Canım, inşallah Allah tez vakitte sağlıklı, hayırlı, analı-babalı evlat sahibi olmayı nasip eder.

Benim eşim yapılan spermiogramla azosperm çıktı. Onun doktoru kistikfibrozist genetik test istedi. Sonuçların çıkması 5 hafta kadar sürdü. Ve eşim heterezigot yani tek taraflı genetik taşıyıcı çıktı. Vücut üretiyor ama doğuştan spermi dışarı atan kanalı yokmuş, tese ameliyatı oldu. Bunun üzerine bende de var mı ya da çocuğumuza geçer mi diye tüm gen genetik test istediler benden. Çok şükür bende bişey çıkmadı. Benim sonuçlarımda 6 haftada çıktı. Eşime daha az sayıda kromozomlara bakıldı. En çok görülen genlere bakıldı. Biz özelde yapttırdık. Çok farklı fiyatlar var piyasada. Yaklaşık 2 kat farkedebiliyor. Geçen yıl eşime 400, benim tüm genime 1400 para verdik.
Tüp bebek yaptırırken PGD yaptırmadık. Yani embriyoya genetik test yaptırmadık. Bunun içinde toplam embriyolara veya embriyo başına fiyat veriliyor. Hatta amerikaya gönderilen daha kapsamlısı var ama çok pahalı diye biliyorum. Bizde yalnız eşim taşıyıcı oldupu için bebeğimizin 4 te 1 taşıyıcı olma ihtimali varmış. Yani olmama ihtimalide var. Olsa da en fazla babası kadar olurmuş. Zaten embriyoda bozukluk olduğu halde bir sıkıntı olursa vücut 2-3 ay içinde onu atıyormuş. Benim ikiz başlayan gebeliğim 11. haftada teke düştü. Nedenini bilmiyoruz ama büyük ihtimal kromozom bozukluğu dediler.
Ayrıca ilk denememde tüp bebek tutmayınca pıhtılaşma testlerini yaptırdım. Hatta yaptırmak istediğimi o zamanki doktoruma söylediğimde 2-3 düşükten sonra bu testi yaptırıyoruz deyince çok sinirlenmiştim. Sonra değiştirdim zaten. Pıhtılaşma testlerimi devlette yaptırdım, ücretsiz. Bazı hastanelerin genetik bölümü oluyor. Randevu aldım, doktora olumsuz denemem olduğunu söyledim ve testi yaptırdık. Eşimde yaptırdı. Hatta onda y delegasyonu gibi bişeye de baktılar. Sperm olup olmaması ile ilgili bişey sanıyorum. Sonuçların çıkması 5 haftayı buldu. Ben heterezigot pıhtılaşmada taşıyıcı çıktım. İkinci denemede transferden itibaren iğne ve coraspin kan sulandırıcı kullandım. İğneyi 12. haftada bıraktım. Coraspinide 32. haftada bırakacağım. Eğer pıhtılaşma testim daha fazla gende ve homozigot yani iki taraflı taşıyıcı olsaydım doğuma kadar kullanacaktım. Hatta kadındoğumculardan biri doğuma kadar kullan dedi ama görüştüğüm hematolog sadece coraspin yeterli deyince iğneyi bıraktım. Türklerde pıhtılaşma problemi çok görülüyormuş. Hatta pek çok merkez test yapılsın yapılmasın her ihtimale karşı coraspini 3 ay kullandırıyor. Ayrıca coraspin yalnızca kan sulandırmak için değil, damarlanma yoluyla tutunmak içinde kullanılıyormuş.
Eşimde morfoloji sorunu var demişsin. Döllenme yapılacağı zaman çok iyi spermlerin seçilmesi için iyi laboratuvarı olan bir merkez araştırmanı tavsiye ederim. Ayrıca vücudun transfer sonrası su toplamış. Yani ohss denilen şey olmuşsun. Doktorun bunun için önlem almalıydı. Gerekirse embriyolarını dondurup, bir sonraki ay transferini gerçekleştirmeliydi. İyi bir doktor araştırmanı da tavsiye ederim.
Aklıma gelenler bunlar, soruların olursa fırsat buldukça yazarım. İnşallah Allah kucağını tez vakitte çifter çifter doldurur