Gebelikte Romatoid Artrit ve Yönetimi

Gebelikte romatoid artritiniz varsa, durumunuzun bebeğinizi ve hamileliğinizi nasıl etkileyeceğini merak ediyor olabilirsiniz. İyi kontrol edilen romatoid artritli anne adayların sağlıklı bir hamilelik ve doğum yaşama şansı oldukça yüksektir. Daha iyi bir haber olarak; pek çok hamile anne, gebelikte romatoid artrit semptomlarının iyileştiğini fark etmektedir.2009 yılında yapılan bir araştırmada; romatoid artrit problemi olan kadınların düşük doğum ağırlıklı bir çocuk doğurma riskinin daha yüksek olduğu bulundu. Peki, anne adayları için başka hangi riskler mevcuttur? Aile planlamanızı nasıl etkiler? Daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin!

Romatoid Artrid Gebeliği Nasıl Etkiler?




Romatoid artrid; bir kişinin bağışıklığının sağlıklı doku ve organlara saldırdığı bir durumdur. Genel olarak, hamileliğinizi çok fazla etkilemez. Ancak, gebe kalmak romatoid artridinizi etkileyebilir. Ancak, bunun iyi yönde olduğu söylenebilir. Romatoid artridi olan kadınların ortalama %50-80’i, hamilelik ilerledikçe eklemlerde şişlik ve ağrıda iyileşme olduğunu fark etmektedir.

Semptomlardaki iyileşmeler, genel olarak gebeliğin ilk 3 aylık döneminde başlar ve doğuma kadar devam eder. Bununla birlikte, doğumdan sonraki ilk birkaç ay içinde alevlenmeler yaşanması da nadir değildir. 2008 yılında yapılan bir araştırma; kadınların %40’ının doğumdan sonra en az bir orta derecede alevlenme yaşadığını ortaya koydu. Doktorlar, hamilelikte belirtilerin neden iyileştiğinden tam olarak emin değiller.

Bağışıklık sistemi pek çok değişikliğe uğrar. Ve hamilelik, vücudunuzun fetüsü “yabancı” olarak reddetmesini önlemek için bağışıklık tepkinizi düşürür.

Gebelikte Romatoid Artrit Nasıl Yönetilir?


Hamilelikte yaşayabileceğiniz en büyük değişiklik tedavinizdedir. Bunun nedeni; durumu yönetmek için kullanılan bazı ilaçların hamilelik sırasında devam etmesinin güvenli kabul edilmemesidir. Bazı ilaçların gebe kalmadan önce kesilmesi gerektiğinden, romatoid artrit ilaçlarınızı doktorunuzla konuşmalısınız.

Hangi ilaçların devam edeceğine ve hangilerinin durdurulacağına ilişkin karar, gebelikte yaşadığınız semptomların ne ölçüde olduğu da dahil olmak üzere çeşitli faktörlere bağlı olacaktır. Bazı reçeteli ilaçlar, doğum kusurları riskini arttırabileceğinden, hamilelikte alınması hiçbir zaman güvenli değildir. Aspirin ve bazı iltihaplanma karşıtı ilaçlar gebeliğin bazı kısımlarında güvenle alınabilir. En doğru kararı doktorunuz verecektir. Ek olarak, doktorunuz tarafından onaylanmadığı sürece, bitkisel ilaçlardan tamamen kaçınılmalıdır.

Doktorunuz; düşük yağlı, yüksek karbonhidratlı, yüksek lifli bir diyet önerebilir, ayrıca ekstra kalsiyum ve D vitamini takviyeleri önerebilir. Bu takviyeler, özellikle de kemik kaybı riskini arttıran ilaçlar kullanmanız durumunda önemlidir.

Gebelikte Romatoid Artrit Bebek İçin Riskli Mi?


Bazı araştırmalar; romatoid artrit tedavisinde kullanılan bazı ilaçların, erken yırtılma ve düşük düşük doğum ağırlıklı bir bebeğe sahip olma riskini arttırabileceğini göstermektedir. Ancak, gebelikte ölü doğum veya düşük riskini arttırdığına dair bilimsel bir kanıt bulunmamaktadır.

Doğum Sancıları ve Doğum Nasıl Etkilenir?


Doğum sancıları ve doğum sırasında, etkilenen eklemlere çok fazla baskı uygulamayan pozisyonlar seçmek önemli olacaktır. Durumunuzu yöneten doktorla, hangi pozisyonların en iyi sonucu verebileceği hakkında konuşun. Romatoid artritinizin olması, normal doğuma girmenizi zorlaştırırsa, son derece düşük bir ihtimal olsa da, sezaryen ameliyatına ihtiyaç duymanız mümkündür.

Sonuç olarak; gebelikte romatoid artritiniz varsa, tamamen sağlıklı bir hamilelik ve bebek sahibi olma şansınız çok yüksektir. Hamilelik sırasında semptomların iyileşme ihtimali de yüksektir. Sadece, uygun bir gözetim ve tıbbi bakım altında olduğunuzdan emin olun. Her zaman olduğu gibi, gebelik ilerledikçe sorularınızı ve endişelerinizi doktorunuza dile getirin.

Preeklampsi Riski


Uzmanlar, bağışıklık sistemiyle ilgili sorunları olan kadınların preeklampsi riskinin daha yüksek olduğunu belirtmektedir. Ve yapılan çalışmalar, romatoid artriti olan kadınların, bu durum için daha yüksek bir risk altında olduğunu göstermektedir.


Halk arasında gebelik zehirlenmesi olarak bilinen preeklampsi; hamilelikte yüksek tansiyona neden olur. Komplikasyonlar arasında nöbetler, böbrek sorunları ve nadir durumlarda anne ve / veya çocuğun ölümü yer alır. Genellikle, gebeliğin 20. haftasından sonra başlar ve herhangi bir belirgin belirti olmaksızın devam edebilir. Genel olarak, gebelik muayeneleri sırasında keşfedilir. Durum fark edildiğinde, anne ve bebeğin sağlıklı kalmasını sağlamak için daha fazla muayene ve tedavi sağlanır.

Gebelikte preeklampsi için önerilen tedavi, hastalığın ilerlemesini önlemek için bebeğin doğmasıdır. Doktorunuz, doğumun zamanlamasıyla ilgili riskleri ve faydalar hakkında bilgi verecektir.

Erken Doğum Riski Artar Mı?

Romatoid artritli kadınların erken doğum riski daha yüksek olabilir. 2013 yılında yapılan bir çalışmada; 2001 ile 2009 yılları arasında, romatoid artrit problemi olan gebelikler incelendi. Çalışmanın sonucunda; kadınların %30’unun gebeliğin 37.haftasından önce doğum yaptıkları görüldü. 2011 yılında yapılan bir başka çalışmada da; romatoid artriti olan kadınların erken doğum yapma riskinin daha yüksek olduğu bulunmuştur.

Düşük Doğum Ağırlığı Riski Artar Mı?


Gebelikte romatoid artrit belirtileri yaşayan kadınlarda, düşük doğum ağırlıklı bir bebek dünyaya getirme riski daha yüksek olabilir. 2009 yılında yapılan bir çalışmada; iyi kontrol edilen kadınların, daha düşük doğum ağırlığına sahip bir bebek doğurma riskinin daha yüksek olmadığı bulundu. Bununla birlikte, hamilelikte daha fazla semptom yaşayan kadınların düşük doğum ağırlığına sahip çocuklar doğurma riski daha yüksekti.

İlaçlar Riski Arttırır Mı?


Bazı araştırmalar, romatoid artrit ilaçlarının gebelik komplikasyonları riskini arttırabileceğini göstermektedir. 2011 yılında yapılan bir araştırmada; bazı ilaçların, özellikle anne karnındaki bebek için toksik olabileceği görülmüştür.

Doğumdan Sonra Ne Beklemeli?


Romatoid artriti olan birçok kadın, doğumdan kısa bir süre sonra, genellikle 3 ay içinde bir alevlenme yaşar. Böyle bir durumda, semptomları yönetmek için hangi ilaçların kullanılmasının güvenli olduğu konusunda bir doktorla konuşmak en iyisidir.

Doktorlar, genellikle emzirmeyi teşvik etmektedir. Çünkü, emzirme hem bebek hem de anne için birçok fayda sağlamaktadır. Bu aşamada, doktorunuz, bebeğiniz için güvenli olan ve anne sütüne geçmeyecek ilaçlar önerebilir.

Sonuç Olarak…


Birçok kadın, gebelikte romatoid artrit belirtilerinde bir azalma yaşar. Ancak, doğumdan sonraki ilk birkaç ay içinde alevlenmeler yaşayabilir. Romatoid artriti olan kadınlarda, gebelik komplikasyonları riski diğer kadınlara göre biraz daha yüksektir. Doktorlar, hamile kalmaya çalışmadan önce veya bir kadın hamile kalır kalmaz ilaçların değiştirilmesini tavsiye edebilir.

Bazı riskler söz konusu olsa da, romatoid artrit, sizi çocuk sahibi olmayı planlamaktan alıkoymamalıdır. Önemli olan, düzenli olarak kontroller yaptırmaktır. Doktorunuza, kullandığınız ilaçların olası yan etkilerini sorun. Dikkatli ve düzenli bir bakım ile romatoid artirtli kadınlar da başarılı ve sağlıklı bir hamilelik ve doğum geçirebilir.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…