arkadaşlar blogcu bı arkadas sıtesınde kendı yaşadığı süreci nasıl beslenmesi gerektiğini bı uzmandan almıs olduğu program sayesınde, paylasmıs ve ben de size
Sağlıklı hamilelik
Posted on Kasım 13, 2008 by kisd
Kimi zaman bir karar veririz, o kararın nasıl bir kelebek kanadı olacağını fark etmeden…
Çoğu zaman kendi seçimlerimizi bilinçli olarak yaparız ama bu seçimlerin neleri tetikleyeceğini asla bilemeyiz.
Çoğumuz sadece anı görürüz, pek azımız zamanı görebilir.
Ben sadece tartıda gördüğüm rakama kızıp diyetisyene gittiğim 22 temmuz tarihinin kilo açısından bir dönüm noktası olduğunu düşünedurayım göstergeler farklı şeyler de ima ediyor.
22 temmuz’dan sonraki 1.5 ay boyunca uyguladığım sağlıklı beslenme düzeninin bana sadece ideal kilomu değil aynı zamanda bebeğimi de getirdiğini düşünüyorum. Ve aklıma esip, eh yeter ya ben bir diyetisyene gideyim de ölçülüp biçileyim kararının aslında kocaman başka bir planın parçası olduğunu hissediyorum. Hayatımda ilk defa bir şey için yönlendirildiğimi hissediyorum. Zamanı geldiğinde gelecek olan küçük adam için ne gerekiyorsa yapmışım:)
Şimdi de küçük adamımı beklediğim süre boyunca uygulamam tavsiye edilen beslenme planını paylaşmak istiyorum. Hamilelikte kilo alımı dengeli bir plan dahilinde gerçekleşirse annenin doğum sonrası kilo verme sürecinin ne kadar rahat olduğunu gördüm. Bu konuda araştırma yapanlara da yardımcı olmak istedim.
Kadın doğum doktoruna ilk gittiğim gün bana verdiği listeyi ilk önce diyetisyenime götürüp onayını aldım. İlk 13 hafta listeyi uygulayamadım, zaten hem doktor hem de diyetisyen beslenme düzenini oturtmak için bulantıların geçmesini beklemem gerektiğini, bulantılar geçene kadar da ne yiyebiliyorsam onu yememi tavsiye etmişlerdi.
Benim bulantılarım erken başladı, 6.haftanın başında… Herkes gibi sabah değil daha ziyade öğleye doğru ve akşam üstü bastırıyordu. Genelde istifrağ ile sonuçlanıyordu… Tiryakisi olduğum çaydan tiksindim, süt ve yumurtayı haftalarca tüketemedim. Bunların hepsi normal.
Bulantının ilk haftası resmen aç gezdim, kavun, üzüm, beyaz leblebi, yeşil elma, çubuk kraker… evet bütün yiyebildiklerim bu kadar idi.
Bulantının ikinci haftası teyzeme taşındım. Yemek çeşitliliği olduğunda bir miktar yiyebildiğimi keşfettim. Makarna, haşlanmış patates, salatalık, ekşi çorbalar, kuru baklagil yemekleri… yiyebildiklerim arttı. 2 hafta boyunca öğle yemeğinde kaşarlı tost-ayran, akşam yemeğinde ise midemi kaldırmayan ne bulursam onları yedim. sabah kahvaltısında yiyebildiğim tek üçlü ise: karpuz-peynir-ekmek idi.
Bulantının dördüncü haftası eve geri döndüm, 1 ay boyunca eşim yemek yaptı. İnternetten yemek tariflerine bakıyorduk, ben yiyebileceklerimi söylüyordum, eşim de pişiriyordu. Bu dönemde mutfağa giremedim çünkü herşey iğrenç kokuyordu. Öğle yemeklerini kokular yüzünden dışarda yiyemediğim için şirkete tost söylüyordum. Akşam yiyebildiklerimi fikir vermesi açısından yazıyorum: Yeşil mercimek çorbası (bol limonlu), yayla çorbası, tarhana çorbası, bulgur köftesi, mercimek köfte, kıymalı makarna (soğuk), patates salatası.
Hamileliğin 13. haftasında bulantılar ve iştahsızlık yavaş yavaş kayboldu. Bundan sonra aşağıdaki listeye göre düzgün beslenebilirdim.
KAHVALTI:
1 su bardağı süt
1 yumurta veya 1 kibrit kutusu kadar peynir
2 dilim ekmek
1 yemek kaşığı pekmez veya bal veya reçel
1 adet meyve veya meyve suyu
Ihlamur veya bitki çayı (adaçayı hariç)
k.i.s.d.in notu: Ben kahvaltıda süt içemiyorum, o yüzden sütü kahvaltıdan 1 saat sonra işyerinde içiyorum. Ekmeği çavdarlı veya tam buğday unlu tercih etmek daha güzel olur. Çünkü hamilelik nedeniyle yavaşlayan bağırsakların lifli gıdalar tüketilerek çalıştırılması gerekiyor.
ARA ÖĞÜN: 1 porsiyon meyve
k.i.s.d.in notu: 1 porsiyon meyve ölçüsünü BURDA bulabilirsiniz. Kuru kayısı ile ceviz, badem veya fındık kombinasyonu yapıyorum genelde.
ÖĞLE:
60-80 gr etli yemek (3 köfte+sebzeli tabak da olabilir) veya 1 tabak kurubaklagil yemeği
4 dolu yemek kaşığı pilav veya makarna
1 küçük kase yoğurt (125 ml)
1 dilim ekmek
1 porsiyon meyve
k.i.s.d.in notu: Bebeğin gelişimi için hayvansal protein çok çok önemli. Bizim kalsiyum depolarımız için de yoğurt ve süt çok çok önemli. Normalde et yemeyi sevmediğim halde her gün et yiyorsam sadece bunun içindir:) Etten sıkıldığım zaman nohut, fasülye, mercimek gibi alternatifleri tercih ediyorum. Balık da çok güzel bir alternatif tabii ki. Karbonhidrat miktarını kısıtlı tutmakta fayda var. Dilerseniz 1 dilim ekmek yerine daha çok pilav veya makarna veya 1 kase çorba da olur.
ARA ÖĞÜN: 1 bardak süt veya sütlü kek veya muhallebi , 1 porsiyon meyve
Bu ara öğünü öğleden sonra 2 ara öğün olarak da algılayabiliriz. Öğle yemeğini 12-1 arasında yiyorsak 14:30 civarında meyve, 17:00 de süt ara öğünü yapabiliriz.
AKŞAM:
1 kase çorba
80 gr et veya etli sebze yemeği
Mevsim salata (az yağlı)
1 dilim ekmek
1 porsiyon meyve
YATARKEN: 1 bardak süt veya 1 küçük kase yoğurt
Umarım bir fikir verebilmişimdir