Sorulacak çok soru ve cevaplanması gereken, konuşulması gereken çok şey var. İnternet kafedeyim bakalım zamanım yetecek mi?
BIOFEEDBACK ile kegel aynı prensibi kullanır. Çalışma mantığı makat kasını sık-bırak, sık-bırak şeklindedir. Bu sayede makat kası gelişir. Peki ikisi aynıysa neden farklı farklılar, birisi bedava iken birisi fahiş fiyat?
Kegel egzersizi yaparken sıkılması gereken doğru kasları çalıştırdığımızdan emin olamayız. Hele hele deneyimli bir proktoloji uzmanı nasıl yapacağını göstermemişse deneme-yanılma yoluyla birşeyler yapmaya çalışırız. Mesela ben yıllarca kegel yaptım yada yaptığımı sandım meğerse makat kasını değil kalça ve mide kaslarımı sıkıyormuşum :)
BIOFEEDBACK tedavisi kegel gibidir dedim. Aynı yöntem ama bu defa makat içine bir alıcı, kulağa bir kulaklık ve sıkma basıncını ölçen ufak bir cihaz takılır. Sen makat kasını sıkmaya başladığında sıkma basıncını ölçen alet yeterli olup olmadığını ölçer ve buna göre sana kulaklıktan geri bildirimde bulunur. Böylece doğru kası yeterince çalıştırırsın.
Uzun lafın kısası BIOFEEDBACK kegelin cihaz yardımıyla yapılanıdır denebilir.
Elbette burada hijyen en büyük sorun. Ben Edirne'de yaşıyorum. Burada devlet hastanelerinde biofeedback yok. Zaten sorunumu burada anlayan da olmadı. Eğer büyük bir şehirde Ankara yada İstanbul'da yaşıyorsan biofeedback tedavisi yapılabilir ama herkesin kullandığı alet ne kadar hijyen olabilir. Hele hele malum bölgede kullanılırken?
Üzülerek belirteyim burada hayatın en acı gerçeği devreye giriyor: Para!
BIOFEEDBACK (bundan sonra bfb diyeceğim) tedavisi veren özel genel cerrahi-proktoloji uzmanları var. Bunlar üç ay boyunca cihazı sadece senin kullanımına veriyorlar. Böylece hijyen konusunda için rahat oluyor. Önce doktor kontrolünde yapıyorsun. Sanırım senin üç seansın da doktor kontrolünde oldu. Daha sonra doktor sana cihazı nasıl bağlayacağını ve nasıl doğru yapacağını gösteriyor. Üç aylığına cihazı sana veriyor. Her hafta yada her ay doğrumu yapıyorsun diye doktora kontrole gidiyorsun. Tedavinin sonuç vermesi en erken üç ay. Benim gittiğim doktor BFB cihazı için 5000 lira, her seans için 300 lira istiyordu. 3 ayda 8000 liraya yakın para harcadım. Maddi durumunu bilmiyorum belki senin için önemsiz bir mebla olabilir ama o sıralar ben işsizdim! Daha önce dedim ya beterin beteri oluyor :)
Peki ben kurtuldum mu? Evet. Zor, yorucu ve epey pahalı oldu ama oldu.
Nasıl bir hastalıksa anlatması bile yarım saat sürüyor yahu :)
Bir mesajında intiharı düşündüğünü yazmıştın. Buraya üye olmamın bütün bunları yazmamın sebebi bu mesajdı. Çünkü ben intiharı denedim bir kutu ilaç almıştım. Farkedildiğinde kıl payı hastaneye yetiştirildim.
Amacım intiharı özendirmek değil elbette. İntihar konusu bir başka başlığın konusu. Tedavi olduğum doktordan öğrendiğime göre gaz kaçırma Türkiye'de insanların %1'ini etkileyen bir sorun. Ki bunlar doktora gitme cesaretini gösteren insanların yüzdesi. Hepimiz biliyoruz ki doktora gitmeyen bir o kadarı daha var. Tedavisi bu kadar zahmetli ve pahalı bir sorunu yaşayan bunca insan varken neden bu kadar az bilgi ve dayanışma var internette ve gerçek hayatta? Bilmiyorum.
Aynı hastalıktan müzdarip, buraya denk gelen insanların yanlız olmadığını bir parça verebildiysem ne mutlu.
Sonlara doğru biraz duygusallaştım, olsun o kadar