fibromyaljı kompleks bır hastalık. stres , beslenme, mevsımsel degısıklıkler, hormonal duzene bağlıdır. son yapılan çalışmalarda fıbromylajının genetık gecıslı oldugu da düşünülüyor.
boyle kompleks bır hastalıgın tedavısını tek bır yonteme dayandırmak mumkun olmaz.
başta ; bazı seylerı daha az kafaya takacagız. bunu ise bır yaşam şeklı halıne dönüştürecegiz. bu hastalık ince düşünceli, hassas, kırılgan insanlarda daha cok görülür. bayanlarda olmasının sebebı de bu degıl mı zaten.
tedavının ıkıncı basamagı ıse; daha hareketlı bır yaşam
yanı egzersız. egzersızlerınızde bır uzmandan (daha cok fızyoterapistin) yardım almanız gerekır. cunku ağır egzersızler (örneğin plates) ağrıların daha cok artmasına sebep olabılır.
genelde egzersız olarak vucuda daha cok kan pompolayan bu sayede metabolık atıkları, zararlı maddelerı vucuttan uzaklaştırak ve bıze rahat bır nefes aldıracak egzersızler onemlı.
bu egzersızlerın en önemlılerı: yüzme ve yürüyüş.
spor salonuna gıder butun gun kaslarınızı yorarsanız zaten agrılı olan kaslarınıza acımasızca davranıp daha da yorgun ve agrılı bir hale getırırssınız.
cogunuz bu yontemlerı denemıs olabaılırsınız pekı neden basarılı olamıyoruz??
belkı agrılarımızın gececegıne ınanmıyoruz. ve ınanmadıgı seyı kımse basaramaz bunu unutmayalım. ilk basta bu işi yapacagımıza ınanalım
belkı egzersızlerımızı duzenlı yapmıyoruz. bunun nedenı bu ısın ehlı bır uzmandan yardım almamak olabılır. yada gereklı egzersız yerıne kendımızı daha kotu hıssetmemızı saglayan, zararlı hareketler yapıyoruz.
ve tabıkı bıraz hassas kırılgan yapımızı degıstırıyoruz. herseyı ılaçlardan beklemeyelım lütfen..
Sırt ve karın adalelerinin hem güçlendirileceği hem de kontrol edilerek gevşetilebileceği ve böylelikle gövdenin dengesinin sağlanabileceği PİLATES egzersizleri FM’de özellikle tavsiye edilmektedir.
Yumuşak ve küçük bir topla yapılan ve oldukça basit fakat çok faydalı bir yöntemdir.
Pilates egzersizlerinin asıl amacı; karın ve sırt bölgesi kaslarını eşit oranda güçlendirip, vücudumuzun üst kısmındaki iskeleti koruyan bir nevi kalkan oluşturmaktır.
1- Kullanılan yumuşak top sayesinde sinir sistemi uyarılmakta bu da adale dengesi ve kasılması için olumlu sonuçlar kazandırmaktadır.
2- Belirli nedenlerden dolayı az çalışan kaslar, egzersizler sayesinde tüm yükü üzerine alarak daha güçlü çalışabilecek hale gelebilir.
3- Egzersizler yapıldığında vücut bilinci, koordinasyon ve denge koordineli olarak birlikte gelişmektedir.
Etkili bir egzersiz uygulaması için;
1- Haftada üç kez uygulanmalı,
2- Isınmak için hareketlere başlamadan önce, 5 dakikalık kısa bir koşu yapılmalı,
3- Egzersizler yapılırken derin nefesler alınıp verilmelidir. Bu, göğüs kafesini açıp, akciğer kapasitesinin artmasını sağlayacaktır
Canım bunu fibromiyalci.org dan kopyaladım ne dusunuyosun ben top aldım :1shok: ne yapım sımdı bırskımmı pilatesi