soruyu bana sormamışsınız ama rızalı ve şehirdışından bebeğine kavuşmuş bir anne olarak cevap vermek istedim :) şehir dışı konusunu cevaplamaya çalışayım öncelikle. bazı illerde bebeklerin kalabileceği yuvalar yok, bu nedenle merkeze (Aile Sosyal Politikalar Genel Müdürlüğüne yani) haber veriyorlar, merkez de önce o ilin bağlı olduğu bölgeye bakıyor, sıra yoğunluğu, bekleme süresi vs değirlendirildikten sonra uygun bulduğu şehire haber veriyor. o il müdürlüğü de şehir dışı kabul eden ilk aileyi arıyor. bazen de ilde 0 yaş gurubu için yuva olmasına rağmen başvuru süreci tamamlanmış onaylanmış aile olmadığı için yine aynı şekilde merkez başka ildeki bir aileyi yönlendiriyor. bir de emin olmamakla birlikte okuduğum kadarıyla doğudaki bazı illerde bebekleri aynı ile vermiyorlar, ama dediğim gibi bundan emin değilim.
yani bulunduğu şehirdeki aileler istemediği için diğer şehirlere verilmiyor bebekler. ya yuva olmadığı, yada sırada aile olmadığı için şehirdışına veriliyor.
geri isteme konusuna gelince, hiç onları düşünmeyin derim ben, kötüyü aklına getirmeyin, çağırmayın. bebek aileye yerleştirilmeden önce zaten çeşitli aşamalardan geçiriliyor. mesela biyolojik ebeveyne bebeği bırakmaması için bakım masrafları teklif ediliyor vs. Aracı olan kurum olduğu için bizim aklımıza gelmeyen ama belki olaya özgü bir onay alınması gerekiyorsa vs kurum hepsini hallediyor zaten. mesela anneanneye sorabiliyor yeri gelmişse bakımını, isteyip istemediğini. Yani çok şeyi değerlendirip evlat edindiriliyor o bebekler. bunların karşısında ha oldu da geri istiyorum dedi, öyle alınıp geri verilmiyor zaten. bugüne kadar öyle bir olay duymadım. mahkeme yoluyla biyolojik babaya verilen tek olay var onda da işlemde eksiklik olduğu için evlat edindirme işlemi iptal edilmiş, ha aile geri vermemiş o ayrı. diğer yandan terk bebekte de, mesela biyolojik babanın olaydan haberi yok ve sonradan öğreniyor olanları, onun da aynı şekilde dava açma hakkı oluyor mesela. ama bu ihtimaller var diye olacak anlamına gelmiyor. zaten yavrunuzu kucağınıza aldığınız anda anlayacaksınız o zaten hep sizindi, doğduğu anda alnınıza yazılmıştı aslında. öyle bir bütünlüyor ki sizi, ailenizi, kalbinizi, evinizi gerisi hiç önemli olmuyor, kimin doğurduğu, hangi şehirden aldığınız veya tek/rıza olması aklınıza bile gelmiyor inanın...
hazırlık kısmına gelecek olursak :) odasını çok erken hazırlamayın derim ben. ben hazırladım sonrasında çok pişman oldum, oda hazır ama boş, insanın canını yakıyor ve beklemek daha zor geliyor. o yüzden en azından onayınızı alana kadar bekleyin, sonrasında ufak ufak mesela nevresim, bornoz, bebek küveti, battaniye, yorgan, ateş ölçer vs gibi ufak tefek şeyleri almaya başlarsınız. madem sıranız 3 şuan 2 ye düştüğünüzde de odasının siparişini verirsiniz mesela, halısı perdesi derken zzaten oyalar onlar da sizleri :)
şimdiden hayırlı olsun arkadaşım, herşey çok çok güzel olacak inanın