Evlat Edinme Evlat edinme

Evlat edinen annelerin paylaşım alanı. Prosedürler neler ? Neler yaşadık ? Neler yaşıyoruz ?

ayferal

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
19 Şubat 2007
6
0
selam arkadaşlar. 4 yaşında bir oğlum var artık bir kardeşinin olma zamanı geldi ama ben yeni bir çocuk doğurmaktansa annesi babası olmayan bir çocuğu evlat edinmek istiyorum. tabiki çok zor bir karar. bakım yada ona vereceğim sevgi konusunda endişelerim yok ama büyüdüğünde bu durumu ona nasıl anlatırız bizden koparmı, nasıl problemlerle karşılaşırız? yani aklımda bir sürü soru işareti var. yada şu anda hiç aklıma gelmeyen ne gibi problemler yaşarız.. aranızda evlat edinen yada bu konu hakkında fikri olan varsa lütfen paylaşsın. çünkü iyice araştırıp öyle karar vermek istiyorum. şimdiden teşekkürler

sevgili kardeşim seni bu düşüncenden ötürü tabrik ediyorum benim çok yakın bir tanıdığım aldı evlat edindi şimdi kız evlendi bebek bekliyo inan o alan ailede kendi çocuklarıymış heyecanlanıyorlar elbetteki kendi çocuğunuda atmayacan gelenide hor görmeyecen yeterki ona anne baba sıcaklığıyla yaklaşabilesiniz elbette çevreden bisürü absürt şeyler duyacaksın ama eğer içine böyle bir ateş düştü ise geciktirmeden uygulamaya geç derim ben allah yar ve yardımcın olsun

bence harika bir karar vermişsin kendinle gurur duymalısın
ancak bu konuda eşinde seninle aynı fikirde olmalı
eger eşinin şüphesi yada isteksizliği varsa onunda tam rızası oluncaya kadr evlat edinmemelisiniz
büyüdügü zamanı düşünmeyin bence
bu genelde cocuklara cok fazla büyümeden sölenmeli
cocuklar genelde bunu kaldıramıyo değiller
genelde kaldıramadıkları şey ailesinin bunu kendinden gizlemesi ve uzun süre saklaması
cocuklarınızdan bunu asla saklamayın kendilerinden sakladıgınızı anladıklarında birden sevgileri nefrete dönüşebilr
uzmanlar bunun saklanmaması gerektigini söylüyolar

sevgilim ve bende cocuk istemiyoruz
benm bazı sorunlarım var ve bu yüzden çocuk doğurmak istemiyorum
sevgilimde istemiyo onunda kendine göre sebebleri var
ilerde çocuk istersek evlat edinmeyi istiyoruz ikimizde cocukları cok seviyoruz ve cocuk ayrımı gözetmiyorz

Çok güzel bir karar vermişsin arkadaşım.
Tebrik ediyorum...
Çok sevaba girersin bunu yaparak inan bana.
Bebekken mi alıcaksın ...:uhm:

Güzel bir düşünce ama aklıma hemen acaba kardeşler arasında ileride sorunlar olabilirmi?
Hani özlük üveylik var ortada yani bu durum olursa sizde o çocuklarda çok üzülürsünüz gibi geliyor bana.Belki koruyucu aile olmak daha iyidir bu durumda.Neyse umarım vereceğiniz karar sizin için en hayırlısı olur.

boyle mubarek bır gunde boylesıne guzel bır karar almısın tebrıkler canım
oylesıne buyuk bır sevaba gırersınkı...obur dunyanda bu dunyanda cok guzel olur ısallah
o cocuga anne sevkatıyle yaklasman basını oksaman o cocugu ne mutlu eder sıcak bır yuvası olmasıda
ama sabır işi ısallah bas edersın
allah kalbının guzellıgıne gore hayırlısını versın pısman etmesın...

tatlım seni tebrik ediyorum kararından ötürü. ancak sende belirtmişsin zaten gelecek günlerin ne getireceği hiç belli olmaz. eğer hali vakti yerinde bir aileyseniz bunun ileride mirası bilmemnesi var. o yüzden oğlunun (yaşının küçüklüğü büyük avantaj tabii) tamamiyle, herşeyi ile bu yavrucağı kardeş olarak kabullenmesi gerek. böyle bir kararı alabildiğinize göre elbette ki bunu sağlayabileceğinden de eminsindir. gerçi hayat bu. belli olmuyor be tatlım. neler okuyoruz gazetelerde. bazen insanın kendi öz evlatları neler ediyor anne babaya. kimin ne olacağı hiç belli olmaz ilerde. o yüzden biz ne söylesek, siz ne kadar olabilecek riskleri de hesaplasanız boş. bu çocukların kişiliklerinin gelişmesinde en büyük pay kuşkusuz sizin olacak. o yavrucak da sıcak bir yuvaya kavuşacak. ve inşallah tatlım herşey yıllar yıllar boyu gönlünüzce olacak. ha bu arada kararınız değişirse koruyucu aile olmayı da düşünebilirsiniz. sevgiler.

Tamamiyle destekliyorum. Benim de gelecekteki planlarımın arasında mutlaka, bir çocuğa kol kanat germek var. Kendine inancın tamsa, diğer sorunları çözersin. Öz kardeşler arasında bile birtakım sorunlar çıkıyor yani asla hiçbirşey mükemmel işlemiyor hayatın kanunu gereği. *Bir psikologla paslaşarak altından kalkabilirsin sasnırım. Sen de bir insan kazandıracaksın, ne mutlu sana..

canım, öncelikle tebrik ederim...ayrıca sosyal hizmetlerin bu konuyla ilgili açıklamasını ekledim buraya

Ancak şunun açıklanmasında yarar görmekteyiz;

Oldukça düşük bir olasılık olmakla birlikte yukarıda belirttiğimiz gruplarda yer alan çocukların ebeveynlerinin günün birinde ortaya çıkarak çocuklarını arama ya da verdikleri rıza kararından vazgeçme riski bulunmaktadır. Ancak bu itirazlar ilgili mahkemeye başvurularak yapılması gerekmektedir. Dosya bilgileri Kurumumuz tarafından düzenlenen gerekçeli raporla birlikte gizlilik kaydıyla ilgili mahkemeye gönderilir. Sonucu ise hakim kararı belirlemektedir.

Ailelerimizin (0-1) yaş grubu çocukları evlat edinmek istemelerinin önemli bir nedeni de evlat edinecekleri çocuğun yaşı büyüdükçe iletişim kurmakta zorlanacakları kaygısıdır. Oysa ki korunmaya muhtaç çocuklarımızın özelliklerinin (olumsuz aile koşullarından gelmeleri, kuruluşa gelinceye kadar olan yaşamlarında örselenmiş olmaları, tutarlı ve dengeli bir sevgi almamış olmaları ... vb.) yanı sıra ailelerimizin yıllardır çocuk özlemi çekmesi nedeniyle taraflar arasında sosyal çalışmacının da danışmanlığı ile kolaylıkla iletişim kurabilmektedir. Ancak öncelikle çocuğun aile sıcaklığını ilk kez tatması nedeniyle bocalayabileceği, sevgiyi sınayacağı unutulmamalıdır. Bu güvensizliğin aşılması ancak, ailenin sorun çözme becerisi, sabrı ve olumlu yaklaşımıyla mümkün olabilmektedir.

Çocuk büyürken gelişim dönemlerine bağlı olarak pek çok farklı sorunla karşılaşılması olasıdır. Bu sorunlarla karşılaşıldığında biyolojik anne babalar gibi çözümü bulmak için çaba sarf edilmesi beklenmektedir. Çünkü çocuğun kişiliğinin öncelikle büyütüldüğü ailedeki ilişkiler ve sosyal çevre tarafından şekillendirildiği unutulmamalıdır.

Bebek grubundan evlat edinmek isteyen bazı ailelerimizin sıraları gelip çocuk görmeye gittiklerinde beklenti düzeylerinin yüksek olması sebebiyle hayal kırklığı yaşadıkları gözlemlenmektedir. Bu nedenle korunmaya muhtaç çocuklarımızın gelişim özellikleri konusunda bilgi vermekte de yarar görmekteyiz;

Korunmaya muhtaç çocuklarımız genellikle sağlıksız hamilelikler sonucu doğmakta ve kuruluş bakımına gelinceye kadar olumsuz koşullarda (Soğukta kalma, yetersiz beslenme, uyaran eksikliği, teke tek ilgi yoksunluğu... vb.) yaşamaktadırlar. Bu nedenle gelişimlerinin sağlıklı aile ortamında yetişen bir çocuk gibi olmamaktadır. Ancak aile yanına yerleştikten kısa bir süre sonra hızlı bir şekilde aradaki farkı kapatmaktadırlar.

Evlat Edinilen Çocuğa Gerçeğin Söylenmesi

Çocuğa evlat edinildiği sosyal çalışmacının önerdiği yaş ve zamanda mutlaka söylenmelidir!

-Çocuk psikolojisi alanında yapılan çalışmalar ışığında çocukların bu durumu normal kabul ederek sorun yaşamamaları ve yaşatmamaları için evlat edinmenin açıklanacağı en uygun dönemin çocuğun henüz sosyal yaşama tam olarak açılmadığı, anne ve baba objesinin yaşamında birinci derecede önem taşıdığı okul öncesi çağ (4-6 yaş) olduğu bilinmektedir. Bu açıklamanın zamanında yapılmaması halinde çocuğun hazır olmadığı dönemde herhangi bir kaynaktan (aile dışı kişiler/belgeler vb.) gerçeği öğrenme olasılığı çok yüksek olup,başta size olan güveninin sarsılmasının yanı sıra diğer insanlarla iletişimi bozulacak ve yaşamında onarılamayacak büyük bir yara açılacaktır.

-Aile açısından ise yaşam boyu böyle bir gerçeği saklama zorunluluğu her zaman omuzlarında ağır bir yük olarak kalacaktır. Uygun olmayan şekilde gerçeği öğrenen çocuk da evlat edinen aileyi suçlayacaktır.

-Çocuğa onu karnınızda değil kalbinizde büyüttüğünüzü, onun kendi çocuğunuz olmasını çok istediğinizi açıklarken asla biyolojik ailesini kötüleyen ifadeler kullanmamaya dikkat edilmesi, çocuğun kendi hakkındaki ‘beni ailem istememiş’ duygusunun oluşmaması için büyük önem taşımaktadır.

cocuyum olmasa düsünürdün ben ama bir cocuyum varsa ve tekrar yapabilme imkanım varsa cocuyuma aynı kanı tasıyan bir kardeş daha yapardım sevğiler

Bir tane oğlun varmış..Hiç şansını deneme..Evde olan huzurunu bozarsın..Bir tane öz bir tane evlatlık olan evlerde huzur hangi ailede görülmüş.

Bence de iyi düşün.Sonuçta kendi çocuğun var,ileride ikisi arasında sorun olur mutlaka.Yine sen üzülürsün.

cnm benim teyzemde evlet edinmişti sonradan kendi çocuğu da oldu. Ayırım yapmıyorum diyor ama ister istemez yapıyor. Kendi öz çocuklarına daha farklı davranıyor. Kan çeker derler ya sanırım öyle bir şey. her ailede tartışma olur ama onlar tartıştığında kızı ben evlatlık olduğum için böyle davranıyorsun deyip duruyor.Normal şeyleri bile büyütebiliyor. Dengeyi çok iyi korumak lazım.

öz çocugunuz oldugu halde uvey kardeş almayın sonradan çok sorun çıkıyor. yakın arkadaşım da kendi öz çocukları oldugu halde o aile tarafından evlatlık alınmış ve mutlu değil kesinlikle.

çocuklar yeterli sevgiyi aldıktan sonra aralarında ayrım olmadıktan sonra hiçbişi sorun olmaz
yok ilerde para dagılımıymıs bilmemneymiş bunlar düşünülcek şeyler deil bence
eger böle sorunları düşüncek olunursa bunlar zaten normal kardeşler arasındada olur
zaten ayrım yapcak insanlar kendi cocuklarını dogrumak yerine evlat edinmeyi akıllarından gecirmezlerdi
ve birde ailesi gelirdi isterdi vs. idi bunları düşünmekte anlamsız geliyo bana
şahsen bir cocugun annesi evlat edindigim cocugu gelip almak isterse vermekte zorlanmam yeterki cocukta onları istesin
ancak arada görebilmek isterim ve bu istegime hiç bir ebeveynin itiraz edicegini sanmıyorum
zaten evlat edinmenin amacı çocugu sahiplenmek deil ona sahip cıkmak onu korumak ona destek olmak sevmek
gün geliyo kendi evlatlarımızda bizden ayrılıyo başka memleketlere okumaya calısmaya evlenmeye gidiyolar yapcak bişiy yok önemli olan onların mutlulugu diyoruz ayrılıga onların mutlulugu için göğüs geriyoruz

olay cok güzel şekilde ifade edilmiş
önemli olan sorun yada sorunun büyüklügü deil ailenin sorun cözme becerisi..
kısacası saf sevgi yeterli
ve sevgi eşit dağılımlı olmalı

o kadar güzel düşünmüşsünüz ki...uygun bir yaşta ve gerekirse bir psikologda yardım alarak söylersiniz, bunun aşılmaz bir sorun olacağını düşünmüyorum. sizi çok tebrik ederim...

arkadaşlar öncelikle yorumlarınız için teşekkürler. eğer bir evlat hayırsızsa özde olsa üveyde olsa yapacağını yapar diye düşünüyorum. hem evlat edinirsem onu yaralı bir çocuk olarak göreceğimden ona daha çok ilgi gösteririm diye düşünüyorum tabi yaşamadan bilinmez ama ona karşı biraz daha vicdanlı olurum diyorum. ayrıca şu mal dağılımı miras işi falan da bana çok saçma geldi. kusura bakmayın ama zaten o çocuğu evlat ediniyorsunuz yani kendi çocuğunuzdan ayırmıyorsunuz ki. evlat edinmenin amacı bu değilmi diğer türlü koruyucu aile olmak isterdim. hem onu çocuğum gibi yetiştirip büyüttükten sonra neden malımdan mahrum edeyim ki, olaya para girmemeli bence. onlar kardeş gibi büyüyecekler herşeyleri eşit olacak yani. benmi çok iyimserim bilemiyorum ama bana sanki bir çocuğu evlat edinirsem kan bağı falan hikaye gelir diye düşünüyorum. hem bu kadar önemli mi ki bilemiyorum. önemli olan onu yetiştirmek, büyütmek, çok iyi yerlerde görebilmek değil mi? doğrusunu söylemek gerekirse problem derken ben bunların hiç birini kastetmemiştim. ben daha çok anlaşabilirmiyiz, hayatımızı nasıl etkiler, ne gibi problemler çıkar? bunları merak ediyorum. dışarda yada tv de bir sokak çocuğu gördüğümde kendimi sorumlu hissediyorum. inanın kendi çocuğumu oralarda düşünüyorum ve kahroluyorum işte bunun için en azından bir kişinin hayatını ben kurtarayım diyorum...

o kadar güzel düşünmüşsünki tebrik ediyorum seni canı gönülden a.s.a.s. çok harika çok olgun bir karaktere sahipsin bence..
benim diceğim şuki evlat edinilen çocuğa etraftan bi çatlak ses çıkıp illa üvey olduğunu söylüyor ve o çocuk bu duruma çok savunmasız yakalanıyor..hal böyle olduğu için çocuk yeterli olgunluğa gelince bi uzmandan destek alarak gerçeği söyleyip yabancı birinden duymasına fırsat vermemek zannediyorum daha doğru olur..
sevgiler :1hug:

arkadaşım öyle güzel düşünüyorsunki seni kutlamamak elde değil :lepi:
yanlız günün birinde gerçek ailesi ortaya çıkarda çocuğu geri almak isterlersesenağlama
sonuçta çocuğu seveceksin ve ona alışacaksın
ben yanlızca işin bu kısmının (tabi olursa)zor olabileceğini düşünüyorum
diğer sorunlar aşılabilir

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…