- 5 Ağustos 2016
- 11.151
- 32.035
- 598
Emin olun gerçekten geçim derdinde olan bir insan kol ve sırt kaslarını pek düşünemezler, nerden ekonomi yapsam da çocuğumun her ay midesine azcık bi et girebilsin diye düşünür... İkincisi alt tarafı kahve demişsiniz ya haftanın 5 günü çalıştığınızı öngörürsek bu da ayda 130 liranızı sadece kahveye veriyorsunuz demektir ki Türkiye şartlarında bu bile büyük para hele ki yeni evlenmiş ve tüm giderleri ile birlikte borç ödemek zorunda kalan çiftler için... Empati kuramadığınız için asıl siz komiksiniz....
Bence cimri degilsin, sadece tatil anlayisin bazikarina gore belki farklidir. Kimi kendisine ait evde olup gonlunce yuzup yemegi dert etmez, kimide otele gidip herkesle havuza girip haziri yer.. ikiside yanlis degil ikiside bedava degil. Tercihler baska sadece..Ben dışardaki yemekleri sağlıklı bulmuyorum kendim yapmak suc mu ?
Yaklaşık olarak 1 yıldır dışardan yemek yemeyi azalttım bu paramın olmadıgından değil sağlıklı yaşama geçtiğim için . Çocuk planlarımız var vücudumuzu hazırlıyoruz .
Ben geçiniyorum 10 bin tl ile geçinemiyorum demedim bu arada. Gayette iyi yatırım yapıyoruz . Ev borcumuz +belirli bir bağışımız var o oldugu halde gayet iyi bir birikim yapıyoruz.
Ama çocuk olduktan sonra neler değişir bilemem .
He burada bana vv passat evet bana extra lüks geliyor .
Sıfırını almaya kalktığınızda en az 200 milyardan aşağı değildir .
Kol ve sirt kasi hatta tum kaslar saglik acisindan dusunulmeli. Dusunmeyen kendine kiymet vermiyordur.
Ister ultra luks salona aylik 2500 lira oder, ister belediyenin ucretsiz kursuna gider. Ister kendisi temel bilgisi varsa evde spor yapar.
Gecim derdiyle bunun ne alakasi var? Vucuduna gerekli ozeni gosterip gostermemekle alakasi var...
Siz oyle bir yazmissiniz ki toplu tasima kullananlarin spor yapmasina gerek yok, kendi arabasini kullananlar spor yapip para sacmak zorunda gibi.
Starbucks olayini da siz 5000 de alsa her sabah starbuckstan kahve alanlar gecinemez seklinde yazdiginiz icin vurguladim :) her insan borc odemiyor ki hanimefendi. Neden celallendiniz? Konu sahibi de pek borc odemeyecek durumda. 5000 alan kisi keyfine 130 lira da harcamasin mi?
Evlenirken kim neden bu kadar borc yapiyor ki?
Para yoksa zaruri seyler alinir evlenilir. Ben hic borcsuz evlendim. Cunku gereksiz hic bir seyi almadim. Dugun de yapmadim.
O zaman hic dert etme cok rahatca gecinirsiniz.
Mesela ben burda bazen sok oluyorum.
Cunku etin kilosu 80 tl haftada 1 zor yiyoruz diyorlar. Ben miss gibi eti kasaptan neresini begenirsem secip aliyorum kilosu 55 tlydi daha bu hafta. Kusbasi yapiyor 1 kg. 2 kere sote bir kerede yemege et olacak sekilde yetiyor. Cunku 2 yetiskin 1 bebek var evde. Zaten yetiskin insanin gunluk et ihtiyaci 70 gram.
Kisin 4.5 liradan levrek aldik 100 tane. Dondurduk.
Zaten balikci temizleyip hazirlayip veriyor. 2 li 2li posete koyup dolaba atmak cok zor bir sey degil.
Her hafta 2 tane yapiyorum.
Yani haftada 2 et 1 balik 1 de etli yemek yemek sanildigi gibi bir meblag tutmuyor. Disarida da yiyoruz. Sebze yemegi de yiyoruz. Bakliyat da yiyoruz. Bu etin bir sotelik kismi kalabiliyor bile bazen dondurucuya atiyorum. Tabi ki 3 yetiskin cocugu olan 5 kisilik aile farklidir.
Beslenmek sadece bulgur yemek olmadigi gibi 1 kg eti bir oturusta yemek de degil.
Tavsiyem eger istanbuldaysaniz artik evin pesinatini biriktirmek bile cok cok zor.
Cunku siradan semtlerde duzgun evler bile 600 700 civari
Biz yatirimlik bir pendikten aldik merkezi bir yer degil ama 1+0 sabanci univ yakini ogrenci kiracisiyla beraber. 45 bin pesinat verdik. 110 bindi zaten... subat ayinda aldik. Kiracisindan aldigimizi kredisine veriyoruz. Ev kendi kendini oduyor.
Bir tane de beylikduzunden aldik. 150 bindi 50 bin pesinat verdik. Kiracidan alinan + 450 tl cebimizden olarak da onun kredisi odeniyor.
En azindan bir yerde birseyimiz var. Belki degerlenir zamanla. En kotu ihtimal krediler bitince satariz ikisini. Istedigimiz duzgun semtlerden baska ev bakariz.
Yemek konusunda yazmak istedim. 1 kg etle 3 yemek yapıp doyuyorsanız süper çünkü mesela benim eşim asla doymaz. Ben yarım kilo etle ancak bir öğün yaparım ona, ya da yarım kilo kıymayı kıymalı yumurta olarak bir öğünde yer. Alamıyoruz diyen arkadaşlar da bunu kast ediyor olabilir. Bırak 70 gr adam 700 gramla zor doyuyor. Sebze, bakliyot asla ağzına sürmez bile. Varsa yoksa et, hamurişi, abur cubur. Adamın sırf haftalık içeceği 100lerce lira tutuyor. Oturma odamızdan şişe topluyorum her gün kaç tane. Sodası, birası, meyve suyu bitmiyor. Sinirim bozuluyor artık. Geçen pazar mesela biftek aldım sanırım 700 grdı, ben küçük iki parça aldım, adam kalanının yedi salatayla ekmekle doymadı. Üstüne tüm gece abur cubur. Çıldırmak üzereyim.
Esime 700 gram eti hele ki kirmizi eti asla yedirmem. Kesinlikle cok zararli
Mesela dun mantar corbasi
Patates puresi 400 gram gibi bi etten sote koz patlican biberden mezemsi bisey ve marul salatasi yedik
Pek ala doyduk.
Bu aksam yine mantar corbasi 2 levrek
salata ve siyez ekmegi var. Doyariz.
8 yildir evliyiz siselenmis icecek evimize 3 veya 5 kere falan girmistir. Maden suyu ve şarap haric icecek almayiz.
Sagligimiza ozen gosteririz. Vucutlariniza bu kadar kotu davranmayin. Sebep ekonomik degil.
Mesela bi tavuk aliriz organik 70 80 lira oderiz.
Ama iki yemek 1 tavuk corbasina yeter. Birer but bize yeter mesela. Firinda sebzeli yaparim genelde. Onden bi mahluta corba, salata ve bi dilim ekmekle... guzel menu bak bunu yapayim bu hafta icinde :)
Biz bi de butun gun ayakta calisiyoruz.
70 gram eti tek yesem ben de doymam tabi ki. Ama ihtiyac ortalama bu kadar. Boya yasa kiloya gore ufak capli oynayabilir ama fazlasi zarar. Ufak ufak kucultmeyi dusunmez misiniz porsiyonlari? Veya falafel falan denesiniz? Humus? Bakliyat yemeden nasil yasanir ki... allah yardimciniz olsun.
kilolu mu pekiBen de sizin gibi besleniyorum ama eşime 6 yıldır ne yaptıysam alışmadı, alışmak da istemiyor. Kv ye bakıyorum, "zaten anneannesi de böyleydi, et yemeden doymaz benim oğlum", diyor. Et ve hamur işiyle büyütmüş öyle kolayına gelmiş, görümcem de aynı şekilde, ben değişteremedim maalesef düzenini.
İlk yıllar daha da fazlaydı, bu azalmış hali...Gecede 2-3 şişe meyveli soda, kola,meyve suyu içiyor. Dün gitmiş 2,5 lt kola, 5 tane büyük meyvesuyu, limonata almış.
Beyaz et yemez, hindi salam bile yemiyor. Humus ben bayılırım ağzına sürmez. Haftasonu kuru sebzeli karabuğday pilavı yaptım mesela yardımcı ablayla yedik, kadın her geldiğinde parmaklarını yiyor yemeklere, benimki ağzına sürmüyor. Bugün balık yapacağım döküm tencerede yanında salatayla onu yer. Eşinizin kıymetini bilin :)
Mesela benim görümcemin eşi de benim kafada, görümcem zorla yiyormuş eşine uymak adına. Benimkini zorlayınca hemen pizza ısmarlıyor kendine. Artık sağlığını kendi düşünsün ne yapayım 40 yaşında adam. Bıktım 6 senedir.
kilolu mu peki
İşim evim arabam var 10 000 tl ye yakın gelirimiz var ama yine de geleceğe güvenle bakamıyorum. Sürekli gelecek kaygısı içerisindeyim. Ben de 2. çocuk istiyorum ama bu şartlarda mümkün değil.
Tamamen minimalist bir yaşam tarzım var. Hiç mutlu değilim. Bazı geceler uyuyamıyorum. Hayatım boyunca bu g.t kadar evde mi yaşayacağım? Hiç gönlümce gezip tozamayacak mıyım ? Tatile gidemiyecek miyim? Düzgün bir restoranda adam gibi bir yemek yiyemeyecek miyim? Konsere kuafore cilt bakımına gidemeyecek miyim? Evet geçiniyoruz ama evlendim evleneli bir kere bile biftek pirzola almadım. Her almak için gittigimde buna verecegim para ile eve süt yoğurt bir haftalık sebze meyve alırım diyorum. Her tatil zamanı geldiginde arabanin kaskosu bakımı vergisi zirttiri birttiri yüzünden para kalmıyor. Insanca yaşayamadan bu dünyadan göçüp gideceğim herhalde.
İşim evim arabam var 10 000 tl ye yakın gelirimiz var ama yine de geleceğe güvenle bakamıyorum. Sürekli gelecek kaygısı içerisindeyim. Ben de 2. çocuk istiyorum ama bu şartlarda mümkün değil.
Tamamen minimalist bir yaşam tarzım var. Hiç mutlu değilim. Bazı geceler uyuyamıyorum. Hayatım boyunca bu g.t kadar evde mi yaşayacağım? Hiç gönlümce gezip tozamayacak mıyım ? Tatile gidemiyecek miyim? Düzgün bir restoranda adam gibi bir yemek yiyemeyecek miyim? Konsere kuafore cilt bakımına gidemeyecek miyim? Evet geçiniyoruz ama evlendim evleneli bir kere bile biftek pirzola almadım. Her almak için gittigimde buna verecegim para ile eve süt yoğurt bir haftalık sebze meyve alırım diyorum. Her tatil zamanı geldiginde arabanin kaskosu bakımı vergisi zirttiri birttiri yüzünden para kalmıyor. Insanca yaşayamadan bu dünyadan göçüp gideceğim herhalde.
10 bin lira yüksek bir rakam değil belki ama bu kadar geçim sıkıntısı da yaşatmaz. Çok mu krediniz var?İşim evim arabam var 10 000 tl ye yakın gelirimiz var ama yine de geleceğe güvenle bakamıyorum. Sürekli gelecek kaygısı içerisindeyim. Ben de 2. çocuk istiyorum ama bu şartlarda mümkün değil.
Etin peynirin sütün kilosu belli. Yaz bitti ucuz salatalık domates görmedik. Marketten çıkarken 2 poşete 100 tl veriyoruz en az. Bir kilo pirinç 7 TL olmuş. 2000 tl maaş alıp hala iyiyiz güzeliz muhabbeti yapıyorlar. Bu psikolojiyi anlayamıyorum.
Geçim sıkıntım yok. Hayatımı devam ettirebiliyorum. Evet aç değilim açıkta değilim. Küçük bir yatırımımız da var fakat hayat bundan mı ibaret. Yaşam standartlarım çok düşük olduğunu düşünüyorum. Yaşadığımı hissedemiyorum artık. Mesela çok sevdigim biri geliyor, konserine gidemiyorum 800 TL. veremiyorum. Eskiden çok severek kullandığım parfüm 500 tl olmuş alamıyorum. Korkum var. Biriktirmek zorunda hissediyorum. Her şey bir anda tepetalak oluyor çünkü. Çevremde bir anda işsiz kalmış, mallarına tedbir konulmuş insanlar görüyorum. Haklarını arayamıyorlar bile. Hiçbir şeyin garantisi yok.10 bin lira yüksek bir rakam değil belki ama bu kadar geçim sıkıntısı da yaşatmaz. Çok mu krediniz var?
Diğer mesajınızda kuaföre, tatile gidemediğiniz anlaşılıyordu. Ayda bir et alıyoruz yazıyordu yanlış hatırlamıyorsam. O yüzden garip geldi 10 bin liraya bu yaşam.Geçim sıkıntım yok. Hayatımı devam ettirebiliyorum. Evet aç değilim açıkta değilim. Küçük bir yatırımımız da var fakat hayat bundan mı ibaret. Yaşam standartlarım çok düşük olduğunu düşünüyorum. Yaşadığımı hissedemiyorum artık. Mesela çok sevdigim biri geliyor, konserine gidemiyorum 800 TL. veremiyorum. Eskiden çok severek kullandığım parfüm 500 tl olmuş alamıyorum. Korkum var. Biriktirmek zorunda hissediyorum. Her şey bir anda tepetalak oluyor çünkü. Çevremde bir anda işsiz kalmış, mallarına tedbir konulmuş insanlar görüyorum. Haklarını arayamıyorlar bile. Hiçbir şeyin garantisi yok.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?