ilik nakli yaptırmak isteyenlerin dikkatine
aklınızda soru kalmasın okuyun lütfen
S8. Kayıt aşamasından kök hücre bağışı aşamasına dek adım adım süreç nedir?
Cevap:
Kök hücre vericisi olmaya karar verdiğinizde, kök hücre bağışı gerçekleşene kadar çeşitli aşamalardan geçeceksiniz. Her potansiyel verici bu aşamaların tümünü geçirmeyebilir. İstatistiklere göre; bugün gönüllü verici olarak kayıt yaptıran bir kişinin kök hücre bağışı yapma ihtimali önümüzdeki on yıl içinde %5dir. Doku tipi detaylı olarak belirlenmiş olan genç bir vericinin ise kök hücre bağışlama olasılığı ise kayıttan sonraki bir yıl içerisinde %1e çıkmaktadır.
Adım 1:
Kayıt işlemi ve kan alımı Kayıt yaptırmanın farklı yöntemleri vardır:
a) Direk Başvurular: Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, İbni Sina Hastanesi, Asma Katta bulunan Gönüllü Verici Merkezimize direkt başvuruda bulunarak, onam formumuzu doldurabilir ve 10 ml kan örneğinizi vererek kayıt olabilirsiniz. (Başvurularınızı Merkezimize mesai günleri içinde, 13.30-16.00 saatleri arasında yapabilirsiniz.)
b) Web sitesi üzerinden yapılan başvurular: kayıt formumuzu doldurup, 10 ml kan örneğinizi (5 cclik 2 adet mor kapaklı tam kann tüpünde ve üzerine adınızı yazarak) ücretini kendiniz ödeyerek kargo ile Merkezimize gönderebilirsiniz. Kann örneklerinin soğuk zincir, vs. gibi özel koşullarda gönderilmesine gerek olmayıp, kırılmayacak şekilde paketlenmesi ve 24 saat içinde elimizde olmasının sağlanması yeterlidir. Kargo Adresi: Ankara Ünicersitesi Tıp Fakültesi İbni Sina Hastanesi, Hematoloji Laboratuvarı 06100 Sıhhiye, Ankara
c) Toplu başvurular : 50 kişi ve üzerinde yapmayı planladığınız toplu başvurular için lütfen ilk olarak Merkezimizle iletişime geçerek koordine olunuz.
Adım 2:
Doku tipi analizi Kayıt gerçekleştikten sonra, doku tiplendirme laboratuvarımızda, kan örneğiniz üzerinde özel yöntemlerle en az üç gen bölgeniz (HLA-A, HLA-B, HLA-DRB1) tespit edilecektir.
Adım 3:
Veri tabanına kayıt Doku tipiniz, size özgün kayıt numaranız ile akraba dışı doku bankamızın veri tabanına kaydedilir. Böylece, doku tipiniz, tüm doku bankaları tarafından görünür hale gelerek, tüm dünyadan gelebilecek hasta talepleri için hizmete hazır halde tutulur. Kişisel bilgileriniz bankamız dışında hiçbir merkez, kurum ve kişi ile kesinlikle paylaşılmaz.
Adım 4:
Diğer testler Bir hasta ile bir vericinin ilk HLA bulguları arasında bir uyumun tespit edilmesi halinde, talepte bulunan merkezin isteğine göre ya vericinin kayıt sırasında vermiş olduğu kan örneği üzerinde istenen başka doku tipi testleri gerçekleştirilir ya da kan örneğiniz yeniden alınarak (maksimum 20 cc, yani beş küçük tüp) ilgili doku bankasına ayrıntılı doğrulama amaçlı doku tipi tayini için gönderilir.
Adım 5:
Nihai Karar Bu aşamadan sonra hasta için aranan doku tipi uyumlu verici olduğunuzun tespit edilmesi durumunda, artık hastanın verici olmak konusunda kesin olarak karar vermenizin zamanı gelmiştir. Gönüllü olmak konusundaki kararınızın devam etmesi durumunda, ayrıntılı bir sağlık taramasından geçtikten ve bir hekim tarafından riskler hakkında aydınlatıldıktan sonra bağış için yazılı bir onay beyanı doldurulur. Güncel durumunuzun belli bir süre verici olmanıza engel olduğu durumlarda (gebelik, sağlık durumu, seyahat, vb.), gönüllülük durumunuz söz konusu süre için askıya alınır. Hastanın klinik durumu uygun ise bu süre zarfında bekleyebilir. Aksi takdirde yeni bir verici arayışına geçilir. Sizinle yapılacak görüşmeler sonrasında belirlenen nakil tarihinden, yaklaşık bir hafta önce hasta için hazırlık aşaması başlar. Bu aşamada hastaya ait kemik iliği hücreleri kemoterapi ve eğer gerekirse ışın tedavisi ile yok edilerek hasta nakil için hazırlanır. Terapinin tamamlandığı andan itibaren hastaya, vericinin sağlıklı kök hücrelerinin hemen nakledilmesi gerekir. Bu süreçte ortaya çıkabilecek bir gecikme/iptal kararı, çok büyük olasılıkla hastanın hayatını kaybetmesine yol açacaktır. Bu nedenle, sizinle irtibat kurulduğunda olası nakil tarihini bildirirken, tüm olasılıkları dikkate almanız gereklidir.