Valla canım bende öyle bir hissiyat hiç ama hiç olmadı. Öyle bir şey olduğunu da sanmıyorum. Daha önce öyle hissettiğim kişiyle evlenmedim ama hiç hissetmediğimle evlendim. Evliliğim çok güzel gittiği için şuna daha çok dikkat ederdim diye bir düşüncem olmadı çok şükür ama evlenmeden önce dikkat ettiğim şeylerden bahsedeyim.
İşte ona karşı bir sevgi ve heyecan beslemek, merhametli, saygılı, efendi birini istemek falan bunlar zaten herkesin sevgililikte dahi dikkat edeceği şeyler o yüzden bu kısma hiç girmeye gerek görmüyorum.
En çok dikkat ettiğim şey karşıdaki (yani elbette sevgilim olan) kişideki evlilik heyecanı ve bu konudaki samimiyetiydi. Yani lafta olmaması önemli. Evlenmek istiyorum deyip kenara çekilen işi uzatıp duran erkekten kaçıp kurtulmak lazım.
İkinci dikkat ettiğim şey ise ailesiydi. Elma ağacında armut yetişecek hâli yok. Ailesi iyiyse ve benim aileme benziyorsa bu benim için iyidir. Kültür çatışması yaşamamak çok önemli bir şey. Senin için doğru olan onlar için doğru değilse tartışmalar kaçınılmaz oluyor. İlla benzeyecek diye bir şey yok ama benzerlik ne kadar artarsa senin de eşinle anlaşman o kadar kolay oluyor diyebilirim.
Bir de biraz klişe olacak ama kaynana kısmı çok önemli. Kaynanalar rol yapabilir en başta. Bunu anlamak için de evleneceğin kişinin babasını incelemelisin, eşine karşı iyiyse sevgi gösteriyorsa korkma o kadın mutludur zaten seni gözü görmez ama eşiyle arası iyi değilse ya hıncını senden alır ya da eşiyle her tartıştığında oğluna yapışır tepenizden gitmez. Ki zaten kayınbaba adayın iyiyse oğlu da ister istemez onu örnek alacak. Yani kaynanana bak gör halini demek yanlış olmaz.
Bunun dışında çok da kurcalamadım, aradığım şey bir ömür bıkmadan sevip sevilebileceğim huzur dolu bir aileydi. Birden aşık olup yanıp tutuşan biri hiç olmadım, tanıdıkça ve karşımdaki kişi benim için çabaladıkça aşık olma gibi bir huyum vardı hep. Eşim ona zaman geçtikçe daha çok bağlanacağımın sinyallerini vermese evliliğe yanaşmazdım bile.
Kendi açımdan dikkate aldığım şeyler az çok böyle şeylerdi. Sen de kendi kırmızı çizgilerini düşünüp bir yol çizebilirsin. Anne ve babanın fikirlerini de almanı öneririm çünkü onların yorumları muhakkak tutuyor.
En sağlıklısı mantıklı bir aşk evliliği yapmak bana göre