- 23 Haziran 2013
- 315
- 357
- 103
valla üşenmedim okudum :) çok geçmiş olsun
Teşekkür ederim sağ olun :)
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Not: This feature may not be available in some browsers.
valla üşenmedim okudum :) çok geçmiş olsun
Bende böcek fobisi var aslında tum böceklerden değil de hamam böceğinden çok korkuyorum bir türlü yenemedim. Küçükken babam hep kızardı ne yapacak sana küçücük böcek biraz aklını kullan korkacak ne var diye.
Birde böyle nasıl desem kapalı dar sıkışık yerlerde kalamıyorum Çok kalabalık olan yerlerde nefes alamıyormuşum gigi geliyor mesela bir kere büyük bir markette kuzenim ve kardesimle alışveriş yaptık sırada bekliyoruz ödeme için, o gün de çok kalabalıktı sıra upuzun. İlk ben durayım yorulunca sizden biriyle yer degisirim dedim sonra beklemeye başladım aradan 10 dk geçti geçmedi nefes alamıyormuşum gibi oldu başım döndü gözümü açtığımda marketteki insanlar çevremde ben yerde yatıyorum çalışanın biri yüzüme su serpiyordu. Bu tam olarak ne fobisi bilmiyorum ama kalabalık izdiham olan yerlerde ve çok sıkışık hareket edemeyeceğim kapalı yerlerde korkuyorum fena oluyorum.
Ayy çok uzun oldu okuyan olur mu bilmem.
Bende mesela konsere filan gidemem insan kalabalığı korkutuyor
Ben karanlıkta kalamıyorum sanki bir yerlerden ruhlar üç harflilerle çıkacak gibi hissediyorum birde yangından ve yanarak ölmekten çok korkuyorum''Gerçekte korku yaratmayacak bir objeye, aktiviteye veya duruma karşı aşırı korku duyma ve kaçınma davranışında bulunmaya fobi denir. Kişi, bu korkuların aşırı veya anlamsız olduğunu bilse de engelleyemez, mantıksal düşünerek korkularının önüne geçemez. Fobi toplumda sık görülen bir psikolojik rahatsızlıktır. Fobisi olan insanlar “fobik” diye adlandırılırlar. Yapılan araştımalar toplumda %10 oranında fobi tespit etse de tahminen bu değer % 25 dolaylarındadır. Fobiler halk arasında hastalıktan ziyade huy ya da kişilik özelliği olarak düşünüldüğünden tedaviye başvuranların sayısı azdır. Araştırmalarda fobi sıklığının beklenenden düşük çıkmasnın en önemli nedeni budur.Kadınlarda erkeklere oranla iki buçuk kat daha faza görüldüğü saptanmıştır.''
Çoğumuzda var olan fobinin nedenleri geniş olarak araştırıldığında sonuca ulaşılabiliyor ve çözüm bulunabiliyor diye biliyorum. Ben ''doktora gitmekten '' korkuyorum , bir nedeni var mı diye düşündüğümde net bi cevap bulamıyorum. Çok uzun süre doktorlarla haşır neşir olmak zorunda kalmadım , uzun süren ve can yakıcı tedavi de görmedim çok şükür ki ama grip olduğumda bile doktora gitmekten ödüm kopuyor , gitmek zorunda kaldığımda yalnız gidemiyorum , heyecanlanıp panik oluyorum , geriliyorum. Bununla başa çıkabilmek için sağlığıma dikkat etmeye çalışıyorum..
Sizin fobileriniz neler?
''Gerçekte korku yaratmayacak bir objeye, aktiviteye veya duruma karşı aşırı korku duyma ve kaçınma davranışında bulunmaya fobi denir. Kişi, bu korkuların aşırı veya anlamsız olduğunu bilse de engelleyemez, mantıksal düşünerek korkularının önüne geçemez. Fobi toplumda sık görülen bir psikolojik rahatsızlıktır. Fobisi olan insanlar “fobik” diye adlandırılırlar. Yapılan araştımalar toplumda %10 oranında fobi tespit etse de tahminen bu değer % 25 dolaylarındadır. Fobiler halk arasında hastalıktan ziyade huy ya da kişilik özelliği olarak düşünüldüğünden tedaviye başvuranların sayısı azdır. Araştırmalarda fobi sıklığının beklenenden düşük çıkmasnın en önemli nedeni budur.Kadınlarda erkeklere oranla iki buçuk kat daha faza görüldüğü saptanmıştır.''
Çoğumuzda var olan fobinin nedenleri geniş olarak araştırıldığında sonuca ulaşılabiliyor ve çözüm bulunabiliyor diye biliyorum. Ben ''doktora gitmekten '' korkuyorum , bir nedeni var mı diye düşündüğümde net bi cevap bulamıyorum. Çok uzun süre doktorlarla haşır neşir olmak zorunda kalmadım , uzun süren ve can yakıcı tedavi de görmedim çok şükür ki ama grip olduğumda bile doktora gitmekten ödüm kopuyor , gitmek zorunda kaldığımda yalnız gidemiyorum , heyecanlanıp panik oluyorum , geriliyorum. Bununla başa çıkabilmek için sağlığıma dikkat etmeye çalışıyorum..
Sizin fobileriniz neler?
evet bu durumlarda korkularla yüzleşmek gerekiyo yenebilmek için ama benim bildiğiniz gibi değil çok isterim yenmeyi ama inş başarıcam tşklerÖrümcek ve gök gürültüsü/şimşek çakmasına karşı ağır fobi besliyorum. Geçti diyemem fakat baş etmesini, alışmasını öğrendim. Yöntemim ise korktuğum şeye sakin ve yavaşça yaklaşmak. Örümcek görünce ağlayan, kanı buz kesilen ben, artık eldivensiz örümcek tutabiliyorum mesela. Veya deniz anaları ile denizde yüzebiliyorum. Hepsini sakince ve yavaşça, kendime zaman tanıyarak yapıyorum. İşe yaradığını söyleyebilirim
Kan görmeye karşı da fobim vardı, kan aldırmaya gittiğimde mutlaka tansiyonum düşer hatta bayılırdım. Bunu da artık yüzümü çevirmeyerek, konsantreli bir şekilde anlamaya çalışarak izleyerek aşmaya çalışıyorum..