peki son sorum endiac lazer nasıl.diğeri de olmadı her merkezde ayrı bir şey var anlamadım:))
Lazerlerde kullanılan sistemler ışık enerjileridir. Bu enerjiler dalga boylarına göre insan vücudunda çeşitli dokular tarafından absorbe edilirler. (emilirler. ) Mesela 585 nm dalga boylu lazerler kanımızda bulunan Hbg dediğimiz yapıya duyarlı olduğu için kan danmarlarına etki ederek damar tedavilerinde kullanılır. lazer epilasyonda da kıla rengini veren madde olan melanin dediğimiz maddeye etki ederler. Bu maddeyi de cildimizin yanısıra kıllarımızda bulundurduğundan lazerle atılan ışık kıl tarafından emilecek, ve kılı üreten kıl köküne ileterek sıcaklık yoluyla kıl kökünü yakacaktır. Bu mantıktan yola çıkarak hangi dalga boylarının melanine duyarlı olduğu araştırılmış ve 694 nm dalgalı Ruby lazer, ardından 755 nm daldalı Alexandrite, 808-810 nm daldalı diod, 1064 nm dalga boylu Nd Yag(endiac) lazerlerin kıl kökünde etki yaratıp epilasyon yaptığını tespit etmişler. Yani dalga boyu azaldıkça kıla etki çok güçlü , arttıkça kıla etki daha az olmakta gibi bir durum oluşuyor. Bütün bunların yanısıra melanin dediğimiz madde kılın yapısında olduğu gibi, cildimizin yapısında da bulunuyor. Esmerlerde ya da bronzlaşmış kişilerde melanin çokken, açık tenlilerde daha az oluyor. Bütün bunlardan sonra gelelim ana konuya. Düşük dalga boylu lazerler kıllara karşı en güçlü lazerlerken koyu cilt tiplerinde de cildi yakabilmesi açısından da riskli lazerlerdir. Hatta Ruby lazer en baba dalga boyuna sahip bir lazer ama ciltte de cayır cayır yanıklara yol açıyordu. Dolayısıyla şu an kullanımda deil.Ondan sonraki cihaz Alex ve koyu ciltlerde riskli bir lazer. Dalga boyu arttıkça melanin maddesine duyarlılık azalacağı için ciltlerde herhangi bir risk olmamakta çok güvenli tedaviler yapılmakta, fakat kıla da etki alex teki kadar olmamakta.
Türkiye de neden bu kadar çok cihaz var, inanın ban de şaşırıyorum. Her geçen gün acaip acaip bir sürü cihaz çıkıyor, yok en iyisi, yok en derini, yok ışık hızlısı, yok ultra soğutuculusu. Bu kısımların hepsi tamamiyle ticari işler ve katekulliler
delphin:)
bazı durumlar tıpta sabittir. lazerde dalga boyları ve etkinliklerinin sabit olması gibi. Yani yıllar ilerledikçe 755nm, 808nm, 1064 nm dalga boyları değişmeyeceği gibi. Eğer bu işi adam gibi yapıyorsanız bu 3 cihazla da tüylerde iyi sonuç alabilirsiniz. Alex sadece beyaz cilde olur diye bir şart sadece acemi uyuglayıcı da geçerli, çünkü yıllardır gelen ve biten hastalarımı toplasanız % 60 ı koyu ciltli. (Zatem milletçe çok da açık tenli sayılmayız)Bunlarında hiç biri yanmadan paşa paşa tedavilerini yaptırıp sonuç alıyorsa demek ki doğru iş yapılıyor demektir. Eskiden çalıştığım merkezde diod lazer kullanırken yaptığım tedaviler de muhteşem sonuçlar alınıyordu, fakat o cihazın kullanımı okadar zahmetli, o kadar acılıydı ki hastalar çabuk cayıyorlardı. Bir de çok sıkı bir şekilde tarama yapılmazsa 2.tedaviye kadar pek çok tüyle gezmek zorunda kalıyordunuz, ayrıca cihaz çok bozuluyordu ve yadak parçalarda sıkıntı yaşandığı için hastalar mağdur oluyorlardı. Nd Yag lazer kıla duyarlılığı daha az bir lazer olduğu için özellikle tam siyah olmayan kıllarda etkili tedavi için çok çok yüksek dozlara çıkmak gerekiyor. Bu da acılı , ağrılı tedavilere yol açıyor. Hasta dayanırsa ne ala. (Nd Yag kullnan ve merkez sahibi doktor meslektaşlarımın bana yönlendirdiği hastaların sayısı herkezi şaşırtacak nitelikte. Hem de bendeki cihazda daha fazla ücret ödemeyi bile kabul ediyorlar.)
Yukarıdaki bilgiler şu an aklıma gelenler, ama çooook daha ayrıntılılarını hazırlıyorum, tıbbi yayınlarla da destekleyeceğim.