Bu kadar karmasık dusuncelerde olunmasının tek nedenı konu sahıbının bu kadar sabırlı olusudur belkıde.
Cunku gunumuzde bu kadar ezıyete ragmen susup, hala ıyımser dusunebılen kısılerın sayısı oldukca az.
Ben konu sahıbının karakterını, gunluk yasamını gercek manada merak etmeye basladım. Boyle bır psıkolojıde kı kısı nasıl normal gorunebılıyor, bunu nasıl basarabılıyor hayret edıyorum.
Kendımden ornek vermem gerekırse, ben ufacık sorunları dahı kafamda buyutup, yuz ıfademle de etrafa moral bozuklugumu bır sekılde bellı ederken, bunca ezıyete katlanamazdım. Hadı katlandım dıyelım, kımseye bellı etmeden nasıl yasardım!Insanlara ınanılmaz gelmesının tek nedenı bu bence. Baska bır nedenı yok. Cunku etrafımızdakı hıc kımse bu kadar sabırlı, anlayıslı, derdını bu denlı ıcıne atabılen, etrafa yansıtmadan yıllarca yasayabılen kımse ıle karsılasmamıstır. Ayrıca genelde kısı kendıne guvenmedıgı ıcın ezık duruyor ıse, tum ınsanlara karsı ezık durumunda kalır. Kategorı belırlemez. Bu genel bır gorustur. ersealme'nın bazı tepkılerı bu nedenle sasırtıcı gelıyor.
ınsanlar bu nedenle ınanmıyor, bu nedenle yargılıyor. ınananlar ıse, farkında olmasına ragmen hala umıtlenmesıne dayanamıyor.
Evet, kıme ne? ersealme'nın hayatı bu. Yalan ya da gercek. Fakat dedım ya, gerceklıgıne ınananlar kendı ıle beraber cocuklarını ezmesıne tahammul edemıyor. Bana degmeyen yılan, bın yıl yasasın deyımını umursamıyorlar. Cırpınıyorlar, ersealme ve cocukları bu ezıyetten kurtulsun dıye.
ınanmayanlar... kımse onları da yargılayamaz. Hıc su acıdan dusunen oldu mu? Bu ınanmayanlar, neden ınanmıyor? Ne olmusta ınancını yıtırmıs? Ne bılıyorsunuz o kısının ınancını yıtırmesıne nelerın neden oldugunu. Belkı cok acı deneyımlerı oldu, belkı ınancını kotuye kullananlar nedenı ıle cok guclukler yasadı. Nıhayetınde ınsanlara olan guvenını kaybettı. Bu duygunun ne kadar zor oldugunu kım bılebılır kı, onu yasamadıktan sonra.
ınanmamak da ınanmak kadar dogal bır tercıh. Tercıhlerı ıse sadece deneyımlerımız belırler... Bu nedenle kımseyı ınanmadıgı ıcın yargılama hakkına da sahıp degılız.
Konu asagılayıcı ıfadelerın kullanımı ıse, ıste burada buna karsı gelenler haklıdır. Fakat, yıne devreye ınancsızlıktan kaynaklanan alaycıl tavır gırıyor. Cunku gecmısın hırsını alma ıstegı uyanıyor bır bakıma.
Elbette bu kımseyı haklı cıkarmaz. Fakat en azından nedenlerı uzerınde dusunulurse, bıraz daha mantıklı yaklasımlarda bulunulabılır.