Evimin duzensizligi.. fikirlerinize ihtiyacim var

peaceful16

Guru
Kayıtlı Üye
25 Nisan 2014
3.221
3.963
Merhabalar,

1 senedir evliyim, yurtdisinda yasiyorum evim 60 m2 2 oda bir salon. bir oda yatak odamiz digerinde ise esim ve benim gardroplarim var ve burayi yikadigim camasirlari asmak icin kullaniyorum.
kucuk bir depo odamiz var burayi tum kuru gida, temizlik malzemeleri icin kullaniyorum.

evim cok daginik, 60 m2 evimin daginik olmasindan utaniyorum. Esimde rahatsiz olmaya basladi, eve hic ozenmiyorsun duzen yok diyor.

cok fazla kiyafetim , ayakkabim , cantam var. dolabimdan tasiyor. oyleki tum cekmecelerim karman corman. 1-2 kere duzenledim fakat 1 ay icinde yine eksi haline dondu, dolaplarimda cekmecelerimde duzeni nasil koruyabilirim?

depo ayni sekilde karman corman herseyi ustuste koydum sigdirabilmek icin o kadar erzagi. ama bu sekilde neyim var neyim eksik bilmiyorum. evde 2 paket barbunya varken yenisini aldigimi bilirim bitmis diye, meger altta kalmis o karisiklikta gormemisim. :oops:

Buzdolabimdan her hafta bozulan limon, yarim sogan, domates, meyve , hic yenmeden tarihi gecmis yogurtlar atiyorum. utaniyorum bunlari yazarken. ama yardiminiza ihtiyacim var. israf etmek istemiyorum ne kiyafetleri ne aldigim gidalari.. buzdolabi duzeni nasil olmali, yani mutlaka yicez diye aldigim seyleri kullanmadan cope atiyorum..... nasil onune gecerim?

salonda cekmecelerimiz var , icinde evraklarimiz, ilaclar, defter kalem vs duruyor. karman corman. orayi esim 2 ay once bastan dizmisti. yine hersey birbirine girmis hic biseyi bulamiyoruz.

kisacasi, evimi nasil duzene sokarim, puf noktalari nedir bu isin? birde 2 ay once duzene giristigimde 1 haftami almisti, evin heryerini duzenlemek. sonra 1 ayda eski haline dondu... :KK34:

surekli ayni kiyafetleri giriyorum yani o karisiklikta bulabildiklerimi. ama gorseniz binlerce kiyafetim var. aldigim esyalara, yiyeceklere, herseye kiymet vermek istiyorum. esim gamsiz yasiyorsun esyanin, evinin kiymeti yok ben senden daha cok bakiyorum duzenliyorum dedi kendimi savunamadim :silah: boyle olmak istemiyorum

yardim lutfenn

Canım oncelıkle anladıgım kadarıyla dolapların az ,çekmecelerın az, herşeyı ust üstte koymak zorunda kalıyorsun ,bu seferde duZensızlık oluyor, benım tavsıyem ,yurtdısında ıkea var,ıkea dan cok ucuz mıktarda organıze etmek ıcın kullanılan ,basıt yer kaplamayan şeyler var,mesela kapının arkasına asılan ıcıne tek tek ayakkabılarını koyabılecegın,yada cantlarını koyabılecıgın hayatını kolylastıran şeyler satılıyor ,bunlar kumastan ve cok hafıf, mutfagınıda extra kuru malzemelerını koyacak cekmecelı kullanımı hayat basıt dolaplar alabılırsın.yatakodana yıne extra mobılya tarzı cekmece degılde,marketlerde satılan 3 lu cekmeceler var genış olanlardan onlardan alabılırsın, ve bıraz olsun dolabın ıçi boşalır

Çok farklı değilim, hem dağınık bir insanım hem tembelim.
Ama arada toparlanmak gerekiyor.

Sorunum çok kıyafet değil demişsiniz de 60 mkarelik evde çok kıyafet sorundur.
Çok kıyafet her türlü sorundur bence.
Son 1 yılda kullanmadıkları kıyafetleri elden çıkaran insanlara bayılıyorum, yığmaya gerek yok.

Erzak odanızda dolap yok mu?
Oraya basit bir dolap alsanız çok iş görür.

Market alışverişini dikkatli yapmak gerekiyor gerçekten.
Bizde de çok bozulur gıda.
Kesin yaparım desem bile ikinci sebzeyi almıyorum artık.
Veya daha uygun diye 1buçukluk yoğurt almıyorum.
Market yakınsa günlük alışveriş yapın.

Sizde biriktirme hastalığı mı var?

Hem evinizin düzensizliğinden, küçüklüğünden şikayet ediyorsunuz, hem ihtiyacınızdan çok çok fazla olan kıyafetim var diyorsunuz ve düzen sağlamak için bunların bir kısmından feragat etmeyi düşünmüyor, bilerek ya da bilmeyerek yemeyeceğiniz/kullanmayacağınız şeyler alıyorsunuz.

Eminim daha da kıyafet almaya devam ediyorsunuz ki bu düzensizlik durumu eşinizi rahatsız etmeden önce fark ettiğiniz bir durum bile değildi muhtemelen.

Daha büyük bir eve çıksanız dahi siz almaya devam ettikçe bu düzensizlik bitmez.

Gereksiz eşyaları verin.. Kalanlar için kulanışlı bi dolap alın.. Kutular da kurtarıcı.. Azaltın yanii.. O kadar eşya içinde küçük bi evde dağınıklık olması çok normal.. Buzdolabı için de az alın.. Haftalık alışveriş yapıyorsanız günlük almaya başlayın.. İhtiyaç olunca gidin markete.. Ben tek yaşıyorum, ihtiyaç oldukça markete gittiğim için hiçbi gıda bozulmuyor, tarihi geçmiyor kolay kolay..

Iyi dinle burayi.. Kullanmadigin ne varsa kutulara koy bodruma at. Ya da ver, ya da cöpe at. Ama yap bir tanesini. Kullanmadigin ne varsa. Kücük bir evin varsa esyan da dogru orantida az olmali. Az esya kolay toplanir. Ac o dolabi yarisini bosalt. Inan bir baslandin mi hayatindaki kaliteyi hissedeceksin.
Ben cocuktan sonra süs esyalarini bile kaldirdim hep neredeyse.
Almis oldugun bütün gereksiz esyalari attim ya da bodruma indirdim.
En cok dagilan sey oyunca bizim evde ama cocuklu evde bu normal.
Yiyecek kismina gelirsek gereksiz sey alma. Acliktan ölmeyecegine göre bir süre alisverisi azalt. Ben de iki sene öncesine kadar seninle ayni kaderi paylasiyordum. En cok cöpe giden yiyecekler canimi sikar.
Az ve öz ol. Benim alisveris aliskanligim bile degisti. Inan nefes almaya basladim. Kullanmayacagim seyleri almamaya calisiyorum. Bir saat evin icinde kossam herseyi hallediyorum. Bütün kullanmadigim tarihi gecen ne varsa cöpe attim. Banyom ne kadar ferahladi bir bilsen. Ayakkabilar kutularda hep. Kisliklari kaldirdim gecen. Kislik kiyafetleri yazliklardan ayirinca bile büyük kolaylik oluyor. Bunlari yapiyor musun?
Sen yaptiklarini yazsan daha uygun önerilerde bulunabilirdim.
En önemli nokta fazlaliklardan kurtul ve almayi kes. Inan cözüme giden yol budur.

Yabancı bir kanalda cok titiz kişiler, 3, 4 günlüğüne cok dağınık, cok pis olan evlere gidiyorlar. Mesela 3 sene boyunca temizlenmemiş wc, mutfak... Yazarken bile görüntüsü aklıma geldi, felaketti.

Bu insanların ortak özellikleri evle hiç ilgilenmemeleri ve hiç bir eşyayı atmamaları.

Benim vereceğim tavsiyeler;

Toplu temizlikten sonra her gün evinizle 1 saat ilgilenin!
Toplu temizlikte 3 senedir giymediginiz eşyaları elinizden çıkarmanızı öneririm :KK66:

Esyalarini zimbirtilarini atla at. Anneannem cok deliydi bu konuda 1970lerden kalma tariho eser degerince dis macunu buldugumu hatirlarim dolaplarinda. Bende cok duzenli degilim fakat bu aralar 2. Bebis geliyor yer acicam davasina bi actim o kadar kiyafet icinde giymedigim cok sey varmis dolabin yarisini kutuladim ve ihtiyac sahiplerine verdim.
Erzaklara gelince, haftanin basinda az cok ne pisirecegini belirle ona gore alisverise git. Alisverise gittigin zaman sirf ihtiyacin olan reyonlara gir cunku insan mutlaka arabaya atacak bisey buluyor.

Kuru erzaklarinin bi kismini tuketmeden alisverise gitme. Bulgur mu var pilav yap, makarna mi var kaynat yiyin. Boyle boyle duzene girer ben boyle basa cikiyorum. Cocuk dusunuyorsan kesinlikle bu duzeni oturt cunku yayintilari bitmiyor. Kizim 1.5 yasinda bu kadar sure icinde evi ele gecirdi heryerde oyuncak veya kiyafet ondan duzeni simdiden oturtmak en iyisi

Mobilya_4219755.jpg
Mobilya_3016582.jpg

Cekmece içi için bunlar kurtarıcı oluyor. Bulamam dersen kartondan kendin bile yaparsın. Kesinlikle giymediklerini ayır ve evden gönder. Ayrıca erzaklarini türlerine göre kutulara kaldır. Bunlar bakliyat bunlar temizlik malzemeleri bunlar pasta malzemeleri şunlar da baharat gibi. Böylece hiçbiri gözünden kacmaz.

Erzak dolabına bakliyatları tek sıra halinde üst üste dizin.Unlar tek sıra, konserveler,çorbalık malzemeler gibi...
Ve bir liste yapın bakliyatlar başlığı altına örneğin fasülye, bulgur...
Konserveler, tuşular seklinde listeyi yazıp dolabın kapağına yapıştırın, adetlerinide yazın biteni almanız kolay olur israftan kaçınırsınız.Kıyafetlerinizi gözden geçirin, giymediginiz parçaları yardım kutusuna atın.Evde fazlalık tutmayın böylece ferahlar ev.Imkanınız varsa tavana kadar olan dolaplar kurtarıcı olur.

Kiyafet raflarini duzenle uzerine yaz kislik,yazlik kiyafetler gibi.canta şal gibi seyleri aski seklinde saklama malzemeleri var onlardan al yer isgal etmesin.modasi gecen kiyafetleri at evden.yiyecekleri kolilere koy.kolilerin uzerine icinde ne oldugunu yaz orengin
baharatlar
Nane
Pul biber
Kimyon
Gibi listele ne aldin hemen ekleme yap yaz.aldiklarini ait olan kutuya koy usenme yoksa hicbir zamsn icinden cikamazsin buzdolabindada her raf düzenli olsun meyve rafi,sebze rafi, süt ürünleri rafi gibi. Umarim yardimci olabilmisimdir

Yabancı bir kanalda cok titiz kişiler, 3, 4 günlüğüne cok dağınık, cok pis olan evlere gidiyorlar. Mesela 3 sene boyunca temizlenmemiş wc, mutfak... Yazarken bile görüntüsü aklıma geldi, felaketti.

Bu insanların ortak özellikleri evle hiç ilgilenmemeleri ve hiç bir eşyayı atmamaları.

Benim vereceğim tavsiyeler;

Toplu temizlikten sonra her gün evinizle 1 saat ilgilenin!
Toplu temizlikte 3 senedir giymediginiz eşyaları elinizden çıkarmanızı öneririm :KK66:

3 sene temizlenmemis tuvalet :kusmuk:

X