaçlar;
Antiviral tabletler olarak adlandırılan, Asiklovir, Valtrex (Valacyclovir), Famwir (Famcyclovir) tablet formda eczanelerde satılmaktadır. Bütün ilaçların birbirine benzer modları herpes virüsünün oluşumunu engellemek veya iyileşmesini hızlandırmak için verilmektedir. Asiklovir ve Valtrex GlaxoSmithKline firması tarafından üretilirken, Famwir Novartis firması tarafından üretilmiştir.
*Bütün ilaçların etkileşimleri aynı olsada bazı insanlar asiklovir yerine valtrexi tercih etmektedir. Bunun sebebi ise baskılama tedavisinde günlük 2 hap yerine tek hap almalarıdır.
Genellikle insanlarda pek fazla yan etki görülmesede, görülebilecek yan etkiler şunlardır; mide bulantısı, ishal, karın ağrısı, saç dökülmesi veya depresyon olabilir. Eğer böbrek problemi varsa kişinin ilaçlar doktor kontorülünde kullanılmalıdır.
Asiklovir; (Zovirax olarakta bilinir.) Bu ilaç genital herpes için üretilen ilk ilaçtır. Diğer ilaçlara göre fiyatı en ekonomik olandır. Günlük dozaj olarak en sıklıkla alınan ilaçtır. Atak aktifken günlük ortalama 3 yada 5 kez alınabilir. Eğer supresif olarak kullanılmıyorsa, engellemek için ilk belirti (hasassiyet, karıncalanma, yanma hissi vb..) ile birlikte hemen alınmaya başlanmalıdır.
Valtrex; Valacyclovirin marka ismi Valtrextir. Asiklovirin prodrugı (bir üst ilaçı) olarak bildirilmiştir. Vücudun içerisinde asiklovire dönüşerek vücut tarafından daha iyi absorbe edilmektedir. Bu ilaçı kesinlikle asiklovirden daha iyi yapmaz. İkisininde etkileri aynıdır. Fakat günlük olarak daha az ilaç almanızı sağlamaktadır. Supresif tedavilerde en yaygın kullanılan ilaç türüdür. Yıllık ataklarınız 6 veya fazla ise Valtrexi günlük tedavi olarak 6 ay- 1yıl 2 yıl seklinde kullanabilirsiniz.
Supresif tedavi için önerilen miktarı 500 mg. 1 doz veya 1000 mg 1 doz seklinde olmaktadır.
Aktif lezyonları daha hızlı kurutmak için 3-10 gün boyunca 12 saat arayla 500mglık doz olarak iki kez alınabilir. Engellemek için ilk belirti (hasassiyet, karıncalanma, yanma hissi vb..) ile birlikte hemen alınmaya başlanmalıdır.
Famwir; Bütün ilaçların prodrugı olarak algılanan peniklovire içeriği olan bir ilaçtır. Valtrexe çok benzer. İlk ağır atak için etkisi hala çözülmesede baskılama tedavisi için kullanımlarda gayet başarılı bir ilaçtır. Günlük olarak alınan en az ilaçlardan biridir. Fakat diğer ilaçlara nazaran çok daha pahalıdır. Engellemek için ilk belirtiler (hasassiyet, karıncalanma, yanma hissi vb..) ile birlikte hemen alınmaya başlanmalıdır.