Evden çıkmayan kiracı

lotuscicegii

🫡
Kayıtlı Üye
24 Şubat 2021
1.140
1.924
83
Merhabalar
Biz şuan kiracıyız ama ev sahibimiz evi satıyor muhtemelen alan kişide oturmak için alır. Ev sahibimiz bize evi tutarken yatırımlık için alıyorum istediğiniz kadar oturun dedi. Bizde evi anneme yakın olan çok az seçeneklerden biri olduğu için tuttuk.
Uzatmadan konuya gireyim.

Ben atandım memurum eşimde bende çalışıyoruz buranın hem kirasını hemde aidatını yükselttiler 2400 civarı bir ödememiz var şuan ve yılbaşında da bir zam daha söz konusu. Bizde madem burada oturamayacağız belli, o zaman ev alalım kira ödemektense on sene sonra evimiz olmuş olur. Çünkü en iyi ihtimalle on yıl sonra ev mev alamayız git gide artıyor herşey.

Bugün bir ev beğendik. Oturduğumuz mahalle hem çalıştığım kuruma yakın( yani en yakın seçenek) hemde anneme yakın. Oğluma o bakıyor. Evi çok ama çok beğendim. Kiracının kontratı şubatta bitiyormuş. Ama kiracı isterseniz polise gidin çıkmayacağım diyor. Sebebiyse aynı bizim ev sahibimiz gibi yatırımlık alıyorum demiş o yüzden tutmuşlar evi. Ev sahibinin başka sorunları olduğu için evi satıyor ve onlarada mağdur etmemek adına hem iki kiranızı hemde nakliyenizi karşılayacağım diyor. Kabul etmiyorlar hala vicdanına oynuyorlar adamın. Ben hem evi çok beğendim hemde bu evden başka fiyatı bize uyan anneme yakın başka ev yok, kalmadı. Hepsi en az 800 binden başlıyor.

Sizlere sorum
1 bu kiracının çıkmıyorum deme gibi bir hakkı var mı?
2 o evde mutlu olur muyuz?
Başka ev seçeceğim olsa gidip onu alıcam ama yok. Fiyatlar her geçen gün artıyor. Birde biz hemen çıkın demeyeceğiz ev sahibimiz oturduğumuz evi satana kadar bizde onlara müsade edeceğiz. Fakat onların kirası 1500 bizim 1900. Onların ev sahibi zam yapmamasına rağmen biz yaparsak yine ahirette hesaplaşırız falan filan diyor kadın. Siz olsanız ne yaparsınız? İlk defa bir evin konumu ve biçimi hoşuma gitmişti. Herşey kursağımda kalıyor.

Siz evi aldıktan sonra da mı çıkmam diyorlar yani... Ama sizinle olan bir sözleşme yok ki mahmekeme verirsiniz çıkarırlar siz yeni ev sahibi olacaksınız sonuçta... Yada çıkmazlarsa kirayı 3 bin yaparsanız veya daha fazlası

Biz çıkana kadar oturun derseniz hata edersiniz, çıkartamazsınız. Evi aldığınız zaman ihtar çekeceksiniz, şubatta kontratı dolunca istese de istemese de çıkacak.

Mutluluk ne alaka o kısmı anlamadım.

Kiracı içerdeyken taşınmazın satılması halinde yeni mal sahibi kiracıya 1 ay içinde ihtar göndererek tahliye talep edebilir. Bu durumda satın alma tarihinden itibaren 6'ncı ayın sonuna kadar kiracı içerde kalmaya devam eder. 6'ncı ayın sonunda çıkmazsa tahliye davası açılabilir. Eski mal sahibi ile yapılan kira sözleşmesinin sonunda da direkt dava açarak tahliye talep edilebilir. (İnternetten alıntı yaptım)
Savcı arkadaşlarımın söylediğine göre de tahliye talep davaları 2 senede falan anca çözümleniyormuş. Kiracıyı çıkarmanız biraz zor

Eğer kira sözleşmesinde tapu şerhi yoksa satın aldığınızdan itibaren 1 ay içinde noterden ihtar çekersiniz. 6 aya çıkma süresi var. Çıkmazsa 6. ayda tahliye davası açacaksınız, kazanırsınız. Bu ihtar işini de dava işini de mutlaka avukatınızla yapmanızı öneririm. Dava sonunda (ki maalesef 1 sene sürebiliyormuş bir türlü dava tarihi alınamadığından - avukat bilgi verir) evi polisle gidip adamı yaka paça dışarı atıyorsunuz ve eşyaları da bir yere nakil ettiriyorsunuz.

Kontratın dolmasına 6 aydan uzun süre varsa 6 ay içinde daha kısa süre varsa kontrat bitiminde diye düzelteyim burayı.

Bir çılgınlık yapıp evi alırsanız kira falan almayın sakın, kirayı bir ay bile ödeseler kirayı ödedik kontratı uzattık diye savunma yapma hakları oluyor. Arkadaşımın başına geldi maalesef. İş hepten içşnden çıkılmaz hale gelir o zaman

Bulduğum bilgileri ekleyeceğim ayrıca birinin hakkını çiğnemediğiniz sürece istediği sürece beddua etsin, dönüp dolaşır ona gider bedduası. Kesinlikle kira falan almayın kendisinden. Mutlaka bir avukat ile ihtarname yollayın.
  • Kanun gereğince yeni mülk sahibi, eğer kira kontratına istinaden tapuda şerh yoksa, tapu devriyapıldıktan sonra bir ay içinde kiracıya ihtarname göndermelidir.
  • İhtarname gönderildikten sonra eğer kira sözleşmesinin bitimi 6 aydan uzun süreli ise kiracı 6 ay içinde evi boşaltmalıdır. Kiracı evden çıkmayı kabul etmiyorsa dava yoluyla tahliye edilebilir.
  • Tapu devri yapıldıktan sonra 1 ay içinde ihtarname yollanmazsa yeni ev sahibi, kirayı verene ait kira sözleşmesinin şartlarını kabul etmiş sayılır.
  • Kiracı bu süreç dahilinde kira sözleşmesi şartlarını bozarsa -örnek olarak kira bedelini belirli sürede ödemezse- daha erken sürede tahliye edilebilir
  • Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Tahliye talepli davayı açan yeni malik, bu davayı kazanması ve taşınmazı tahliye ettirmesi durumunda, belirli bir süre için bu taşınmazı nasıl kullanacağına dikkat etmelidir. Zira 3 yıllık süre geçmeden, tahliye edilen taşınmazın başka bir kişiye kiraya verilmesi durumunda, yeni malikin hakkını kötüye kullanmış olduğu iddiasıyla tazminat talep edilmesi mümkündür. Türk Borçlar Kanunun ilgili maddesini birlikte inceleyelim.

Madde 355 – Kiraya veren, gereksinim amacıyla kiralananın boşaltılmasını sağladığında, haklı sebep olmaksızın, kiralananı üç yıl geçmedikçe eski kiracısından başkasına kiralayamaz.

Yeniden inşa ve imar amacıyla boşaltılması sağlanan taşınmazlar, eski hâli ile, haklı sebep olmaksızın üç yıl geçmedikçe başkasına kiralanamaz. Eski kiracının, yeniden inşa ve imarı gerçekleştirilen taşınmazları, yeni durumu ve yeni kira bedeli ile kiralama konusunda öncelik hakkı vardır. Bu hakkın, kiraya verenin yapacağı yazılı bildirimi izleyen bir ay içinde kullanılması gerekir; bu öncelik hakkı sona erdirilmedikçe, taşınmaz üç yıl geçmeden başkasına kiralanamaz.

Kiraya veren, bu hükümlere aykırı davrandığı takdirde, eski kiracısına son kira yılında ödenmiş olan bir yıllık kira bedelinden az olmamak üzere tazminat ödemekle yükümlüdür.

İhtiyaç sebebiyle kiralananı tahliye ettiren ve henüz 3 yıl geçmeden eski kiracıdan başkasıyla sözleşme akdeden yeni malik bakımından 1. ve 3. fıkra hükümleri uygulama alanı bulur. Bu durumda malik aleyhine son kira yılında ödenmiş olan bir yıllık kira bedelinden az olmamak üzere tazminata hükmedilebilir. Yeni malik ancak haklı sebeplerin varlığını iddia ederek tazminat ödemekten kurtulabilir. Malikin kötü niyetli olduğu durumlarda hakim daha yüksek bir tazminata da hükmedebilir

Bu isler iyice yılan hikayesine döndü kimse kimsenin halinden anlamıyor. Benim komsumda yazın konuştu kontrat uzattılar 3 aylık bebeği var ev sahibi evi satmış yeni ev sahibi çıkın diyormuş. Ztn ağustosa kdr sözleşmeleri var, kış günü nerde ev bulsun 3 aylık bebekle çıksın - ztn uslu uslu çıkarım diyecek bir insan degil çıkmayacak biliyoruz. kimse kimsenin halinden anlamaz oldu. Ben olsam kiracısı olan eve hiç bulasmam. Kimsede bu işin doğrusu ne diyecek idrak kalmadı çünkü.

Bizim ev sahibide satılığa çıkardı evi biz 1 ay içinde çıktık vallahi
Olurda kış vakti satılır yağmur çamur çoluk çocuk perişan olur diye kaçtık
Şuan ev boş tahminen 6 ay 1 sene satılmaz bizmi haksızlık yapmış olduk şimdi adam eline geçen kiradanda oldu
Vallahi 2 çocukla kimseninde insafına kalamazdık yani

Kiralar çok arttığı için kimse evden çıkmak istemiyor. En iyisi boş bir ev aramak. En az 1 sene mahkemeydi şuydu buydu uğraşırsınız burnunuzdan gelir.

sız evı satın aldıktan sonra kıracıya tahlıye etmesıyle ılgılı noterden ıhtar cekeceksınız o zaman cıkacak ev satıldıgında yenı ev sahıbı ıcındekı kıracıyı cıkarabılır
ustelık sız oturacagınız ıcın zaten cıkmak zorundadır.

konu sahıbı yorumları sımdı okudum merak etmeyın cıkmak zorunda
sızınle bır sozlesmesı yok cunku onların ev sahıbı evı sıze satıyor sozlesme onunlaydı
kı sız kendı evınızde oturmak ıstıyorsunuz her turlu zaten cıkmak zorunda cıkmayacagım gıbı bırseyı soz konusu olamaz
ama 1 ay bıle bız tasınana kadar oturun demeyın sakın evı o zaman kıralamıs olursunuz

evi satin alir almaz ihtar vekeceksiniz ve resmi olarak 6 aydan once bosaltmaz , bosalttigindada o evin kapisi penveresi yerinde duriyor olur mu hic sanmam.
daha oncr baska bir uyede ayni konuyubacti ve kiravisi cikmiyordu .
ugrasacak 6 ayiniz varsa , stres gerginlik ve cile icinde gecireceginiz buyrun alin .
o 6 ayda kira bile yatiracaklarini sanmiyorum. ben olsam tercih etmezdim kiraya verevek olsaniz tamam ama otirmak icin bos yere dert

Kendiniz oturucaginiz icin cikarirsiniz ama mahkemelik olupta mi cikarirsiniz, direkt cikmak zorunda mi kalirpbilmiyorum. Baska eviniz yoksa.mecbur cikacak. Istedigi yerde hesaplassin, tehditlere bak, ahirette hesaplasirmis

Cok icine sinmiş ama yazik degil mi bu firsati niye kacirsin

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…