- 15 Mayıs 2015
- 63
- 19
- 38
- 36
Burdayız canım
çok geç gördüm kusura bakmayın nasılsınız bugün :)
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Not: This feature may not be available in some browsers.
Burdayız canım
İyiyim canım sen nasılsınçok geç gördüm kusura bakmayın nasılsınız bugün :)
Fibromiyalji (fm) Sendromu, biz hastalığı diyelim; toplumumuzda fazla duyulmamış bir hastalık. Hastalığımızı söylediğimiz de "ne ne ne küfür mü ediyorsun?", "O ne hiç duymamıştım, nasıl bir hastalık" vs gibi hemen sorularla karşılaşırız. Biz FM liler anlatmaktan bıktığımız için artık kolay kolay kimseye bahsetmiyoruz.
Bazen de bu öyle bir hastalık ki birçok FM li olanlar dahi hastalığının ne olduğunu kavrayamıyorlar ve hatta sorular karşısın da nasıl bir cevap verebileceğini de bilemiyorlar.
Bazı kaynaklar da kas ve doku romatizması diye geçer.Oysa romatizma ile alakası yoktur. Esasen romatizma adıyla anılması da doğru değil. Çünkü Romatolojinin tedavi ettiği hastalıklardan değil. Zaten bunun tedavisi de yok. Bir çok dr. " bana gelmene gerek yok, bunun tedavisi yok, bununla yaşamaya alışacaksın, FM ni alaya almaya bak"
gibi bir çok söz de duyarsınız. Nitekim bir çok defalar duyduk...
Eğer FM li iseniz ve bu FM yi soranlara nasıl anlatırım derseniz, KASLARIN OKSİJENLE BESLENEMEMESİ HASTALIĞI diyebilirsiniz. FM kas olan her organ da ve yer de çalışır. Ama istedikçe. Yeni çalışma alanı açar, diğerlerini bırakabilir ya da orkestra şefi gibi hepsini çalıştırabilir. Kas olan organları biliyor musunuz? Kalp, rahim, bağırsaklar, mide, sidik torbası.. Ayrıca göz kasları, kulak kası gibi organlarımızda kas takviyeleri de var. Bu nedenle FM neleri yapar nerelere kadar çalışır sorusuna en kısa cevap budur. Kas olan her yerimiz çalışma alanıdır. Bunun dışın da dokularda eklemlerde de sorunlar yaratıyor. Zihinsel, ruhsal alanımızda da etkili. Unutkanlık, dil sürçmesi, öğrenmede zorluk... FM nin 7 cücesini duydunuz mu? Öfke, unutkanlık, uykululuk, gerginlik, hassaslık, şirretlik, kaşıntı. "Beyin sisi" ni hele bir çok kişi duymamıştır bile.
"FM neden kaynaklanan bir hastalıktır, neden olmuştur, FM olmanın sebebi nedir?" gibi bir çok soru akla geliyor. Eminim bir çok FM li bunu merak ediyordur.
Yapılan araştırmalara göre ;
1-Duygusal alandan kaçış için beynimiz vücudumuz da hastalık şikayetleri yaratıyor. Böylece üzülmek yerine bu sorunlara dikkatimiz kayıyor.
Gerçekten de FM li olan kişiler çok üzüntü çekmiş, hassas ruh yapısına sahip, mükemmelliyetçi, zamanında hiper aktif olan verici fedakar kişileri buluyor.
2- P maddesi (omurga sıvısında bulunan ağrı iletim maddesi) FM liler de FM li olmayanlardan 3 kat fazla tespit edilmiş.
Yani, bir iğne batsa biz fm liler bunu diğer kişilerin hissettiği acıdan 3 kat fazla hissederiz.
3-. 4. faz uykusunu FM liler uyuyyamıyorlar.
Kas gevşekliği bu aşamada en yüksek noktaya ulaşır. Oysa 4. faz uykusuna geçemediğimiz için beyin kasları gevşetemediğinden sabahları yorgun uykumuzu alamamış kalkıyoruz. Ve kaslar bu evrede gevşetilememiş olmasından dolayı hep gergin olur ve zamanla sertleşir. Çünkü artık iyice yorulmuştur. Üzerine binecek kilo kuvvetleri taşıyacak durumu kalmamıştır. Bir demliği bile tutamaz hale gelir.
4-Beyin vücutta istediği yerlerde bir üzüntü durumunda kan akışlarında daraltma büzme gibi kan akışını kesmekte.
Bunu nasıl yaptığı anlaşılamamıştır. Bu yüzden üzüldük mü elimiz ayağımız kesilir bir iş yapamaz hale geliriz.
5-Kaslar düz liflerden oluşur. Ama arapsaçı gibi bu liflerin dolaştığı yerler oluyor ve bu yerlerde kan akışı, lenf, hormon, sinir faaliyetleri aksıyor. Geçişkenlik zorlaşıyor. Bu nedenle karıncalanma uyuşma duyguları da yaşayabiliyoruz. Kulunç da denen bu fibrositisler ayrıca ciddi ağrılara neden olmakta.
6- FM liler de Noradrenalin, dopamin ve kan beyin sıvısın da serotonin hormonlarının eksik salgılandığı tespit edilmiş.
Noradrenalin adrenalin hormonunu soğutan hormondur. Heyecan, korku, sinirlilik vs gibi olumsuz duygularımızın kolay kolay soğuyamaması bundandır.
Fm lilerin karamsar, mutsuz, kaygılı oluşları ve bir de serotonin eksikliğine bağlı çok yeme ihtiyacı duymalarının nedeni buraya dayanır.
7-Beyindeki kan akışı dolaşım bozukluğu
8-FM liler de mikrovasküler fonksiyon bozukluğu sorunları tespit edilmiştir. Küçük damarsal sorunlar. Ayrıca hem deri hem de kas kan akımındaki vazospazm da görülür. VAZOSPAZM: Bir ya da birkaç atardamar duvanndaki düz kaslann uzun süreli kasılmasıyla kan akımının azalması ve yeterince beslenemeyen dokularda bozukluklara yol açması.
Aslında genel hatlarıyla FMS liler de görülen bu bulgular ilk çıkış noktasının beynimiz olduğunu gösteriyor. Belki de savunma mekanizmamızın bizi korumak için oluşturduğu bir hastalıktır. Ne dersiniz?
YAZAN: NEVA BİLGE
Ne demek canım faydalı olur dıye paylaştım evet havalarında etkisi eminim vardır ama ben Mart ayından beri çok iyiyimsaol meftunum harika bir yazı olmuş :) havalar iyi olunca keyfimiz daha iyi şükür
Ne demek canım faydalı olur dıye paylaştım evet havalarında etkisi eminim vardır ama ben Mart ayından beri çok iyiyim
Aaaa süper cok sevındım senın adına düzenli kullan mutlaka evet bence klasik ve mocha kahvesını karıştırıp içiyordum ilk iki ay içtim ama kapsülü düzenli kullanıyorum aksatma saatlerini bile ve 15 gün sabret ilk zaman bıraz agrını arttırabilir sabret ve sakın vazgeçme canım kesınlıkle ilaç gıbı degıl bıldıgın kahve üstelik diger kahveler 300mg kafein varken bunlarda 0.8 mg kafein var bu yuzden mıde hastalarına da dokunmuyor ben nescafe.hiç içemem mıdem yanar ama bunun 3 in1 cok rahat içiyorum ayy sevındım valla inşallah iyi olacaksın canım. Hacamat içşn burdan bı arkadas yazmıs ümrede oldugum içşn gec gördüm numara bırakmış şuan musait degılım ama bı arayacam yaptıracam nasıpse agrı ıcın degıl genel olarak saglıklı oldugu ıcın bakalım canımArkadaşlar GNC markasının ürünlerinden sipariş verdim.meftun arkadaşımın memnun kalması üzerine.ben satmiyorum.arkadaşımdan sipariş verdim.şimdilik temkinli yaklaşıyorum.birazda önyargılı.kullanınca 15 gün sonunda düşüncelerimi iyi yada kötü mutlaka yazıcammm.insallah iyi gelirde bende size umut olurum canlarr.benim agrılar bu arala dizime takmış durumda çok ağrıyor.
Bu arada meftun cnm reishi mantarının kahvesini mocca ictim tatmak için.tadı güzel.fakat ayni nescafe.hiç bitki tadı yok.ilginç geldi..iyi olmana cok sevindim.bu arada tekrar hacamatı denedinmi
Merhaba canım lyrıca kullandım 6 ay kadar ama bende pek etkisi olmadı depresan degıl bana bağımlılık yapmadı ama güzel kilo aldım sayesınde suan kullanmıyorum canım gecmiş olsunMerhabalar,
bende doktor doktor gezip hepsinde aynı sonucu alınca emin olduğum fibromiyalji denilen illete tutulmusum. Ne kotu bir hastalıktır agrı halsizlik ve yanma benim şikayetlerim. D ve B vitaminin faydasını gördüğüm söylenebilir. Şuanda ağrım kalmadı uzun süredir ama halsizlik ve kafam sarhoş gibi. Sebebini lyrica denilen ilaca bağlıyorum. Lyricayı uzun süre içenler nasıl bıraktıklarını anlatabilirler mi? Onu içince sorun yok ama bırakınca yanmalar başlıyor bende yine arkasından ağrılar ve halsizlik. Şimdide ilaç bağımlısımı oldum anlamadım. Doktorum uzun süre içmen gerekiyor diyo ama agrım yokken neden içiyorum anlamadım.
Canım sonuc bekleme hacamat genel olarak sağlıklı bak ben iyiyim ama yıne de yaptırmak istiyorum mutlaka yaptır bulursan yapan bekleme canımHadi hacamatlanında sonuçları alalım :) ben de hacamatlanırım o zaman :)
Merhabalar,
Herkese geçmiş olsun, Allah hepimize acil şifalar versin.
Ben de yıllardır özellikle uykusuzluk, unutkanlık ve sırt ağrılarından muzdariptim. Tabii bir de kronik halsizlik, tembellik...
Geceleri uyuyamıyor, bu yüzden de tüm gün bulanık bir zihinle dolaşıyordum. Bu durumdan dolayı çıldırma noktasına geldiğim bir gün "tavşan uykusu"nun tedavisi var mı diye araştırırken Fibromiyalji ile ilgili bir gazete haberine rastladım. Neymiş bu Fibromiyalji? diyerek açtığım sayfadaki belirtileri okuyunca kendi hastalığımı da teşhis etmiş oldum. Nadir görüldüğü belirtilen özelliklerin dahi çoğu bende vardı ve bunlarla ilgili yıllardır ayrı hastalıklarmış gibi tedavi görmeye çalışıyordum. Bunun üzerine fizik tedavi bölümüne gittim. Dr muayene ve ağrı noktalarıyla ilgili testten sonra teşhisimi doğruladı ve ilaç tedavisine başladım. Başlangıç dozundan sonra ilaç miktarı artırıldı. Ağrılarım, yorgunluğum ve hatta tembelliğim biraz olsun azalmıştı. Fakat uykusuzluk ve unutkanlık hala tavan noktadaydı. Bunun üzerine beni psikiyatri polikliniğine yönlendirdiler ve hemen antidepresana başlanıp bir süre sonra onun da dozu artırıldı. İki ilacı birlikte ve yüksek dozda kullandığımda kendimi eskisinden de kötü hissediyordum. Tek iyi yanı eskisine kıyasla çok daha iyi uyuyabilmemdi. Evden çıkamaz, hatta oturduğum yerden kalkamaz oldum. Başdönmesi çok fazlaydı, huzursuz bacak sendromu, uyuşmalar kat kat kötüleşmişti, çene eklemim ciddi derecede rahatsız etmeye başlamıştı vs... (Daha önce eklem tedavisi gördüğüm halde.) Kullanılan bu ilaçlar fibromiyaljiyi tedavi etmiyor, daha iyi olmanız için veriliyor. Ben ise eskisinden daha da kötüydüm bu yüzden de bu şekliyle tedaviyi sonlandırmaya karar verdim. Malesef bu ilaçları birden bire kesemiyormuşuz. ilaçları bırakmak da biraz zamanımı aldı şimdi yeni yeni kendime gelmeye başladım. Kendime gelmeye başladım derken, dönüp dolaşıp aynı yere geldim. (Şiddetli sırt ağrıları, uykusuz geceler, unutkanlık, bulanık zihin, huzursuz bacaklar, vs... ) Sırtımdaki ağrı çok fazla ve çok geniş bir alanda olduğu için dr kuru iğne de yapamadı. Öncesinde spor ve fiziktedavi görmeliymişim. Beni en iyi siz anlayacaksınız ki, bunları yapmaya halim de hevesim de yok. :)
Tedaviyi sonlandırırken aklımda iki yöntem vardı biri bitkisel kürler diğeri ise hacamat. Bunun için Karabaş otu ve çoban çantası aldım fakat henüz düzenli şekilde kullanamadım. Hacamat için de fırsatım olmadı.
Baştan başlayıp gönderilen mesajları biraz okudum fakat tamamını okuyamadım. Bitkisel tedavi uygulayıp fayda gören var mı? Varsa neler yaptığını benimle de paylaşabilir mi? Yine başarısız olanlar da paylaşabilir, biz de aynı şeylerle zaman kaybetmeyelim.
Merhabalar,
Herkese geçmiş olsun, Allah hepimize acil şifalar versin.
Ben de yıllardır özellikle uykusuzluk, unutkanlık ve sırt ağrılarından muzdariptim. Tabii bir de kronik halsizlik, tembellik...
Geceleri uyuyamıyor, bu yüzden de tüm gün bulanık bir zihinle dolaşıyordum. Bu durumdan dolayı çıldırma noktasına geldiğim bir gün "tavşan uykusu"nun tedavisi var mı diye araştırırken Fibromiyalji ile ilgili bir gazete haberine rastladım. Neymiş bu Fibromiyalji? diyerek açtığım sayfadaki belirtileri okuyunca kendi hastalığımı da teşhis etmiş oldum. Nadir görüldüğü belirtilen özelliklerin dahi çoğu bende vardı ve bunlarla ilgili yıllardır ayrı hastalıklarmış gibi tedavi görmeye çalışıyordum. Bunun üzerine fizik tedavi bölümüne gittim. Dr muayene ve ağrı noktalarıyla ilgili testten sonra teşhisimi doğruladı ve ilaç tedavisine başladım. Başlangıç dozundan sonra ilaç miktarı artırıldı. Ağrılarım, yorgunluğum ve hatta tembelliğim biraz olsun azalmıştı. Fakat uykusuzluk ve unutkanlık hala tavan noktadaydı. Bunun üzerine beni psikiyatri polikliniğine yönlendirdiler ve hemen antidepresana başlanıp bir süre sonra onun da dozu artırıldı. İki ilacı birlikte ve yüksek dozda kullandığımda kendimi eskisinden de kötü hissediyordum. Tek iyi yanı eskisine kıyasla çok daha iyi uyuyabilmemdi. Evden çıkamaz, hatta oturduğum yerden kalkamaz oldum. Başdönmesi çok fazlaydı, huzursuz bacak sendromu, uyuşmalar kat kat kötüleşmişti, çene eklemim ciddi derecede rahatsız etmeye başlamıştı vs... (Daha önce eklem tedavisi gördüğüm halde.) Kullanılan bu ilaçlar fibromiyaljiyi tedavi etmiyor, daha iyi olmanız için veriliyor. Ben ise eskisinden daha da kötüydüm bu yüzden de bu şekliyle tedaviyi sonlandırmaya karar verdim. Malesef bu ilaçları birden bire kesemiyormuşuz. ilaçları bırakmak da biraz zamanımı aldı şimdi yeni yeni kendime gelmeye başladım. Kendime gelmeye başladım derken, dönüp dolaşıp aynı yere geldim. (Şiddetli sırt ağrıları, uykusuz geceler, unutkanlık, bulanık zihin, huzursuz bacaklar, vs... ) Sırtımdaki ağrı çok fazla ve çok geniş bir alanda olduğu için dr kuru iğne de yapamadı. Öncesinde spor ve fiziktedavi görmeliymişim. Beni en iyi siz anlayacaksınız ki, bunları yapmaya halim de hevesim de yok. :)
Tedaviyi sonlandırırken aklımda iki yöntem vardı biri bitkisel kürler diğeri ise hacamat. Bunun için Karabaş otu ve çoban çantası aldım fakat henüz düzenli şekilde kullanamadım. Hacamat için de fırsatım olmadı.
Baştan başlayıp gönderilen mesajları biraz okudum fakat tamamını okuyamadım. Bitkisel tedavi uygulayıp fayda gören var mı? Varsa neler yaptığını benimle de paylaşabilir mi? Yine başarısız olanlar da paylaşabilir, biz de aynı şeylerle zaman kaybetmeyelim.
Meraba geçmiß olsun.bitkisel kur burda cok duymadım.hacamat ise faydali ama tek seans olmuyor.mutlaka 5- 6 seans olmalı.durum herkeste farklı olabiliyor.benimde ağrılarım ayağım kalcam sırtım boynum el parmaklarıma kadar çok agrılarım vardı.antideprasan bana iyi geldi.tabi birakınca ne olur bilmiyorum.hacamatı bende düşünüyorum.
Destek olarak kefir,omega ,iyi gelwbilir.birde reishi mantarını deneyenler var memnunlar bildilerim bunlar şimdilik.biliyorum ağrılar geri gelince umutsuzlaßıyir insan.ama kendinizi birakmayın.sicak banyo yapıp yürüyüsle ise baßlayin.ben hala deli gibi ne yapmaliyim diye araştırıyorum.o agrılar gelmesinde aman amannn
Çok teşekkür ederim :) İnşallah kısa zamanda daha da iyi olursunuz. Evliler, hele de çocuklular için daha da zordur. Allah kolaylık versin. Ben de ilk olarak Lyrica ile başladım. Önce dozu artırıldı sonra yüksek doz sabah akşam olmak üzere ikiye çıkarıldı. Sonra uykusuzluk ve unutkanlık için psikiyatriye gönderildim ve orada da cimbalta başladılar. Yine onun da dozu artırıldı. Önceleri gayet iyi uyuyordum. İçimdeki temizlik hastası ortaya çıkmıştı Tüm gün temizlik yapıyordum. En ufak iplik parçası bile gözüme batıryordu. Titiz tezelere dönmüştüm Bir süre sonra hiçbir şey yapamayacak hale geldim. Sürekli başım dönüyordu, sanki arkadan itiliyor gibi hissediyordum. Huzursuz bacak sendromu çok daha şiddetlenmiş, geceleri ağlatacak kadar yoğunlaşmıştı. Üstelik eskiden olmamasına rağmen gündüzleri de oluyordu. Otobüste giderken bile sürekli ayaklarımı oynatma ihtiyacı hisseder oldum. Tüm kaslarım güçsüzleşti, otururken bile yoruluyordum. "bu yanetkiler görülürse hemen doktorunuza bildirin, ya da bir hastanenin acil servisine başvurun" denen yanetkilerin de bir kısmı vardı. Bu nedenle tahliller yaptırdım. Çok şükür karaciğer hasarı oluşmamıştı. Böylece ilaçların dozlarını düşürerek yavaş yavaş bıraktım. Şimdi sırt ağrılarım yine fazla, yine uyuyamıyorum. Dönüp dolaşıp aynı yere geldimMerhaba, öncelikle geçmiş olsun.Ben de fibromiyalji hastasıyım ve yıllardır çektiğim ağrılar için geçici tedavilerle oyalanmışım. Bahsettiğiniz ağrıların tümü vardı.Geçen sene teşhis kondu ve tedaviye başladım. Lyrica isimli bir ilaçtı ve akşam dozunu 2 katına çıkardı güzel kilo aldım kullanırken, şu an kullanmıyorum artık fayda etmediğinden yeni doktorum bıraktırdı.Geçen sene bulunduğum şehirde tıp fakültesinde fizik doktoru artık dayanılmaz hale gelen ve öyle kasılıp kalan sırt kaslarım için akupunktur tedavisi yaptı. Allah bin kere razı olsun ondan çok iyi geldi. Daha sonra doktorlarımın tayinleri çıkması nedeni ile başka bir fzikçiye gittim, durumumu anlattım bu arada sabahları tutuk bir haldeydim ve belimden eğilip çorabımı giymekte zorlanıyordum, muayene etti ve kan tahlili, Mr istedi. Sonuçlara bakınca, kan tahlillerinde her zaman çıkmayan ama mr'da çıkan nur topu gibi iltihaplı romatizmam olduğunu söyledi. Melox fort başladı akşamları bir tane içinde 10 tane var. Bir de mide koruyucu sabah aç karnına. Rapor da çıkarttı ilacı daha fazla alabilmem için sağolsun.İyi geldi şikayetlerim % 50 azaldı. Hatta dün nazar değmesin evi güzel süpürdüm sildim, yemek yaptım mutfağını topladım, dünya ütü yaptım. Ben uzun zamandır bu işlerin hepsini bir gün de yapamıyordum. Üstelik çalışıyorum ve 2 erkek çocuğum var.Akşam sofra kurup yemek yiyip ertesi güne tekrar yemek yapınca pilim bitiyordu, tutulup kalıyordum.Bu zor dönemlerimde eşim bana çok yardımcı oldu Allah razı olsun.Şimdilik iyiyim Rabbim bundan aşağı etmesin.Tüm hastalara Allah acil şifalar versin.Çeken çok iyi bilir bu derdi.
Hobim de var, işimi de bu yönde değiştirmiştim demek ki hobim olmasaydı daha da kötü olacaktım. Fibromiyalji ile ilgili okuduğum ilk yazılarda fm hastalarının normalde halsiz, tembel oluğunu fakat sevdiği bir şeyi yaparken bunları hissetmediğini okumuştum :) Bizi hobiler kurtaracak :)Fibromiyaljiyi strese bağlı ağrılar da tetiklediği için ilk doktorum bir hobi edinme tavsiyesinde bulundu.Ben de ebru ve hat kursuna başladım, özel ders alıyorum hatta.2014 Kasimdan bu yana devam ediyorum ve cok iyi geldi.Şerrin ardındaki hayir denilen bu olsa gerek. 19 Haziranda da yıl sonu sergimiz olacak herkesi mutlu edecek bir sanat dalı mutlaka vardır ve içinden gelen sese kulak vermen yeter.