Hanimlar eşimin ve benim aylık gelirimiz toplam 5 bin tl. 400 tlye kirada oturuyoruz. 5 ay sonra düğün ve araba borcu bitiyor. Araba 25 bin TL.eşimin babasından miras 45 bin tl gelecek önümüzdeki yaz, benim babam ev sahibi olmamızı istiyo şimdilik 10 bin tl verecekmiş öylesine. Takı filanda yok bozdursak. 80 bin civarı paramız oluyor. Bizim ev almak istediğimiz şehirde ortalama 3+1 daireler 170 bin liradan başlıyor. Bu durumda ne yapmalı sizce? Eşim murabaha usulü de olsa bankaya fazladan para ödemek istemiyor biriktirelim diyor. Bense borca girmeden alamayacağımızı düşünüyorum. Fikir istiyorum
sanırsam aşağı yukarı 100 000 civarı kredi çekmek zorunda kalıcaksınız,, bunun da aylık ödemesi aşağı yukarı 1350 civarı falan olur eğer 10 yıllık kredi çekersiniz,,
ama bu ödedidiğiniz 1350 tl nin ilk sene (aşağı yukarı ) ödediğiniz faiz 800 tl civarıdır geiye kalan 550 tl ana paradır yani biriktirdiğiniz para diyelim,,, 800 tş belki havaya giden faize giden para olabilir ama bu oran yıllar geçtikçe azalıcak, ve bu parayı zaten kira için ödeyeceksiniz,,, herhangi bir bankaya gir ve sana aylık ödeme planı çıkartsın, orada her ay ne kadar ana para yı ne kadar faizi ödediğini görüp eşine böyle açıklayabilirsin,, kaldı ki aldığınız evin değeride her yıl artacak,,,
Ama eşin illaki ben para biriktircem diyorsa eğer benim sana şöyle bir tavsiyem olur,,
80 000 üzerine 40 000 civarında kredi çek ( bunun aylık ödemesi aylık kiranız kadar olur ) ,,
120 000 içi yapılması gereken güzel kelepir bir ev bul,, emlakçıları arasan sana yardımcı oluyorlar,, bu arada evde otururken evin sağını solunu yaptırt,, bir kaç sene otur bu evde daha sonra satarsın üstüne az bir kredi daha çeker yeni bir ev alırsın,,,
belli mi olur belki kiraya verirsin evini satmadan ikinci evi alırsın,,,
ben her zaman bir şeyin kötüsü olmadan iyisi olmaz derim,,,
bende öyle sağına soluna bakmadan geçen sene minik bir ev aldım, daha önceden araştırdığım için evim bayağa bir değerlendi,,, şimdi yavaş yavaş yeni bir eve bakmaya başladım,,, ama evime de kıyamıyorum,, minicik,, ısıtması temizliği hiç dert değil,,,,