gebelikte nasl besleniyorsunuz?


teşekkür ederim canım bende araştırıyorum bulduklarımı da sizlerle paylaşmak sizlerin de görüşlerini almak istiyorum bu süreç önemli bir süreç ve sağlıklı mutlu geçirmek en güzelidir,dediğin gibi kiloları alıp bebeğe faydası olmayacaksa ben ne yapayım o kadar kıloyu sadece bana kalacaksa bakalım ebru şallının kitabını da sipariş ettim ordan okuduklarımı da burda paylaşırım
 

balık yerine ceviz yiyebilirsin.
 
arkadaşlar blogcu bı arkadas sıtesınde kendı yaşadığı süreci nasıl beslenmesi gerektiğini bı uzmandan almıs olduğu program sayesınde, paylasmıs ve ben de size
Sağlıklı hamilelik
Posted on Kasım 13, 2008 by kisd
Kimi zaman bir karar veririz, o kararın nasıl bir kelebek kanadı olacağını fark etmeden…

Çoğu zaman kendi seçimlerimizi bilinçli olarak yaparız ama bu seçimlerin neleri tetikleyeceğini asla bilemeyiz.

Çoğumuz sadece anı görürüz, pek azımız zamanı görebilir.

Ben sadece tartıda gördüğüm rakama kızıp diyetisyene gittiğim 22 temmuz tarihinin kilo açısından bir dönüm noktası olduğunu düşünedurayım göstergeler farklı şeyler de ima ediyor.

22 temmuz’dan sonraki 1.5 ay boyunca uyguladığım sağlıklı beslenme düzeninin bana sadece ideal kilomu değil aynı zamanda bebeğimi de getirdiğini düşünüyorum. Ve aklıma esip, eh yeter ya ben bir diyetisyene gideyim de ölçülüp biçileyim kararının aslında kocaman başka bir planın parçası olduğunu hissediyorum. Hayatımda ilk defa bir şey için yönlendirildiğimi hissediyorum. Zamanı geldiğinde gelecek olan küçük adam için ne gerekiyorsa yapmışım:)

Şimdi de küçük adamımı beklediğim süre boyunca uygulamam tavsiye edilen beslenme planını paylaşmak istiyorum. Hamilelikte kilo alımı dengeli bir plan dahilinde gerçekleşirse annenin doğum sonrası kilo verme sürecinin ne kadar rahat olduğunu gördüm. Bu konuda araştırma yapanlara da yardımcı olmak istedim.

Kadın doğum doktoruna ilk gittiğim gün bana verdiği listeyi ilk önce diyetisyenime götürüp onayını aldım. İlk 13 hafta listeyi uygulayamadım, zaten hem doktor hem de diyetisyen beslenme düzenini oturtmak için bulantıların geçmesini beklemem gerektiğini, bulantılar geçene kadar da ne yiyebiliyorsam onu yememi tavsiye etmişlerdi.

Benim bulantılarım erken başladı, 6.haftanın başında… Herkes gibi sabah değil daha ziyade öğleye doğru ve akşam üstü bastırıyordu. Genelde istifrağ ile sonuçlanıyordu… Tiryakisi olduğum çaydan tiksindim, süt ve yumurtayı haftalarca tüketemedim. Bunların hepsi normal.

Bulantının ilk haftası resmen aç gezdim, kavun, üzüm, beyaz leblebi, yeşil elma, çubuk kraker… evet bütün yiyebildiklerim bu kadar idi.

Bulantının ikinci haftası teyzeme taşındım. Yemek çeşitliliği olduğunda bir miktar yiyebildiğimi keşfettim. Makarna, haşlanmış patates, salatalık, ekşi çorbalar, kuru baklagil yemekleri… yiyebildiklerim arttı. 2 hafta boyunca öğle yemeğinde kaşarlı tost-ayran, akşam yemeğinde ise midemi kaldırmayan ne bulursam onları yedim. sabah kahvaltısında yiyebildiğim tek üçlü ise: karpuz-peynir-ekmek idi.

Bulantının dördüncü haftası eve geri döndüm, 1 ay boyunca eşim yemek yaptı. İnternetten yemek tariflerine bakıyorduk, ben yiyebileceklerimi söylüyordum, eşim de pişiriyordu. Bu dönemde mutfağa giremedim çünkü herşey iğrenç kokuyordu. Öğle yemeklerini kokular yüzünden dışarda yiyemediğim için şirkete tost söylüyordum. Akşam yiyebildiklerimi fikir vermesi açısından yazıyorum: Yeşil mercimek çorbası (bol limonlu), yayla çorbası, tarhana çorbası, bulgur köftesi, mercimek köfte, kıymalı makarna (soğuk), patates salatası.

Hamileliğin 13. haftasında bulantılar ve iştahsızlık yavaş yavaş kayboldu. Bundan sonra aşağıdaki listeye göre düzgün beslenebilirdim.

KAHVALTI:

1 su bardağı süt
1 yumurta veya 1 kibrit kutusu kadar peynir
2 dilim ekmek
1 yemek kaşığı pekmez veya bal veya reçel
1 adet meyve veya meyve suyu
Ihlamur veya bitki çayı (adaçayı hariç)
k.i.s.d.in notu: Ben kahvaltıda süt içemiyorum, o yüzden sütü kahvaltıdan 1 saat sonra işyerinde içiyorum. Ekmeği çavdarlı veya tam buğday unlu tercih etmek daha güzel olur. Çünkü hamilelik nedeniyle yavaşlayan bağırsakların lifli gıdalar tüketilerek çalıştırılması gerekiyor.



ARA ÖĞÜN: 1 porsiyon meyve



k.i.s.d.in notu: 1 porsiyon meyve ölçüsünü BURDA bulabilirsiniz. Kuru kayısı ile ceviz, badem veya fındık kombinasyonu yapıyorum genelde.



ÖĞLE:

60-80 gr etli yemek (3 köfte+sebzeli tabak da olabilir) veya 1 tabak kurubaklagil yemeği
4 dolu yemek kaşığı pilav veya makarna
1 küçük kase yoğurt (125 ml)
1 dilim ekmek
1 porsiyon meyve
k.i.s.d.in notu: Bebeğin gelişimi için hayvansal protein çok çok önemli. Bizim kalsiyum depolarımız için de yoğurt ve süt çok çok önemli. Normalde et yemeyi sevmediğim halde her gün et yiyorsam sadece bunun içindir:) Etten sıkıldığım zaman nohut, fasülye, mercimek gibi alternatifleri tercih ediyorum. Balık da çok güzel bir alternatif tabii ki. Karbonhidrat miktarını kısıtlı tutmakta fayda var. Dilerseniz 1 dilim ekmek yerine daha çok pilav veya makarna veya 1 kase çorba da olur.



ARA ÖĞÜN: 1 bardak süt veya sütlü kek veya muhallebi , 1 porsiyon meyve



Bu ara öğünü öğleden sonra 2 ara öğün olarak da algılayabiliriz. Öğle yemeğini 12-1 arasında yiyorsak 14:30 civarında meyve, 17:00 de süt ara öğünü yapabiliriz.



AKŞAM:

1 kase çorba
80 gr et veya etli sebze yemeği
Mevsim salata (az yağlı)
1 dilim ekmek
1 porsiyon meyve


YATARKEN: 1 bardak süt veya 1 küçük kase yoğurt



Umarım bir fikir verebilmişimdir
 
ya benım kuzenım 15 gun once dogum yaptı. cok kılo almamıstı hele son aylar dogru duzgun bısey yemıyodu 7.ayından sonra elınde elmayla gezdı hep mıdesı cok yanıyodu. o kadar az beslenmesıne ragmen bebek 4 kılo dogdu... babanem de 9 ay mıde bulantısı cekmıs ve elmayla beslenmıs sadece halam da 4 kıloya yakın dogmus. bız beslenemesekte bebek bızım stoklardan tuketıyo sanırım... bu konuda herkes bısey soyluyo acıkcası...
 
evet dediğin doğru olabilir,hamılelık oncesınde folık asıt kullanımına başlanması gibi mesela ben son 2 aydır yedıklerıme daha bı dıkkat edıyorum kahvaltıda beyaz peynır ve ya kasar,arada meyvelı yogurt,öğleden sonrakı arada kakaolu süt(en azından yarım yağlı ,sade sütlerin yağlı olanları ağır gelıyor,ama hamıle oldugumu öğrendıkten sonra sabahları 1 bardak lıght süt içerim ılave olarak) akşam yoğurt,kalsıyum olarak yeterınce alıyorum et kurubaklagıl de olması gerektıgı gıbı ama balık olayında ne yaparım bılmıyorum çok yemem yersem de somon onu da kızartma mı fırında mı hngsı daha ıyı olur baıcaz artık
dolayısıyla şimdiden depoları ıyı beslıyorum inşallah bebiş de yeterınce alır kullanır
 
12 haftalık hamileyim çaydan,sütten tiksindim ve canım hiç bişey yemek istemiyor,iştahsızım buda haliyle halsizlik yapıyor.çalışan bir bayanım canım sürekli meyve özelliklede portakal istiyor.allahdan mevsimi .bide hala çok bulantım var.(((
 
13 haftalık hamıleyım sut ve sut urunlerınden tıksındım yıyemıyorum ne yapacgım bılmıyorum ya cok zayıf b ı bebegım olursabenneyaptımki
 
merhabalar aşağı yukarı ben de bu şekilde beslenmeye çalışıyorum.bol bol meyve yiyorum,ceviz,balık,et,brokoli bol bol tükettiklerim arasında.sigara tiryakisiydim hamilelik şüphesinin başladığı anda sigarayı komple bıraktım.çay ve kahveyi çok çok az tüketiyorum.her gün yumurtamı yiyorum ama ben o kadar süt içemiyorum 2 güne bir bardak falan ama her gün bol bol peynir tüketiyorum özellikle de kaşar.büle işte.
yaptığım biraz yanlış şeyler de var malesef sucuk ve pastırma da yiyorum.gerçi bunları üzerine su da döküp iyice kızartarak yiyorum.
 
KIZLAR BENDE SABAHLARI MUTLAKA SÜTÜMÜ ıÇERıM PEYNıR VE YUMURTAMI DA YERıM.ıLK 3 AY YUMURTADAB ÇOK TıKSıNMıŞTıM AMA SONRADAN HER GÜN YEDıM.ÖĞLENE YAKIN 1 MEYVE.ÖĞLEN YEMEĞıMıN YANINDA YA YOĞURT YADA AYRAN..ıKıNDı MEYVE YıNE AKŞAMDA YEMEKTEN SONRA YıNE MEYVE VE CEVıZ,FINDIK DÜZENLı BESLENıYORUM YANı...HER HAFTA ET YEMEĞıM BALIK YıYORUM.BAŞLARDA TAVUKTAN DA TıKSıNMıŞTıM AMA ŞıMDı ONUDA YıYORUM.BU KADAR DÜZENLı BESLENıRKEN BıRAZ FALA KıLO ALDIM.ÇÜNKÜ BÜNYEM KıLO ALMAYA ÇOK MÜSAıT.GEÇEN HAFTADA DR A GıTTıM AYRINTILI ıÇıN.DR GEBELıK HAFTASINA GÖRE OĞLUMUN KARNINI 1.5 HAFTA ÖNDE BULDU ŞEKERıN OLABıLıR DEYıP DıYET VERDı.SEBZE AĞIRLIKLI BESLEN,MEYVE YEME ÇOK ıSTERSEN 1 ELMA YE,KIZARTMA YEME DEDı,BALIK VE ETı SÖYEMEDı.4 GÜNDE 1 KıLO VEERMıŞıM.ACABA BEBEĞıM BESLENıYORMUDUR KIZLAR?BıRDE NELER ŞEKERıMı ÇIKARTIR*NELERE DıKKAT ETSEM
NOT:ben bu diyetten öncede şekerli şeyler nerdeyse hiç tüketmiyordum sadece dr a gittiğimde bebeğim hareketlensin diye azcık çikolota yiyordum....
 
doğumuma 9 gün kaldı son 9 günde ne yesem de bebeğe faydası olsa diye düşünüyorum.. bu zamana kadar elimden geldiğince iyi beslenmeye çalıştım... ama songünlerde acaba en çok neyin faydası olur
 
günde 1 lt süt içmeni tavsiye ederim. bebeğe iyi kilo aldırıyor. Amcamın kızıyla aynı zamanda hamilelik geçirdik, o kadar ısrar etmeme rağman içemiyorum diye içmedi hiç. onun bebeği 2.400 doğdu, benim ki 3.750 doğdu:ecrin_bebek:.. hamileliğimde düzenli olarak bi yaptığım şey, hergün 1 lt süt içmek olmuştur
 
çok teşekkür ederim en iyisi ben sütü artırayımmm.. normalde 2 bardak içiyodum... son 1 hftada olsa işe yarar....
 
Ben sütü fazla içemiyorum ama bol bol beyaz peynir ve yoğurt yemeye özen gösteriyorum. Birde yeşillik ve arada (unutmazsam ceviz yiyorum)
 
ama ben hiç süt içemiyorum sadece peynir yoğurt falan yiyorum yaa zorlasamda içemiyorum sütü ne yapıcam yaaa((
 
ama ben hiç süt içemiyorum sadece peynir yoğurt falan yiyorum yaa zorlasamda içemiyorum sütü ne yapıcam yaaa((
bende de aynı sorun var doktora dedim, peynir de yoğur da olur dedi, süte zorlama içemiyorsan hatta sütlü tatlı ye en olmadı demişti.
Ben sabahları bir dilim peynir, öğlen büyük kase yoğurt, öğleden sonra 1 bardak ayran, akşam corn flakesle süt içebiliyorum(akşam midem kötü oluyor ağır yiyemiyorum meyve ve corn flakes iyi oluyor).

Ancak unutulmamalı ki kalsiyum da demir emilimini azaltıyor, et yerken özellikle süt ürünü kullanmamaya dikkat ediyorum.
Hayatımda meyve yemediğim için ben en çok bu konuda zorlanıyorum, taze sıkılmış greyfurt suyu, kivi ve muzla idare ediyorum.Kuru yemiş, kuru kayısı, incir gibi şeyler yiyorum.

Balık yiyemiyorum, zorlanıyorum bu konuda

6. ayda 8 kilo aldım
durum feci, bazen hamburger pizza gibi kaçamaklar yapıyorum pişman oluyorum...bir keresinde de tabak tabak patates kızartıp yemiştimçok aşırı canım çekmişti.
sucuğu da bırakamadım 2 haftada bir yedim genelde, ama artık bırakıcam inşallah

tosun toparlak bişey olacağım diye korkuyorum, hadi kilo verilir ama gneişleyince çatlak da oluşur diye korkuyorum...Bu kilo yapan unsurlar sağlıklı besinler de değil.
 
kızlar bir dr yakınım söyledi son aylarda kuru kayısı,ceviz,fındık ve badem bebeğe çok iyi geliyormuş.en kısa zamanda tüketmeye başlamam gerekir.
 
Kızlar sütü gece için , baş ucunuza koyun koca bi bardağı doldurup, gece tuvalete kalkınca o hazır oluyor hemen içiyorsunuz, bide gecenin hareretiyle iyi geliyor. o bardağı bitirince yenisini dolduruyorsunuz, bi daha ki tuvalete kalkışınıza kadar sütünüz oda sıcaklığına dönmüş oluyor, onuda içiyorsunuz...... böylelikle sabaha kadar bebeleriniz tosun oluyor.... hem karnınız aç kalmamış oluyor, hemde ıvır zıvıra gereksiz yere saldırmamış oluyorsunuz.... hadi bakalım içemem diye bişey yok.. nasıl içebilirim diye düşünmek var :lepi:
 
selam kizlar ben 14 aralikla 18 aralik arasinda ovulasyon testi yapmistim positifdi hep..o arada iliskiye girdik zaten 18 aralik yumurtlama donemimdi...bugun ovulasyon testi yaptim negatif cikti yani bu ay hamile degilmiyim ???
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…