• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Ev alma hayalim bile yok artik

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
bence ev fiyatlarının bu kadar yükselmesi ve milletin de çatır çatır alabiliyor olması normal değil. bunun yarın öbür gün daha ağır bedelleri olabilir. aşırı aşırı fazla ev var, aslında elde kalması gerekirken çatır çutur satılıyor. yarın öbür gün emlak balonu misali patlar mı acaba. tamam 20 sene içinde patlamadı ama asıl sıkıntılı dönemler de bu seneden itibaren başladı yalan mı? şu an insanlar telaşa kapıldıkları için bu kadar çok alır oldular.
Şuan gücü olmayanlarda alıyor, anormal bir piyasa oluştu. Önünüzdeki aylarda bunun kokusu çıkar; ödemelerin yapılamadığı ile
ilgili..

Türkiye Türkler dışında herkes için ucuz bir ülke. Emlakçılar ilanlarını bile arapça veriyor artık.
Kendi ülkemizde azınlık gibiyiz. Vatandaşa bir öncelik sunulmalı mantıken. Ama ben mantık aramayı bırakalı çok oldu.

Ellerindeki paranın değeri olmadığı için ve gayri menkul dışında iyi bir yatırım aracı olmadığından eve yükleniyorlar. Talep artışına bağlı olarak fiyatlar daha da artiyor.
Geçen ay 450-500 e baktığım 1+1 ler bu ay 650-700 olmuş! Bu evler 40-50 metrekare var-yok. Düşünsenize neredeyse bukadarlık bir alan 1trilyon oldu.Şaka gibi..

Ellerindeki paranın değeri olmadığı için ve gayri menkul dışında iyi bir yatırım aracı olmadığından eve yükleniyorlar. Talep artışına bağlı olarak fiyatlar daha da artiyor.
bence buradaki sorun parası olanın ev alması değil, parası olmayanın da öyle ya da böyle gözünü karartıp ev kredisine girmesi. 100-200 binlik kredilerden bahsetmiyoruz, miylona yakın ve milyonu aşkın rakamlar dönüyor fiyat artışından dolayı. bir malın fiyatının ederinden fazla olması normal bir durum değil. bir mala her zamankinden fazla talep olması da normal değil. tabii ki bu durumun nedeni yüksek enflasyon ama bu da kalıcı olabilecek bir durum değil, bu ekonomi öyle ya da böyle düzeltilmek zorunda. merak ediyorum bu işin sonu nereye gidecek...
Şuan gücü olmayanlarda alıyor, anormal bir piyasa oluştu. Önünüzdeki aylarda bunun kokusu çıkar; ödemelerin yapılamadığı ile
ilgili..
bu durum abd'deki mortgage krizine dönebilir. o krizde de insanlar ev kredilerini ödeyemeyince evlere el konulmuştu. böyle olursa bizde de, belki yarın öbür gün el konan evlerden dolayı emlak sektörü ciddi sıkıntı yaşayabilir ve ev fiyatları krizden dolayı düşebilir. bi de bu zamana kadar olmadı, artık olmaz diye düşünmemek lazım, son 20 senede ne kadar çok ev doldu her yer. ekonomik sıkıntı içinde ev gibi aşırı pahalı bişeyin peynir ekmek misali satılması hiç normal değil. millet o evleri krediyle almıyor olsa parası olan alıp geçse yine sorun değil.

bence buradaki sorun parası olanın ev alması değil, parası olmayanın da öyle ya da böyle gözünü karartıp ev kredisine girmesi. 100-200 binlik kredilerden bahsetmiyoruz, miylona yakın ve milyonu aşkın rakamlar dönüyor fiyat artışından dolayı. bir malın fiyatının ederinden fazla olması normal bir durum değil. bir mala her zamankinden fazla talep olması da normal değil. tabii ki bu durumun nedeni yüksek enflasyon ama bu da kalıcı olabilecek bir durum değil, bu ekonomi öyle ya da böyle düzeltilmek zorunda. merak ediyorum bu işin sonu nereye gidecek...

bu durum abd'deki mortgage krizine dönebilir. o krizde de insanlar ev kredilerini ödeyemeyince evlere el konulmuştu. böyle olursa bizde de, belki yarın öbür gün el konan evlerden dolayı emlak sektörü ciddi sıkıntı yaşayabilir ve ev fiyatları krizden dolayı düşebilir. bi de bu zamana kadar olmadı, artık olmaz diye düşünmemek lazım, son 20 senede ne kadar çok ev doldu her yer. ekonomik sıkıntı içinde ev gibi aşırı pahalı bişeyin peynir ekmek misali satılması hiç normal değil. millet o evleri krediyle almıyor olsa parası olan alıp geçse yine sorun değil.
Aynı fikirdeyim. Burada ev fiyatlarının artmasının birkaç nedeninden biri işte bu talep artışı. Değeri o kadar etmediği bilindiği halde eve müthiş talep var.

Kime kredi vereceklermiş o zaman anlamadım cidden😐
bu kredi işi biraz karıştı son zamanlarda

bankalar, özellikle de devlet bankaları için 10 sene şu anki faizlerle kredi vermek zarar yazıyor
devlet suni olarak faizi düşük tutuyor çünkü. geçrek enflasyon %100ü geçti ama devlet diyor ki %20...e bunu kağıt üzerinde dersin ama pratikte olmuyor işte. yemiyor.
yani kağıt üzerinde kredi veriyormuş gibiyse de (kredi vermek yasak değil neticede) pratikte bankalar zarar edeceği krediyi vermemek için bin dereden su getiriyorlar.

bir de fiyatlar birden çok artınca 300 bin olan ev 1 milyona çıkınca aradaki fark için satıcının 700 bin üzerinden gelir vergisi ödemesi lazım.
e kimse bu ülkede vergi ödemeye istekli değil
o yüzden "300 binden anca gelir vergisi çıkmayacak kadar fazla olan bir tutar için kredi çekebilirsin yoksa bana binlerce lira vergi çıkıyor" diyor müteahhit/ev sahibi ve zaten eksperler de fiili fiyatlar kadar kıymet takdir etmiyor.
eve 1.5 milyon isteniyor eksper 1 milyon fiyat biçiyor satıcı diyor 800 binden fazlasını kağıt üzerinde göstermem göstersem vergi çıkar..banka diyor sana 500 bin veririm :KK70:

eskiden bunun tersi oluyordu. insanlar evin fiyatı kadar kredi çekiyordu hatta anlaşıp fazlasını çekiyordu.

Aynı fikirdeyim. Burada ev fiyatlarının artmasının birkaç nedeninden biri işte bu talep artışı. Değeri o kadar etmediği bilindiği halde eve müthiş talep var.
kötüleşen ekonomi gelir düzeyi farketmeksizin insanlarda şey kafası yarattı, bugün almazsam yarın daha pahalı olacak.
hal böyle olunca da millet alayım diye düşünüyor. ki bizim vatandaş zaten eskiden beri binaya para vermeyi benimsemiş bir millet, zaten ev almak milletin hayatında önemli. dolayısı ile kimsenin kimseyi ev almaya ikna etmesi gerekmiyor, bu bile satışı çok kolaylaştıran bişey bence. bi telaş var işte bu da çok kritik. mesela para sorunu olmayan adam o fiyatları görünce "yok yaa alınmaz" diyebiliyor, başka yatırım alternatiflerine yönelebiliyor. ama işte şu "bugün almazsak yarın hiç alamayız" mantığındaki vatandaş alıyor o evleri krediyle.

aslında iktisadi açıdan tam tersi olması gerekirdi çünkü az olan değerlidir. bişey çok yaygınlaşırsa fiyatının düşmesi gerekir. olması gereken, fiyat yükseliyorsa talep düşer, talep yükseliyorsa fiyat düşer. tabii bunlar bu kadar basit, bir iki cümle ile geçilecek konular değil ama gidişatı normal görene rastlamıyorum. ev fiyatlarının saçma artışı insanları almaktan vazgeçirmiyor.

Evlere ne kadar peşin verip ne kadar kredi çekiliyor bilen var mı arkadaşlar ? Arabalara da aynı şekilde ne kadarını peşin ödüyoruz. Mesela en az yüzde 50 bi peşinatın olacak kalanı kredi gibi ? Bir oran var mıdır ?

kötüleşen ekonomi gelir düzeyi farketmeksizin insanlarda şey kafası yarattı, bugün almazsam yarın daha pahalı olacak.
hal böyle olunca da millet alayım diye düşünüyor. ki bizim vatandaş zaten eskiden beri binaya para vermeyi benimsemiş bir millet, zaten ev almak milletin hayatında önemli. dolayısı ile kimsenin kimseyi ev almaya ikna etmesi gerekmiyor, bu bile satışı çok kolaylaştıran bişey bence. bi telaş var işte bu da çok kritik. mesela para sorunu olmayan adam o fiyatları görünce "yok yaa alınmaz" diyebiliyor, başka yatırım alternatiflerine yönelebiliyor. ama işte şu "bugün almazsak yarın hiç alamayız" mantığındaki vatandaş alıyor o evleri krediyle.

aslında iktisadi açıdan tam tersi olması gerekirdi çünkü az olan değerlidir. bişey çok yaygınlaşırsa fiyatının düşmesi gerekir. olması gereken, fiyat yükseliyorsa talep düşer, talep yükseliyorsa fiyat düşer. tabii bunlar bu kadar basit, bir iki cümle ile geçilecek konular değil ama gidişatı normal görene rastlamıyorum. ev fiyatlarının saçma artışı insanları almaktan vazgeçirmiyor.
siz arz fazlası çok ev olduğunu dağın taşın ev olduğunu düşünuyorsunuz bu tespitleri yaparken

ama durum öyle değil
evte konut stoku var hatta gereksiz yere lüks konut stoku var
ama

türkiyede var olan emlak kalitesi düşük, binlerce evin aslında yıkılması gerekiyor. binlerce ruhsatsız, sağlıksız saçma sapan konutta oturan insan var. kot altı diye bir şey var bu ülkede o kot altı evlerin çoğu kaçak.
yeni evler en azından deprem yönetmeliğine uygun
daha derli toplu düzenli.

evet plansız şekilde çok lüks konut var- çünkü 300-400 bine normal konut mal edip 600-700 bine satmaktansa 500-600 bine mal edip 3-5 milyona satmayı hedefliyor hepsi. (arsa hariç normal konutla lüks konu arasında korkunç bir maliyet farkı yok). saçma sapan yerlere saçma sapan lüks segment konut yapılıyor, bunu kabul ediyorum. ama bunun dışında bakıldığında bizim hanehalkı ortalamamız hala yüksek.. hala insanlar aileleriyle yaşıyor, hala boşanan kadın babasının evine dönüyor, hala şehre göçmüş 1. kuşağın bile evi yok daha bunları çocukları torunları oldu onların hiç yok. bir de yabancı faktörü var...bir de inşaat maliyetlerinin artması var. var da var.

Gercekten bende anlamadim.yani ćektigim kredi evin yari parasi degil zorla verdiler.oda esim devlet memuru .9sene önce aldıgim evin hepsini kredi cekmistim.amabunda evi satip zorla aldim
İnanin herşey zorlaştı nefes almamız bile zorlaşacak nerdeyse .
Yaşamak ev almak bu kadar zor olmamali yaa bu ülkede..
Buna bir kolaylık getirmeliler fiaytlar düşmeli.
Evet ev inanılmaz alınıyor Burdada aynı ev kalmıyor bu pahalilikta satılıyor.
Fakat alan kim almancilar yurt dışından gelen Türkler alıyor dolar Euro değerlendi eve saldırdılar.

sizce ayçiçek yağının litresi bilmem kaç lira ediyor mu?
millet neredeyse adam öldürecekti yağ için 1-2 ay önce.
bizim milletimizde böyle bir saldırma psikolojisi var. kimse sakin kalmıyor. kimse "ben almazsam düşer" demiyor. herkes "aman herkes alıyor ya bana kalmazsa, benim neyim eksik benim de olmalı hatta daha iyisi olmalı" diyor. not: 1 milyon nakit parayla ben almıyorum. çünkü bence çılgınlık.

yoksa normal bir millet olsa neredeyse herkesin köyü var bu ülkede
artık köylerde içme suyu, kanalizasyon, internet, kalorifer ne istersen var (en azından %80'inde var... ki ben de tek oda kerpiç, toprak damlı, tuvaleti banyosu suyu v. olmayan bir köy evinde doğdum, gençliğim tulumbadan su taşıyarak geçti yani köy ne biliyorum)

çeker gider köyüne oturur, başka millet olsa, protesto eder...en azından gücü yetmeyen emeklisi, beden işçisi filan gider. ne işi var 3 kuruş maaşlı emekli amcaların istanbulda ankarada? ne işi var 1 karı 1 koca 70 yaşında 2 insanın yazlık 150 m2 kışlık 120 m2 2 ayrı evle? her sene bir evin bir yerini ayrı ayrı çoluğa çocuğa yük olup yaptırmakla? (imkanı olana demiyorum). benim ne kadar kuzenim varsa annesine babasına ya dolap yaptırır ya parke. yıllarca. bu çocuklar kendine nasıl ev alsın şu saatten sonra? zamanında anneyle babayla uğraşmasalardı, ya da anne-babaları dizini kırıp köyünde otursa alabilirlerdi mesela. şimdi imkansız. şu anda yeni 20li yaşlarda olan zaten nasıl alsın.

başka ailelerde de benzer hikayeler vardır.

çünkü bizde apartmanda oturmak "statü"
ev almak "statü"
eltin, kaynın, kardeşin, işyerinde arkadaşın aldıysa sen alamazsan "ezik"sin...başarısız bir zavallısın.

e öyle olunca da sonuç bu.

Herşey lüks artık ev almak ise hayal bile değil oturduğum semt aman aman bir semt değil binamızı 2.katı satılık 980 TL

sizce ayçiçek yağının litresi bilmem kaç lira ediyor mu?
millet neredeyse adam öldürecekti yağ için 1-2 ay önce.
bizim milletimizde böyle bir saldırma psikolojisi var. kimse sakin kalmıyor. kimse "ben almazsam düşer" demiyor. herkes "aman herkes alıyor ya bana kalmazsa, benim neyim eksik benim de olmalı hatta daha iyisi olmalı" diyor. not: 1 milyon nakit parayla ben almıyorum. çünkü bence çılgınlık.

yoksa normal bir millet olsa neredeyse herkesin köyü var bu ülkede
artık köylerde içme suyu, kanalizasyon, internet, kalorifer ne istersen var (en azından %80'inde var... ki ben de tek oda kerpiç, toprak damlı, tuvaleti banyosu suyu v. olmayan bir köy evinde doğdum, gençliğim tulumbadan su taşıyarak geçti yani köy ne biliyorum)

çeker gider köyüne oturur, başka millet olsa, protesto eder...en azından gücü yetmeyen emeklisi, beden işçisi filan gider. ne işi var 3 kuruş maaşlı emekli amcaların istanbulda ankarada? ne işi var 1 karı 1 koca 70 yaşında 2 insanın yazlık 150 m2 kışlık 120 m2 2 ayrı evle? her sene bir evin bir yerini ayrı ayrı çoluğa çocuğa yük olup yaptırmakla? (imkanı olana demiyorum). benim ne kadar kuzenim varsa annesine babasına ya dolap yaptırır ya parke. yıllarca. bu çocuklar kendine nasıl ev alsın şu saatten sonra? zamanında anneyle babayla uğraşmasalardı, ya da anne-babaları dizini kırıp köyünde otursa alabilirlerdi mesela. şimdi imkansız. şu anda yeni 20li yaşlarda olan zaten nasıl alsın.

başka ailelerde de benzer hikayeler vardır.

çünkü bizde apartmanda oturmak "statü"
ev almak "statü"
eltin, kaynın, kardeşin, işyerinde arkadaşın aldıysa sen alamazsan "ezik"sin...başarısız bir zavallısın.

e öyle olunca da sonuç bu.

Evet en korkunç olanı bu
İki akşam önce akrabamıza iftara gittik. Yaşça bizden büyük tecrübe var yaşanmışlık var. 17 ağustos öncesi -1 yıl kadar önce evlenmişler ve Şehirde kalorifer bulunan daire bulamamışlar o zamana göre 200 Euroya kiralamislar. Depremden önceki ay ev sahibi Euro artmıyor diye ara zam istemiş yapmışta 250 Euro olmuş. Sonra deprem olmuş ev yıkılmış. Eşi gidip anahtarı vermiş 13 günlük para da sadakam olsun size demiş çıkmış gelmiş. Sonrasini hatırlıyorum en merkezi yerlerde o zamanki 1.5 2 aylık maaşa evler dükkanlar satıldı. Hatta deprem gayrimenkul zenginleri oldu toplayan topladı
Su an yarısı deprem görmüş evlerin oldugu bu şehirde daha düne kadar kat izni verilmeyen / yıkılan boş evlerin yerine ev yapılmayan şehirde aynı yerlere fay hatlarının üzerine kurabiye ev gibi evler dikiliyor ve satılıyor çünkü statü meselesi büyük eksik hayatın amacı
Benim çalıştığım ufacık ilçede bile mis gibi bahçeli evlerini veriyorlar sonra mutfağı salonun arka duvarına yapışmış karanlık odası olan upuzun hapishane koridoru gibi girişli binalarda ömür geçiriyorlar. Toprağa ne atsan yetişiyor 3 aileyi doyuracak bahçeler meyve ağaçları zeytinler gidiyor binalar geliyor..

Valla bende o kadar pahalandı hala satılıyor kim alabiliyor bu evleri diyordum malum ülkede asgari ücret belli. Meğer araplar alıyormuş su gibi gidiyor burda evler bir avmye gidin nerdeyse türk yok altındaki arabalar lüks ötesi. daha da düşmez düzelmez ülkede hiçbirşey hele istanbulda ve megal şehirlerde durumlar böyle o yüzden en azından daha az popüler olan illerden ev alıp kiraya vermekte bir seçenek olabilir

Aşırı umutsuz ve mutsuz hissediyorum.Ev alma hayali bile kuramıyorum 300 bin gibi birikim var evim yok hayat standardim düstü.Artik birikim de yapamiyorum idareten taşındıgım ev beni bunaltiyor ah kizlar cikamam da artik burdan.Kiralar olmus 5 bin.Evde cok sorun var heryer dökülüyor üst komsu problem, ben ne yapicam?Ev alip cikarim diyordum seneye nerdee.Var mi benim gibi hisseden moral verin nolur😔
300 bin çok güzel para. Hiç enseyi karartmayin. Kendi şehrinizde evler çok pahalıysa çevre illerden bakılıp kiraya verilebilir.
Kendi adıma 100.000 liram yok ama ev almayı düşünüyorum. Minik küçük eski hiç farketmez. Uygun bulduğum an alırım. 165.000 den asagi evleri sürekli takip ediyorum.
Alamam demeyin. Yeter ki sürekli araştırma içinde olun. Her sabah mutlaka olduğum şehirde ilanlara bakarım. Sonuçta kısmetin nereden geleceği belli olmuyor.
Uygun ev gelene kadar bende az az biriktirmeye devam ediyorum.
Olduğum şehirde evler çok pahalı bu aradaa

Evler artık araplara satılıyor bizim evimiz varmış sokakta kalmışız kimsenin umrunda değil yani.
Nerde yaşıyorsunuz bilmiyorum ama başka şehirden ev alın illa ki olur tabi krediyle tamamlarsınız. Şu an tl de duran para her dk zarardır.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Back