hımm güzel konu öncelikle teşekkürler..
evet parayı elinde tutanda birikim yapanda kadındır ve bu yüzden evin ekonomi kontrolü benim elimde...
çamaşır makinasını haftada 1 çalıştırıyorum (çamaşırları biriktirerek)ve bunu gece 22.30 dan sonra yapıyorum ki bu saatlerde elektik daha ucuz olduğunu biliyorum...
haftada 2 kez bulaşık makinamı çalıştırıyorum yine gece saatleri bunlarıda biriktiriyorum asla elde yıkamıyorum çünkü elde yıkandığında suyun daha fazla sarfedildiğini biliyorum....
evdeki ampüllerin hepsini değiştirdim ve tasarruflu ampul kullanıyorum...
bir odanın ışığını kapatmadan diğerini yakmıyorum...
bilgisayar açıksa televizyon kapaılı oluyor
televizyonuda genelde düğmesinden kapatmak yerine tamamen kapatıyorum....
merketlerin indirim günlerini kolluyor ve araştırıyorum...
hengi markette ne daha uygunsa yahut fiyatı düşmüşse oradan alışveriş yapıyorum...
yaz mevsiminden dondurucuya bezelye,fasulye,patlıcan vs vs...hazırlayıp koyuyorum ki kışın rahat oluyor sadece salatalık malzeme alıyorum kışın buda büyük tasarruf sağlıyor....
zaman zaman hava çok kötü değilse eğer tranvay-otobüs-minibüs kullanmak yerine uzun yolda olsa yürüyorum ki bu hem spor oluyor hem ben severim yürümeyi artı para cepte kalıyor...
cep telefon kontürünü 3 aydan 3 aya yüklüyorum çünkü gurbette kimsem yok annem ablam abimler aynı şehirdeyiz onlarında genelde evlerini arıyorum hal hatır sorup kapatıyorum....
suyu tasarruflu kullanıyorum..
banyo yapacağım zaman su ısınana kadar bayağı bir akıyor bunun için ısınana kadar akan suyu bidonlara dolduruyorum bununla temizlik yapıyor çiçeklerimi suluyorum....
doğalgazı genelde en alt seviyede yakıyorum ki zaten eşimle biz varız evde kalın giyiniyoruz hareket halinde oluyoruz...
yazdan reçel yapıyorum,çilek böğürtlen,incir (ki genelde annemlerin bahçesinde yetişiyor)
kompostu,hoşaf yapıp kavonozluyorum(meyva suyuna para vermiyorum hem sağlıklı hem organik)
yazdan annem salça,tarhana yapıp banada veriyor sağolsun...
kışın portakal aldığımızda kabuklarını atmıyorum turunç reçeli yapıyorum...
böylelikle kahvaltımızda hem çeşit oluyor hemde değerlenmiş oluyor..
kahvaltılık için peynir,şokella,zeytini marketten alıyoruz sadece...
kıyafet giysi alırken sezon sonu indirimlerini takip ediyorum..
örneğin şubat ayında bir mont aldım rodi den üstelik sadece 20 ytl...
zaman zaman evde pohaça börek kek yapıyorum...
bu 2 gün falan hem yemek yerine geçiyor hem kahvaltıda güzel oluyor...
hemde o gün ekmek almıyoruz...
kurban bayramından gelen etleri dondurucuya attım..
bunları kasapta çektirip kıyma yaptırdım yemeklerimde kullanıyorum zaman zaman köfte yapıyorum..dondurucuda hiç birşey olmuyor gayet rahat kullanabiliyorum...
bulaşık makinamın parlatıcı gözüne sirke koyuyorum bu hem bulaşıklarımı parlatıyor hemde kanserojen maddelere karşı koruyucu...(bu tv den doktor önerisi)
böylelikle parlatıcıya para vermiyorum...
deterjanlarımı toptan ve indirime girdiği günlerde alıp stokluyorum ve uzun süre gidiyor...
yoğurdumu evde yapıyorum...
dışarıda oldukça pahalı ve benim içime sinmiyor..
sütçüm kapıma geliyor kilosu 1 ytl 5 kilo alıyorum yarısından yoğurt yapıyor yarısından da tatlı hamur vs için kullanıyorum....
kartlı su sayacı kullanıyorum 10 yltlik su alıyorum 1-1,5 ay gidiyor...
bu arada evde eşe dosta bonculu havlu işliyor satıyorum..
o paralara hiç dokunmadan kumbaraya atıp küçük birikim yapıyorum....
maaştan faturalar sair giderleri ayırdıktan sonra kalan paranın bir miktarını kenara atıyorum ve onu unutuyor yok sayıyorum böylelikle birikimim artıyor....
ve bunları yapabildiğim için kocam benimle gurur duyuyor :jeyyar: