Doğuma Hazırlık Gebelikte bebek hareketleri tekmelemeleri--siz ilk ne zaman hissettiniz?

Bebeklerimize aldığımız eşyalar, hastane çantası, ürünler için tavsiye ve öneriler....

esraertugrul

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
31 Mart 2009
68
7
50
Bebeğinizin hareketlerini hissetmek, gebeliğinizde yaşayacağınız en hoşunuza gidecek şeydir. Sizi en çok üzecek şey de doğal olarak, hareketlerin kaybolmasıdır. İçinizde yeni bir yaşamın filizlenip boy attığını, pozitif bir gebelik testi veya karnınızın büyümesinden, bebek kalp atımlarından bile daha fazla gösteren en önemli şey bebeğinizin hareketleridir.

ben 17. haftada sanki içimde kelebek uçuyor gibi hissettim: 20-22. haftadan sonra daha da netti. Oğlum dünyaya geldiğinde inanın o kadar özledim ki.. Sizinkileri de merak ediyorum:)):KK49:
Gebelikte bebek hareketleri tekmelemeleri Bebeğin hareketlerinin yedinci haftada başlamasına karşın, bu anne tarafından fark edilmez. Hareketlerini veya “canlandığını” 14. ile 26. haftalar arası herhangi bir dönemde, genellikle de 18. ile 22. haftalar arasında hissedebilirsiniz. Daha önce bebek sahibi olmuş bir kadın, sıklıkla bebeğin hareketlerini daha önce fark eder; çünkü nasıl bir hareket bekleyeceğini biliyordur. Doğal ki, zayıf bir kadın da şişman bir kadına göre bebeğin hareketlerini daha erken fark eder.

Bazen son tahmini doğum tarihi yanlış hesaplandığından, bebek hareketleri geç hissedilmiş olabilir.

Hiç kimse ilk kez anne olduğunu bilmenin nasıl bir şey hissettirdiğini tam olarak söyleyemez, yüz gebe kadın ilk bebek hareketlerini yüz farkı şekilde betimleyebilir. En çok tanımlanan tanımlar “karında bir kanat çırpınma hareketi” ve “kanımda bir kelebek gibi” şeklindedir. Daha erken bebek hareketleri de “çarpma veya dirsek atma”, “seğirme”, “guruldama”, “birisinin karna vurması”, “kabarcık patlaması”, “kıvranma” , “çok güzel bir parka tepe taklak yürümeye başlamak gibi” diye de tanımlanır. İlk bebek hareketi genellikle yanlış bir şekilde açlık ve gaz ağrısı zannedilir. Hatta bir kadın, “Bluzumda bir böcek geziniyor zannettim, fakat sonradan bunun bebeğimin hareketi olduğunu fark ettim” diye anlamıştır.( Ben ise bebeğimin hareketlerini kabarcık patlaması gibi hissediyorum..)

Yirminci haftaya kadar bebek hareketlerinin hissedilmemesi beklenen bir durum olmadığından, hekiminizin ultrasonla değerlendirmesi gerekir. Eğer bebeğinizin kalp atımı güçlü ve her şey yolunda gidiyor gibi görünüyorsa, hekiminiz test yaptırmaya gerek duymayacaktır.

İlk bebek hareketleriyle ilgili kaygılar, daha sonra yerini hareketlerin yeterince sık olmaması ya da bir süre fark edilmemesinden kaynaklanan kaygılara bırakır. Bununla birlikte gebeliğin bu döneminde bu kaygılar gereksizdir. Fark edilebilir hareketlerin sıklığı büyük değişkenlik gösterir. Hareketlerin özelliği değişken olmasıdır. Bebek sürekli hareketli olduğu halde bunların yalnızca bir bölümü duyulabilir ölçüde kuvvetlidir. Öteki hareketler bebeğin rahim içindeki duruşundan (örneğin dışa değil iç tarafa dönük tekmelemesinden) dolayı, ya da sizin faaliyetinize bağlı olarak duyulmayabilir (siz yürürken çocuğunuz uyuyabilir ya da uyanık olabilir, veya çok meşgulseniz küçük hareketleri fark etmeyebilirsiniz). Ayrıca siz tam da bebeğinizin en hareketli olduğu dönemde uyuyor olabilirisiniz. (Birçok bebeğin en hareketli olduğu zaman gece yarısıdır)

Gün boyu hiç bebek hareketi duymamışsanız, durumu aydınlatmanın en iyi yolu akşamleyin tercihen bir bardak süt ya da iki saat uzanmanızdır. Sizin hareketsizliğiniz ve içtiğiniz şeyin vereceği enerji bebeğinizi harekete geçirecektir. Yine olmazsa bu kez birkaç saat uzanın, ama bu kez de olmamışsa kaygılanmayın. Birçok anne, 20. haftadan önce bir dönem bir yada iki gün, hatta bazen üç-dört gün boyunca hiçbir hareket hissetmeyebilirler. 20. haftadan sonra telaşa kapılacak bir durum olmasa da (kuşkusuz tahmin edersiniz ki bebeğinizin hareketleri başlamışsa), 24 saat boyunca bebek hareketi duymazsınız hekiminizi aramanız iyi bir düşüncedir.

28. haftadan sonra bebek hareketleri daha düzenli ve kararlı olmaya başlar. Artık yeri iyice daraldığı için hareketleri de sınırlanır. Daralmış yuvasında ancak dönebilir ve kıpırdanabilir. Başı leğene yerleştiğinde artık daha da az hareket edebilir. Araştırmalar, annelerin her gün bebeklerinin hareketlerini kontrol etme alışkanlığını edinmelerinin iyi bir uygulamaya olduğunu göstermiştir. Bu evrede, her gün hareket hissetmeniz koşuluyla, hareketin ne olduğu önemsizdir. Eğer hiç hareket hissetmiyorsanız veya ani panik benzeri bir hareket olursa hekiminize danışın.

Bebekler de insandır. Onların da bizim gibi topuklarıyla diz veya dirsekleriyle tekmeledikleri “hareketli” ya da uzanıp kaldıkları, “sakin” zamanları vardır. Çoğunlukla onun hareketliliği sizin ne yaptığınıza bağlıdır. Rahim dışındaki bebekler gibi, rahim içindeki bebekler de sallandıklarında uyurlar. Bu nedenle gün boyunca hareketli olduğunuz zamanlarda bebeğiniz gündelik ritminizle hareketsizleşir. Böylece -kısmen bebek yavaşlamış olduğundan, kısmen de siz meşgul olduğunuzdan- tekmeleri pek fark etmezsiniz. Siz yavaşlar yavaşlamaz bebeğiniz hareketlenmeye başlar. Bu yüzden bir çok gebe kadın bebek hareketlerini geceleyin veya sabahleyin yatakta hisseder. Ayrıca anne öğünde ya da öğün arasında bir şeyler yiyince, belki de kanındaki şeker miktarının artışına tepki olarak, bebeğin hareketliliği artabilir. Bazı gebeler kendileri sıkıntılı ya da sinirli olduklarında da bebeğin hareketlerinin arttığını bildirmişlerdir; bu durumda bebek annenin adrenaliyle uyarılmış olabilir.

Bebekler 24. ve 28. haftalar arasında en hareketli dönemlerini yaşarlar, anca bu dönemdeki hareketler düzensiz ve genellikle kısadır ve ultrasonda görülebilirse de meşgul olan annenin hissedemeyeceği niteliktedir. 28. ve 32. haftalar arasında bebek hareketleri, dinlenme ve hareketlilik olarak tanımlanan dönemlerle daha düzenli ve sürekli hale gelir.

Başka gebe kadınların bebekleriyle kendi bebeğinizin hareketlerini karşılaştırmayın. Her yeni doğan gibi ana karnındaki her bebek de hareketlilik ve gelişme yönünden kendine özgüdür. Bazılar her zaman hareketlidir, bazılarıysa çoğunlukla sakin. Bazılarının tekmeleri düzenlidir; bazılarının hareket düzenleri anlaşılamaz. Hareketliliğin kesin yavaşlaması ya da kesilmesi olmadığı sürece pek çok durum normaldir.

Son araştırmalar 28. haftadan itibaren bebeğin hareketlerini annenin günde iki kez, bir kez annenin daha hareket olduğu sabah saatlerinde ve bir kez de daha hareketli akşam saatlerinde kontrol etmesinin yerinde olacağını gösteriyor. Hekiminiz başka bir test önermediyse, aşağıdaki testi uygulayabilirsiniz:

Saymaya başladığınızda saate bakın. Her türden hareketi (tekme, çalkalanma, dönme) sayın. 10′a ulaştığınızda saymayı kesin ve saate bakın. Genellikle on dakika içinde on kadar hareket saymış olursunuz. Bazen biraz daha fazla olabilir.

Bir saat sonunda hala on hareket sayamadıysanız, süt için veya hafif bir şeyler atıştırın; sonra sırtüstü uzanın, gevşeyin ve saymayı sürdürün. On hareket saymadan iki saat geçmişse gecikmeden doktorunuzu arayın. Hareketin olmayışı mutlaka bir sorun olduğu anlamına gelmese de, zaman zaman bebekte sıkıntı işareti olabilir. Böyle durumlarda hızla eyleme geçmek gerekebilir.

Doğum yaklaştıkça bebek hareketlerini düzenli olarak kontrol etmek de giderek daha fazla önem kazanır.

Bebeğiniz rahimde büyüdükçe daha güçlenir ve bir zamanlar kelebek dokunuşu gibi olan hareketler artık iyice güçlü bir hale gelir. Kaburgalarınıza, rahim ağzına veya karnınıza canınızı yakacak kadar güçlü bir tekme yerseniz şaşırmayın. Özellikle güçlü bir saldırıya maruz kalırsanız, duruş şeklinizi değiştirmeyi deneyin. Bu, küçük saldırganın dengesini değiştirerek saldırıyı geçici olarak durdurabilir.
 
ilk 17. haftamda hissettim. çok tuhaftı karın derimi sanki biri gıdıklıyo gibiydi. ama şimdi 19. haftamdayım gerindiğini yada döndüğünü(karnımın alt kısmında sanki bir şey büzüşüyor kasılıyor sonra da rahatlıyor tekrar), küçük pıtpıtlarını hissedebiliyorum tabi dinlenme halinde olursam :emir_bebek: annesinin kuzusu :emir_bebek::emir_bebek::nazar:
 
16.haftamda hissettim ilk. minik pıtırtılar gibiydi. damar atması gibiydi ilerledikçe , şimdi 22.hafta bildiğin tekme oldu.. :KK49:
 
Son düzenleme:
ben ilk 17. haftamda hissettim.hani suyun içine minik bir taş atarsınızda etrafa doğru dalgalar yayılır ya.tam olarak böyle birşeydi.eşim karşımdaydı oturup ağlamaya başlamıştım.o da çok korkmuştu tabi :)) bir kadının hiçbir şeye değişemeyeceği birşey bu.daha sonra daha hareketli oldu.karnım kocaman olmuş doğumum yaklaşmış metroda oturuyorum karşımdaki kadın dikmiş gözlerini karnıma bakıyor.miniğim durmuyorki sanki çıkacak gibi.:)) doğumdan bir gün önce ben artık onu burada hissedemicem diye a-ğladım. ama bebeğimi kucağıma alıpta kokusunu duymak herşeyi unutturdu.şimdi kızım 4. ayına girdi.ama ben o tekmeleri karnımda bir sağa bir sola kaymalarını hiç unutmuyorum ve özlüyorum.bu arada hamile olan arkadaşlar mutlaka günlük tutun.ihmal etmeyin.ben sonlara doğru başlamıştım.şimdi kızıyorum kendime keşke ilk zamanlarıda yazsaydım diye.inanılmaz önemli ve değerli bir hatıra.bebek doğuncada önemli anlarını kaydedersiniz.büyüdüğünde çocuğunuza hediye edersiniz :KK16:
 
5-5bucuk aylıkken 10 martta hıssettım saglık ocagına gıtmıstım kalp sesını dınlemek ıcın bı gun oncesıde ılk tekmesını hıssetmıstım suandada 7 aylık oldu kokusunu merak edıorum goruntusunu ellerını ayaklarını sureklı tekmelıo cok hareketlı maş. kıpır kıpır sanırsınız kolbastı oynuo ıcımde :)))) :KK49:
 
ben ilk 17. haftamda hissettim.hani suyun içine minik bir taş atarsınızda etrafa doğru dalgalar yayılır ya.tam olarak böyle birşeydi.eşim karşımdaydı oturup ağlamaya başlamıştım.o da çok korkmuştu tabi :)) bir kadının hiçbir şeye değişemeyeceği birşey bu.daha sonra daha hareketli oldu.karnım kocaman olmuş doğumum yaklaşmış metroda oturuyorum karşımdaki kadın dikmiş gözlerini karnıma bakıyor.miniğim durmuyorki sanki çıkacak gibi.:)) doğumdan bir gün önce ben artık onu burada hissedemicem diye a-ğladım. ama bebeğimi kucağıma alıpta kokusunu duymak herşeyi unutturdu.şimdi kızım 4. ayına girdi.ama ben o tekmeleri karnımda bir sağa bir sola kaymalarını hiç unutmuyorum ve özlüyorum.bu arada hamile olan arkadaşlar mutlaka günlük tutun.ihmal etmeyin.ben sonlara doğru başlamıştım.şimdi kızıyorum kendime keşke ilk zamanlarıda yazsaydım diye.inanılmaz önemli ve değerli bir hatıra.bebek doğuncada önemli anlarını kaydedersiniz.büyüdüğünde çocuğunuza hediye edersiniz :KK16:

Canım ya o kadar guzel anlatmıssın kı cok tatlısın Allah hayırlı evlat eder Insallah :KK16:
 
ben de 17. haftamda hissettim, ama insan emin olamıyor acaba yanlış mı anladım diye. 22. haftada artık eşim bile hissediyordu elini karnıma koyunca :) en çok ben yatarken tekme atıyor, ben hareketliyken bekliyor kızım :)
 
Karnımdaki bebeğim benim ilk bebeğim değil.
İlk bebeğim 2 aylıkken düşük oldu. Nasıl yıkılmıştım anlatamam. Her gün ağladığımı hatırlıyorum ve durmadan sakinleştirici vuruyorlardı. Bu zor günleri atlattıktan 1 yıl sonra tekrar gebe kaldım. Şu an çalışmıyorum ama çocuğum büyüdükten sonra kariyer hayatıma geri döneceğim inşallah:)
İlk tekmesini hissediyordum da sanki karnımda bir kelebek vardı ve her an uçacak gibiydi ama ben onu yakalayamıyordum. Kasım ayında doğum yapacağım inşallah:) Küçük bir kızım olacak:) Umarım tekrar gebe kalırım ve tekrar annelik duygusunu yaşarım:)
 
Merhaba arkadaşlar,
Benimde ilk bebeğim, şuan 34. haftamdayım. Bebeğimin ilk tekmesini 18. haftamda hissettim. Bu mükemmel duyguyu Rabbim herkese nasip etsin. Kızım benim 18. haftadan beri debelenip duruyo karnımda, çıksada rahat etse artık :KK70:
 
ilk gebeliğimde 15-16. hafta arasında hissetmeye başladımm. hafif hafif kıpırdanmalar. şuan 28 haftalık . kıpır kıpır oynuyo.
 
benm bugun 18+1 haftalik ama hissedemiyorum:KK43:sadece 3gundur gobegmn altinda yada hizasinda bi his oluyor orayi kamak geliyor ama icten bisey oluypr.ama bagirsak hareketdr diyorum.vakit hizli gecse biraz hissetmk istiyorum artiiik:KK43:tedirgn oluyorum yoksaa
 
tedirgin olma. 20. haftayı bile bulabilir. ben 15-16. haftada hissetmiştim. kişiden kişiye değişir 20 den sonra oynamazsa endişelen bence.
 
Ne kadar güzel :) az kalmış .... 73gün nedir ki hatta şimdilerde daha da az kaldı .... bende 17 haftalık hamileyim ama zaman geçmiyor :KK43: 9 ay ne kadar uzun bir zaman önümde daha çok uzun bir zaman var ....
 
Ne kadar güzel :) az kalmış .... 73gün nedir ki hatta şimdilerde daha da az kaldı .... bende 17 haftalık hamileyim ama zaman geçmiyor :KK43: 9 ay ne kadar uzun bir zaman önümde daha çok uzun bir zaman var ....
aynen banada çok uzun geldi. şuana kadar hiç miğdem bulanmadı sancım sıkıntım da olmadı.. taaki 27. haftadan sonra .. sancılar başladı. karnım büyüdüğü için sanırım .. valla Allah herkese kolaylık versin
 
17 haftalık hamileyim 2 3 gündür çok kıpırtı hissediyorum pıtpıtları çok ta huylanıyorum tuhaf ve çok güzel bi duygu acaba tam ne zaman hissederim bi an önce tekmelerini döndüğünü hissetmek istiyorum
 
20. haftadan sonra daha netleşir canım ben böbreğimi yedi diyorum kimse bana inanmıyo..
17 haftalık hamileyim 2 3 gündür çok kıpırtı hissediyorum pıtpıtları çok ta huylanıyorum tuhaf ve çok güzel bi duygu acaba tam ne zaman hissederim bi an önce tekmelerini döndüğünü hissetmek istiyorum
 
X