• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Geçinemeyenler kulübü

bizim balkon acik, kalinca giyinip cikiyoruz berelerimizide takip.
200 tl zammi ne icin yapiyolar
Bizim kapalı, polar sabahlıkla çıkıyoruz, ona rağmen üşüyoruz ya.
4 5 derece oluyor, açık olsa düşünemiyorum, bayağı soğuk.

Gelir gider dengesi için, yetmiyordu malum.
Zamlar ve asgari ücret zammı da kaymaklı kadayıfı oldu meselenin.
İşveren maliyeti 4buçuk oldu.
Zam da 200 tl değilmiş, tam tamına yüzde 50 zam yapıyorlarmış😂
Ohh ohhh

Son düzenleme:
Bizim kapalı, polar sabahlıkla çıkıyoruz, ona rağmen üşüyoruz ya.
4 5 derece oluyor, açık olsa düşünemiyorum, bayağı soğuk.

Gelir gider dengesi için, yetmiyordu malum.
Zamlar ve asgari ücret zammı da kaymaklı kadayıfı oldu meselenin.
İşveren maliyeti 4buçuk oldu.
Zam da 200 tl değilmiş, tam tamına yüzde 50 zam yapıyorlarmış😂
Ohh ohhh
bakalim bizimkilir de toplanti yaparlar ozaman bu ay guvenlik maasi apt gorevlisi maasi, dogalgazi elektrigi suyu bizimkide artacak ozaman,
ben bazen hic bisey almadan cikiyorum yinede usumuyorum 😳

Sizin kabul etmediğiniz iscinin bir mesleği olmadıgı.
O nerden cıktı?
Duvar ustasının mesleği vardır hanımefendi.
Üzgünüm ama onun da uzmanlık alanı duvardır.
Bu bir meslektir.
Size ayıp etmisler meslek demisler ama öyle.

bir duvar ustasının
bir tesisat ustasının
bir mekanik ustasının (sanayideki ustalar yani)

tabii ki mesleği vardır ve uzmandır bu kişiler

ülkemizde sorun şu ki meslek liseleri nadiren doğru düzgün mesleki eleman yetiştiriyor, bunu dışında da bir yetiştirme mekanizmamız örgütlenmemiz (örgütlenmek de neymiş, anarşik anarşik!) yok. o kadar yok ki geleneksel işlerde artık usta kalmadığı için meslekler ölüyor.

eline malayı alan duvar ustasıyım eline tornavidayı alan elektrik ustasıyım diyor

yoksa bu alanlarda usta bulmak aslında uzman bir öğretmen bulmaktan, mühendis bulmaktan daha zor.

vasıfsız işçi dediğimiz hamaldır, düz beden işçisidir, temizlik işçisidir, mutfak işçisi, bağ bahçe işçisidir, yoksa bağ bahçe işçisi bile budamayı bildiği ilaçlamayı bildiği anda vasıf kazanmış oluyor. ama dediğim gibi "bilmek" çok zor ölçülür bir yetenek bu alanlarda, ölçme değerlendirme mekanizması yok. vasıfsız denmesi biraz da bundan.

dahası 100 tane vasıfsız işçi lazımsa bir işe, 2 tane vasıflı usta, 1 tane ustabaşı-formen gerekir. yani bu sektörlerde ekseriyet vasıfsızdır yahut vasıf aranmıyordur- adam vasıflı bile olsa vasıfsız işi yapıyordur. esasen asgari ücret de sadece bu vasıf aranmayan kişilere verilecek ücret olmalı, normalde tanımı bu. buydu. eskiden berberin yanına giren 12-14 yaşındaki çırak çocuklara verilirdi bu ücret. Şimdi 3-5 senedir asgari ücrete daha fazla zam yaptılar. bu kötü değil (her ne kadar bu artış diğer zamlarla yok olup gitse de) ama asgari ücretten fazla kazanması olağan olarak , hayatın normal akışı içinde beklenen kişiler %3 hatta 0 zamlarla seneler geçiriyor. Bu da normal değil ki!

elbette ki bu işlerinde de zorluğu var ve elbette ki herkes insanca yaşayacak ücret almalı. ama herkes de eşit ücret alamaz. biz komünist rejime geçmediysek tabii! öyle bir dünya ancak sosyalist hatta komünist bir düzende olabilir (ha bence Türkiye dünyanın en komünist devleti sıralamasına girer, suyu yolu madeni geçtim vatandaşı bile devletin "malı" gören, devletin herkesin malına çökebildiği, herkesin devlete "kurban" olduğu bir kafa komünistlik değil de nedir?). (ironi yapıyorum).

Ama 12-14 yaşında çırak çocuklara verilecek ücretin üniversite mezunu mühendise, hemşireye, avukata verilmesi de adalet değil- yeni başlayan veya özelde çalışanlar için. Uzun yıllardır çalışanlara gelirsek (bu insanlara da "ne ücret alacağını bilmiyor muydun" demek büyük haksızlık; ben 20 sene önce meslek seçtim, 20 yıl önce böyle değildi, Nostradamus muyum ben?). bu insanlar da daha reel zamlar almalıydı. üstüne özel sektörde de devlet "en az şu kadar zam olmalı" demeli. ama işte bizim halkımız hep böyle birileri çıksın onların yerine hakkını savunsun diye bekliyor. bu işler sendikaların işleri...o kadar sendika var, hani, neredeler? öyleyse diyorum ki, demek ki müstehak olan bu.

içime sinmese de geldiğim nokta bu benim.
not: devlette de özelde de çalışmıyorum. benim iş durumum biraz farklı.

bakalim bizimkilir de toplanti yaparlar ozaman bu ay guvenlik maasi apt gorevlisi maasi, dogalgazi elektrigi suyu bizimkide artacak ozaman,
ben bazen hic bisey almadan cikiyorum yinede usumuyorum 😳
Nasıl üşümüyorsun yahu, sizin oralar da serindir eser sağlam.
Şuan burası 3 derece, ank 7 diyor.
Sizinki hadi olsun 5, insan üşümez mi😂

Tabii size de gelecek zam, aynen.
Maliyet artınca mecbur oluyor zaten.
Maaşına gelen zammı böyle böyle geri alıyorlar işte.

Nasıl üşümüyorsun yahu, sizin oralar da serindir eser sağlam.
Şuan burası 3 derece, ank 7 diyor.
Sizinki hadi olsun 5, insan üşümez mi😂

Tabii size de gelecek zam, aynen.
Maliyet artınca mecbur oluyor zaten.
Maaşına gelen zammı böyle böyle geri alıyorlar işte.
bizim evin karsisi kibris koy ve bildigin bos arazi gibi dusun ruzgari kesen bisey yok gibi onumdeki binayi saymazsam,
sert ruzgarlarda balkonda yer yerinden oynuyo ama bugun usumuyorum mesela burda ustsuz cikinca

Oo ben ölmüşüm o zaman ağlayanım yok. Zamdan önce bizim aidat 500 küsur gelmişti. Bu ay yedi yüz gitti o zaman. Ek dersler de yok. Resmen içeri gireceğiz

😳

Eklentiler

• Screenshot_20210101_225218.jpg
    Screenshot_20210101_225218.jpg
    129,3 KB · Görüntüleme: 23
klima falandami calismiyor bu mevsimde ?
gerci bu sene ankara bile gunduz 12 13 derece suan izmirde yanmaması dogal sanirim
Yok yok ne klima ne kombi .inan hic bisey kullanmıyoruz ve ben sortluyum

Back