- 16 Ağustos 2010
- 293.030
- 602.895
- 43
Bayat ekmekleri harca kabuğuyla birlikte katıyorsunuz
Köftelerinizin yumuşak yumuşak olmasını istiyorsanız ekmekleri kabuğuyla koyarak bunu başaramazsınız. Zira kıymadan sonra köftenin neredeyse ana malzemesi olan bayat ekmekleri kabuğuyla yani kenarlarıyla birlikte harca katarsanız köfteniz sert olacaktır. Her şeye rağmen kabuklarını da eklerseniz diğer katı malzemelerin ölçüsünü de artırmanız lazım ki köfteniz ısırıldığında taş gibi olmasın. Bu arada küçük bir tüyo da verelim: Köfte harcında ekmek yerine galeta unu da kullanabilirsiniz. O da bir çözüm.
Köfteyi elinizle yoğurmaktan kaçınıyorsunuz
Köfte101 dersini alsaydınız ilk kural şu olacaktı: Köfte, elle yoğrulup hazırlanan bir yemektir. Ellerim kirlenmesin, yok hijyenik olsun diyerek metal araç gereçlerden yardım alıyorsanız uyaralım, metal tadı köftenize geçecektir. E bu da oldukça nahoş bir durum. İlla ellerinizi işin içine karıştırmak istemiyorsanız tahta kaşığı tercih edin.
Soğanı suyunu sıkmadan harca ekliyorsunuz
Köfteyi köfte yapan malzemelerden biri de kuşkusuz soğan. Ancak kuru soğanı doğramak burada düşebileceğiniz başlı hatalardan biri. Rendelemeniz lazım ki pişmiş köfteyi yerken ağzınıza bütün bütün soğan parçaları gelmesin. Diğer önemli bir nokta ise soğanın suyunu sıkmak, süzüp kullanmak. Yoksa köfteniz sulu olacaktır. Üzer.
Kıymayı iki kez çektirmeden satın alıyorsunuz
Kıymanın "köftelik kıyma" olarak satılmasına siz çok da güvenmeyin. Marketten, kasaptan köfte için kıyma alırken döş etini iki kez makineden çekmelerini isteyin. Hatta satın aldığınız kıyma ağırlığının %20’si oranında kavram yağı da alıp onu da iki kez çektirirseniz daha leziz bir tarife imza atacağınızdan bizim hiç şüphemiz yok.
Fırında köfte için de, kızartma için de aynı kıymayı, aynı malzeme yoğunluğunu kullanıyorsunuz
Köfte tarifleri bir dünya. Soru sizin hangisini yapacağınız ve bunun için doğru kıymayı seçip seçmediğiniz. Eğer tavada köfte kızartacaksanız yağsız et seçmeli, tercihiniz fırında köfte ise yarım yağlı kıyma çektirmeye dikkat etmelisiniz. Aynı şekilde kızartma köftelerin malzemeleri de fırındakine nazaran daha tok olmalı ki tavada pişerken dağılmasın. Aman diyelim.
Bu arada küçük bir tüyo daha: Köftelerin biraz daha tok olması ve pişerken hafif kabarması için harca çok az kabartma tozu ekleyebilirsiniz.
Köfteyi hazırladıktan sonra hiç bekletmeden hoop tavaya atıyorsunuz
Aslında zamanınız varsa harcı bir gece önceden hazırlayıp kendini toparlaması için buzdolabında bekletmek aslında en doğru olanı. Çat kapı misafiriniz gelirse bilemiyoruz tabii. Ama mükemmele yakın köfteler yapmanın yolu tam olarak bundan geçiyor, biz diyelim de.
Diyelim hemen gün içinde köfteyi tüketeceksiniz. Öyle hemen malzemeleri katıp kıymayı yoğurunca işim bitti diyip hemen tavaya atmayın. Attığınız gibi tüm o kattığınız malzemeler de tavada dağılacaktır çünkü. Buzdolabında en az yarım saat bekletin ve sonrasında önceden ısıtılmış, az yağlı tavaya top top yaptığınız köfteleri atın.
Yüksek ateşte pişiriyorsunuz
Köftenin iyisi kısık ateşte pişirilenden çıkar. Dışının hafif kabuk bağlaması için öncelikle yüksek ateşte ters yüz etmek doğru bir tercihken sonrasında hemen ateşin altını kısmak gerekir. Yüksek ateşte pişen köftelerin dışının daha çabuk pişeceğini, içleri çiğ kalacağını unutmamak gerekiyor.
Zira dışı hafif mühürlenen sonrasında kısık ateşte belirli aralıklarla çevrilen köfteleriniz daha iyi pişecektir. Ayrıca köftelerinizin mangalda, ızgarada pişmişe yakın bir tada sahip olmasını istiyorsanız kalın tabanlı döküm tavayı tercih edebilirsiniz.
Tavada çevirirken çatal kullanıyorsunuz
Genelde ateşte pişen köfteleri çatalla ters yüz etme gibi bir adetimiz var. Ama çatal köftenin dağılmasına yol açabilir. Bu yüzden en doğru ve garanti tercih maşa kullanmak. Köftelerin her bir yüzeyini ortalama 3 dakika pişirdikten sonra maşa ile çevirirseniz köfteleriniz daha leziz ve sulu olacaktır.
Kaynak: yemek-com