Azimli sidelya, azminden dolayı seni kutluyorum. Amma da topa tutmuş seni ülkemin güzide kadınları!!! Boşver sen, araştırmaya devam
Yazdıklarını okuyunca çok şaşırdım desem...Sanki oturup ben yazmışım inan, o kadar benzer şeyler var ki düşüncelerimizde.
Ben de evde ve suda doğum yapmayı çok istiyorum. Hayalimdeki doğum! 9+6 haftalık hamileyim, ilk doğumum olacak. Eger istedigim gibi bir dogum yapabilirsem sanırım ondan sonra dünyada başaramayacagım hiçbirşey kalmadıgına tam anlamıyla inanacagım :)
2 senedir dogumla ilgili ulaşabildigim yerli yabancı site, kitap vs. her ne varsa dizimi kırdım araştırdım, araştırıyorum. Ayrıca dedigin gibi yüksek lisans da insana farklı bakış açıları kazandırıyor. Sadece Türkçe sitelerde felaket tellallıgı yapan, hatta gizliden gizliye sezaryen olun kurtulun mesajı veren sitelerden ziyade dogum konusunda dünyada neler olup bitiyor bunu görmek istedim. Gerçekten de şu an ne acınası durumdayız, yeni annelerin yarısı, evet 2 kadından 1'i (!) kesilerek dogurtuluyor, dogum yapıyor diyemeyecegim. Normal dogumda ise masum görünen öyle çok yanlış uygulama var ki! Suni sancı, lavman, epizyotomi, su kesesinin açılması, yatay doguma zorlama, hareket kısıtlaması, vajinal muayene ve daha bir sürü şey...hangisini tutmaya kalksak elimizde kalıyor!!!
Yazılanların hepsini okudum. Evde dogum tabii ki daha steril, bilimsel olarak da araştırıldıgında annenin evdeki mikroplara zaten bagışıklıgı oldugu, hastanede ise vücudun hiç karşılaşmadıgı mikroplar nedeniyle enfeksiyona daha kolay yakalanabildigi sonucu çıkıyor. Bu biiirr, ev hastane kadar steril olur mu hiç diyenlereee! Post partum kanamaya gelince zaten eve gelen tecrübeli bir ebe bütün donanımıyla geliyor ve kanamayı durdurabilecek, dikiş yapabilecek,gerektiginde hastaneye gidiş süresi kadar durumu kontrol edebilecek her türlü teçhizatı yanında getiriyor. Bu ikiii... Ters giden şeyler olursa konusunda ise, tecrübeli bir ebe zaten dogumun gidisatından hastaneye transferin gerekli olup olmadıgını anlayacak ve derhal hastaneye gidişi saglayacaktır. Dağ başında yaşamıyoruz, köylerden kasabalardan hastaneye yetiştiriyorlar da. Üç.... Yatay dogumda annenin ana damarlarında sıkışma meydana geldigi için bebekte kalp atışları zayıflıyor, bundan korkan hastane personeli direkt sezaryene yönlendiriyormuş anneyi, ne trajikomik bir durum! dört... Hastanede fıstık(!) gibi şartlarda doğum yapmaktan bahsetmiş birisi! Valla bende hastane, sezaryen, suni sancı ve epizyotomi fobileri oluştu! Bu bahsettiklerim hastanelerde rutin uygulamalar maalesef! Ayrıca bebegin dogar dogmaz anneye verilmesi o kadar önemli bir uygulama imiş ki anne-bebek bagını ömür boyu etkileyebilecek kadar. Evde dogumda annenin en çok ihtiyacı olan şey kaslarını gevşek bırakabilmek, zaten o zaman bebek de daha kolay dışarı çıkabiliyor ve dogum daha hızlı daha sorunsuz gerçekleşebiliyor. Dogumun kendisi bir nesneyi dar bir alandan dışarıya ittirmek degil mi zaten.
Son zamanlarda dogum yapan, okumasını sagladıgım bazı kitaplarla normal doguma yönelndirdigim 3 arkadasım da normal dogum gerçekleştirdiler, üstelik 2'sine doktorlarının "kesinlikle sezaryen" demesine ragmen! Digeri zaten normal dogum yanlısı doktor aradı buldu, hastaneye hemen gitmeyip sancılarının çogunu evde geçirdi, 5-6 cm. açıklıkla hastaneye gitti ve sonuç suni sancısız normal dogum. Epizyotomi istemedigini de belirtmesine ragmen, yapmışlar maalesef, hemşire aslında yapacagının sinyalini vermiş "zor durumda kalmazsak yapmayız" diyerek! Epizyotomi şeklinde degil de kendiliginden yırtılan vajina daha kolay iyileşiyormuş. Ne kadar masum görünse de epizyotomide vajen kaslarının kat kat kesildigini, bölgede duyu kaybı yaşadıgını düşünürsek durumun vehameti ortaya çıkıyor. Dogumun çabuklaşması bir de dikişin düz bir şekilde hemen yapılması için epizyo yapıyorlarmış, ne acı!
Evde dogum konusunda sorguladıgımız kadar, hastanedeki rutin uygulamalar ve sezaryenle dogurtulma konusunda sorgulama yapsaydık, ideal dogum modernligine çoktan ulaşırdık sanırım. Ayrıca forumlarda anneler aman şunu yemeyin zararlıymış, aman şunu yapmayın bunu yapmayın diye kılı kırk yarıyorlar, her türlü kimyasal vs.den kaçınmaya çalışıyorlar ama ameliyattaki narkozu hiç sorgulayan yok.
Bu arada ben hamileligim boyunca ultrasona girmeyecegim, sadece saglık ocagında testlerimi yaptırıyorum, kafama göre aile hekimi de buldum çok şükür. Ayrıca bebek aşılarına karşıyım, dilekçe verip bu zorlamadan da kurtulacagım çok şükür.
Allahımmmdan istegim evde suda dogurabilmek. İnşaalllah yapabiliriz arkadaşım, araştırmalara devam. Ebe araştırmaya da başladım. Dualarımda sen de varsın artık...