- 3 Haziran 2018
- 905
- 927
Sürtmek eylemini başkasına yaptırmazsınız.Surmek fiili hem gecisli hem gecissiz fiil olarak kullanilabiliyor. Surmek eylemini siz yaparsiniz,surtmek eylemini de baskasina yaptirirsiniz. Temizlikci hanim surtmemis tuvaleti dediginiz zaman bu eylemi baskasina yaptirmis olmasi gerekiyor. Anlatim sıkıntiya giriyor yani.
Sungeri tuvalete surtmemis deseydi veya sungeri tuvalete surmemis deseydi anlasilabilirdi. Dogrudan tuvaleti surtmemis dediginiz zaman klozeti yerinden cikarip bir yere surecekmissiniz gibi anlasilir. İnsanlari asagilamak degil bu,garip garip yazmasin diye uyarmak amacliydi. Hepimiz burada en azindan bir ilkokul gorduk,bu da ilkokul Turkcesi. O kadarini beklemek de hepimizin hakki.
Hepi
Sürtmek fiili başkasına yaptırdıgımız anlamına gelmez. Süngeri tencereye sürttü dediğimizde özne benimdir. İşi yapan kişi benim yani başkasına yaptırma anlamı yoktur. Bunu nerden çıkardınız acaba?Surmek fiili hem gecisli hem gecissiz fiil olarak kullanilabiliyor. Surmek eylemini siz yaparsiniz,surtmek eylemini de baskasina yaptirirsiniz. Temizlikci hanim surtmemis tuvaleti dediginiz zaman bu eylemi baskasina yaptirmis olmasi gerekiyor. Anlatim sıkıntiya giriyor yani.
Sungeri tuvalete surtmemis deseydi veya sungeri tuvalete surmemis deseydi anlasilabilirdi. Dogrudan tuvaleti surtmemis dediginiz zaman klozeti yerinden cikarip bir yere surecekmissiniz gibi anlasilir. İnsanlari asagilamak degil bu,garip garip yazmasin diye uyarmak amacliydi. Hepimiz burada en azindan bir ilkokul gorduk,bu da ilkokul Turkcesi. O kadarini beklemek de hepimizin hakki.