Merhaba size de geçmiş olsun, çok zor bir durum.. Ben de kaybettim bebeğimi ama bana göre hiçbir sorunu yoktu şu anki aklım olsaydı ayrıntılı usg dışında hiçbir testi yapmazdım. Ve onda da soft bulgular çıkarsa üzülmezdim, sonradan düzelen bulgular çok aşırı bişi bulgu olmadıkça.Merhaba bizim bebeğimizin bu sene şubat ayında 12. Haftada verdiğimiz ve yurt dışına yollanan fetal dna testinde %99 down sendromlu çıktı. Ardından Amniyosentez yapıldığı günde, kalbi ve organları çok kötü halde olduğu için böyle olduğunu düşünüyorum; bebeği kaybettik. Zaten büyük ölçüde, yaşayamayacak kadar kötü haldeydi organları. Perinatoloji Amniyosentezden önce öyle demişti. Kaybettikten 1 ay sonra Amniyosentez sonucumuzda down sendromlu çıktı ve yanılma payı hiç yok bu testin. Ben nifty testlerine güveniyorum çünkü bizi üzmemek adına iki kere bakıp sonucu bize biraz geç ulaştırmışlardı. Bildiğim kadarıylada hepsi eğer sonuç bir anomali söz konusuysa ikinci kez bakıyor. Size çok geçmiş olsun diliyorum
Ben bu testlerin %99 gerçekliğine inanmıyorum. Fetal dna oran veriyor, sonra sonuç pozitif çıkarsa yine Amniyosenteze yönlendiriliyor. Ve öyle üzmemek adına 2 kere de bakılıyor diye bir durum da yok. Zaten ılk verilen fish sonucu, digeri de 10-15 gün verilen esas kültür sonucu. Benim ayrıntılı usg de olumsuz bişi çıkmadı burun ense beyin kalp diğer organlar normal çıktı. Ama testler trizomi 21 çıktığı için doktorlar da çıktıysa trizomidir dedi. Yani sanki dogmuş da kesin tirizomiymiş gibi uzatmıyorlar direk etiketliyorlar, testte çıktıysa öyledir diye.. 38 yaş ve üstü hamile kadınların gebelik sürecini zehir ediyolar sanki bu yaşta %90 sorunlu bebek dogurulur diye. Oysa bunu pek yaşla ilgisi yok, 20 25 li yaşlarda da çok olur bu sorunlar. kaldı ki bebekte 20. haftalarda hafif böbrek genişlemesi, hafif bagırsakta parlaklık veya kalpte delik parlaklık dedikleri bulgular çok aşırı değilse sonraki haftalarda çoğunun düzeldiği gözlemlenmiş. Soft bulgular düzelebilir bebek gelişimini tamamlayıp büyüdükçe ve doğuma yaklaştıkça. Bunu bildikleri halde insanı korkutup geçebileceğini söylemiyor çogu. (Büyük ve kesin sorunlardan bahsetmiyorum tabi) Sonuç bazen yaştan dolayı etiketliyorlar direk bebek sorunlu gözüyle bakıp o testten diğer teste yönlendirip duruyorlar, bazen bebekte bişi olmasa bile stresten olur bu durumun içinde sürüklenince. Çogunu da artık ticari buluyorum birbirlerine paslayıp duruyorlar. İnsanın hamileliğini kabusa çeviriyorlar.