Farklı Bir Alanda Yüksek Lisans? Alandışı yüksek lisans?

Gokyuzumunsiyah

Kullanıcı üyeliğini pasifleştirmiştir.
Üyelik İptali
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
10 Aralık 2020
32
14
8
35
Merhabalar. Hemşirelik lisans son sınıftayım ama bölümümü hiç sevmiyorum, alandışı yüksek lisans gibi kaçış yolları arıyorum. Okulumun yüksek lisans şartlarına baktığımda pek çok bölümün lisans bölümü farklı olan bölümlerden bir yıl bilimsel hazırlık okunması şartı ile öğrenci kabul edilebileceği yazıyor. Örneğin endüstri mühendisliğinde bu şekilde yazıyor ya da örneğin psikolojide bu şekilde yazıyor . Ama ben şimdi bir yıl bilimsel hazırlık okuyup bu çok alakasız bölümlerde yüksek lisans yapabilecek miyim? Yaptığım takdirde ne olacak? Sonuçta unvan almak için lisans okumak gerekiyor. Farklı bir lisans okuyup bu alanlardan yüksek lisans yapmanın bana ne katkısı olabilecek? Bu olayın mümkünatı nedir? Yapan var mı? Yardımcı olacak, bilgi verebilecek birileri varsa çok ama çok mutlu olurum.
 
Merhaba, konuyla ilgili tam bir bilgim yok ancak alan dışı yüksek lisans yapılıyor. Ama kendi alanından çok çok uzak yüksek lisans yapan bir kimseyi görnedim. Ayrıca, yüksek lisansınızı başka bir bölümden yapip özelde o mesleği icra etmenizin olasılığı da düşük gibi geliyor gerçekten rakiplerinize fark atmanız gerekmeli bir şekilde ve artık herkes yüksek lisans yapıyor. Zaten sadece yüksek lisans yapıp o mesleğin ünvanını alamazsınız özellikle mühendislik, psikoloji gibi alanlarda.

Kendi mesleğinizle ilgili covid olmasa farklı alanlarda ilerleyebilirsiniz gibi sanki illa hastanede çalışmanıza gerek var mı? Özel doktorların yanında çalışabilirsiniz, estetisyen olup kendi iş yerinizi açabilirsniz, yabancı diliniz varsa kabin memuru olabilirsiniz.
 
Mesela psikoloji alanında yüksek lisans yapıp sağlık psikolojisi alanında çalışmayı düşündüm. Soruda da belirttiğim gibi unvan almak için lisans okumak gerektiğini biliyorum. Ben hastane ve hastadan kurtulup başka çalışma alanları doğsun istiyorum. Doktor yanında ya da bir güzellik merkezinde çalıştığında yapacağım işler yine aynı olacak. Yorum için teşekkür ederim.
 
Eğer şartlara uyuyorsanız polis de olabilirsiniz. Lisans mezunu olmanız yeterli.

Bu arada ben de sizin gibi kendi okuduğum bölümü çalışmaya başladığımda sevemedim şimdi başka bir lisans programı okuyorum.
 
Hangi bölüm mezunusunuz ve şimdi hangi bölüm okuyorsunuz? Başka bir bölüm okumayı ben de düşündüm. Hatta geçen hafta paragraf, matematik kitabı falan aldım. Ailem beni destekleyen bir aile değil. Kötü bir aile. Bitecek okul artık çalışmaya başlayacağım diye çok mutlular. Nasıl bir mutsuzluğun pençesinde olduğum kimsenin umrunda değil. Yaşadığım ilde ikinci öğretim sadece hukukta var. Dedim ki ikinci dönem de dersler online olursa, çok çalışır hukuk fakültesini kazanırım. Seneye Allah izin verirse hem hemşire olarak çalışır kimseye muhtaç olmam, hem de bir yandan da okurum. Fakat üç beş soru çözüp ağlamaya başlıyorum. Sonuçta diğer hazırlananlar yıllardır deli gibi eşit ağırlık çalışıyorlar. Hem okulu bırakma vize, final onları hallet hem de temelin olmayan eşit ağırlıktan derece yap. Büyük, gerçekleşmeyecek bir hayal kuruyormuşum gibi geliyor.
 
Benim 3. bölümümü okumak için babamı ve annemi ikna etmem 2 senemi aldı babama ilk yeniden okumak istediğimi söyleyince kale bile almadı beni ingilizce öğretmenliğinden vazgeçirmek için söylendi durdu ama mutsuzluğumu gördüler. Kendi bolumumun ne kadar cirkin bir ic yuzu oldugunu zaten biliyorlardı. Ben ingilizce öğretmenliği okuyorum ataması yüksek diye şimdi pek çalışamadım 2 3 ay kala karar vermiştim sınava girmeye. Hukuk okumak çok zor çok haklısınız ama eğer gercekten istiyorsanız ders çalışın. ölçüp tartın kendinizi yapabilecek misiniz biraz da gerçekçi hayaller kurmak lazım. Ama bana sorarsanız siz saglık psikolojisini gerçekten istemiyorsunuz sadece kurtuluş yolu gibi gördüğünüzü düşünüyorum ve akademisyen olamazsanız yaptığıniz yüksek lisans elinizde kalacak. Ama akademisyenlik istiyorsanız yüksek lisans yapın. İstediğiniz şeyin peşinden gidin sırf sizi kurtaracak diye kısa vadeli planlar yapmayın uzun vadeli düşünün.

Aslında kendi bölümünüzden atanmayı deneseniz çünkü bildiğim kadarıyla devlet memuruyken başka bir bölüm okur kazanırsanız kpssye gerek kalmadan kurumlar arası geçişinizi sağlıyorlar. Bu forumda da konusu vardı aslında hatta ben de yazmıştım sanırsam o konuya bakabilirsiniz. Forumda hukuk okumak isteyenler vardı sonradan sizin gibi.
 
Çok teşekkür ederim yanıtınız için. Kpss 'den 64 aldım. Bir dahaki KPSS ben mezun olduktan bir yıl sonra. 64 ile mezun olur olmaz atanabileceğimi sanmıyorum. "Hemşireler hemen atanıyor." zaten koca bir yalan. Liseden hemşire olan sınıfta birkaç kişi vardı, hem özel hastanede hem de devlet hastanesinde çalışan arkadaşlarım vardı. Ders programına göre ayarlıyorlar çalışma saatlerini. Fakat çok az uykuyla idare etmek durumunda kalıyorsun. Gece nöbete gidip gündüz okula geliyorsun çoğu zaman. Tabi hemşire her zaman iş bulabilir diye bir şeyde yok. İşsiz kalma gibi bir olasılık da her zaman mevcut. Hele de benim gibi deneyimsiz biri için.

Hemşireliği seçme hikayem çok uzun. Bir şekilde seçmek zorunda bırakıldım, sonrasında devam etmek zorundaydım. Buraya kadar gelmişken bırakamam artık. Lisede çok iyi bir öğrenciydim. Çevrem, arkadaşlarım benden tıp, diş hekimliği gibi bölümler beklerken hem sağlık sıkıntılarım hem de ailevi tonlarca sorunum sebebiyle istediğim gibi bir puan yapamadım. Sınıf grubunda kendi aralarında "Yazık ya o kadar ders çalışıyordu. İğneci, hemşire parçası oldu." gibi konuşmalarını okudum. Yanlış anlaşılmasın, hemşirelik her ne kadar toplum tarafından saygı duyulan bir meslek olmasa da hizmet alan tarafta yer aldığımda ben asla öyle düşünmüyorum. A sınıf bir hastane de olsa, en berbat devlet hastanesi de olsa, hasta olarak bulunduğumda hep dua ederim sağlık çalışanlarına ve asla zor bir hasta olmam. Ama bu döngünün hizmet veren tarafında yer almak istemiyorum. Bana uygun bir meslek olmadığını biliyordum zaten ama stajlarla bunu iyice anladım. Gerçekten formadan ayrı nefret ediyorum, hasta yakınından ayrı nefret ediyorum, hastaneden ayrı bir nefret ediyorum. İnsanlarla uğraşmak zaten zor, hasta insanlarla uğraşmak on kat daha zor. Mutlu değilim, mutlu olmayacağım.

Sağlık psikolojisine gelince, psikoloji ilgi duyduğum bir alandı. Ancak alan dışı yüksek lisans yapmak ne kadar garanti, ne kadar doğru bir yol bunu bilmiyorum. Çünkü hadi Ales 'e çok çalıştım puan yaptım diyelim. Alandışı yalnızca özel okullar kabul ediyor. Para döküp üstüne bir işe yaramazsa iyice bir intiharlık duruma gelebilirim. Günümüzde o kadar çok mezun mevcut ki zaten bir de.

Liseye tekrar dönme şansım olsa kesinlikle eşit ağırlık seçerdim. Zaten rehber hocam derdi hep "Sen yanlışlıkla sayısala düşmüş gibisin." diye. Sayısal derslerim takdir alacak kadar iyi ama coğrafyam kötü olduğu için seçmiştim sayısalı. Her neyse, ne yapacağımı ben de bilmiyorum. Ama bir an önce karar vermem gerekiyor. ALES mi çalışacağım, eşit ağırlık yks mi çalışacağım ben de bilmiyorum. Aynı zamanda beni idare edecek bir ailem de yok. Şu an bile bu isteğimi duysalar kalp krizi falan geçirirler. Bir şekilde para kazanmaya da mecburum yani .
 
Ben sizin yerinizde olsam yks çalısırdım yks çalışmanın kpssye de faydası olur. Mezun olduktan sonra da yks ve kpss çalışmalarıma devam ederdim. Ve her iki sınava da giredim. Hatta siz seneye yks ye girip kendinizi bir deneyin. O zaman kafanızda bazı şeyler daha da netleşir. Sonra artık gerekirse annr babanızı karşınıza alıp konuşursunuz durum bunu gerektiriyorsa yapın daha fazla seneniz gitmesin. Şimdiki aklım olsa annemin babamın benim için uygun bulduklarının peşinden gitmektense kendi kafamın bildiğine gidip kendi hatalarımı yapsaydım diyorum ben. Mesela benim babam hiç istemedi beni vazgeçirmeye çalıştı ögretmenlikten. Geleceğe dair kesin bir bilgim yok ama kararımdan mutluyum ilk defa kendi kararımı verdim 26 yaşımda kimseden etkilenmeden. Güçlü hissediyorum, gelecekten korkmuyorum. Kpssyi de kazanabileceğimi düşünüyorum.

Ayrıca ikinci kez üniversite okuyacaksanız ataması yüksek olan veya önü açık bir bölüm hedeflemenizi öneririm çünkü 2. okuduğunuz bölümden de işsiz kalma ihtimaliniz olacak. Hukuk bu anlamda güzel ancak psikolojinin önü açık bir alan olduğunu düşünmüyorum ülkemizde ayrıca bütün psikoloji okuyan tanıklarım yüksek lisans yapıyor yani gereklilik gibi bir şey sanırsam psikoloji bölümü için düşündüğünüzden daha fazla yılınızı alacaktır. Bunun dışında tmden sınıf öğretmenliği de düşünebilirsiniz okul ortamını isterseniz.

Hanımefendi size kendi okuduğum bölumden örnekler vereyim başa insanlar ne yapıyor size örnek olur belki;

Pdr mezunu bir kız var 1 sene kpss denemiş olmamış şimdi ingilizce öğretmenliği okuyor bu sene de girdi atanacak puanı alsaymış da atanmazmış çünkü pdr sevmiyormuş.

Bir de polis kız var. Polisliği hiç sevmıyormuş maddi sıkıntılar sebebiyle polis olmuş hem çalışıp hem de online derse katılıyor okul açılınca nolucak bilmem demişti ama şu an için devam ediyor.

Evli bir kız var o da özel sektörde hem çalısıyor hem de online derslere katılıyor.

Siz de yapabilirsiniz.
 
Çok teşekkür ederim öncelikle. Aslında psikolojik destek de alıyorum fakat bir faydası olmuyor bana. Bu aralar çok sıkıntılı bir süreçteyim. İntihar etmeyi bile düşündüm diyebilirim.

Dediğiniz gibi YKS çalışırsam hem Kpss hem de Ales için faydası olur zaten. Hem eğer Allah izin verirse sınava girer mesela iyi bir derece yapamasam bile ne yapabiliyorum onu bir görmüş olurum. Tabi ailem burada engel. Ben hukuk gibi bir bölüm kazansam bile "Yahu ne gerek var. Gitme." diyebilecek bir aileye sahibim maalesef ki.

Öğretmenlik de sevmiyorum. Zaten bana matematik öğretmenliği falan geliyordu. Fakat seçmek istemedim. Zaten ailem de özellikle öğretmenliğe karşı aşırı sertler. Sebebi tüm öğretmen akrabalarımızın atanamıyor ve çalışamıyor olması. Tabi İngilizce öğretmenliği konusunda bir bilgim ve tanıdığım yok. İnşallah siz hemen atanırsınız.

Psikoloji konusunda haklısınız. Psikolojiden mezun olunca danışan göremiyorsunuz, mutlaka klinik psikolojiden yüksek lisans yapmak gerekiyor. Eşit ağırlıktan da psikoloji ve öğretmenlik çıkınca pek bir bölüm kalmıyor aslında. Benim için sayısaldan hazırlamak belki daha mantıklı olabilir. Bir diyetetik ya da ftr kazansam fizyoloji, anatomi gibi ortak derslerden direkt muaf sayılırım galiba. Hem hastanede de çalışmıyorlar. Ama yeniden ileri fizik, ileri kimya çalışmak gözümü çok korkutuyor.
 
Benim de halen beni başka şekilde engellemeye çalışan bir babam var yaptığım hiçbir şeyi beğenmiyor. Ezik görüyor. Siz de haklısınız ama şöyle düşünün. Anneniz babanız üniversite okudu mu? Neyi ne kadar biliyorlar? Ne kadar bilinçliler. Evet uğraşması zor ama başka seçeneğimiz yok. Siz iyisi mi önce gelecekte ne istediğinize karar verin. Nasıl bir yaşam tarzı, nasıl bir şehir, nasıl bir çalışma ortamı, nasıl çalışma şartları; sonra eğer tekrar okumak istiyorsanız okumak istediğiniz bölümü bu saydıklarıma göre düşünün. Kısa vadeli kararlar veemeyin. Çevrenizdeki insanların her dediğini kale almayın. Başarılar diliyorum size.
 
Bir şey sorabilir miyim acaba? İç mimarlık ve çevre düzenlemesi hakkında bilginiz var mı ?
 
Bir şey sorabilir miyim acaba? İç mimarlık ve çevre düzenlemesi hakkında bilginiz var mı ?
Zor bir bölüm bilgisayarlaa haşır neşir olacaksınız. Cevrenizde akraba es dost yoksa mezun olup kendi ofisinizi acamazsiniz. Ya kurumsal firmalarda, ofislerde ya da aile sirketlerinde baskalarinin yaninda calisacaksiniz. (Bu kurumsal firmalar organize sanayide de olabilir sehirden uzak.) Ilk basta maasiniz dusuk olabilir ancak daha sonra kazanc artiyormus. Cizim yeteneginizin olmasina gerek yok ama olmasi arti. Musteriye kalem kagitla kafanizdakini anlatabilmek icin) Ama genel olarak bakildiginda onu mimarliktan daha acik bir bolum cunku ic mimarlik dendigi zaman abajur tasarimi bile ic mimarin isi onu kapanabilecek bir meslek oldugunu dusunmuyorum.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…