Gaps Diyeti

Ausencia

_Alcatraz Kaçkını_
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
2 Eylül 2012
41.591
141.631
Gaps Diyeti

GAPS DİYETİ NEDİR?

Gaps diyeti, hasarlı, yaralı bağırsak duvarını ve bağırsak epitel dokusunu iyileştirmek için ve aynı zamanda diyet esnasında olumsuz etkilenen bağırsak sağlığını, bozulan bakteri dengesini düzelten beslenme şeklidir.
Gaps adı verilen hastalığa sahip kişilerin bağırsaklarında, patojenik flora oranı yüksek olur ve bağırsak florası anormalliği yaşanır. Bağırsağın hasarlı durumuna karşın; GAPS beslenmesinde probiyotik sağlayan fermente gıdalarla hazır probiyotikler büyük önem taşımaktadır. Bu diyet ile bağırsak florası korunarak, sindirim sisteminin sağlıklı çalışması sağlanır. Bu nedenle probiyotik takviyesinin yoğun olduğu bir programla bağırsak problemlerinin üstesinden gelinebilir.

GAPS DİYETİNİ KİMLER YAPMALI?

Gaps beslenmesi; akne, alerji, anemi, demir eksikliği, bellek problemleri, çölyak, glüten intoleransına bağlı bozukluklar, diyabet, egzama, eklem Ağrıları, MS, epilepsi, migren, Parkinson, romatoid artrit, sedef ile sistit gibi problemlere sahip kişilerle ciddi boyutlara varan sinir hastalıkları gibi birçok hastalık için tedavi edici özelliktedir.

GAPS DİYETİNDE TEMEL KURAL;

Bağırsakları zora sokan, işlenmiş, trans yağ, katkı maddesi, laktoz ve soya içeren gıdalar, tahıllar, nişasta içeren sebze ve bakliyat dâhil her şeyin kesinlikle tüketilmemesidir.

Bunun yerine sağlıklı protein, vitamin, mineral, lif ve doğal yağ kaynağı besinler tüketilmelidir.

Özellikle ev yapımı yoğurt gibi probiyotik anlamında zengin gıdalar bu beslenmenin temel taşlarındandır.

Gaps diyeti için önemli besinler; “tatlı patates, balkabağı, kırmızı pancar, yer elması, kemik suyu, ev yapımı yoğurt, turşu, hindistan cevizi yağı, avokado” şeklinde sayılabilir.

GAPS Diyeti’nde klor içerdiği için musluk suyu değil filtrelenmiş su tüketilmesi gerekmektedir.

Gaps diyeti üç aşamadan oluşmaktadır;

1.GAPS Giriş Diyeti (Psikolojik ve fizyolojik hastalık semptomları giriş diyetinin ilk aşamalarında ortadan kalkmaya başlar)

2.Tam GAPS Diyeti (Bağırsak florası tamamen dengelenir ve psikolojik, fizyolojik semptomlar tamamen ortadan kalkar)

3.GAPS Diyetinden çıkış (Bağırsak florası, duvarı ve epitel dokusu tamamen iyileşmiştir ve GAPS Protokolü doğrultusunda devam diyetine geçilir)

*Gaps diyet programı disiplin isteyen bir süreç olsa da bir kez kez yapıldığı takdirde, sonraki yıllar için de yatırımdır. Çocuklarda daha çabuk iyileşme gösteren gaps diyeti, iki yıl civarı süreyi kapsar. Sindirim sistemi bir kez sağlıklı çalışmaya başladığında, bütün dünyada yaygın olarak tüketilen besleyici gıdaları kademeli olarak tüketmeye başlayabilirler.



Örnek Beslenme Listesi;

· Kahvaltı: 1 adet yumurta, söğüş sebze (domates, salatalık), limonlu zencefil çayı ve kabuklu yemiş unuyla yapılmış ekmek.

· Ara öğün: . 1 su bardağı ev yapımı kefir+ ceviz içi

· Öğle yemeği: Kıymalı ıspanak, lahana veya kereviz, 1 kase yoğurt

· Ara öğün: 1 su bardağı laktozsuz süt + çiğ fındık

· Akşam yemeği: Izgara et, haşlanmış brokoli, avokado (sızma zeytinyağı, taze sıkılmış limon suyu)

· Ara öğün: 1 su bardağı sebze suyu + çiğ badem


______________________________

  • Güne, içerisine limon sıkılmış su veya taze sıkılmış havuç suyu ile başlanabilir. Herhangi bir meyvenin veya sebzenin suyu tüketilebilirse de tedavi edici özelliği yüksek olan havuç, pancar, kereviz, lahana gibi sebzeler özellikle önerilir.
  • Kahvaltı: Tercihe göre pişirilmiş yumurta (omlet tercih edilecekse sızma zeytinyağı ile yapılmalı), söğüş sebze (domates, salatalık, soğan), limonlu zencefil çayı ve kabuklu yemiş unuyla yapılmış ekmek.
  • Ara öğün: 1 su bardağı kefir.
  • Öğle yemeği: Kıymalı ıspanak, 1 kase yoğurt
  • Ara öğün: 1 su bardağı sebze suyu.
  • Akşam yemeği: Izgara et, haşlanmış brokoli, avokado (sızma zeytinyağı, taze sıkılmış limon suyu), 1 su bardağı kemik suyu.
  • Ara öğün: 1 su bardağı laktozsuz süt
_________________

Kahvaltı seçenekleri:
Kişisel tercihe göre pişirilmiş yumurta,

Evde veya kasapta yapılmış sosis/sucuk, et,Sosis/sucuk (tam yağlı) sadece kıyma, tuz ve biberle yapılmalıdır (soğan, sarımsak veya taze otlar da ekleyebilirsiniz). Sosislerin içinde, marketlerde satılan soslardan veya MSG (monosodyum glutamat) olmamalı. Mahalle kasabına sadece etle yapılmış sosis siparişi verebilirsiniz.

Bazısı pişmiş bazısı söğüş şeklinde sebzeler (domates, salatalık, soğan, kereviz, taze yeşillikler, vb.) ve/veya avokado

Yumurta sarılarının çiğ, beyazının pişmiş olması idealdir. Söğüş ve yumurtada sos olarak soğuk pres sızma zeytinyağı kullanın. Önceden suda bekletilmiş veya çimlendirilmiş bir yemek kaşığı ayçekirdeği ve/veya susam ve/veya kabak çekirdeğini söğüşe serpin. İshal söz konusuysa bu aşamada çekirdek kullanmayın ve sebzeleri iyi pişirin. İçecek olarak bir bardak ılık, ev yapımı et-kemik suyu verin.
Et, balık veya kabuklu deniz ürünleriyle birlikte avokado, çiğ ve pişmiş sebzeler, limon ve soğuk pres sızma zeytinyağı.

Yemekle birlikte içecek olarak ılık et-kemik suyu servis edin.
Ekşi krema ve et içeren ev yapımı çorba.
Kabuklu yemiş unuyla yapılmış krep. Bu krepler tereyağı ve balla çok lezzetli olur. Aralarda atıştırmalık olarak da tüketilebilir. Bala biraz taze veya dondurulmuş dutsu meyve de eklerseniz krep ile birlikte yenebilecek lezzetli bir reçel elde etmiş olursunuz. Limonlu açık çay, zencefil çayı veya nane çayı.
Fırında pişirilmiş ev yapımı meyveli kek, çörek veya ekmek. (Tarifler bölümüne bakınız.)

Öğle Yemeği
Ev yapımı çorba veya ekşi krema ve etle/balıkla yapılmış güveç.
Et, balık, kabuklu deniz ürünleri ve çiğ ya da pişmiş sebze ile birlikte avokado. Sos olarak üzerinde soğuk pres sızma zeytinyağı ve limon gezdirin. İçecek olarak bir bardak ev yapımı ılık et-kemik suyu servis edin.
Sebze ve probiyotik gıdalarla yapılmış herhangi bir et/balık yemeği.


Akşam Yemeği
Öğlen yemeği veya kahvaltı seçeneklerinden biri. Yemek aralarında atıştırmalık olarak hastanıza meyve, kabuklu yemiş ve fırında pişirdiğiniz yiyeceklerden verebilirsiniz. Hastanız yatmadan önce bir şeyler yemek isterse bir bardak ev yapımı yoğurt, kefir veya ekşi kremaya biraz bal veya Rus kreması (tarifler bölümüne bakın) karıştırabilirsiniz.



Öğle ve Akşam yemeklerinde, tarifler bölümündeki çorba, yemek, salata, içecek, sos gibi bütün yiyecek ve içecekler menülere dahildir. Ayrıca Türk mutfağında, sadece izin verilen yiyeceklerden oluşan her çeşit yemek beslenme programınızda yer alabilir. Yağ olarak yemeklerde mutlaka hayvansal yağ, salatalarda ise soğuk sızma zeytinyağı kullanınız. Eğer zeytinyağlı yemek yapmak isterseniz, zeytin yağını yemek piştikten sonra dökünüz. Bildiğiniz gibi bütün bitkisel yağlarda olduğu gibi, zeytinyağı da yüksek sıcaklıkta trans yağına dönüşür.

 
şu diyeti sırf peynir yok diye ezdim geçtim
araştırmadım bileeee:rolleyes: