Ev mi bir kafeye ortaklı yatırım mı?

Onun sebebi pandemideki 25 sınırı. Şuan böyle sınır yok seneye enflasyondan zam yapılıyor
İyi de ,muadil belirleme yapilmayinca 3 olan kira 6 oluyor,5 olan 10 oluyor yüzde elli.Yine piyasanın çok altında.10 senenin uzerindeler ve ne çıkıyorlar ne muadil belirliyorlar. Kafalarına göre artış yapıyorlar.

O paraya 3 + 1 ev alınmıyor zaten ama 2 + 1 alabiliriz evet böylece lojmandan da kurtulmuş oluruz
Şahsen kendinize ait eviniz yokken böyle bir riskli yatırım çok mantıksız bu devirde. Herkes gördüli başını sokacak bir ev şart. İki artı bir de gayet iyi. İlerde isterseniz satar üç artı bire geçersiniz. Kesinlikle alın evinizi

Kendinize ev alin birikim yapin tekrar. Ortak is zaten b**, ama sizin durumunuz daha zor olur memur varsa. Ben is ve para konusunda kimseye güvenmem. Hele akraba dost hic katmam

İyi de ,muadil belirleme yapilmayinca 3 olan kira 6 oluyor,5 olan 10 oluyor yüzde elli.Yine piyasanın çok altında.10 senenin uzerindeler ve ne çıkıyorlar ne muadil belirliyorlar. Kafalarına göre artış yapıyorlar.
İşte onun olma sebebi pandemi ve sonrası gelen 25 sınırı. Pandemi öncesi kiralar 1000 tlydi ve asgari ücreti geçen kira olmazdı genelde. Kira resmi enflasyona göre zam alıyor maaşlar bile o kadar zam almıyor şuan 56 sanırım zam oranı. Gayet yeterli. 5 senede 1 mevcuta uyarlama yapılıyor. Dahasını isteyen gider faize verir. Ya da riske girer yatırım yapar. Ev fiyatı da artıyor yerine durmuyor sonuçta. Bence 1.5 milyonluk evden 15 bin kira alınıyorsa gayet iyi. Onun dışında risk var hep. Arsa ihtiyacın olduğunda hemen satılmıyor mesela. Faiz herkese uygun değil. Altın da oynuyor. Borsa desen herkes yapamıyor. Ev hem değerlenniyor hem kira getiriyor. Annem pandemide 300 bine ev almıştı. Şimdi 5 milyon civarında ve 20 bin sanırım kira getirisi var. Daha ne yapsın bu ev. Kredisi 2000 tl mesela çoğu kredili alınmış bir ev. E sen her 3 ayda bir çevredeki kiralık evlere bakıp bunu isterim dersen memnun olmazsın 🤣 zaten sorun kontrolsüz artan kirada

Merhaba bir evimiz yok. Lojmandayız. İki arabamız var ve 3,5 milyon yarısı faizde yarısı altında olan paramız var. Atanma durumu olmayan bir işteyiz. Yaklaşık 4-5 sene daha bulunduğumuz ildeyiz denilebilir. Belki daha fazla. Eşim bir arkadaşı ile kafe açalım diyor. ( Kafeler bolgesindeyiz bulunduğumuz ilde ve çevremizdeki tüm kafeleri buraların yerlisi olmayan polistir askerdir öğretmen doktordur 3-5 ortak birleşip açtığını fark ettik.) Bilmiyorum çok risk tabi birine güvenmek. Ama karlı olduğunu da söylüyorlar. Bir iki yılda amorti ettiklerini söylediler. Ama tabi pişman olmak da var.
Eşim ve belediyede kontağı olan bir arkadaşı ile beraber belediyenin kiraladığı bir kafeyi alabileceklerini konuşmuşlar. Tüm şehri gören yüksek yerde bir kafe. Neyse uzattım.
3,5 milyona 2+1 ev alıp kiraya verebiliriz. Ya da kendimiz geçebiliriz. Ya da söz konusu yatirimi yapabiliriz. Fikriniz nedir ? Teşekkürler
Ben olsam ev alırdım. Çünkü kafenin iyi işlemesi için işletmeden anlamak, deneyimli olmak lazım.

Üniversite okuduğum şehir, öğrencilerden dolayı kafeler diyarıydı. Ama 3-5 yer hariç diğerleri açılıp kapanırdı. Mesela bir ay bir bakardım kahveci açılmış, diğer ay bakardım aynı yerde tostçu var.

Merhaba bir evimiz yok. Lojmandayız. İki arabamız var ve 3,5 milyon yarısı faizde yarısı altında olan paramız var. Atanma durumu olmayan bir işteyiz. Yaklaşık 4-5 sene daha bulunduğumuz ildeyiz denilebilir. Belki daha fazla. Eşim bir arkadaşı ile kafe açalım diyor. ( Kafeler bolgesindeyiz bulunduğumuz ilde ve çevremizdeki tüm kafeleri buraların yerlisi olmayan polistir askerdir öğretmen doktordur 3-5 ortak birleşip açtığını fark ettik.) Bilmiyorum çok risk tabi birine güvenmek. Ama karlı olduğunu da söylüyorlar. Bir iki yılda amorti ettiklerini söylediler. Ama tabi pişman olmak da var.
Eşim ve belediyede kontağı olan bir arkadaşı ile beraber belediyenin kiraladığı bir kafeyi alabileceklerini konuşmuşlar. Tüm şehri gören yüksek yerde bir kafe. Neyse uzattım.
3,5 milyona 2+1 ev alıp kiraya verebiliriz. Ya da kendimiz geçebiliriz. Ya da söz konusu yatirimi yapabiliriz. Fikriniz nedir ? Teşekkürler
Dimyata pirince giderken eldeki bulgurdan olmayin. Alin evinizi kimseyle muhattap olmayin .ortakli isten kimseye hayir gelmez. zaten memursunuz bikac seneye tayininiz cikar .bence riskli bir yatirim .

Doğru ben de çalışmasaydım en azından ben ortak olurdum ama hem ben hem eşim çalışıyoruz dolayısıyla bizim orada resmi bir ortaklığımız olmayacak fakat hukuki çaresini buluruz sözleşme falan yaparız o noktalar sıkıntı değil
Basinda durmadiginiz isten kesinlikle zararli cikarsiniz .sadece maddi ortak olup kari almak cok zor .bide dolandirilip ustune borç odemeyin .issiz bir akilli sen para ber bende isletirim diye ortaklik teklif etmistir .paranizla milleti is guc sahibi yapmayin .

İşte onun olma sebebi pandemi ve sonrası gelen 25 sınırı. Pandemi öncesi kiralar 1000 tlydi ve asgari ücreti geçen kira olmazdı genelde. Kira resmi enflasyona göre zam alıyor maaşlar bile o kadar zam almıyor şuan 56 sanırım zam oranı. Gayet yeterli. 5 senede 1 mevcuta uyarlama yapılıyor. Dahasını isteyen gider faize verir. Ya da riske girer yatırım yapar. Ev fiyatı da artıyor yerine durmuyor sonuçta. Bence 1.5 milyonluk evden 15 bin kira alınıyorsa gayet iyi. Onun dışında risk var hep. Arsa ihtiyacın olduğunda hemen satılmıyor mesela. Faiz herkese uygun değil. Altın da oynuyor. Borsa desen herkes yapamıyor. Ev hem değerlenniyor hem kira getiriyor. Annem pandemide 300 bine ev almıştı. Şimdi 5 milyon civarında ve 20 bin sanırım kira getirisi var. Daha ne yapsın bu ev. Kredisi 2000 tl mesela çoğu kredili alınmış bir ev. E sen her 3 ayda bir çevredeki kiralık evlere bakıp bunu isterim dersen memnun olmazsın 🤣 zaten sorun kontrolsüz artan kirada
Sizin söyledikleriniz olması gerekenler zaten ve ben de katılıyorum dediklerinize ama bakın bire bir tanıdığım 5 adet kiraci var ve 2 senedir davaliklar .Biri 3 yatırıyor 120 m2 dubleks eve ,biri 7 yatırıyor 140 m2 dubleks eve ,biri 3500 yatırıyor 140 m2 3+1 eve.Digerleri de aynı. Davalari 2 yıldır devam ediyor,bilir kişiler geliyor ,evleri geziyor 30 bin bu evler diyor,zerre gelişme olmuyor.Davalar 6 ay sonraya atıyor.Ayni sitede oturuyoruz hepsiyle ordan biliyorum .Ev sahibini tanıyorum.Dunyanin parasını döktü avukata, zarar ediyor sürekli.Kiracilarin altinda jeepler var ,mutlu mesut yaşıyorlar 3 bini ödeyip 🤣.Çoğu 10 yili devirmis ,biri 8 yıllik.işte bu tarz insanlara denk gelmemek için ev alıp kiraya vermek çok korkutucu.Ev sahibi evin vergilerini ödeyemeyecek duruma geldi.kredi çekip avukata veriyor. Çıkmıyorlar, çıkmıyorlar.Insan esef eder 140 m2 30 binlik eve 3 bin ödeyip.Yerlerinden kımıldamiyorlar.Böyle görünce diğerleri de ,ver mahkemeye,nasıl olsa en azz 3,4 sene sürecek,para biriktiririz diyorlar .Düşünsenize ,3 bin vererek ,babasının evinde otururu gibi ne para yapıyorlar. Kul hakkı diye bi şey kalmamış.Bu arada biz de kiraciyiz ve bu insanları gördükçe, insanlardan nefret ediyorum.Şu gün bi yerden ekstra param olsa ki nerdeeee,aslaa yatirim olsun,kira geliri olsun bana deyip ev alıp kiraya vermem bu tip insanlarla karşilaşmamak için.Yasadigim yerde çok var bunlardan inanın.Dava yoğunluğundan 6 ,8 ay sonraya atilmasindan belli zaten.

Bu arada mahkemelere yalan beyanlarda bulunup davanın sürecini uzatıyorlar. 7 bine oturan altında jeep olan kamuda yönetici adam diyormuşki, biz burda 10 senedir oturmuyoruz, 2023de geldik diye yalan beyanlarda bulunuyormus ,kontratı yenilemişler 2023de ,onu başlangıç gösteriyormuş. Bir diğeri; ben bosandim ,eski kocam kontrata imza attı,onun davasi beni ilgilendirmez ben imza atmadım deyip davayı erteletiyormus, bir diğeri 30 binlik eve 3 bin ödeyen ( evde 3 tane cins köpek,2 kedi bakıyor) siz market fiyatlarını görmüyor musunuz ,benim 3 den fazla ödemeye durumum yok diyormuş mahkemede 30 binlik ev için.Boykekikle hoop davalar ertelenen ertelene 2 yıl doldu bacım.Daha da çıkmazlar,altlarında son model arabalar ,marka giyiniyorlar,çocukları dans okullarına ,özel kreşlere gidiyor,kira 3_5 .Oh ne ala memleket.O yüzden, kaliteli ,hakkaniyetli kiraci bulmak Cook zor.Şans işi bunlar.

Tabii ki haklısınız lakin eşim anlamasa da arkadaşları anlıyor bu konudan. Ayrıca bizi buna cesaretlendiren de Dediğim gibi bu ildeki hemen hemen bütün kafelerin sahibi ya polis ve asker doğudaki bir Şehirdeyiz bu arada. Oskar polis ne anlar kafeden ama işte girmişler bu işe
Ortaklık olmaz bence,bu devirde risk.
Ayrıca ben hizmet sektörünün geleceğinin çok parlak olduğunu düşünmüyorum.
İnsanlar artık kahveye para vermemek için termos alıyor,yiyecek konusu da problem eskiden aklımıza esince gidip yemek yerdik dışarda şimdi evde yapamayacağımız şeyleri,güvenilir bulduğumuz yerde yiyoruz zira hem pahalı hem hile hurdası çok,güven vermiyor bir çok yer.
Bende senelerdir gıda sektörüne girmek istiyordum,epey araştırdım bu konuyu,hatta franchise bayilik veren bir kaç firma ile bile görüşmüştüm,en basitinden paket servis için kuryelerin gönlünü hoş tutmak gerektiğinden falan bahsetmislerdi. Düşünün hem müşterinin nazi,niyazi kaprisi ile uğraşacaksın hemde çalışanların. Kafama yatmıyor kısacası şu ortamda benim, yerinizde olsam ev alır kapatırdım bu konuyu.

Ben olsam önce ev alır kendimi garantiye alırdım. Eminim senelerce çabalayıp bu birikimi yaptınız. Şu ekonomik şartlarda paranın heba olma riski varken bu işe kalkışmazdım. Evet belki tutar ve çok kar edersiniz ama böyle bir risk almak sabit maaşlı bizler için çok zor. Parayı kaybederseniz yerine koymak senelerinizi alır.

İnsanın parası olunca ve derdi de olmayinca böyle saçma işler dusunuyor işte.ne gerek var cafeye bilmem neye.benim eşimde zamanında dükkan açmıştı battik tabi.

Ben bilmediğim işe paramı verip ortak olmazdım açıkçası. Kafe daha kazançlı duruyor ama karı koca beraber işletirsiniz biraz anlarsınız bu işlerden o zaman olur

Bu arada mahkemelere yalan beyanlarda bulunup davanın sürecini uzatıyorlar. 7 bine oturan altında jeep olan kamuda yönetici adam diyormuşki, biz burda 10 senedir oturmuyoruz, 2023de geldik diye yalan beyanlarda bulunuyormus ,kontratı yenilemişler 2023de ,onu başlangıç gösteriyormuş. Bir diğeri; ben bosandim ,eski kocam kontrata imza attı,onun davasi beni ilgilendirmez ben imza atmadım deyip davayı erteletiyormus, bir diğeri 30 binlik eve 3 bin ödeyen ( evde 3 tane cins köpek,2 kedi bakıyor) siz market fiyatlarını görmüyor musunuz ,benim 3 den fazla ödemeye durumum yok diyormuş mahkemede 30 binlik ev için.Boykekikle hoop davalar ertelenen ertelene 2 yıl doldu bacım.Daha da çıkmazlar,altlarında son model arabalar ,marka giyiniyorlar,çocukları dans okullarına ,özel kreşlere gidiyor,kira 3_5 .Oh ne ala memleket.O yüzden, kaliteli ,hakkaniyetli kiraci bulmak Cook zor.Şans işi bunlar.
Sizin söyledikleriniz olması gerekenler zaten ve ben de katılıyorum dediklerinize ama bakın bire bir tanıdığım 5 adet kiraci var ve 2 senedir davaliklar .Biri 3 yatırıyor 120 m2 dubleks eve ,biri 7 yatırıyor 140 m2 dubleks eve ,biri 3500 yatırıyor 140 m2 3+1 eve.Digerleri de aynı. Davalari 2 yıldır devam ediyor,bilir kişiler geliyor ,evleri geziyor 30 bin bu evler diyor,zerre gelişme olmuyor.Davalar 6 ay sonraya atıyor.Ayni sitede oturuyoruz hepsiyle ordan biliyorum .Ev sahibini tanıyorum.Dunyanin parasını döktü avukata, zarar ediyor sürekli.Kiracilarin altinda jeepler var ,mutlu mesut yaşıyorlar 3 bini ödeyip 🤣.Çoğu 10 yili devirmis ,biri 8 yıllik.işte bu tarz insanlara denk gelmemek için ev alıp kiraya vermek çok korkutucu.Ev sahibi evin vergilerini ödeyemeyecek duruma geldi.kredi çekip avukata veriyor. Çıkmıyorlar, çıkmıyorlar.Insan esef eder 140 m2 30 binlik eve 3 bin ödeyip.Yerlerinden kımıldamiyorlar.Böyle görünce diğerleri de ,ver mahkemeye,nasıl olsa en azz 3,4 sene sürecek,para biriktiririz diyorlar .Düşünsenize ,3 bin vererek ,babasının evinde otururu gibi ne para yapıyorlar. Kul hakkı diye bi şey kalmamış.Bu arada biz de kiraciyiz ve bu insanları gördükçe, insanlardan nefret ediyorum.Şu gün bi yerden ekstra param olsa ki nerdeeee,aslaa yatirim olsun,kira geliri olsun bana deyip ev alıp kiraya vermem bu tip insanlarla karşilaşmamak için.Yasadigim yerde çok var bunlardan inanın.Dava yoğunluğundan 6 ,8 ay sonraya atilmasindan belli zaten.
Bunların olması evin fiyatına etki ediyor mu? Atıyorum 300e alınan ev 3 sene sonra değer mi kaybediyor? Ev yatırım ya hani. Peki ne yapsın insanlar bu risk olmayan yatırım aracı var mı? Bir insanın evi yoksa bence önceliği ev almak olmalı. Wyrıca bu davalarda evi satma gibi seçenekleri vardı. Şahsen ben bana ne der satardım. Ya da taşınma masraflarını veriyorsun. Babamın da tek evi böyleydi kiracı çıkmadı. Para verince çıktı gitti. Bu hayatta her şeyde risk var. Faizler yüksek diye ev satıp kur korumalıya yatırıp bir daha aynı evi alamayan da var. Bi arkadaşım da parasını faizde tuttu 6 7 ay sonra zarar etmeden araba aldı. Biri borsada batar biri yükselir. Biri arsa alır 3 seneye %40 verir biri arsa alır 10 sene imar olmaz. İhtiyacı olur satamaz. Bu risk her şeyde var. Ama eve yatırım olarak bakarsak kiracı etkilemiyor çünkü her sene değeri zaten artıyor. Kira tamamen şans işi.

Babam esnaf yılların esnafı asla başında durmayacagınız bir iş yeri açmayın ister ortaklı ister tek açtığınız işin başında durmanız gerek ki okuduğum kadarıyla ne siz ne eşiniz nede ortak olacak kişi işin başında durmayacak illa bir ek gelir istiyorsanız ev alıp kiraya verin.

Burada acılan bir konu vardı işleri iyi olan bir işletmeyi devir almışlar kocasının eniştesi ile hazır müşterili kazancı iyi ama ne kocası ne konu sahibi iş yerine gitmemiş 3 yada 6 ay içinde batmışlar ☹️

Doğru ben de çalışmasaydım en azından ben ortak olurdum ama hem ben hem eşim çalışıyoruz dolayısıyla bizim orada resmi bir ortaklığımız olmayacak fakat hukuki çaresini buluruz sözleşme falan yaparız o noktalar sıkıntı değil
Başında durmayacaksanız kesinlikle kafeye yatırım yapmayın.
Bu tarz işlerde başında durup sıkı takip etmeniz gerek.
Gelirini, giderini iyi hesaplamanız gerek.

Kesinlikle başkasına emanet edilecek bir iş değil.

Ne yaparsanız yapın ama asla tanıdıkla iş yapmayın asla
Bunu bana demişlerdi "yav sacmalama kendimden çok güvenirim" deyip, sonra şoka girdim :)
Ayrıca işiniz gucunuz yerinde arabalarınız da var bir de eviniz olsun verin kiraya yiyin gitsin..

Ben kafe açardım galiba ya. Yani bu konuda kendinize güveniyorsanız tabi. Zaten lojmanda kalıyormuşsunuz. Kirası çok yüksek değil. İşi tutturursanız güzel kazançlar elde edersiniz ama çok çalışmanız lazım ince eleyip sık dokumak lazım ama bu işten anlamayız dersenize riske atmayın o zaman ev akın direkt

Kesinlikle risk almaz direkt evimi alirdim

Back
X