• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Gelecek Kaygısı

Bu söyledikleriniz extra lüks yalnız.

Ülkemizde 10 bın tl ile geçiniyorsanız polo aracınız varsa lüks bir hayat yaşıyorsunuz.

Ben ilk evlendıgımde 800 tl maaşla süründüğümü bilirim . Şahin marka araca bindiğimi bilirim .
Şuan altımda golf aracım varsa. Kendı evımın borcunu ödüyorsam . Markete girdiğimde çoğu şeyi alıyorsam . Her yıl tatilimi yapıyorsam . Kafama esince çıkıp geziyorsam . Kafama estiğinde dışardan yiyorsam bir çok aileye göre lüks yaşıyorumdur.

Bence siz fazlaca tutumlusunuz, hani şu var ama yine de yok gibi düşünenlerden.
o nedenle diğer üyenin standart beyaz yaka yaşantısı size lüks geliyor.

Ayda 5000, 10000 alıp geçinemiyorum diye yazanlar var burda.. İnsanlar kazandığına göre israf yapıyor yani 100000 de versen insanlara yine geçinemem der.. Markete dahi arabasıyla giden, hareketsiz yaşamdan şikayet edip her ay en pahalı spor salonunda takılan, her sabah starbuckstan kahvesini içmeden güne başlayamayan ve haliyle 5000 yetmiyo diye hayıflanan kişiler korkutmasın bence gözünüzü.. Arabaya binmeden de yaşanıyor, toplu taşıma ile yolculuk eden insanlar fakir ya da düşkün felan da değiller. Üstelik her gün toplu taşıma aracını kullanan insanlar her gün düzenli yürüyüşlerini de yapıyor oldukları için spor salonuna da gitme gereği duymaz.. Yani arabasız bir yaşam size aylık belki 2000 lira tasarruf ettirir. Her gün pasta alamıyorum karnım çok aç demeye benziyor bence kusura bakmayın da... ( şurada yeni yuva kuracak insanların da gözünü korkutmayın)

Cok tuhafsiniz. Aracim olmasina ragmen cogunlukla toplu tasimayla ise gidiyorum. Evimin tam onunden binip is yerimin tam onunde iniyorum dolmustan.
Bu sekilde mi spor ihtiyaci karsilanacak? Yok on dakika yurusem ne farkeder? Sadece yuruyusle gobek kol sirt kaslarinizi ne kadar calistirabilirsiniz mesela? Keske bu kadar genellemeseydiniz.
Her sabah starbuckstan kahve aliyorum. 5.75 alti ustu.

Bizde çerezi çook severiz.
Geçen makbul adı altında kuruyemişçiden biraz çiğ fındık , biraz çiğ badem , biraz kuru antep fıstıgı aldık , 1 kilo çiğ antep fıstık (30 tl) . 100 tl civarı tuttu. Aldıgınız yerlerı bir kıyaslayın . bu saydıklarımı migros i carrefour sa , gibi yerlerden alsaydım sizin gibi 200 - 300 tl ödeyebılırdım .
Tatilimizde yaptık . Otelde kalmadık . Ev kiraladık didim - datça - özdere arası tur yaptık . Yemeklerımızı evde yaptım. Toplam masrafımız sanırım 3-4 bin falandı .

Sizde çoluk çocuk var mı ?
10bin tl ile bu kadar geçinememenız biraz sıkıntı . Bence bir gelir gider planlaması yapın . Eğer 2 kişi isenız.
Ben gayette her hafta et yerım . misafir gelirse illaki et yaparım . + sokak hayvanları için çok fazla giderleirm vardır .

Paraniz yoksa yemekleri evde yapmayi anlarim. Ama gercekten geliriniz yazdiginiz kadarsa bu kadari bence cimrilik. 10 bin tl ile gecinememeyi ben de anlamiyorum. Cunku 14 binle bakici maasi temizlikci maasi yatirimlik ev kredisi ve bir wv passat (polo luksse buna ultra luks dersiniz diye belirttim ki bence normal bir arac) kredisi oduyorum. Yılda ortalama 20 25 kere de seyahat ederiz. Kimi yurtdisidir kimi luks oteldir kimi zaman hic bilmedigimiz bir yerse turdur kimi mini bir pansiyondur ama hic yemek falan yapmadan guzelce donuyor.

Paraniz yoksa yemekleri evde yapmayi anlarim. Ama gercekten geliriniz yazdiginiz kadarsa bu kadari bence cimrilik. 10 bin tl ile gecinememeyi ben de anlamiyorum. Cunku 14 binle bakici maasi temizlikci maasi yatirimlik ev kredisi ve bir wv passat (polo luksse buna ultra luks dersiniz diye belirttim ki bence normal bir arac) kredisi oduyorum. Yılda ortalama 20 25 kere de seyahat ederiz. Kimi yurtdisidir kimi luks oteldir kimi zaman hic bilmedigimiz bir yerse turdur kimi mini bir pansiyondur ama hic yemek falan yapmadan guzelce donuyor.

Ay merak ettim. Yılda 20-25 kere seyahat demek ayda 2 demek. Sadece gezmek için mi bunlar? Çok gıpta ettim doğrusu

Mutfak eşyalarının hepsini aldım, nevresim de aldım onlarda sıkıntı yok. Birikim yapmak için çok dengesiz ve güvensiz bir ekonomimiz var ne yazık ki. Ah keşke deseler sen şimdi biriktir 5 sene sonra alırsın ne istersen hiç gocunmadan biriktiririm ama işte güvenilmiyor ki hiçbir şeye.

Bu kadar karamsar olmayın. Evet şartlar çok iç açıcı değil. Ama düzenli bir geliriniz var. Mesela normalde kendi maaşınız kendinize anca yetiyorsa elbette zor geçinirsiniz. Günümüz şartları biraz fedakarlık gerektiriyor. İndirim takip etmek, atıyorum manikür pedikür evde yapmak, eli iyi ama fiyatı uygun kuaföre gitmek, elektrik su gereksiz israftan kaçınmak.. Vs Vs iki memur maaşıyla pekala güzelce geçinip kenara üç beş yatırım yapabilirsiniz.

Biz ilk evlendiğimiz de eşim ve benim ailem yaptı düğün hazırlığı ev alışverişi filan. Çünkü ben çalışmıyordum. Evlendikten sonra eşimin kredi borçları vardı, ev kiraydı, düğün zamanı eşimin elinde 200 tl nin kalmadığını hatırlarım. Yine de herşeyin en uygununu almamıza rağmen. Sonra eşim sağolsun dershaneye kurslara gönderdi beni atandım. 1,5 sene neredeyse kendi maaşıma hiç dokunmadık ve eşimin maaşındands arttırdık. Düğün takılarını da koyup peşinat yaptık krediyle ev aldık. toplam 4 yıllık ödeme seçtik. Bu sürede her yıl tatilimizi de yaptık dışarıdan da yedik gezdik tozduk. Yeterki bütçeyi güzel kullanın. Herşeyi yapabilirsiniz.

Ha derseniz ki, ben kendimi kasmam ne istersem alırım istediğim gibi harcarım o zaman para hiç yetmez.

Ben orta sınıf sayılıyorumdur herhalde evimize 10k üstünde bir para giriyor. Kızım özel okula gidiyor aylık 2500, kira+aidat 3000, market masrafım gerçekten çok. Ne yiyorsak oyuz diyorum. Çoğu şeyi organik, birinci kalite, yerli üreticiden almaya çalışırım. Müdavimi olduğum gurme market var. Oranın balı, buranın pekmezi alıyorum. Ve bunu asla lüks olarak görmüyorum. Vücuduma hak ettiği özeni göstermek bu benim için. Kıyafet ortalama markalardan alırım, çok almam ama. Gereğinden fazla kıyafet tüketim çılgınlığı bana göre. B segmentinde küçük bir arabam var. Onun bile masrafı almış başını gitmiş. Tatil beldesinde yaşadığım için eskisi gibi tatil masrafım olmuyor.
Bir süre sonra yurt dışına taşınacağım Ama Benim gelecek kaygım var. Hayatım benim küçük ailemden ibaret değil çünkü. Ailem, eşimin ailesi,arkadaşlarım var. Tanıdığım herkesin durumu iyi olsa bile ülkemin hali için kaygılarım var. Ülkenin şu halinde genel olarak gelecek kaygısı duymamak tuhaf olur zaten.

Bu kadar karamsar olmayın. Evet şartlar çok iç açıcı değil. Ama düzenli bir geliriniz var. Mesela normalde kendi maaşınız kendinize anca yetiyorsa elbette zor geçinirsiniz. Günümüz şartları biraz fedakarlık gerektiriyor. İndirim takip etmek, atıyorum manikür pedikür evde yapmak, eli iyi ama fiyatı uygun kuaföre gitmek, elektrik su gereksiz israftan kaçınmak.. Vs Vs iki memur maaşıyla pekala güzelce geçinip kenara üç beş yatırım yapabilirsiniz.

Biz ilk evlendiğimiz de eşim ve benim ailem yaptı düğün hazırlığı ev alışverişi filan. Çünkü ben çalışmıyordum. Evlendikten sonra eşimin kredi borçları vardı, ev kiraydı, düğün zamanı eşimin elinde 200 tl nin kalmadığını hatırlarım. Yine de herşeyin en uygununu almamıza rağmen. Sonra eşim sağolsun dershaneye kurslara gönderdi beni atandım. 1,5 sene neredeyse kendi maaşıma hiç dokunmadık ve eşimin maaşındands arttırdık. Düğün takılarını da koyup peşinat yaptık krediyle ev aldık. toplam 4 yıllık ödeme seçtik. Bu sürede her yıl tatilimizi de yaptık dışarıdan da yedik gezdik tozduk. Yeterki bütçeyi güzel kullanın. Herşeyi yapabilirsiniz.

Ha derseniz ki, ben kendimi kasmam ne istersem alırım istediğim gibi harcarım o zaman para hiç yetmez.
Şu anda hiçbir sıkıntım yok, maaşımın 3te 2si artıyor her ay. Ben zaten öyle çok harcayan biri değilim. Sadece evlilikten sonra ev geçindirmek gözümü korkutuyor.
Mesela düğün takılarını peşinat yapıp 4 yıl ödemeyle ev almak imkansız şu an. Hem evler çok pahalı hem faizler çok yüksek. Yaşanılan şehir de çok etkiliyor. Şu anki gelirimle küçük bir anadolu şehrinde kraliçe gibi yaşarım muhtemelen. O konudan da şansımız yok.

Evet Bennde bunu kastediyorum ama lüks lüks diye tutturdu insanlar
Bennde şaşkınlık içerisindeyim
Hatta müsrif olduğumu söyleyenler bile oldu
Senede 4 gün Bodrum’da orta halli bir ötele gitmek lüksmüş
Ev tutup yemeği kendimiz yağabilirmişiz
Ben buna tatil demem ki
Yer değiştirme derim
Yemeği kendim yapacaksam keyfime bakamayacaksa benim için tatil değildir
Maldivler’e gitmiyorum kendi ülkemde dediğim gbi orta halli bir otel lüks değildir
Hatta bu sene gidemedik de , durumlar el vermedi
Maşalarımız iyi gibi görünse de bu şartlarda aslında DEĞİL onu kastettim
Aynı şekilde düşünüyorum. Isteyen istediği yorumu yapabilir.
Hayat sadece calismak ve karin doyurmak değildir. Yemek icmek gezip görmektir ...

Şu anda hiçbir sıkıntım yok, maaşımın 3te 2si artıyor her ay. Ben zaten öyle çok harcayan biri değilim. Sadece evlilikten sonra ev geçindirmek gözümü korkutuyor.
Mesela düğün takılarını peşinat yapıp 4 yıl ödemeyle ev almak imkansız şu an. Hem evler çok pahalı hem faizler çok yüksek. Yaşanılan şehir de çok etkiliyor. Şu anki gelirimle küçük bir anadolu şehrinde kraliçe gibi yaşarım muhtemelen. O konudan da şansımız yok.

O zaman hic dert etme cok rahatca gecinirsiniz.
Mesela ben burda bazen sok oluyorum.
Cunku etin kilosu 80 tl haftada 1 zor yiyoruz diyorlar. Ben miss gibi eti kasaptan neresini begenirsem secip aliyorum kilosu 55 tlydi daha bu hafta. Kusbasi yapiyor 1 kg. 2 kere sote bir kerede yemege et olacak sekilde yetiyor. Cunku 2 yetiskin 1 bebek var evde. Zaten yetiskin insanin gunluk et ihtiyaci 70 gram.
Kisin 4.5 liradan levrek aldik 100 tane. Dondurduk.
Zaten balikci temizleyip hazirlayip veriyor. 2 li 2li posete koyup dolaba atmak cok zor bir sey degil.
Her hafta 2 tane yapiyorum.
Yani haftada 2 et 1 balik 1 de etli yemek yemek sanildigi gibi bir meblag tutmuyor. Disarida da yiyoruz. Sebze yemegi de yiyoruz. Bakliyat da yiyoruz. Bu etin bir sotelik kismi kalabiliyor bile bazen dondurucuya atiyorum. Tabi ki 3 yetiskin cocugu olan 5 kisilik aile farklidir.

Beslenmek sadece bulgur yemek olmadigi gibi 1 kg eti bir oturusta yemek de degil.

Tavsiyem eger istanbuldaysaniz artik evin pesinatini biriktirmek bile cok cok zor.
Cunku siradan semtlerde duzgun evler bile 600 700 civari
Biz yatirimlik bir pendikten aldik merkezi bir yer degil ama 1+0 sabanci univ yakini ogrenci kiracisiyla beraber. 45 bin pesinat verdik. 110 bindi zaten... subat ayinda aldik. Kiracisindan aldigimizi kredisine veriyoruz. Ev kendi kendini oduyor.
Bir tane de beylikduzunden aldik. 150 bindi 50 bin pesinat verdik. Kiracidan alinan + 450 tl cebimizden olarak da onun kredisi odeniyor.

En azindan bir yerde birseyimiz var. Belki degerlenir zamanla. En kotu ihtimal krediler bitince satariz ikisini. Istedigimiz duzgun semtlerden baska ev bakariz.

Ben dışardaki yemekleri sağlıklı bulmuyorum kendim yapmak suc mu ?
Yaklaşık olarak 1 yıldır dışardan yemek yemeyi azalttım bu paramın olmadıgından değil sağlıklı yaşama geçtiğim için . Çocuk planlarımız var vücudumuzu hazırlıyoruz .

Ben geçiniyorum 10 bin tl ile geçinemiyorum demedim bu arada. Gayette iyi yatırım yapıyoruz . Ev borcumuz +belirli bir bağışımız var o oldugu halde gayet iyi bir birikim yapıyoruz.

Ama çocuk olduktan sonra neler değişir bilemem .

He burada bana vv passat evet bana extra lüks geliyor .
Sıfırını almaya kalktığınızda en az 200 milyardan aşağı değildir .:deli:

Merhaba herkese. Bu ara canım çok sıkkın. Yakın zamanda sevgilimle evlilik adına ilk ciddi adımımızı attık ve isteme merasimi oldu. Her şey iyi güzel aileler süper, biz çok iyiyiz seviyoruz vs ama ben geçim kaygısı duymadan edemiyorum. İkimiz de çalışıyoruz ve maaşlarımız kötü değil ama her şey çok pahalı. Yaşayacağımızı şehirde kiralar çok yüksek. Bizim ev alacak paramız yok henüz 350-400bin gerek en az. Çok ücra semtlere de gidemiyoruz işe ulaşım sebebiyle. Birikmiş paramız da gün geçtikçe pul oluyor değer kaybediyor. Gezmeyi görmeyi istediğim daha o kadar çok yer var ki hiçbirine gidemeyeceğim diyorum. Çocuk da olursa nasıl bakacağız diye düşünüyorum. Evlenmekten vazgeçmeyi bile düşündüm. O kadar içim sıkılıyor ki bir türlü yuva kuruyorum heyecanını yaşamaya fırsat vermiyor. :KK43: Ben mi abartıyorum böyle kaygılanan var mı varsa nasıl atlattı yardımcı olur musunuz?
Emin ol herkeste bu kaygi var. Cok savurmadan cok da dusunmeden guzelce her seyi halledersiniz umarim tadini cikarmaya bak.
Nisanlim ve benim aylik gelirimiz 20 bini geciyor ama bizde de ayni kaygilar mevcut. Ulkemizin ekonomisi konusuna hic girmeyecegim.

O zaman çok rahat geçinirsiniz. Başta bir iki sene belki bocalama ya da, borcunuz olursa onu ödemekle geçersiniz ama mesela sadece eşinizin maaşını yeseniz sizin maaşın da üçte ikisini kenara atsanız güzel birikim olur. Biz hemen ev almadık o kısmını yazmamışım. Evliliğimizin 4,5 senesinde ev aldık. O güne kadar düğün takılarına dokunmadım. 4.5 yılda da birikim yaptık anca peşinat oldu. Ve 30 senelik bina aldık. O yüzden uygun oldu. Ha evime tadilat yaptırdık ama gidip sıfır ev alamazdık kendi kendimize anca bu kadar oldu. Sizde umutsuzluğa kapılmayın. Neyin ne olacağı belli olmuyor. Bir ay önce alınan altın fırladı gitti. Tabi herşey pahalandı ama insanız elbette bazı şeyleri yaşayacağız. Umarım herşey korktuğunuz gibi değilde kolaylıkla olur.

Bu tarz konularda hep aynı şey oluyor, birinin lüks dediğine öteki ihtiyaç diyor. Bu çok değişken bir şey. Anneme baksan ben lüksüm, ama üst kat komşum çalışmadığı halde benden 10 kat daha lüks her konuda. Bir çantası minimum 500 tl, ben max 150 tl vermişimdir bugüne kadar.

Cok tuhafsiniz. Aracim olmasina ragmen cogunlukla toplu tasimayla ise gidiyorum. Evimin tam onunden binip is yerimin tam onunde iniyorum dolmustan.
Bu sekilde mi spor ihtiyaci karsilanacak? Yok on dakika yurusem ne farkeder? Sadece yuruyusle gobek kol sirt kaslarinizi ne kadar calistirabilirsiniz mesela? Keske bu kadar genellemeseydiniz.
Her sabah starbuckstan kahve aliyorum. 5.75 alti ustu.

Emin olun gerçekten geçim derdinde olan bir insan kol ve sırt kaslarını pek düşünemezler, nerden ekonomi yapsam da çocuğumun her ay midesine azcık bi et girebilsin diye düşünür... İkincisi alt tarafı kahve demişsiniz ya haftanın 5 günü çalıştığınızı öngörürsek bu da ayda 130 liranızı sadece kahveye veriyorsunuz demektir ki Türkiye şartlarında bu bile büyük para hele ki yeni evlenmiş ve tüm giderleri ile birlikte borç ödemek zorunda kalan çiftler için... Empati kuramadığınız için asıl siz komiksiniz....

Back