Gelecek Kaygısı

Kol ve sirt kasi hatta tum kaslar saglik acisindan dusunulmeli. Dusunmeyen kendine kiymet vermiyordur.
Ister ultra luks salona aylik 2500 lira oder, ister belediyenin ucretsiz kursuna gider. Ister kendisi temel bilgisi varsa evde spor yapar.
Gecim derdiyle bunun ne alakasi var? Vucuduna gerekli ozeni gosterip gostermemekle alakasi var...

Siz oyle bir yazmissiniz ki toplu tasima kullananlarin spor yapmasina gerek yok, kendi arabasini kullananlar spor yapip para sacmak zorunda gibi.

Starbucks olayini da siz 5000 de alsa her sabah starbuckstan kahve alanlar gecinemez seklinde yazdiginiz icin vurguladim :) her insan borc odemiyor ki hanimefendi. Neden celallendiniz? Konu sahibi de pek borc odemeyecek durumda. 5000 alan kisi keyfine 130 lira da harcamasin mi?
Evlenirken kim neden bu kadar borc yapiyor ki?
Para yoksa zaruri seyler alinir evlenilir. Ben hic borcsuz evlendim. Cunku gereksiz hic bir seyi almadim. Dugun de yapmadim.

Emek verip suan ki duruma gelmissinizdir anliyorum ama emeginin karsiligini alamayanlar var.

Issiz olan ya da dusuk ucretle calisan ya da yalniz olup yol arkadasi seven bir can bulamayanlar var bence gercek gecim derdi olanlar onlar.
Siz bunlari asmissiniz ne guzel hayirli olsun mutluluklar dilerim.

Bu arada tatil araba alisveris marka urun almak ev almak normal seyler fakat bunlari gecim derdi kategorisine alamayiz ki zaten Resmi veriler de bu yonde oluyor.

Bence cimri degilsin, sadece tatil anlayisin bazikarina gore belki farklidir. Kimi kendisine ait evde olup gonlunce yuzup yemegi dert etmez, kimide otele gidip herkesle havuza girip haziri yer.. ikiside yanlis degil ikiside bedava degil. Tercihler baska sadece..

Turkiye sartlarinda 2-3 yasinda vw golf polo evet lukstur cogu yerde... olmasi gerekendir belki ama luks sayilabilir. Illa porsche olmasi gerekmez.. mercedes bmw olmasida gerekmez. Fabrikator cocugu olursun binersin porsche yojsa pek gormedim kendi parasiyla bineni. Yoksa sahine eski fiyata binenlerde var onlarda insan.

Gecen bi roportajda adam diyo tek basina 30-40 bin kazaniyorum ayin sonunu zor getiriyorum..

Reactions: H E

Çünkü tek kişi çalışıyor ama eşya, düğün , gelinlik en pahalı en lüksü oluyor. Ben de borçsuz evlendim, ama milletin bir yatak odası takımına verdiği parayla tüm evimi döşedim. Gayet de gerektiği kadar eşyam var, ilerde kendi evime geçersem daha iyilerini alırım. Ben görüyorum, tek kişi çalışan, kira ödenecek ama düğün için hiç bir lüksten geri kalınmıyor. Tabi bu borca 5 liralık kahve bile lüks gelir.

böyle konuları okurken çok eğleniyorum, asgari ücretle birikim yapan mı dersin, 10 bin ile geçinemeyen mi dersin, 10 bin ile geçinemeyene hesap soran mı dersin her türlü insan var. tartışma da asla bitmiyor çünkü neden bitsin herkesin hayatı farklı.

kendi adıma konuşayım ben ailemden harçlık alıyorum hala. okul zamanı yurt dışındayken babamın gönderdiği parayla hayvan gibi yiyip içip gezebiliyorum artırıyorum bile ama şu 3 aylık türkiye tatilinde kurudum resmen hayat kalitem düştü. 1 kahvenin, 1 biranın hesabını yapar oldum ve inanamadım nasıl böyle fakirleştiğime. türkiyede bu kaygıları yaşamak çok normal, düzelir mi bilmiyorum ama çok uzun süre daha böyle olacak gibi duruyor. yalnız değilsin üzülme konu sahibi en azından bilinçlisin bir yolunu bulursun.

Yemek konusunda yazmak istedim. 1 kg etle 3 yemek yapıp doyuyorsanız süper çünkü mesela benim eşim asla doymaz. Ben yarım kilo etle ancak bir öğün yaparım ona, ya da yarım kilo kıymayı kıymalı yumurta olarak bir öğünde yer. Alamıyoruz diyen arkadaşlar da bunu kast ediyor olabilir. Bırak 70 gr adam 700 gramla zor doyuyor. Sebze, bakliyot asla ağzına sürmez bile. Varsa yoksa et, hamurişi, abur cubur. Adamın sırf haftalık içeceği 100lerce lira tutuyor. Oturma odamızdan şişe topluyorum her gün kaç tane. Sodası, birası, meyve suyu bitmiyor. Sinirim bozuluyor artık. Geçen pazar mesela biftek aldım sanırım 700 grdı, ben küçük iki parça aldım, adam kalanının yedi salatayla ekmekle doymadı. Üstüne tüm gece abur cubur. Çıldırmak üzereyim.

Esime 700 gram eti hele ki kirmizi eti asla yedirmem. Kesinlikle cok zararli

Mesela dun mantar corbasi
Patates puresi 400 gram gibi bi etten sote koz patlican biberden mezemsi bisey ve marul salatasi yedik

Pek ala doyduk.

Bu aksam yine mantar corbasi 2 levrek
salata ve siyez ekmegi var. Doyariz.

8 yildir evliyiz siselenmis icecek evimize 3 veya 5 kere falan girmistir. Maden suyu ve şarap haric icecek almayiz.

Sagligimiza ozen gosteririz. Vucutlariniza bu kadar kotu davranmayin. Sebep ekonomik degil.
Mesela bi tavuk aliriz organik 70 80 lira oderiz.
Ama iki yemek 1 tavuk corbasina yeter. Birer but bize yeter mesela. Firinda sebzeli yaparim genelde. Onden bi mahluta corba, salata ve bi dilim ekmekle... guzel menu bak bunu yapayim bu hafta icinde :)

Biz bi de butun gun ayakta calisiyoruz.

70 gram eti tek yesem ben de doymam tabi ki. Ama ihtiyac ortalama bu kadar. Boya yasa kiloya gore ufak capli oynayabilir ama fazlasi zarar. Ufak ufak kucultmeyi dusunmez misiniz porsiyonlari? Veya falafel falan denesiniz? Humus? Bakliyat yemeden nasil yasanir ki... allah yardimciniz olsun.

Ben de sizin gibi besleniyorum ama eşime 6 yıldır ne yaptıysam alışmadı, alışmak da istemiyor. Kv ye bakıyorum, "zaten anneannesi de böyleydi, et yemeden doymaz benim oğlum", diyor. Et ve hamur işiyle büyütmüş öyle kolayına gelmiş, görümcem de aynı şekilde, ben değişteremedim maalesef düzenini.

İlk yıllar daha da fazlaydı, bu azalmış hali...Gecede 2-3 şişe meyveli soda, kola,meyve suyu içiyor. Dün gitmiş 2,5 lt kola, 5 tane büyük meyvesuyu, limonata almış.

Beyaz et yemez, hindi salam bile yemiyor. Humus ben bayılırım ağzına sürmez. Haftasonu kuru sebzeli karabuğday pilavı yaptım mesela yardımcı ablayla yedik, kadın her geldiğinde parmaklarını yiyor yemeklere, benimki ağzına sürmüyor. Bugün balık yapacağım döküm tencerede yanında salatayla onu yer. Eşinizin kıymetini bilin :)

Mesela benim görümcemin eşi de benim kafada, görümcem zorla yiyormuş eşine uymak adına. Benimkini zorlayınca hemen pizza ısmarlıyor kendine. Artık sağlığını kendi düşünsün ne yapayım 40 yaşında adam. Bıktım 6 senedir.

İşim evim arabam var 10 000 tl ye yakın gelirimiz var ama yine de geleceğe güvenle bakamıyorum. Sürekli gelecek kaygısı içerisindeyim. Ben de 2. çocuk istiyorum ama bu şartlarda mümkün değil.

Tamamen minimalist bir yaşam tarzım var. Hiç mutlu değilim. Bazı geceler uyuyamıyorum. Hayatım boyunca bu g.t kadar evde mi yaşayacağım? Hiç gönlümce gezip tozamayacak mıyım ? Tatile gidemiyecek miyim? Düzgün bir restoranda adam gibi bir yemek yiyemeyecek miyim? Konsere kuafore cilt bakımına gidemeyecek miyim? Evet geçiniyoruz ama evlendim evleneli bir kere bile biftek pirzola almadım. Her almak için gittigimde buna verecegim para ile eve süt yoğurt bir haftalık sebze meyve alırım diyorum. Her tatil zamanı geldiginde arabanin kaskosu bakımı vergisi zirttiri birttiri yüzünden para kalmıyor. Insanca yaşayamadan bu dünyadan göçüp gideceğim herhalde.

kilolu mu peki

Bence yanlış yapıyorsunuz, inanın benim çevremde gördüğüm ne kadar gelecek kaygısı içinde insan varsa ellerinde o kadar para kalmıyor, ama relaks rahat insanlar bir şekilde geçiniyor, ben de eşim sayesinde alıştım relakslığa biraz, bu sene tatil için epey para harcadık ama sonradan da çok hoşuma gitti, durup durup anılarımı düşünüyorum, para varken yaşamak lazım diyorum :) Tabi birikim de yapmak lazım ama kıtlık enerjisi yaratınca paranın bereketi kalmıyor. Geliriniz fena değil, harcama kalemleri nasıl peki?

2 yıldan fazladır tek maaşa kirada ben, eşim, oğlum geçiniyoruz değil geçinmeye çalışıyorduk.
Gece 12 de uyuduğum nadirdir düşüncelerden uyuyamazdım hiç.
2 yıldır inanın hayattan zevk almadan yaşadım, zevk alabileceğim hiç bir şeyim yoktu çünkü.
İnsan hiç mi kendisi için bir şey yapmaz, ya da hep zorlar şartları da öyle yapabilir ancak.
Tam diyorsun yaza rahat ederiz doğal gaz olmayacak pat düğünler başlıyor.
Bir de 1. derece bir akraba düğünü 5-6 ay kemerleri sıkmanızı gerektiriyor.
Zaten yaşamıyorduk ki ölelim mi diyorsunuz bu sefer..
İşin içinden çıkamadıkça stres sinir, buhran..
2 aydır çalışıyorum çok şükür, evimize şuan giren maaş sizin maşın yarısından biraz fazla, daha rahatız ama yine bir yatırım söz konusu olacak kadar kalmıyor kenara, 1.000 TL bile atsan ay da, sene de 12 bin yapar. 2 sene de 24 bin, ölme eşeğim yonca bitti hesabı, evin değeri sabit kalacak ta ben peşinatı biriktirip ev alıp yaşlılığımda rahat edeceğim..

Harcama kalemleriniz nasil?
Duzenli odeme vs var mi?
Yani 10 bin cok buyuk para degil.
Her sey ciddi pahali.
Ama hic tatile de gidemeyecek kadar bir durumunuz da yok bence

10 bin lira yüksek bir rakam değil belki ama bu kadar geçim sıkıntısı da yaşatmaz. Çok mu krediniz var?

Aynen asgari ücretle geçiniyoruz çok şükür diyenleri ben de anlamıyorum, yaşamak sadece karın doyurmak değil ki. Neyse bu konuya hemen itirazlar gelir ben susayım.

kaygı olması normal ıyıkı anne babalarımız bızım gıbı duşunmemış yoksa duny ya falan gelemezdık abartmayın ınsan ıçınde bulunduğu duruuma adapte olabılen bır canlıdır...

10 bin lira yüksek bir rakam değil belki ama bu kadar geçim sıkıntısı da yaşatmaz. Çok mu krediniz var?
Geçim sıkıntım yok. Hayatımı devam ettirebiliyorum. Evet aç değilim açıkta değilim. Küçük bir yatırımımız da var fakat hayat bundan mı ibaret. Yaşam standartlarım çok düşük olduğunu düşünüyorum. Yaşadığımı hissedemiyorum artık. Mesela çok sevdigim biri geliyor, konserine gidemiyorum 800 TL. veremiyorum. Eskiden çok severek kullandığım parfüm 500 tl olmuş alamıyorum. Korkum var. Biriktirmek zorunda hissediyorum. Her şey bir anda tepetalak oluyor çünkü. Çevremde bir anda işsiz kalmış, mallarına tedbir konulmuş insanlar görüyorum. Haklarını arayamıyorlar bile. Hiçbir şeyin garantisi yok.

Diğer mesajınızda kuaföre, tatile gidemediğiniz anlaşılıyordu. Ayda bir et alıyoruz yazıyordu yanlış hatırlamıyorsam. O yüzden garip geldi 10 bin liraya bu yaşam.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…