• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Fobileriniz nelerdir, bunun için ne gibi önlemler alıyorsunuz?

Bende böcek fobisi var aslında tum böceklerden değil de hamam böceğinden çok korkuyorum bir türlü yenemedim. Küçükken babam hep kızardı ne yapacak sana küçücük böcek biraz aklını kullan korkacak ne var diye.
Birde böyle nasıl desem kapalı dar sıkışık yerlerde kalamıyorum Çok kalabalık olan yerlerde nefes alamıyormuşum gigi geliyor mesela bir kere büyük bir markette kuzenim ve kardesimle alışveriş yaptık sırada bekliyoruz ödeme için, o gün de çok kalabalıktı sıra upuzun. İlk ben durayım yorulunca sizden biriyle yer degisirim dedim sonra beklemeye başladım aradan 10 dk geçti geçmedi nefes alamıyormuşum gibi oldu başım döndü gözümü açtığımda marketteki insanlar çevremde ben yerde yatıyorum çalışanın biri yüzüme su serpiyordu. Bu tam olarak ne fobisi bilmiyorum ama kalabalık izdiham olan yerlerde ve çok sıkışık hareket edemeyeceğim kapalı yerlerde korkuyorum fena oluyorum.
Ayy çok uzun oldu okuyan olur mu bilmem.

Bende mesela konsere filan gidemem insan kalabalığı korkutuyor

Klostrofobim var, Ocak ayında asansöre binmek zorunda kalmıştım ve asansör durmuştu kriz geçirmiştim...

Ben bu konuda çok zorluklar çektim çok fazla fobim vardı ve şiddetliydi belki birilerine yardımı olur diye yazmak istedim ama öncelikle belirtmeliyim ki bu benim KİŞİSEL ÇÖZÜM YOLLARIM. Sizin travmalarını ortaya çıkartabilir ve daha kötü olabilir.

İlk olarak meditasyon yapmakla başladım ve bu şekilde kendi içimde bir yolculuğa çıktım. Başta depresyona karşı rahatlamak için yapıyordum ve antidepresan kullanmadan yenmeye çalışıyordum sonuç muhteşemdi. 3 ay önceki benle şimdiki bambaşka bir kadın...

Daha sonra uzun uzun kitaplar okudum ve düşündüm kendi kendime depresyonu yendiysem neden fobilerimden de kurtulamayım ki dedim ve meditasyonla bunun da üstesinden gelmeye çalıştım. Beni en çok zorlayan fobim dokunulma fobimdi. Dokunulmaktan çok rahatsız oluyor, sinirleniyordum. Meditatif haldeyken bunun nedenini kendi içimde buldum ve ayna karşısında kendime bunun bana zarar vermeyeceğini, aslında doğal bir şey olduğunu vs vs söylemeye başladım. Her gün yaptım ve 15 gün sonunda korkumun üstüne gittim. En sevmediğim kişilere bile sarıldım. Sonuç? Hala biraz rahatsızlık duyuyorum ama eskisi gibi değil ve insanlar bana sarıldığında karşılık veriyorum. :)

Bu basit bir örnekti. Karanlık, kapalı alan fobilerimi de bu şekilde yendim ve şu an yükseklik korkumu yenmeye çalışıyorum.

Karanlık fobim, asansör fobim vardı birax yendim, telefonum yanımdaysa ve asansör güvenli gözüküyorsa binebiliyorum, benim asıl korkum asansörün durması ve boşlukta( asansör boşluğu) olduğumu bilme hissi.. banyolardaki havalandırmaya asla bakamam, küçük pencereler olur ya orası açıksa giremem wc ye bile, asansör tamir edilirken mesela o boşluğa bakamam midem bulanmaya ve titremeye başlıyorum çok düşündüm beni o boşluktan korkutan ne diye bir anlam veremedim hala, ordaki karanlık borular vs cok ürkütücü geliyor. Karafatmanın ölüsüne bile bakamam böceklerden korkarım, uçak fobim var geçen yaz cocukluğumdan beri ilk defa bindim inicem diue ayağa kalktım pilot ve hostes sakinleştirmeye çalıştı inene kadar hostesin yanında oturup elini bir an bırakamadım birdaha da binemedim zaten

Genel olarak hayvanlardan korkum var özellikle kedi ve köpekler.. Çok severim, çokta okşamak dokunmak istiyorum ama aşırı korkuyorum.

''Gerçekte korku yaratmayacak bir objeye, aktiviteye veya duruma karşı aşırı korku duyma ve kaçınma davranışında bulunmaya fobi denir. Kişi, bu korkuların aşırı veya anlamsız olduğunu bilse de engelleyemez, mantıksal düşünerek korkularının önüne geçemez. Fobi toplumda sık görülen bir psikolojik rahatsızlıktır. Fobisi olan insanlar “fobik” diye adlandırılırlar. Yapılan araştımalar toplumda %10 oranında fobi tespit etse de tahminen bu değer % 25 dolaylarındadır. Fobiler halk arasında hastalıktan ziyade huy ya da kişilik özelliği olarak düşünüldüğünden tedaviye başvuranların sayısı azdır. Araştırmalarda fobi sıklığının beklenenden düşük çıkmasnın en önemli nedeni budur.Kadınlarda erkeklere oranla iki buçuk kat daha faza görüldüğü saptanmıştır.''

Çoğumuzda var olan fobinin nedenleri geniş olarak araştırıldığında sonuca ulaşılabiliyor ve çözüm bulunabiliyor diye biliyorum. Ben ''doktora gitmekten '' korkuyorum , bir nedeni var mı diye düşündüğümde net bi cevap bulamıyorum. Çok uzun süre doktorlarla haşır neşir olmak zorunda kalmadım , uzun süren ve can yakıcı tedavi de görmedim çok şükür ki ama grip olduğumda bile doktora gitmekten ödüm kopuyor , gitmek zorunda kaldığımda yalnız gidemiyorum , heyecanlanıp panik oluyorum , geriliyorum. Bununla başa çıkabilmek için sağlığıma dikkat etmeye çalışıyorum..

Sizin fobileriniz neler?
Ben karanlıkta kalamıyorum sanki bir yerlerden ruhlar üç harflilerle çıkacak gibi hissediyorum birde yangından ve yanarak ölmekten çok korkuyorum

''Gerçekte korku yaratmayacak bir objeye, aktiviteye veya duruma karşı aşırı korku duyma ve kaçınma davranışında bulunmaya fobi denir. Kişi, bu korkuların aşırı veya anlamsız olduğunu bilse de engelleyemez, mantıksal düşünerek korkularının önüne geçemez. Fobi toplumda sık görülen bir psikolojik rahatsızlıktır. Fobisi olan insanlar “fobik” diye adlandırılırlar. Yapılan araştımalar toplumda %10 oranında fobi tespit etse de tahminen bu değer % 25 dolaylarındadır. Fobiler halk arasında hastalıktan ziyade huy ya da kişilik özelliği olarak düşünüldüğünden tedaviye başvuranların sayısı azdır. Araştırmalarda fobi sıklığının beklenenden düşük çıkmasnın en önemli nedeni budur.Kadınlarda erkeklere oranla iki buçuk kat daha faza görüldüğü saptanmıştır.''

Çoğumuzda var olan fobinin nedenleri geniş olarak araştırıldığında sonuca ulaşılabiliyor ve çözüm bulunabiliyor diye biliyorum. Ben ''doktora gitmekten '' korkuyorum , bir nedeni var mı diye düşündüğümde net bi cevap bulamıyorum. Çok uzun süre doktorlarla haşır neşir olmak zorunda kalmadım , uzun süren ve can yakıcı tedavi de görmedim çok şükür ki ama grip olduğumda bile doktora gitmekten ödüm kopuyor , gitmek zorunda kaldığımda yalnız gidemiyorum , heyecanlanıp panik oluyorum , geriliyorum. Bununla başa çıkabilmek için sağlığıma dikkat etmeye çalışıyorum..

Sizin fobileriniz neler?

hidrofobi, kenofobi, kimofobi, akrofobi, aynı zmanda da simetrisi bozuk olan hiç bişeye tahammülüm yoktur dikkat ediniz aslında birden fazla korkunuz vardır ancak farkına varamamışsınızdır...

Adını bile yazmak istemediğim. Görünce parmaklarımın uçlarının uyuştuğu, dizlerimin titrediği ve istemsizce çığlık bastığım böcek türü. Spiderman diyim siz anlayın ordan hayvanı. Artık doğru mu yazdım, yanlış mı bilmiyorum.
Üstesinden nasıl geliyorum: onun olabileceği yerlere gitmiyorum. Olabildiğince uzak duruyorum. O olduğu zaman direk kaçıp başka birini yönlendiriyorum :) yenmeye çalışmadım. Allah'ın yarattığına haaşaa bişey diyemem ama korku ayrı biji.

Benimde belli belirsiz seslere fobim var mesela şapırtatarak yemek, birisinin cok sesli nefes alıp vermesi sinirlerimi çok bozar

malesefki hastane fobim var kan tahlili yapacağım gün geceden endişe sarıyor beni hastaneye birini ziyarete gidemiyorum birinin kolunda serum görsem bakmamak için direniyorum çünkü tansiyonum düşüyor bembeyaz oluyorum baygınlık geçirecek gibi oluyorum küçüklümden beri böyle nasıl atlatacam bimiyorum

Örümcek ve gök gürültüsü/şimşek çakmasına karşı ağır fobi besliyorum. Geçti diyemem fakat baş etmesini, alışmasını öğrendim. Yöntemim ise korktuğum şeye sakin ve yavaşça yaklaşmak. Örümcek görünce ağlayan, kanı buz kesilen ben, artık eldivensiz örümcek tutabiliyorum mesela. Veya deniz anaları ile denizde yüzebiliyorum. Hepsini sakince ve yavaşça, kendime zaman tanıyarak yapıyorum. İşe yaradığını söyleyebilirim(:
Kan görmeye karşı da fobim vardı, kan aldırmaya gittiğimde mutlaka tansiyonum düşer hatta bayılırdım. Bunu da artık yüzümü çevirmeyerek, konsantreli bir şekilde anlamaya çalışarak izleyerek aşmaya çalışıyorum..

Örümcek ve gök gürültüsü/şimşek çakmasına karşı ağır fobi besliyorum. Geçti diyemem fakat baş etmesini, alışmasını öğrendim. Yöntemim ise korktuğum şeye sakin ve yavaşça yaklaşmak. Örümcek görünce ağlayan, kanı buz kesilen ben, artık eldivensiz örümcek tutabiliyorum mesela. Veya deniz anaları ile denizde yüzebiliyorum. Hepsini sakince ve yavaşça, kendime zaman tanıyarak yapıyorum. İşe yaradığını söyleyebilirim:-)
Kan görmeye karşı da fobim vardı, kan aldırmaya gittiğimde mutlaka tansiyonum düşer hatta bayılırdım. Bunu da artık yüzümü çevirmeyerek, konsantreli bir şekilde anlamaya çalışarak izleyerek aşmaya çalışıyorum..
evet bu durumlarda korkularla yüzleşmek gerekiyo yenebilmek için ama benim bildiğiniz gibi değil çok isterim yenmeyi ama inş başarıcam tşkler

bina fobim var gece binada merdivenleri çıkarken hep biri geliyor gibi oluyor annem seslenmese çıkamam o derece

Back