• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Ev alma hayalim bile yok artik

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Hoca verir talkımı kendi yutar salkımı hahahaha
henüz 30 larının başında evi var bekarken ama bizlere ye paranı alma ev araba demiş.alamıyoruz ki zaten artık.ailelerimizden kalan bir iki bir şey olmasa açız yahu büyük şehirlerde.2 milyonluk evin kredisi ödenir mi ?

Katiliyorum.1 milyonluk ev alacagina luks arac alacagina basini sokacak bir ev ayagini yerden kesecek bir arac alip gezmiyorlar.cocuklarim icin yasliligim icin derken hayat bitiyor.bu ulkenin insanlari yasamayi asla bilmiyor.surekli negatif surekli borclu.iyimser insana,nazik insana tahammulleri yok.gezen ,gulen eglenen iyi niyetli 8nsanlar gozunde saf.ama bilmem kac yasinda hala bankaya calisirken kendi saf degil🤣
Memlekette hiçbir şeyin garantisi yok ki, ne yapacak insanlar? Gençken çalışıp gezmek iyi de yaşlanıp emekli olunca sokakta mı kalsınlar 🤔

yani diyorum ki paranız varsa ve yaşınız genç ise o parayla gezin tozun veya para biriktirip gezin, yurt dışına çıkın farklı şeyler yaşayın farklı şehirler insanlar tanıyın ama bakıyorum insanlar daha 30 yaşına gelmeden ev peşinde kutu gibi evlere milyonlarca para veriyorlar sonrada karınca gibi yaşıyorlar yıllarca taksidini ödüyorlar yani bu vizyonsuzluğu hiç anlamadım insan kendi hayatına biraz değer verir.

yurtdışında çalıştım da okudum da

öncelikle "yurtdışı" denince bu ülkede insanların aklına sadece kuzey amerika, avrupa, çok zorlarsak belki avustralya filan geliyor önce bunda bir anlaşalım.
İkincisi;
dünyada "sosyal devlet" olmayan ülkelerin neredeyse tamamında, okulu bitirip, meslek edinip mortgage'a girmek diye bir şey vardır. o ülkelerde de insanlar banka kredileri bitince kutlama yapıyor pasta kesiyor. kira veya mortgage ödemek "yetişkin hayatın olağan bir parçası" olarak telakki ediliyor. illa çok büyük olsun, çok pahalı olsun, daha lüksü daha lüksü olun ABD'li görgüsüzlüğü harici çok yok ama...bunu bir kenara koyrsak neredeyse her yerdeev sahibi olmak bir merhale. ve neredeyse her ülkede de insanlar giderek artan fiyatlardan şikayetçi.

dünyada da
yetişkinsen 1 vergini ödeyeceksin 2 sosyal güvenlik primlerini ödeyeceksin 3 kira veya mortgage ödeyeceksin...kimse "yaaa hacı boşver gez" filan demiyor. evi de alıyor, geziyor da.

ha şanslı azınlıktan olan norveç isveç gibi sosyal ülke vatandaşları "bile" bakın "bile" zamanı gelince evini alıyor ve ödemesini yapıyor. oralarda sistemi suistimal eden genelde sonradan gitme olanlar.

biz sosyal bir ülke değiliz.

bizim ülkemizde daha yeni benim ailemde anne-babalar emekli ve sosyal güvenceye sahip. benim anneanne babanne dedelerimin (ve onların neslinden olan büyüklerin) hiçbirinin maaşı ve sosyal güvencesi yoktu.

annemin- babamın evi olmasa, sosyal güvencesi olmasa dedemlere nasıl bakacaklar ve bu arada kendi 5 tane çocuklarını ve daha önce ölmüş kardeşlerinin daha başka çocuklarını nasıl okutacak ve meslek sahibi edeceklerdi?

şu anda anne-baba olanlar da çocuklarına anca bir evleri varsa bakabilecek durumdalar. (çünkü 1980lere geri döndük ülkecek)

ay dünyayı gezelim.
gezelim.

o dediğiniz dünyanın büyük kısmını da gezdim.

benim kronik bir hastalığım var.
söyler misiniz ben bu ülkede yerleşik bir düzene sahip olmasam hangi dünyada hangi sistem benim tüm bu tedavi, sigorta, bakım, emeklilik vs vs ihtiyaçlarımı karşılayacak? çocuğum olsa ona kim bakacak?

dediğinizin tam aksine
ben hayatıma değer verdiğim için evim, yatırımım, birikmiş param var.

o yurtdışına çıkabilenler gezip tozabilenler zaten evi de kolayca alıyor ki.bekarken ben de çıktım yurtdışına 4 5 kez ama evli insanların çocuk sahibi olan ya da olmak isteyenlerin ev istemesi de çok normal.çünkü çocuk okul çağın agelmeden borcun bitmesini istiyorlar.bir kolej başlıyor 50 binden en az.kitabı giyimi diğer kursları araba masrafı servis parası derken ev almak imkansız hale geliyor.vizyonsuzluktan değil o dar gelirlilikten.birini alsak diğerinden vazgeçmek zorunda oluşumuzdan.bir ev sahibi olalım da ilerde çocuklara yük olmayalım kaygısından.yoksa çoğu insan biliyor seviyor gezmeyi yemeyi içmeyi .şu en emekli olsak 350 bin bile almayacağız var mı bu paralara ev istanbul ankara da?
Eskiden emekli ikramiyesi ile ev veya yazlık alınır, gençlikte gezdiğim kar diye bakilirmis. Şimdiki emekli ikramiyeleriyle anca ağzımıza diş yaptırırız

yani diyorum ki paranız varsa ve yaşınız genç ise o parayla gezin tozun veya para biriktirip gezin, yurt dışına çıkın farklı şeyler yaşayın farklı şehirler insanlar tanıyın ama bakıyorum insanlar daha 30 yaşına gelmeden ev peşinde kutu gibi evlere milyonlarca para veriyorlar sonrada karınca gibi yaşıyorlar yıllarca taksidini ödüyorlar yani bu vizyonsuzluğu hiç anlamadım insan kendi hayatına biraz değer verir.
Buna akarken doldurmak deniyor. Kuş kadar emekli maaşıyla insanlar kira mı ödesin, karınlarını mı doyursun?

Eskiden emekli ikramiyesi ile ev alınır, gençlikte gezdiğim kar diye bakilirmis. Şimdiki emekli ikramiyeleriyle anca ağzımıza diş yaptırırız
araba bile etmiyor orta halli sıfır ne evi allasen piraye.pahalılık önemli değil eskiden de vardı ama alım gücümüz de vardı alıyorduk bir şekilde.artık ulaşılmaz oldu herşey.dikkat et orta halli mağazalar yemek yerleri tek tek kapanıyor ama lcw gibi yerlerse büyüyor.sebebi oralara uğramayan orta gelirli hatta daha iyi gelirlinin bile artık anca oralardan alması.o da 8 taksitle

Ben o evi aylik 1250 krediyle 10 yil once aldim bitirdim borcunu.gezmemden de kismadim ucuzdu o zaman
10 yıl önceki 1250 lira az para mıydı bacım? Sen belli ki iyi kazanıyorsun, hem kredi ödeyip hem gezebilmişsin. Ama herkes aynı şansa sahip değil. Arada seçim yapması gerektiğinde geleceğini garantiye almak için tercih yapana vizyonsuz muamelesi yapmak ayıp oluyor.

Büyükşehirlerde kira bedellerinden haberiniz yok sanırım. En son bekar avukat kuzenim İzmir'de kirayı paylaşmak için ev arkadaşı arıyordu, bak avukat diyorum...rahat edebilecek misin yabancıyla filan diyecek oldum, abla yetistiremiyorum, anneme de para gönderince borca batiyorum dedi kuzum :KK14: Bu arada annesinin evi yok o da emekli maaşıyla kirada, kızının eline bakıyor. Bu kıza gez toz, vizyonsuz gibi davranma de bakalım ne diyecek sana?

10 yıl önceki 1250 lira az para mıydı bacım? Sen belli ki iyi kazanıyorsun, hem kredi ödeyip hem gezebilmişsin. Ama herkes aynı şansa sahip değil. Arada seçim yapması gerektiğinde geleceğini garantiye almak için tercih yapana vizyonsuz muamelesi yapmak ayıp oluyor.
10 yıl önce maaşım yaklaşık 2000 liraydı, iki asgari ücretten fazla ediyordu. 1250 lira kredi ödesem aç kalırdım muhtemelen 😂

10 yıl önce maaşım yaklaşık 2000 liraydı, iki asgari ücretten fazla ediyordu. 1250 lira kredi ödesem aç kalırdım muhtemelen 😂
doğalgaz 800 850 geldi kış boyu ocak ve banyo doğalgazıyla birlikte 1000 tl .1250 tl günümüzde 1 2 fatura parası oldu.biz hesap yapmayı bilmiyoruz sanki.ev alsam ayda 20 bin kredi ödemem lazım bugün.

Aferin iyi yapmışsın. Herkes böyle yapmak istiyor işte. Normali bu çünkü.
Basini sokacak bir ev ve ayagini yerden kesecek bir arac lazim benim lafim luks ev ve arac icin krediyle dert cekenlere.ikinci evi almaya calisanlara.yani mal icin gezmeyip yemeyip ölüp gidenlere yasamadan.
Atiyorum ogretmen kari koca.alsa orta halli bir ev kiptastan surdan burdan hem gezer hem oder.ama illa su olsun ev aldi desinler diye ustunde bir penye hamur yiyerek oduyorlar.vizyonsuzluk dedigim bu

Basini sokacak bir ev ve ayagini yerden kesecek bir arac lazim benim lafim luks ev ve arac icin krediyle dert cekenlere.ikinci evi almaya calisanlara.yani mal icin gezmeyip yemeyip ölüp gidenlere yasamadan.
Atiyorum ogretmen kari koca.alsa orta halli bir ev kiptastan surdan burdan hem gezer hem oder.ama illa su olsun ev aldi desinler diye ustunde bir penye hamur yiyerek oduyorlar.vizyonsuzluk dedigim bu
o öğretmenler 20 25 yıl öncesinde kaldı.eskiden öyleydi evet ama artık harcıyor öğretmenler de.hepsi işe arabalarıyla geliyor neredeyse toplu taşımayla değil gayet de güzel giyiniyorlar tatile de gidiyorlar.çocuklarına da iyi eğitim verdirme peşindeler.yok artık 2. 3. evleri aileleri varlıklı değilse destek olmuyorsa

Ben basina bir dam ayagini uerden kesecek bir araca sahip olmaya vizyonsuz demiyorum.elindeki imkani sonuna kadar mala uatirana,ikinci evi almaya cabalayana diyorum.cok var bunlardan.

o öğretmenler 20 25 yıl öncesinde kaldı.eskiden öyleydi evet ama artık harcıyor öğretmenler de.hepsi işe arabalarıyla geliyor neredeyse toplu taşımayla değil gayet de güzel giyiniyorlar tatile de gidiyorlar.çocuklarına da iyi eğitim verdirme peşindeler.yok artık 2. 3. evleri aileleri varlıklı değilse destek olmuyorsa
Valla ben taniyorum onlardan eskide falan degiller.2.evi alma pesinde borca batik yasiyorlar

Benim 2 bin degildi ama🤣
Onu tahmin edebiliyoruz zaten. Sorun olan herkesi kendi standartlarınızda sanmanız.

Günümüze uyarlarsak maaşım iki asgari ücretten fazlaydı, yani bugünün 10 bin lirası diyelim. 1250 lira o zamanki maaşımın 8’de beşi, yani bu günün parasıyla 6250 lira. Bugün 6250 lira kredi ödemesiyle bulamam da hadi buldum aldım bir ev diyelim 3750 lirayla fatura mı ödeyeyim, karnımı mı doyurayım yoksa gezeyim mi?

Matematik konuşur 😉

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Back