Evlilikte dini açıdan denklik

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

duursll

Üye
Kayıtlı Üye
28 Ağustos 2023
96
-6
8
25
Merhaba arkadaşlar ben kapalı 5 vakit namazını kılan oruç tutan kısaca dini vecibelerimi elimden geldiğince yerine getirmeye çalışan biriyim biri var muhabbetimiz çok iyi aramızda garip bir enerji ve çekim var sohbet ederken sohbetimiz akıp gidiyor beni güldürüyor ufaktan bana ilgisi var gibi hissediyorum fakat bu çocuk dindar biri değil 5 vakit namaz beklemiyorum kimseden bu devirde fakat cumalara falanda gitmiyor oruç tutmuyor bu durumda içime sinmediği için mesafemi korumaya çalışıyorum o bana ilgisini belli etsede ama bir yandanda aramızdaki çekime karşı koyamıyorum aynı iş yerindeyiz zaten ne yapmam gerekir sizce böyle biriyle ciddi bir ilişkiye başlasak yürür mü ben hem duygularıma hem mantığıma hitap etsin isterdim açıkçası kafamda çok karışık yorumlarınıza ihtiyacım var

İbadet kendisiyle Allah arasında olan bir sorumluluk. Biz ondan sorumlu değiliz. Tabi ki öyle tercih edebilirsiniz ama kılmamanın hesabını Allaha verecek sonuçta size değil.
Sizin aramanız gereken şartlar “güvenilir, saygılı, terbiyeli, merhametli, gönlü bol, hoş dilli ve çok değer verip yaratılan her şeye saygı duyuyor olması” bunlar varsa kaçırmamanız gerektiğini düşünüyorum.

Yürümez tabi ki. Siz onu kendinize benzetmeye çalışacaksınız, o sizi kendisine benzetmeye çalışacak. Eninde sonunda birbirinize gireceksiniz.

Hadi oldu da pembe gözlüklerle evliliğe kadar gittiniz diyelim, orda daha büyük sorunlar başlayacak.

Gerek var mı bir hoşlantı için bütün hayatı yakmaya?

Bence de gitmez. O hormonlar kıpır kıpır kıpraşırken hallederiz yeaa gibi gelen şeyler hormonlar durulunca göze batmaya başlıyor. Herkesin inancı hayatı yaşayışı kendine ama ben asgari bir denklik olması gerektiğini düşünüyorum.

Yürümez.

Zor, yürümez, onu kafanızdaki profile oturtmaya çalışacaksınız, doğru değil ama bu.

Denk olmalı. Namaz kılan birini istiyorsan şimdi kılan bulmalısın, evleneyim de benden etkilenir o da benim gibi olur gibi hayallere kapılmaya gerek yok.
İkiniz bu şekilde yürütemezsiniz, çok çatışma yaşarsınız. Gerçekçi olun

Ablam eniştemle evlenirken ikiside namaz kılmazdı dini vecibeleri yoktu anlayacağınız.
Hatay depreminden sonra ablam çok etkilendi İstanbulda olmamıza rağmen.. o sebepten maneviyata yöneldi. Kapanmadı ama tamamen ona göre yaşadı. 5 vakit Namazını orucunu hiç ihmal etmedi. Sürekli okudu o tarz kişilerle arkadaşlık kurdu. İlk başta eşi buna alışık olmadığı için çok yadırgamış eleştirmiş falan.
Sonuç: eşide namaza başladı. O eski pervasız umursamaz adam gitti yerine naif bir adam geldi. Nasıl oldu bilmiyorum. Ama demekki imkansız değil

Maalesef.. En en minik bir örnek olarak sabah namazı için telefonuna gelebilecek uyandırma bildirimi bile onu rahatsız edecektir. Denklik en iyisidir her konuda. Bunun temsili bi örneği her Cuma tv ekranlarında kızılcık şerbeti dizisinde oynuyor zaten ilk bölümlere falan bakabilirsin neler yaşayacağını az buçuk orada görebilirsin (Nursema-Umut ilişkisi)

Örneğin alakası yok. Benzer görüşte insanlar evlenmiş, aynı zamanda olmasa bile aynı doğrultuda değişmişler. Burada en baştan farklı hayat görüşleri var.

Tam tersi pek çok örnek de mevcut. Mesela biri benim veli arkadaşım. Aşırı dindar ailenin orta dindar oğluyla evlenmiş. Adam önce orucu sonra cumayı bıraktı. Şu an kayınvalide yaz tatillerinde çocuğa bakıyordu bu sene camiye kursa vereceğim diyince arkadaşım büyük bir kavga eşliğinde çocuğu bu seneden itibaren yaz okuluna vermeye karar verdi. Eşi ya verse ne olacak sanki demeye kalktı karısının tepkisinden sonra o da haklısın dedi geçti.
Ama en baştan bunları yaşamaya ne gerek var. Herkes kendi hayat görüşünden birini bulup mutlu mesut yaşayabilecekken neden illa bir kavga didişme yaşasın

Elbette hiç bir şeyin imkansız olmadığı gibi bu da imkansız değil. Ama sizinkiler zaten evlilermiş, aralarında güçlü bir bağ varmış ve ikisi de aynı yola yönelmişler. Şanslılarmış. Olmayabilirdi. Konu sahibinin bile bile risk almasına gerek yok ki şu aşamada, herşeyin başında. Burada yazılanlar hep genellemeler üzerine, mutlaka arada istisnaşar oluyor. Ama istisna olabilir diye hareket edilmez.

çocuk dindar biri değil 5 vakit namaz beklemiyorum kimseden bu devirde
Ben buna takıldım. Neden bu devirde 5 vakit namaz beklemiyorsunuz? Yani devirde ne var? Devre göre din mi değişiyor? İnsanlar değişti demeyin. İslâmiyet'e giren bir çok insan var. Senin ülkende 5 vakit namaz kılmayan çoksa o kişilerin kendi sorunu. Bu kafayla bakarsan kendi doğrultunda yaşayan biri yerine aman bu benle iyi,sohbetimiz iyi deyip kendini kandırırsın. Sekuler kesim insanlar nasıl ki kendi dengi biriyle hayatını birleştirmeyi uygun görüyor ise ibadetleri yerine getirenlerin de kendine göre biri ile evlenmesi normal. Sayı az diye sayıya mi takılacaksiniz. Sırf olsun diye mi evleneceksiniz.
İbadetleri kişiyi ilgilendirir tabii ki. Ama tek kişilik yaşam da kişiyi ilgilendirir. Aynı evin içine girince o dediğiniz şey düşündüğünüz gibi olmuyor. Oruç tutacaksın adam tutmuyor. İftar vakti gelince ne olacak? Dışarda namaz kılmaya gideceksin adam da namaz yok hep seni mi bekleyecek. Birbirlerinizin ömür boyu hassasiyetlerini kabullenecek biri ile olmalısın. Haa ailesi "muhafazakar" ama adam sekulere yakın biri ise bunlarin da çocuğu zaten sekulerle birlikte oluyor.
Şimdi burada sana sekuler kişiler, ibadetler Allah ile kul arasında diyebilir. Ya da evlendiği kişinin ailesi dindar olur ama eşi değildir. Evliliği konforludur. Karisani yoktur. Sana ibadetlere takılma diyebilirler. Ama gerçek manada senin yolunda olan birini istiyorsan,hayata bakış acina uygun biri ile birlikte olmalısın.
Bak kardeşim namazı bırak bu adamda oruç ibadeti bile yok. Sen ise 5 vakit namaz kılan birisin ne kadar müsamahalı olacaksın. Az akıllı düşün. Evlilik basit bir şey değil. Adama alışırsin sonra birakmasi zor gelir. Evlenirsen bunları kafaya daha çok takar üzülürsün. Şimdiden tereddütlerin var. Evlenince ne olacak?
Kendi yolunu bilen yoluna göre birini seçer.

Ben namazımı kılarım,kuranımı okurum,orucumu tutarım. Ama eşim oruç dışında hiç birini gerçekleştirmez.
Karışmam ona nasıl istiyorsa öyle yapsın.
Oda bana karışmaz atesit değil sonuçta sadece canı istemiyor.
Eğer eş adayınız dini inançlara karşı değilse size karışmaz.
Sizde ona karışmazsınız olur biter :)

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…